Widok

Citroen Xsara Picasso

Picasso konstrukcyjnie wywodzi się z modelu Xsara, choć z wyglądu zupełnie go nie przypomina. Wg. Donato Coco, głównego projektanta, rozpoczyna on nową linię Citroenów, które mają łączyć sztukę i wzornictwo z technologią. Pięciodrzwiowe nadwozie ma bardzo opływową, jajowato-owalną sylwetkę. Wąskie słupki i duże przeszklone powierzchnie sprawiają, że widoczność z auta jest bardzo dobra. Jedynym ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeśli wymieniłeś same amortyzatory, to może problem jest ze sprężynami, może któraś pękła.

kolego masz problem z łożyskiem oporowym u góry na mc personie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

2.0 HDI

A moja pali w mieście ok 8,9 (jazda ekonomiczna) na trasie nie całe 6l/100km
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Xsara Picasso 2,0 HDi

Witam! Jeżdżę "anglikiem" od pół roku, zrobiłem 60 tys km i zdanie mam jak najbardziej pozytywne. Amory z tyłu Bilstein, więc na zakrętach się nie przechyla. Spalanie na początku niskie (średnio 5,5 - 6,0), ale później powoli wzrastało do 7,5. Jak we wszystkich francuzach - trzeba wymienić filtr powietrza i po kłopocie (spalanie wróciło do 5,5-6). Komfort bardzo dobry, nic nie skrzypi (elastyczne podkładki na bocznych krańcach deski, przy przednich bocznych szybkach).Klima - manulana, więc bezproblemowa. Jednak po wyłączeniu klimy, wentylacji nie ma wcale, szyby natychmiast parują (wymienię filtry powietrza pod szybą i zobaczymy). Hamulce - igła, ale podatne na faddig (mniejsza skuteczność po przegrzaniu). Silnik niesamowicie elastyczny, choć mógłby być mocniejszy. Kabina słabo wyciszona, ale sam sobie wygłuszyłem i to skutecznie (zarazem niechcący- zrobiłem to przy okazji wymiany głośników na Helix`y - bo oryginalne to sieczka, nie szło słuchać - wystarczy zdemontować boczki drzwi i włożyć materiał wygłuszający - u mnie gruba mata filcowa). Wadą jest odbijanie się deski w szybie, a przy padaniu światła na wyswietlacz, nic na nim nie widać. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

XARA PICASSO

żeczywićsie spalanie na trasie silnik 2,0 HDI przy 110
4,9-5,2 po mieście 6,0-6,7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam csarę pikasso 2litry na automacie i na gaz.Przejechałem 120 tys w 5,5 roku.Skrzynia od początku jest nie najlepsza.Trzy razy wymieniany uszczelniacz na lewej półosi-ciągły wyciek oleju.po okresie gwarancyjnym,kolejna wymiana.Dopiero wymaiana dyfra ustał wyciek.Dwa razy naprawa sterownika po gwarancji.Naprawy dość kosztowne ok 4000 PLN.Wymieniałem lewy wachacz.Wskazania stanu paliwa są zafałszowane z uwagi przy jeżdzie na gaz-2 razy mi zabrakło.Komfort we wnętrzu super.Kipskie oświetlenie deski przy słońcu i brak polskich napisów w komputerze.Teraz wysiada mi fotel kierowcy-skrzypi.Pali ok 10-12 gazu.Silnik idzie ostro tylko ta skrzynia.Przez 11 lat przy fordzie-automacie tylko raz naprawiałem skrzynię-1200PLN.Ogólniesamochód dobry tylko ja kiepsko trafiłem
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

To wkoncu zdecydojcie sie ile pali xsara z silnikiem 2.0 HDI bo co drogoi to ma takie rozwojenie jazni ze ...?

brak opodświetlenia

W jaki sposób można naprawić podświetlenie które oświetla jaka jest nastawiona temperatura w samochodzie i jaki jet włączona szybkość nawiewu powietrza
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

akumulator

czy ktoś rozszyfruje oznaczenia na aku w moim pikusiu : Tudor 12v 300A L2 ( nie bardzo wiem co to L2 ) a nie ma oznaczenia ile ma Ah! (pewnie "zaszyfrowane" jest w tym L2) Mam XP z 2000 r 1.6benzyna 90 KM ; muszę kupić nowy - tylko jaki ? poradźcie!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie ma lepszego samochodu RODZINNEGO!

Uwielbiam swój samochód! Xsara Picasso jest dużym rodzinnym samochodem do którego można zabrać wszystko co potrzebne rodzinie z dzieckiem. Jest pakowna, ma dużo miejsca w środku, zapewnia komfort jazdy. Jeżdżę tym autem drugi rok i nie zamieniłabym go na żaden inny samochód! W mieście pali około 9l/100km a na trasie około 7,8l/100. Na gwarancji mieliśmy troszkę przygód co skończyło się wymiana prawie połowy silnika ale za to teraz samochód jest niezawodny. Serdecznie polecam wszystkim niezdecydowanym. I ośmielę się zauważyć, że jest to auto rodzinne a nie bolid sportowy. To dla wszystkich narzekających na powolność, mułowatość itp. A i jeszcze jedno w moim samochodzie nic nie skrzypi...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

1.6 HDI-92km

Ja jeżdżę moim od prawie pół roku.Kupiłem nowy w salonie.Teraz mam przebieg 8,3tyś.Średnie spalanie poniżej 6 litrów.Byłem już nad morzem,kilka razy w górach.Wrażenia pozytywne.Klima automatyczna wydajna.Ale przy wyłączonej przy opadach paruja szyby.Pozdrawiam wszystkich fanów pikusiów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

moje Pcasso 2000r 1.8

auto nie sprawia mi żadnych problemów a mam je już 2 lata i nieżle pali wbrew opinią ale mam mały problem przy ruszaniu przerywa lub gasnie nie zależnie czy zimny czy ciepły jeśli może mi ktoś doradzić co może być przyczyną bardzo proszę (auto po przeglądzie tech.)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

picasso 2,0 HDI z 2001 roku

Super autko,przynajmniej od czasu,gdy jestem właścicielem od sierpnia bieżącego roku.Podzielam opinie użytkowników,spalanie w okolicy 5 litrów,wygodne,do chwili obecnej bez awarii a ma najechane 140.000 km.Autko,sprowadziłem z Francji i nie żałuję!POZDRAWIAM WŁAŚCICIELI
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

witam

awiec jest pod siedzeniem kierowcy z tylu za siedzeniem masz dzwigienke pomalowana na czerwono podciag ja i podnies fotel i masz jak na tacy

kilka pytań

Jestem szczęśliwym posiadaczem Xary od kilku dni. jednak nie posiadm penych informacji.Czy ktoś może mi powiedziec jaki olej powinien być wlewany do 2.0 diesel hdi?co oznacza świecący się klucz na wyswietlaczu i pojawiający się komunikat "top up water level?" instrukcję mam w innym języku więc sprawdzenie odpada.
popieram tę opinię 72 nie zgadzam się z tą opinią 26

mam pytanko mam xsare w angli 2003 rok i chcialbym ja przerobic w polsce ale nie wiem czy to sie oplaca i czy da sie to zrobic... czy ktos moze sie wypowiedziec na ten temat?? z gory dziekuje
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

2.0 HDI 110 KM

Na początku roku mam zamiar kupić xsare picasso w HDI. Zastanawiam się tylko czy 90 konny silnik jest wystarczający. Samochód ma gabaryt i mase. Może 110 KM byłoby lepszym rozwiązaniem? Może ktoś wie ile to pali?

mam pytanie bo rowniez kupilem picasso z francji i nie wiem jak ustawic tam zegar i date prosze o pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Drogi kolego !!!!!!!

Akumalator masz pod siedzieniem albo pod siedzeniem pasazera !!!!!!!!!!!!!!!!

akumulator...

akumulator w xsara picasso jest pod siedzeniem kierowcy musisz go złożyć i tam masz akumulator.Ja ładowałem prostownikiem ale nie wyjmowałem bo nie wiem jak ....
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry