Widok
Jak widzę ze strony GPK Szemud usunięto informację o tym przetargu.
Zarówno o jego wymaganiach, kosztach jak i projekty, wizualizacje itd.
To skandal !
Ale nic nie ginie. Część informacji jest tu :
https://www.przetargi.egospodarka.pl/534697_Zaprojektowanie-i-budowa-Centrum-Samorzadowego-Szemud_2020_2.html
Swoją drogą strony GPK Szemud to kpina.
Brak podstawowych informacji, uchwał, sprawozdań finansowych i oświadczeń majątkowych.
Za pracę GPK odpowiada Wójt Gminy Szemud.
Wójt, który ( zgodnie z odpowiedzią na interpelację) , aby lepiej nadzorować GPK, robi studia za nasze pieniądze.
Wójta nadzoruje Rada Gminy, która zatwierdza zmiany budżetu aby te inwestycje finansować i dofinansowywać GPK Szemud.
Czy mamy świadomość jakimi pieniędzmi obraca GPK i jak ta inwestycja ma wyglądać, ile kosztować i czemu służyć ?
Zarówno o jego wymaganiach, kosztach jak i projekty, wizualizacje itd.
To skandal !
Ale nic nie ginie. Część informacji jest tu :
https://www.przetargi.egospodarka.pl/534697_Zaprojektowanie-i-budowa-Centrum-Samorzadowego-Szemud_2020_2.html
Swoją drogą strony GPK Szemud to kpina.
Brak podstawowych informacji, uchwał, sprawozdań finansowych i oświadczeń majątkowych.
Za pracę GPK odpowiada Wójt Gminy Szemud.
Wójt, który ( zgodnie z odpowiedzią na interpelację) , aby lepiej nadzorować GPK, robi studia za nasze pieniądze.
Wójta nadzoruje Rada Gminy, która zatwierdza zmiany budżetu aby te inwestycje finansować i dofinansowywać GPK Szemud.
Czy mamy świadomość jakimi pieniędzmi obraca GPK i jak ta inwestycja ma wyglądać, ile kosztować i czemu służyć ?
Wszystko o co pytasz - "Brak podstawowych informacji, uchwał, sprawozdań finansowych i oświadczeń majątkowych." jest tutaj - http://bip.szemud.pl/
Tutaj link do projektów i informacja o wyborze oferty http://www.gpkszemud.biuletyn.net/?rejz=2&id=113
To jest koszt budowy tylko budynku.
Doliczmy wyposażenie wszystkich sal, gabinetów itd.
Plus wartość wykupionych działek na których ten obiekt stanie.
Czy mieszkańcy wiedzą ile w budżecie jest zarezerwowane na same drogi do tego obiektu ?....
Polecam analizę projektu budżetu na ten rok.
Widać kierunki inwestycji.
Można się załamać.
A wszystko aprobują nasi Radni.
Doliczmy wyposażenie wszystkich sal, gabinetów itd.
Plus wartość wykupionych działek na których ten obiekt stanie.
Czy mieszkańcy wiedzą ile w budżecie jest zarezerwowane na same drogi do tego obiektu ?....
Polecam analizę projektu budżetu na ten rok.
Widać kierunki inwestycji.
Można się załamać.
A wszystko aprobują nasi Radni.
Tu można zobaczyć wizualizacje https://tuga.com.pl/centrum-samorzadowe-szemud/?fbclid=IwAR3msjlLSsdLCPJnN5pMCi1zWowuXXDbEtNP2setCxuejnEn6UCM6tkIMOk
Logika podpowiada, że to ma być nowy budynek Urzędu Gminy. Jeżeli tak, to mimo ostrej niechęci do obecnych władz gminy jestem w stanie tą inwestycję jakoś przełknąć. Obecny budynek, a raczej barak po prostu nie nadaje się do tej funkcji. Co do formy i wielkości no cóż... Z drugiej strony drugiego baraku tylko większego też nie ma co stawiać, niech to jakoś wygląda. Nie wiem czy wielkość tego budynku nie jest trochę przesadą. I dobrze, że ma to powstać w Szemudzie a nie w Kielnie :D
Tylko jeżeli ten budynek ma pełnić funkcje inne niż budynek Urzędu Gminy to wtedy ta inwestycja jest kompletnym kretynizmem.
Tylko jeżeli ten budynek ma pełnić funkcje inne niż budynek Urzędu Gminy to wtedy ta inwestycja jest kompletnym kretynizmem.
Docelowo obiekt Centrum Samorządowego ma skupić w sobie wszystkie najważniejsze podmioty i służby publiczne, w tym Policję, Straż Pożarną, Zarządzanie Kryzysowe, Ze- spół Ratownictwa Medycznego z karetką, GOPS, Szemudzkie Centrum Wspierania Rodziny oraz Urząd Gminy. Poza tym prze- widujemy tu również miejsce dla Biblioteki i Poczty Polskiej. Rezerwujemy także prze- strzeń do spotkań dla naszych organizacji społecznych i stowarzyszeń, w tym ZK-P, KGW czy harcerzy. Z uwagi na bliskość węzła trasy S6 zakładamy, że w przyszłości obiekt ten będzie również służyć jako centrum kon- ferencyjne dla obszaru metropolitalnego. Generalnie, ma to być obiekt, służący naszej społeczności w możliwie szerokim zakresie.
Nie mam nic przeciwko budowie centrum jednakże rozumiem, że biblioteka w Szemudzie i rozbudowany budynek straży będą wyburzone? To skoro Wójt planował tą inwestycje latami to po co rozbudowuje coś a potem burzy? Z tego co kojarzę to płot przy placu zabaw też chyba niedawno zrobili i teraz będą to burzyć? Trochę nieprzemyślane to, ale może ktoś za free te prace robił.
Za free to wójt ma studia. To znaczy za nasze pieniądze. A ta inwestycja jest absurdem. Czy jest sens inwestowania w to Centrum, jak stan dróg w gminie jest dramatyczny ? Czy to naprawdę jest celowe ? Gdzie są nasi Radni ? Czy mieszkańcy wiedzą jakie są realne koszty tej megalomanii - bo tak to trzeba nazwać ? Czy wiemy jakie jest zadłużenie Gminy i o ile zostanie zwiększone ze względu na budowę tego Centrum i drogi do niego ( bo to będzie zgodnie z projektem budżetu dodatkowy koszt ) ? Choć może emitowane przy Urząd Gminy obligacje to nie zadłużenie....Tylko ktoś kiedyś będzie musiał je spłacić.
Koszta za śmieci, podatki wzrosną. Wójta kadencja się skończy, a my będziemy się martwić, płacić i utrzymywać budynek. Ale jak napisał Wójt budowa Centrum wiąże się z oszczędnosciami, bo nie będzie trzeba utrzymywać kilku budynków a jeden. No nie wiem czy mycie tej szklanej elewacji jest takie tanie i ogrzanie tych dużych sal konferencyjnych. Ale najważniejsze, że Urzędnicy będą mieli nowe pokoje i będa zadowoleni. My mieszkańcy nie jesteśmy przecież priorytetem. Rondo w Kielnie miało słuzyć helikopterom i ile hilekopterów tam wylądowało? Jak zamontowane lampy nie pozwalają tam na lądowanie.
http://bip.szemud.pl/15998-2/
wójt gminy szemud
ogłasza nabór na wolne stanowisko urzędnicze:
podinspektor ds. obronności, ochrony ppoż., kancelarii niejawnej i zarządzania kryzysowego
wójt gminy szemud
ogłasza nabór na wolne stanowisko urzędnicze:
podinspektor ds. obronności, ochrony ppoż., kancelarii niejawnej i zarządzania kryzysowego
Biedna Hania... sama przeciwko całej strasznej radzie... to naprawdę smutne
Nie rozumiecie jednej sprawy... kto pozwala an to że np radny z Bojana to ten a nie inny człowiek? chyba my? prawda? to niby dlaczego od tylu lat ogrom ludzi narzeka na forum a nikt nie potrafi np zgłosić własnej kandydatury na radne? i po prostu działać a nie jęczeć?
Nie rozumiecie jednej sprawy... kto pozwala an to że np radny z Bojana to ten a nie inny człowiek? chyba my? prawda? to niby dlaczego od tylu lat ogrom ludzi narzeka na forum a nikt nie potrafi np zgłosić własnej kandydatury na radne? i po prostu działać a nie jęczeć?
Standard ZUS-owski, nie ważne co za oknem, najważniejsze to mieć wygodne gniazdko. Burmistrz, rada miasta i urzędnicy miasta Rumi urzędują w baraku, każdy kolejny urzędujący boi się postawić nowy budynek bowiem liczy się z linczem mieszkańców. W Szemudzie wójt i radni niczego się nie boją i dbają tylko o swoją satysfakcje i komfort.
Hmmm... baraku powiadasz , to z kolei skrajność w drugą stronę. Byłem ostatnio u nas w Referacie Geodezji i Gospodarki Przestrzennej.
I nie dziwię się, że tym ludziom należą lepsze warunki pracy , o "reprezentacyjnym" naszym baraku z tyłu nie wspomnę . Rysiu Rysiem ale bez przesady ... coś nowego budować trzeba na kolejne kilkadziesiąt lat .
I nie dziwię się, że tym ludziom należą lepsze warunki pracy , o "reprezentacyjnym" naszym baraku z tyłu nie wspomnę . Rysiu Rysiem ale bez przesady ... coś nowego budować trzeba na kolejne kilkadziesiąt lat .
Co Państwo sądzą o nowo powstałym budynku? Mam nadzieję, że urząd będzie służył, nam mieszkańcom, a nie tylko wygodzie Urzędników. Interesuje mnie pewna rzecz. Inwestorem i Zarządcą Centrum Samorządowego jest GPK, kasę na budowę dała Gmina Szemud. Kto będzie otrzymywał kasę za wynajmowane powierzchnie?- Pewnie GPK. I ciekawe na co pójdzie ta kasa? Czy na utrzymanie? Czy zaraz Gmina Szemud będzie robić przelewy GPK na utrzymanie obiektu?
Pamiętajmy nie sztuką jest coś wybudować, a utrzymać. Nie wiem po co takie szerokie wejście do Centrum, a plac zabaw dla dzieci taki malutki, można było inaczej wykorzystać tak dużą powierzchnię przed budynkiem.
Swoją drogą, nie wiem czy zauważyli Państwo, ale nasz Wójt jeździ samochodem typu suv z logo Gminy Szemud. Nie widziałam, aby inni wójtowie jeździli takimi autami. Nie mówię, żeby urzędnicy nie mieli samochodów służbowych, ale niech kupią czy wezmą w leasing coś z niższej półki. I przede wszystkim po co samochody GPK jeżdżą w weekendy? Aż tyle awarii jest? Gmina Szemud to nie jest prywatna firma tylko urząd i my podatnicy płacimy za to, że ktoś używa samochodu służbowego w weekendy, czy dojeżdża nim do domu. Uważam, że takie sytuacje nie powinny mieć miejsca. Ktoś kontroluje gdzie urzędnicy jeżdżą tymi samochodami czy nie wykorzystują ich prywatnie?
Pamiętajmy nie sztuką jest coś wybudować, a utrzymać. Nie wiem po co takie szerokie wejście do Centrum, a plac zabaw dla dzieci taki malutki, można było inaczej wykorzystać tak dużą powierzchnię przed budynkiem.
Swoją drogą, nie wiem czy zauważyli Państwo, ale nasz Wójt jeździ samochodem typu suv z logo Gminy Szemud. Nie widziałam, aby inni wójtowie jeździli takimi autami. Nie mówię, żeby urzędnicy nie mieli samochodów służbowych, ale niech kupią czy wezmą w leasing coś z niższej półki. I przede wszystkim po co samochody GPK jeżdżą w weekendy? Aż tyle awarii jest? Gmina Szemud to nie jest prywatna firma tylko urząd i my podatnicy płacimy za to, że ktoś używa samochodu służbowego w weekendy, czy dojeżdża nim do domu. Uważam, że takie sytuacje nie powinny mieć miejsca. Ktoś kontroluje gdzie urzędnicy jeżdżą tymi samochodami czy nie wykorzystują ich prywatnie?
Nie chciałbym żeby wójt gminy w której mieszkam jeździł np. Dacią z logo gminy. Źle by to świadczyło o gminie. Powinien mieć samochód reprezentacyjny może być SUV lub jakaś limuzyna ze średniej półki. Tak jak pisałem w kilku wątkach - wójt jest wg mnie jak prezes średniego przedsiębiorstwa: powinien jeździć dobrym autem, zarabiać zacnie tak żeby nie musiał myśleć o kręceniu lodów na boku. O takie rzeczy jak samochód zarobki rzędu 200-300 tys, rocznie nie mam do niego pretensji. Mam natomiast pretensje o zarządzanie przedsiębiorstwem i nierównomierne traktowanie jego oddziałów - czyli miejscowości. Inwestycje w Bojano, a właściwie ich brak wołają o pomstę. Ale jako jego rada nadzorcza - czyli wyborca, z przyjemnością go skreślę za to podczas wyborów.
Księgowa byłaby zorientowana, ale odeszła, któraś z kolei :
https://dziendobrypomorze.pl/pl/707_samorzad/60398_ksiegowy-w-szemudzie-kolejny-raz-szukaja-nowego.html
https://dziendobrypomorze.pl/pl/707_samorzad/60398_ksiegowy-w-szemudzie-kolejny-raz-szukaja-nowego.html