Widok

Citroen Xsara Picasso

Picasso konstrukcyjnie wywodzi się z modelu Xsara, choć z wyglądu zupełnie go nie przypomina. Wg. Donato Coco, głównego projektanta, rozpoczyna on nową linię Citroenów, które mają łączyć sztukę i wzornictwo z technologią. Pięciodrzwiowe nadwozie ma bardzo opływową, jajowato-owalną sylwetkę. Wąskie słupki i duże przeszklone powierzchnie sprawiają, że widoczność z auta jest bardzo dobra. Jedynym ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odma

Przeczyścić odmę /przewód przed który silnik oddycha/
każdy mechanik powinien to zrobić
Pozdrawiam

Akumulator

Akumulator znajduje się pod siedzeniem kierowcy , należy odsunąć fotel max. do tył , odblokować dźwigienki po obu stronach siedzenia z tył przy podłodze , wypiąć siedzenie i przechylić je do przodu . Droga do akumulatora wolna . Powodzenia !

sprawdź odme silnika, przy dużych mrozach potrafi zapchać się , efekt wywalnie oleju

Kocham Ją

Mam picasso od dwóch lat nie mam powodu do narzekań a wręcz przeciwnie jestem z niej bardzo zadowolony nie wiele jest aut które palą poniżej 7l/100
a picasso przy swojej wadze i gabarytach nie wiele więcej spala nawet przy tak małym silniku jakim jest 1.6cc .
jeżdżę głownie za granicą więc nie zużywam auta w takim stopniu jak kierowcy w Polsce mam rocznik 2005 ,1.6cc benzyna oleju w ogóle nie bierze niedawno wymieniłem hamulce i to tyle duży +++++++ dla citroena
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

citroen xsara picasso 2,0 hdi

czy ktos by mi powiedzia nie pokazuje mi wskaznik paliwa chociarz jest zatnkowane czy to plywak sie zawiesil czy tez siadło cos w elektronice od czego zaczac jak to sprawdzić dziękuje z góry
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6

pasek rozrządu

czesc
ja mam Picassa z silnikiem 1.8 i wymieniałem go przed przejechaniem 120tys. kilometrów. Takie zalecenia były fachowców z serwisu (przed kupnem spr. cytrynę w autoryzowanym serwisie).
Więc myślę że powinnaś już wymieniać ten pasek.
pozdrawiam

he he

komfort??? a jeździłeś/aś Omegą ... B lub C ... bez porównania a wrażenia z jazdy OMEGĄ ... B E Z C E N N E !!!!

Spalanie

Co do trasy, przy spokojnej jeździe (Krynica-Bielsko) zszedłem do 3,9.Na autostradzie (130-150) 5,8. Niestety miasto pożera 6,5 do 7 litrów.

Biegi

Po 200 000 tysiącach zrobił się luz na drążku i 3-kę trzeba naprowadzać.

pikus

KOLEDZY SWIECI MI SIE KONTROLKA SILNIKA OD 2 TYGODNI I NIC SIE NIE DZIEJE . MOZE TO BYC PRZYCZYNA ZE WYDECH BYŁ SPAWANY KOŁO SONDY
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

Akumulator jest pod siedzeniem kierowcy wystarczy je podnieść i można dostać się do niego.Pozdrawiam

Kluczyk na wyświetlaczu oznacza ilość kilometrów, które możesz przejechać przed zjazdem do serwisu, top up water level oznacza małą ilość płynu w chłodnicy - dolej pół litra wody destylowanej (można śmiało) a komunikat zniknie. Kluczyk można zlikwidować wciskając w momencie zapalania silnika zerowania i ściemniania jednocześnie aż do zakończenia odliczania do 0

Rewelacja

witam

mam citroena xsare picasso2.0 hdi w spalaniu nie jest najgozej na trasie na 100 przy predkosci 130km spalil 5.2 a w miescie przy normalej jezdzie 6.5 tyklo mam nie 90konny silnik a podkrecony do 110 koni silnik ma lzej jak te 90 konne i spala mniej

błąd

nie ma takiego silnika 1.8 hdi - może byś 1.6 lub 2.0 HDI

Picasso po 4-ech latach

Dla mnie auto jest przede wszystkim bardzo ekonomiczne (1.6 HDI, 92 KM) - spalanie w trasie 130-140 km/h ok 5 L/100 km, po mieście ("lekką nogą"..;) ok 6-6.2 L/100 km. Przy dużych gabarytach i ciężarze tego samochodu dla mnie rewelacja! Poza tym super funkcjonalność wnętrza, wielkość bagażnika oraz sam kształt i ergonomia deski rozdzielczej (zawsze można z przodu wygodnie i szybko położyć coś na licznych półeczkach lub schować w licznych schowkach!) Nie jest to jakość wykonania oraz żywotność samochodów niemieckich, ale mimo to, jestem po 4 latach eksploatacji i 83.000 km bardzo zadowolony z tego samochodu! Polecam go wszystkim!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Picasso zawidoło mnie

Samochód jest z 2000 roku 1.9 TDi. Probelmy zaczęły się po ok miesiącu od kupna, zawieszenie stuki puki, wycieki z ukladu kierowniczego i ze skrzyni biegów, dodatkowo klimatyzacja padła. Naprawa sporo mnie kosztowała. Myślałem ze na jakis czas mam spokój, a tu po kolejnych 2 miesiącach znowu zawiódł mnie ten samochód. Padła pompa paliwa, wtryski. Naprawa tego wszystkiego to full kasy. Nikomu nie polecam tego samochodu, wcześniej miałem mazdę z 1995 i samochodzik był świetny, no ale czasu nie da się cofnąć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

xsara 1.8 z 2005 r

witam,
chcę kupićpicasso z 2008 roku 1.8 w benzyie, mam jużupatrzoną , generaln ie wrażenie miłe, silnik nie był myty i nie widać wyciekó, czy na cośszcxzególnie zwrócić uwagę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
sory ale nie zgodze sie z twoja opinia.mam C4 grand Picasso od 1roku i duzo jezdze zarowno w trasie jak i po miescie i nigdy jeszcze nie przekroczylo mi 7 /7,5 lita.oczywiscie jesli przycisniesz i masz ciezka noge to i 10 zamkniesz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

kup lepiej 1.6 16v bardziej elastyczny

Tylko uwaga po mieście 9.5 l/100km.Ogólnie silnik nie za duży ale ładnie kręca się na obroty no i OC trochę tańsze