Widok

Citroen Xsara Picasso

Picasso konstrukcyjnie wywodzi się z modelu Xsara, choć z wyglądu zupełnie go nie przypomina. Wg. Donato Coco, głównego projektanta, rozpoczyna on nową linię Citroenów, które mają łączyć sztukę i wzornictwo z technologią. Pięciodrzwiowe nadwozie ma bardzo opływową, jajowato-owalną sylwetkę. Wąskie słupki i duże przeszklone powierzchnie sprawiają, że widoczność z auta jest bardzo dobra. Jedynym ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

to miałes pecha
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

debil

pajacu spalanie zależy od tego jak mu wstawiasz
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

1.6 HDi + FAP 110KM

Wspaniałe auto dla rodziny. Przestronny, duży bagażnik, super jazda, bardzo ekonomiczny - średnio (miasto+trasa) 5.3 l/100 km. Model z FAP-em czyli filtr cząstek stałych lubi trasy, wtedy następuje wypalenie czyli oczyszczenie filtra (nie polecam tego silnika do użytkowania tylko w mieście). 110 KM robi wrażenie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

xsara 2.HDI

czy ktos miał objawy w HDI że po odpaleniu i jeżdzie słaba moc do rozgrzania silnika potem jest OK.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

mam zastrzeżenia, ale nie do auta

picuś, jak picuś wygodny i komfortowy. Niestety, gdy się coś dzieje zapomnijcie o serwisie. Osobiście trzy razy w ciągu gwarancji zgłaszałem głośną pracę w moim silniku 1,6 HDI 92KM. Nie zrobili nic!!!! Tydzień po gwarancji pojechałem do normalnego mechanika, to wymienił mi rozrząd i wszystko się uspokoiło. Xsara miała wtedy 40 000km. Denerwują detale - często przepalające się żarówki reflektorów głównych oraz w wyświetlaczu. Co do spalanie, to nie jest źle -średnia nieco poniżej 6l na 100km! Uważajcie na serwis w Lubinie k\Legnicy. Potrafią popsuć auto. Teraz poważnie się zastanowię, czy kupić jeszcze kiedyś cytrynę. Mam ją trzeci rok i jestem nią zmęczony.Denerwują dziwne francuskie śruby i nakrętki. Bez dodatkowych zestawów narzędzi trudno samemu dokonać kosmetycznych napraw.

xsara jezdze 4 lata przejechalem 100tys.km bez wiekszych klopotow pali malo jezdze w terenie dziennie zapalam silnik 1o-15razy,samochod spala lacznie z klima 6,5-7,8l oleju napedowego na 1ookm.silnik 2000 rocznik2005.wygodnie sie jezdzi

XARA PICASSO 1,8 GAZ 2002R.

Mam citroena i muszę przyznać że wbrew wszelkim opiniom o francuzach i drogim eksploatowaniu TAK NIE JEST.Jeżdżę tym autkiem od 5 lat na LPG i dopiero teraz zaczynam MIEĆ JAKIEKOLIWEK PROBLEMY ALE TO NORMALENE. OGOLNIE TO POLECAM WARTO - I MA ROZSĄDNĄ CENĘ JAK NA VANA Z TAKIM BAGAŻNIKIEM
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

jesli był wymieniony pasek to na 10000 km a nastepna zmiana powina byc 18000

1.8 16V rocznik 2002

Na liczniku ma 146 tys. i oprócz napraw eksploatacyjnych jest ok. Ten samochód da się lubić. Komfort jazdy ogromny. Gdy wsiadam do innych aut mam klaustrofobiczne odczucia. Pali sporo, to wada. Pod względem napraw jest to samochód jak każdy inny - możesz trafić na pechowy model lub nie. Wyjazd z rodzinką na wakacje to żaden problem - pakujesz co chcesz i jazda. Jeśli ktoś ma kłopot ze swoim modelem powinien zajrzeć na forum cytrynki.

Ogrzewanie ?

Po odpaleniu silnika potrzebuję bardzo dużo czasu aby ciepłe powietrze dotarło do kabiny ,czy jest może jakiś mały obieg albo coś w tym rodzaju odpowiedzialne za ogrzewanie ,napiszcie jak jest u Was ,silnik 2,0 HDI
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 10

xara picasso 2,0 HDI 110km 2001r

czy mial lub ma ktos z panstwa problem ze zmiana biegow pzy mrozach? bo mi wogule niechca chodzic i 3bieg niedziala

mam picasso po remoncie nowa pompa oleju,remont glowicy ,szlif walu wymiana pierscieni pompa wody -jednym slowem wszystko nowe koszt naprawy ponad 6000 zl a po przejechaniu 2000 km niema cisnienia oleju i nikt nic niewie --koszmar -auto zagadka

auto zagadka

nie auto jest zagdką tylko mechanik się nie zna:( polecam zmianę serwisu i niekoniecznie na ASO. pozdrawiam

niech ktoś mi poradzi co mogę zrobić z wyciekiem oleju przez bagnet, przy dużym mrozie. Stało mi się to dwa razy mimo tego że przepalałam go,bo stoi na polu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

akumulator ma pod siedzeniem kierowcy,ale żeby naładować to pod maską są pokazane dwa punkty do styków akumulatora jeden minusowy to napewno zamek od maski jest tam naklejka informująca a drugi bardziej na prawo też jest tam naklejka;pozd

Dotyczy komunikatu----świecący klucz

jest to klucz serwisowy,dotyczy to uzupełnienia wody,lub płynu w aku lub w układzie chłodzenia,do stanu wymaganego, życzę powodzenia.

Citroen Xsara Picasso

Jezdze Picasso z 2001 r.Mam ten samochod od nowosci.Przejechalem
100.000 km. Do tej pory sprawuje sie doskonale. Nie mialem najmniejszego
problemu - nie wymienilem nawet zarowki. Spalanie bardzo male.Super
wygodne auto.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ukochane Citroen Xsara Picasso

am Xsarunie od 6 miesięcy i zrobiłem nią 10 tyś km i nie zgadzam się z tymi co mówią ,że to smok i pali dużo średnie spalanie w trasie ok 6.7l/100 km, w mieście 8.5l/100 km. Jak ktoś ma ciężką nogę to musi te autko wziąć co ma wziąć.
Jestem Bardzo zadowolony wcześniej miałem Renault Scenic i widzę różnicę tamten to był dopiero SMOK, zmieniłem zdanie o "francuzach".
:-))
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Citroen Xsara Picasso 1,6 HDi 2006r

Bardzo fajne autko zrobiłem od nowaści 65.000 km bez napraw poza przeglądami raz w roku średnie spalanie oleju w duże mrozy 6,5 litra/wskazania komputera./
Bardzo wygodna w długie trasy.
Polecam

Panel regulacji

Po lewej stronie na wysokości kolana masz przyciski tam gdzie masz regulacje wysokości świateł do regulacji podświetlania panelu klimy musiałeś sobie podczas sprzątania nacisnąć na przycisk
do góry