Widok

Ciekawe sytuacje w autobusach/tramwajach/SKM-ce...

Mieliście jakieś?

Mnie zapadły w pamięć dwie:
Pierwsza w SKM-ce. Pociąg stoi na stacji Gdańsk Stocznia, czasem robi sobie tam taki trochę dłuższy postój. Trzy siedzenia ode mnie siedzi gość i strasznie głośno drze japę do komórki, że "by był i by zrobił, ale policja go up...liła, głupie h..je, więc na pewno on by wtedy był, ale go policja up...liła, i dlatego go nie było, ze te głupie h..je z policji go up..liły. I tak przez dobre 5 minut ciągle to samo. Potem zaczął że to była wina jakiejś dziewczyny i że ona jeszcze dostanie wp..dol, on obiecuje. I DOPIERO WTEDY z siedzenia przede mną podniósł się facet, na oko metr dziewięćdziesiąt wzrostu, bary jak u niedźwiedzia, cały odziany w... jeans, :D podchodzi do niego i mówi "Policja, dokumenty poproszę".

Inna sytuacja na przystanku autobusowym w Gdyni:
Młoda kobieta z dzieckiem w wózku, dres, różowa kurteczka, cera zniszczona solarium i kosmetykami, mocny makijaż, na oko lekko wstawiona, pali papierosa i co chwilę pozbywa się popiołu pocierając końcówką fajki o poręcz od wózka. Wypaliła pół, przyjechał autobus, więc zgasiła o poręcz od wózka i to co zostało schowała do torebki. Wsiadła, przejechała jeden przystanek. Na następnym chciała wysiąść, ale zauważyła że kierowca nie obniżył dla niej podłogi autobusu (niskopodłogowego, gdyby obniżył, różnica wynosiłaby nie więcej niż 10 cm, więc ŻADNEGO problemu by nie miała wyjeżdżając tym wózkiem normalnie). Więc się drze do kierowcy o tę podłogę. Był spory tłok i kierowca chyba w ogóle nie zrozumiał o co chodzi. Zamknął i otworzył drzwi kilka razy. A ona o tę podłogę i że ma czas i poczeka. Kierowca odczekał jeszcze chwilę, a potem zamknął drzwi i pojechał. Kobietę trafił szlag, zagroziła że zadzwoni na policję. I zadzwoniła. Ludzie naokoło trochę już gotowali się ze śmiechu słysząc jak składa doniesienie, ze kierowca linii tej i tej NIE OBNIŻYŁ jej podłogi i w związku z tym ona nie mogła wysiąść. Tak, niskopodłogowy autobus, ale kierowca JEJ NIE POSŁUCHAŁ, tak proszę pana i ona nie mogła wysiąść. Składała doniesienie przez następne 3 przystanki, w końcu wysiadła, sporo dalej niż zamierzała, a wszyscy odetchnęli z ulgą ;)

A, jeszcze coś. Piątkowy wieczór, wczesna wiosna, na zewnątrz ciemno i zimno, wsiada czwórka pasażerów, dwie dziewczyny, dwóch chłopaków. Dziewczyny w grubych futrach, pod którymi miały chyba tylko gorsety, na nogach tylko siatkowe pończochy i kozaki. Pan pierwszy, bardzo włochata kamizelka i kapelusz z szerokim rondem, pan drugi, bardzo jaskrawa pomarańczowa kurtka, w zębach fajka, naokoło szyi lis z kitą fantazyjnie zarzuconą na ramię i jako wisienka na torcie - pasek ze sprzączką, po której przesuwał się co chwillę czerwony napis "I'm pimp". Na tle szarych, zmęczonych ludzi wyglądali tak kolorowo i surrealistycznie, że nie mogłam się nie uśmiechnąć.
:)
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Skm'ka ,spory tłum, koleś z renomy podchodzi do typa(jakiś metal):
-poproszę bilet.
-metal niedbale pokazuje.
-do rączki poproszę.
na co metal głośno:
- o nie do rączki to trzeba sobie zasłużyć. Pompa straszna była.
mnie rozbawiła krótka historia, którą kumpel mi kiedyś opowiedział.
szedł ulicą nie do końca zrównoważony psychicznie facet i nawijał coś sam do siebie. z naprzeciwka nadchodził drugi, szedł zupełnie sam. widząc tego psychicznego na cały głos mówi:
- ten k***a gada sam do siebie...
przypomniała mi się sytuacja nie tyle śmieszna, co sympatyczna. kilka lat temu ustąpiłem w tramwaju miejsca miłemu staruszkowi.
- to dla pana - powiedział i wręczył mi małą czerwoną karteczkę.
a na karteczce z jednej strony napisane było:

Czułe serduszka

Są jeszcze w Gdańsku - czułe serduszka
I to jest mały promyk nadziei.
Ustąpią miejsca widząc widząc staruszka.
Inni udają, że nie widzieli.

Ale jest jedno - niepokojące,
Choć są napisy w każdym tramwaju-
"Dla matki i Dziecka" miejsce siedzące
Zajmują młodzi- zmęczonych udają?

Nie jest to wina tylko młodzieży,
Gdyż takie z Domu ma wychowanie.
Jej dobry przykład dać się należy.
Wkrótce na pewno lepszą się stanie.

A po drugiej stronie napisano:

Radzę na przyszłość
Zachować karteczkę
Może się przydać
Za 50 lat

Gdy będziesz chodził
Już o laseczce
Z wolnego miejsca
Będziesz wtedy rad

trochę to wszystko w trywialnym i moralizatorskim tonie, niemniej miło ten epizod wspominam. chyba dlatego, że w ogóle lubię takie samodzielne i pomysłowe inicjatywy.
przeważnie nie używam dużych liter. to nie lekceważenie kogokolwiek. to nawet nie bunt. to po prostu lenistwo
urocze :)
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
hobo
teraz wiemy co cie bawi, a pozatym ze tez lubisz gadac do siebie.

hehe
no. masz rację .
przeważnie nie używam dużych liter. to nie lekceważenie kogokolwiek. to nawet nie bunt. to po prostu lenistwo

Inne tematy z forum Hydepark

Święta Bożego Narodzenia - czy ateiści mają moralne prawo mieć w tym czasie wolne? (73 odpowiedzi)

Poprzez pryzmat szeregu dyskusji na tym forum pomiędzy osobami wierzącymi, a zagorzałymi...

Gadżety reklamowe (30 odpowiedzi)

Gdzie w Gdańsku można kupić gadżety reklamowe? Jest jakaś hurtownia?

Kogo polecacie od umów frankowych? (3 odpowiedzi)

Interesuje mnie, które kancelarie prawne mają najlepsze wyniki w sporach z bankami detalicznymi...

do góry