Widok

Citroen Xsara Picasso

Picasso konstrukcyjnie wywodzi się z modelu Xsara, choć z wyglądu zupełnie go nie przypomina. Wg. Donato Coco, głównego projektanta, rozpoczyna on nową linię Citroenów, które mają łączyć sztukę i wzornictwo z technologią. Pięciodrzwiowe nadwozie ma bardzo opływową, jajowato-owalną sylwetkę. Wąskie słupki i duże przeszklone powierzchnie sprawiają, że widoczność z auta jest bardzo dobra. Jedynym ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

BOB

Mam pytanie. czy ktoś wie jak dostać się pod pokrętła od limy? Wogóle się nie podświetla a w nocy jest to uciążliwe
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

a co to jest lima???

mam mały problem

dziendobry posiadam cytrynke i mam problem z pompom paliwowq już 3 raz w tym roku ją wymieniam koszty
niesą małe, żaden ,,specjalista'' niewie co jest nie tak, jestę otwarta na jakiekolwiek informacje i propozycje, za każdą informację z góry dziękuję

pompa paliwa

1. wyczyść zbiornik paliwa. 2. kup orginalną pompe paliwa koszt duży bo około 450zł i po problemie,podróbki kosztują między 100 a 150zl ale właśnie wytrzymują średnio 2 do 5 miesięcy.Mi padło 2szt w 3 miesiące orginałem zrobiłem już 35.000--2.0HDI

kierownica

czy ktos orientuje sie czy kierownica od ds3 bedzie pasowac do xsary picasso po lifcie?

picasso 2003r 2HDI

zarąbiste silniki mało pali ostatnio byłem na urlopie zrobiłem 1600km bylem ful załadowany spalanie 5.7litra na 100km polecam jest bardzo wygodne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

picasso 2.0 hdi 90 km

witam ,mam xp od 2 miesiecy ,ni byłem przekonany do tego autka ale musiałem kupić auto rodzinne za max 15 kola ,pojechałem do niemiec osobiscie i kupiłem od osoby prywatnej z ogłoszenia lekko rozbite (tył)po opłatach, naprawie wyniosło mnie 14 kola spalanie miasto
mipokazuje 7,5 -8l trasa 6,5-7 do 150 km/h konfort ok dynamika troche słaba ale nie ma dramatu jak sie zdenerwuje to zrobie chipa ....pozdrawiam

Mam ten sam problem xsara picasso 1,8 16V

Moja żona ma to samo :-)

To spróbuję tu odpowiedzieć i może jak przeczyta to wreszcie do Niej dotrze ?!? Naturalnie to nie Łada z lat 80tych i na Syberię projektowany nie był, ale też grzać potrafi. Problem wynika z błędnego zrozumienia działania elektronicznie sterowanego ogrzewania kabiny. Jeśli na dworze mamy - 15 stC a żądaną temperaturę kabiny ustawimy na 25 stC to poczekamy dłuuugo zanim poczujemy napływ ciepłego powietrza. Zwyczajnie elektronika nie widzi sensu wpychania powietrza rozgrzanego zaledwie do np 16stC ( zimny silnik nie potrafi mocniej ogrzać )i dlatego dmucha leciutko tak długo aż silnik się rozgrzeje i powietrze nabierze odpowiednio wysokiej temperatury. A przecież te 16 st w początkowym okresie to byłoby coś !!! Jeśli chcemy mieć szybko ciepłe powietrze w środku to ustawmy nie 25, lecz 15 st C !! Szybko zacznie dmuchać i zrobi się nam ciepło. Gdy zauważymy, że dmuchanie słabnie - to wtedy podnieśmy do 18 st a potem do 20 i tak dalej. On dmuchał będzie mocno tylko wtedy gdy temperatura w kabinie będzie się różniła od nastawionej a powietrze wdmuchiwane będzie odpowiednio cieplejsze od tego co nastawiliśmy !! Muszą być spełnione oba te warunki !! Czy samochód nie mógłby sam sobie tego ustawiać ? I dmuchać najpierw 16 a potem 18, 20, 22 itd ? MÓGŁBY !!! Ale dzięki autorowi programu dla klimatyzacji nie potrafi :-( Musimy sami go przechytrzyć.

kontrolka check engine

informuje, że komputer silnika otrzymał sygnały nie mieszczące się w zakresach. I nic więcej nie da się powiedzieć bez podłączenia lexii. Przyczyn może być mnóstwo i wszystkie spowodują zapalenie się tego samego symbolu. Np elektrozawór sterujący pracą turbiny nie ograniczył ciśnienia powietrza bo się uszkodził, lub nie otrzymał polecenia ( np uszkodziła się wtyczka ), lub zabrakło podciśnienia ( ułamała się rureczka od akumulatora podciśnienia i podciśnienia produkowanego przez pompę starcza jedynie na jeden elektrozawór a gdy muszą zadziałać dwa lub trzy jednocześnie to brak akumulatora uniemożliwia im to) albo uszkodził się zawór bypassu, albo wszystko jest sprawne, lecz czujnik się popsuł i wskazuje wyższe ciśnienie niż jest w istocie, albo ..... Otóż to - po to wymyślono lexię :-)

Tak to może anglicy zaglądają do akumulatora.

Kolega wyżej opisał prawidłowy sposób dotarcia do niego :-) Noo może akurat zapomniał o wyjęciu zagłówka ;-)

Oczywiście podpiąć pod lexię i będzie łatwiej

Naturalnie należało to zrobić przed regenerowaniem pompy czy wtrysków. Jedną z przyczyn może być np uszkodzenie czujnika temperatury cieczy w silniku. Oczywiście podpięcie kompa i sprawdzenie jak narasta ciśnienie wyjaśni nam czy nie padł przypadkiem zawór na pompie wysokiego ciśnienia. Zużyty rozrusznik kręcący wolno silnikiem przy niskich temperaturach tez nie pozwoli odpalić.

Xsara jak kiedyś Syrenka musi mieć obroty

żeby zapalić. Zużyty rozrusznik będzie kręcił wolno i będą problemy z uruchomieniem silnika. Czasami pomaga drugie kręcenie, kiedy komputer zwiększy dawkę paliwa, ale tak czy tak warto rozrusznik naprawić.

A może podczas wymiany pompy nikomu nie przyszło do głowy o smoku pomyśleć ?

A nie przesadzasz z tymi 15 minutami ? Producent przewidział pracę wentylatora przez 6 minut max. I w tym czasie samochód sprawdza co się dzieje z akumulatorem. Jak napięcie spadnie, to się wyłączy wcześniej.

U mnie Xsara picasso 2.0 HDI pali w tej chwili 6.7 l/100 a w zimie 6.9 l/100. I to w okolicach Jeleniej Góry czyli w górzystym terenie. Ale wcale się nie cieszę, bo uważam, że to dużo i od dwóch dni próbuje znaleźć tego przyczynę. Jak znajdę to dam znać ile powinna palić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

CXP 2.0 HDI 90KM 2001, 125 tys.km - kiedyś anglik - bardzo fajne autko

Pikusia mam już 6 lat! Przejechałem nim około 65 tys. km. Początki były nieco trudne, bo pikuś miał przekładkę z anglika, przekładkę, która została niezbyt starannie i chyba niezbyt fachowo zrobiona. W związku z tym zrywała mi się co kilka miesięcy linka sprzęgła. Po poprawce poprowadzenia linki problem został rozwiązany. W okresie tych 6 lat było parę awarii i jeden raz autko do domku wracało na lawecie (spalona pompa paliwa w zbiorniku). Z innych usterek to: wymiana wahacza (koszt części: 100 zł), dorobienie drugiego kluczyka i karty kodowej - 460 zł!, wymiana koła pasowego na wale (ale to nie dwu-masa, bo takiego pikuś nie ma!) , wymiana osłon półosi, wymiana przepływomierza powietrza (koszt części: 170 zł), wymiana cylinderków hamulcowych z tyłu, naprawa rozszczelnionego ukł. klimatyzacji (jakaś rurka się przetarła), wymiana mechanizmów podnoszenia szyb przednich - obie strony (koszt części: 70 zł na stronę na Alledrogo), wymiana układu wydechowego - 350 zł, wymiana rozrządu i pompy wody przy przebiegu 110 tys.km.(z robocizną 950 zł wraz ze wszystkimi filtrami i wymianą oleju), wymiana kompletnego sprzęgła i tulei, na której porusza się łożysko oporowe przy przebiegu 125 tys.km - robocizna plus części w tym wymiana oleju i wszystkich filtrów: 950 zł. Wydaje się, że sporo napraw. Może i mogłoby być mniej, ale autko było "po przejściach" i musiało "dojść do siebie" :). A tak serio, to pomimo tych napraw jestem z pikusia bardzo zadowolony. Dwa lata temu przejechał pół Europy załadowany po granicę wytrzymałości, machnął w tydzień 5000 km i nawet nie pisnął! Pali malutko, średnio około 6-6,5 l/100 km w ruchu mieszanym. Widoczność bajka! Kufer duży lecz raczej za krótki a za wysoki. 90 KM w dieslu całkiem wystarczy do sprawnej jazdy. Trochę głośno powyżej 120 km/h. Duży kąt zawracania. Silnik ma wysoką kulturę pracy, cichy, bez klekotania, przy dobrym oleju 5W30 i nowych filtrach zachowuje się jak wyregulowany benzyniak. Przy sprawnym akumulatorze nie ma najmniejszych problemów z odpalaniem nawet przy minus 25. Niezłe blachy i konserwacja podwozia. Po 12 latach "ruda" myśli o rozpoczęciu pracy nad progiem, ale to dopiero wstępne przymiarki. Reszta bez śladów korozji.

może klima tronik szwankuje

spalanie

a mi w trasie przy 90 105 km/h spali 6,7 ... 2/3 trasy na klimie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pod maską można podłączyć prostownik.zacisk z nakrętką jak na akumulatorze.{specjalne do ładowania)
do góry