Widok
Chcialbym kupic mieszkanie w ...
Chcialbym kupic mieszkanie w gdansku. Jaka dzielnice polecacie a od jakiej sie trzymac z daleka?Szadulki oraz jasien w szczegolnosci LW odpadaja
więcej
więcej
Przeróbka też ok
Przeróbka też jest ok, w szczególności bliskość Centrum, tramwaje, autobusy, wylotówki na tunel i na S7. Plaża ze Stogów 20 minut spacerem przez las :). Z innych dzielnic, które polecę to Migowo (Morena), Chełm (okolice pętli Witosa), Wrzeszcz, Oliwa, Siedlce czy Brzeźno. Omijaj jak napisałeś Szadółki, LW czy Jasień, ale też Łostowice wraz z Orunią Górną i Dolną, Osowa, Karczemki, Kokoszki, Bysewo, Matarnia, Rudniki.
Stogi prawda - bez większych korków (chyba, że turyści blokują w sezonie jadąc na plażę). Minus Stogów, to inwazja portowa i przemysłowa, która powoli wchłania wyspę, twarda woda i dużo fluoru w składzie - to zauważyło nawet kilku stomatologów z Gdańska, że klienci ze Stogów mają z tym problem. Ale jak ktoś nie ma większych potrzeb pod kątem shoppingu, to idealne miejsce wypadowe na plażę, w trasę, tylko nie ma zbytnio gdzie ze znajomymi wyjść, to już trzeba uderzać w centrum, ale tramwaje są i jeżdżą często także...
O
Nie rozumiem złej sławy jaką ma tą dzielnia, tu się nic nie dzieje :d cisza, spokój, mieszkańcy to głównie emeryci, a wieczorami to można co najwyżej jeża spotkać. Bliskość do centrum to chyba największa zaleta - 20 min spacerkiem i jestem pod żurawiem. No i fajna trasa rowerowa nad morze. Nie jest to piękna dzielnica, ale ma potencjał, którego włodarze nie chcą wykorzystać.
Żabianka, Oliwa, Zaspa, Przymorze. Reszty nie polecam. A już na pewno nie polecam Oruni dolnej, Szadółek, Nowego Portu i Stogów. Chyba, że chcesz mieszkać, gdzie jest nieciekawie i zapewne niebezpiecznie. Z resztą polecam sprawdzić cenę, cena mówi sama za siebie, gdzie warto a gdzie nie. Mieszkam na Żabiance 10 lat i nie zamieniłabym na żadną inną dzielnicę. A mam porównanie, bo wcześniej mieszkałam w kilku innych dzienicach.
Przymorze - wszędzie blisko, i na plażę, i do galerii, i do kina
przedszkola, szkoły, komisariat Policji, przychodnie, autobusy, tramwaje, dobre powietrze, i żabi skok do szpitala na Zaspie. Wszystko masz na miejscu. Tylko uważaj z jakimi sąsiadami będziesz mieszkać, bo niektórzy potrafią zatruć życie (no ale to w innych dzielnicach też). Powodzenia!