Widok
Ciśnienie
Ma ktoś doświadczenia z pompowaniem oponki kiedy to nagle ona trzaska przy 5bar-ach idzie to przeżyć??? A co kiedy opona trzaśnie na trasie w czasie jazdy przy tym ciśnieniu słyszałem że najleprzego zwali z roweru.
Mi taka ''przygoda'' jeszcze się nie przytrafiła i dobrze:) ale zawsze pompuje sprężarką więcej niz producent podaje max wartość jak pisze od 2.8-4.5 bar ja zawsze wale 5.0bar-a chce poprostu wiedzieć na co mam się przygotować :)
Mi taka ''przygoda'' jeszcze się nie przytrafiła i dobrze:) ale zawsze pompuje sprężarką więcej niz producent podaje max wartość jak pisze od 2.8-4.5 bar ja zawsze wale 5.0bar-a chce poprostu wiedzieć na co mam się przygotować :)
Jak przeginasz o 0,5bara nic się nie powinno stać. Ja czasem jak jade na szose(góralem, bo szosówki nei mam;P) to daje sobie ciśnienie w okolicach 4,2-4,4 a dopuszczalne mam na oponce 4,0. Nic się nei dzieje, oponka jest po prostu twardza i na szosie się lepiej jedzie. Jak jedziesz do lasu polecam nie przekraczać tego ciśnienia, bo jak z czegoś zeskoczysz, albo spadniesz na coś ostrego to faktycznie może pójść(ja po lesie jeżdże na około 3,8bar).
Acha, no i na koniec, pamiętaj, że NIE BIORĘ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA TO CO TU NAPISAŁEM I NIE GWARANTUJE ŻE NIC SIĘ NIE STANIE Z OPONKĄ
Acha, no i na koniec, pamiętaj, że NIE BIORĘ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA TO CO TU NAPISAŁEM I NIE GWARANTUJE ŻE NIC SIĘ NIE STANIE Z OPONKĄ
pozdrawiam
Żywy
Żywy
Jeżdze na oponce Maxxis worm drive to bardzo delikatna oponka raz pamiętam wybierałem sie do Borska i w 1/3 drogi coś zaczeło mi walić w oponie zatrzymałem się patrze na opone a tam wielki guz!!! Opona była delikatnie poprzecinana przez kamyczki kture się w nią wbiły i tam powstało wypuklenie długo się nie zastanawiałem i zawróciłem bo miałem coś koło 5bar asz strach pomyśleć co by było gdyby... brrrrrrrrr
Na wyższym ciśnieniu napewno pojedzie się szybciej a co za tym idzie i lżej bo przy 5atm jest miejszy styk z podłożem opony niż przy 3atm gdzie przy mojej wadze 85kg taka oponka zypełnie siada na całą czerokość na asfalcie tzw''flek'' a co do trakcji to się zgodze w 100% miejsze ciśnienie w oponie znacznie poprawia prowadzenie w ciasnych zakrętach leprza przyczepnośc!!!!
i tu sie mylisz kolego...zacytuje teraz kilka fragmentow z prasy rowerowej.
"Na szosie opory toczenia wynosza zaledwie 22% wszystkich oporow towarzyszacych jezdzie, a w terenie 80%. Im bardziej miekkie i zroznicowane podloze, tym mocniej opona sie odksztalca, dostosowujac do nierownosci terenu, automatycznie rosna wowczas opory toczenia."
"Im opona twardsza, tym lzej sie toczy - dotyczy to jednak tylko asfaltu"
jeszcze jedna sprawa a minowicie SZEROKIE=SZYBKIE ?
"Szerokie opony tocza sie lzej niz waskie. Przyczyna jest prosta. Ksztalt bieznika jest taki sam, ale rozklada sie na wiekszej powierzchni, dzieki czemu karkas grubszej opony podczas ugiecia musi wykonac mniejsza prace, glownie tlumienia....Przyklad Schwalbe King Jim 2,35 ma opor 32,6 watt, cienszy model 1.9 ma 34,9 mimo ze jest 160g lzejszy. Szeroka opona daje lepszy komfort i mniejsze ryzyko przebicia."
"Na szosie opory toczenia wynosza zaledwie 22% wszystkich oporow towarzyszacych jezdzie, a w terenie 80%. Im bardziej miekkie i zroznicowane podloze, tym mocniej opona sie odksztalca, dostosowujac do nierownosci terenu, automatycznie rosna wowczas opory toczenia."
"Im opona twardsza, tym lzej sie toczy - dotyczy to jednak tylko asfaltu"
jeszcze jedna sprawa a minowicie SZEROKIE=SZYBKIE ?
"Szerokie opony tocza sie lzej niz waskie. Przyczyna jest prosta. Ksztalt bieznika jest taki sam, ale rozklada sie na wiekszej powierzchni, dzieki czemu karkas grubszej opony podczas ugiecia musi wykonac mniejsza prace, glownie tlumienia....Przyklad Schwalbe King Jim 2,35 ma opor 32,6 watt, cienszy model 1.9 ma 34,9 mimo ze jest 160g lzejszy. Szeroka opona daje lepszy komfort i mniejsze ryzyko przebicia."
Weilki Zeb napisał(a):
> Po zatym fajny test opon był w Magazynie Rowerowym.
Jeśli mówisz o teście z numeru 3/2003 to bardzo zaciekawiło mnie to że według tego testu, np. Tioga Factory DH 2,1 F ma mniejsze opory toczenia o wielu leciutkich i węższych oponek do XC(np. od Panaracera Trial Blastera 1,8!!!). A co do szerokości to zgadzam się w zupełności że szersze i czasem cięższe oponki toczą się lżej niż weższe wersje - sprawdzone na własnym przykładzie.
> Po zatym fajny test opon był w Magazynie Rowerowym.
Jeśli mówisz o teście z numeru 3/2003 to bardzo zaciekawiło mnie to że według tego testu, np. Tioga Factory DH 2,1 F ma mniejsze opory toczenia o wielu leciutkich i węższych oponek do XC(np. od Panaracera Trial Blastera 1,8!!!). A co do szerokości to zgadzam się w zupełności że szersze i czasem cięższe oponki toczą się lżej niż weższe wersje - sprawdzone na własnym przykładzie.
pozdrawiam
Żywy
Żywy