Widok
Chińska Armia Terakotowa
WYSTAWA CHIŃSKIEJ ARMII TERAKOTOWEJPolsko-Chińska Izba Gospodarcza w dniach od 6 lipca do 24 września przedstawia w Centrum Gemini w Gdyni wystawę replik znanych na całym świecie wykopalisk Chińskiej Armii Terakotowej. Wystawa ma przyczynić się do poznania powstania państwa chińskiego, które w obecnym wieku jest na najbardziej atrakcyjnym partnerem handlowym i gospodarczym większości państw ...
więcej
więcej
ARMIA TERAKOTOWA
To co pezentowane jest na tej wystawie to tylko niewielki ftagment całości. W grudniu 2005 roku byłam w Chinach i mogłam podziwiać tetakotową armię w oryginale. Robi ogromne wrażenie!!! Uważam jednak, że cena biletów jest zdecydowanie za wysoka, a figurka dokładana do biletu gratis to tylko chwyt reklamowy-takie figurki można nabyć u handlarzy przy muzeum w Xianie za dolara! Fajnie, że można obejrzeć dokument filmowy. Pozdrawiam i polecam wyjazd do Chin.
brak informacji
Wystawa przygotowana bez pomysłu. Brak pisemnej informacji przy "eksponatach", nie wiadomo co jest co na tej wystawie, Dlaczego coś jest w gablotach, a reszta nie? Dużo reklamy, film dokumentalny jest dobry dla historyków. Dla widowni zupełny brak porównań z armią i żołnierzami, brak pokazanego prawdziwego uzbrojenia, wiadomo tylko,że była to armia z terakoty, nie wiadomo tak naprawdę czy to tylko fantazja wykonawców, czy napradę byli tacy żołnierze? Wystawa idea Leonarda da Vinci była przygotowana na medal. Tu ktoś wziął kasę i tanim kosztem przez chwyt reklamowy ściągnął widownię, ale nic nie dał z siebie. Brak walorów edukacyjnych, dzieci mogły się zniechęcić, a przeciaż projekcję multimedialną do tego z prawdziwego zdarzenia można było zrobić! Na zaproszeniach reklamowano - figurka gratis, co okazało się nieprawdą, bo za żołnierzyka trzeba było zapłacić. Ja kupiłam sobie jednego i ładny jest, ale czy był on oficerem czy szeregowcem nie jestem w stanie po tej wystawie powiedzieć, a to szkoda.
Bardzo dobra wystawa
Jest to pierwsza tego typu wystawa w Polsce i chwała wszystkim, którzy ją zorganizowali. Pobudza ona do szczegółowego zapoznania się z historią Chin, państwa, które wzbudza podziw świata.
Moźe cena biletów nieco odstrasza.
Proponuję jeszcze zakup filmu o cesarzu, który utworzył armię, o tych czasach, które są tu niezwykle waźne.
Moźe cena biletów nieco odstrasza.
Proponuję jeszcze zakup filmu o cesarzu, który utworzył armię, o tych czasach, które są tu niezwykle waźne.