Widok

Co dalej ze szkołą Gedanensis?

Opinie do artykułu: Co dalej ze szkołą Gedanensis?.

Podstawowa Szkoła i Gimnazjum Gedanensis powinny w przyszłym roku szkolnym obchodzić piętnastolecie swojej działalności. Kilka dni temu dowiedzieliśmy się, że nie dotrwamy do naszego jubileuszu. Właściciel baraku, który wynajmujemy - Politechnika Gdańska - postanowił nie przedłużać z nami umowy najmu. Innymi słowy - zostaliśmy skazani na unicestwienie. Od wielu lat staraliśmy się o pozyskanie budynku, który by spełniał warunki do prowadzenia działalności oświatowej. Niestety, nasze starania ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hańba

i tyle

znowu pazerność przegrywa z sensownym działaniem

Politechnika pewnie ugadała się z kimś ( jakiś dawny kolega dziekana, itp.) , ze wynajmie mu barak ( to ten przy Towarowej ?) za bezcen, a ten coś mu załatwi- dzisiaj wszystko ma związek z korzyściami materialnymi.

Znam te szkołę, bardzo fajna, poczucie bezpieczeństwa, pogoda ducha wśród dzieci , nauczycieli, kompetentni nauczyciele nie tylko merytorycznie, ale też pedagogicznie,
znam Was od wielu lat.
Chciałam najmłodsze dziecko do Was za rok ( do gimnazjum)posłać na nauki,
nie poddawajcie się, walczcie, moze nagłośnijcie sprawę w TV- ale nie w REgionalnej, ale ogólnopolskiej.

a co z innymi firmami

o ile pamiętam tam maja swoją siedzibę, i co, ,
nie wypowiedziano im ?

do autorów

Szanowni Państwo, moje dziecko także chodzi do tej szkoły. Pieknie to wszystko opisaliscie.
Ja zadam nastepujace pytanie:
Co zrobił dla dzieci Pan Dyrektor?
Budynek jest w fatalnym stanie,(nieszczelne stre wypaczone okna, cieknąca woda z sufitów, kartonowe sciany itp). Jest jak jest, mlodfziez w naszej szkole jest ambitna,mozemy byc z nich dumni i co dalej.
Co przez 15 lat zrobiły władze szkoły?
Dlaczego inne szkoły takie jak Autonomik czy De la Sale mogą miec przyzwoite warunki.
Do kogo Państwo zwracacie sie o pomoc, do kogo teraz sa kierowane te pobozne zyczenia.
Sa przetargi na budynki, sa kredyty,mozna z rozwagą zainwestowac. Nie każdy chce by jego dziecko uczyło sie w baraku przypominającym stra bude, wielu rodziców sam wygląd odstrasza i wolą zapłaic piniązki innej szkole. Dlaczego władze szkoły nie pomyslały o tym wczesniej.

Szanowni rodzice pisze to wszystko bo jestem oburzona,że przez tyle lat szkoła jedno co robi to pobiera "wysokie czesne"(dla niezorientowanych jest to najdroższa szkoła w trójmieście) czesne, pytam sie za co?
Moim zdaniem artykuł jest spreparowany przez władze szkolene, które znlazły sie w patowej sytuacji i niebardzo wiedza jak z tego wybrnąć.Podziekowania to należą sie dzieciakom oraz cierpliwym rodzicom i wspaniałym pedagogom bo to oni sa filarem w tej szkole.

drodzy rodzice

Wasza szkoła jest szkołą prywatną, więc dlaczego wyciągacie rękę? Czas aby Szkoła Gedanensis stanęła na wysokosci zadania i wybudowała swój własny budynek.

PS Z tego co się orientuję to PG nie działa na zasadzie: na złość nie przedłużymy najmu, raczej ma bardzo ambitne plany inwestycyjne.

rajdy wycieczki, itp fajnie

ale rodzice placa szkole grube piniązki.
Nic za darmo.

do Archie

zgadzam sie, przez 15 lat jak napisała jedna z mam , szkoła nie znalazła budynku?
Za to dyrektor kupił kolejny nowy samochód.
Super.
A gdzie inwestycja, nie od dzisiaj wiedział,że Politechnika może zrezygnowac z wynajmu i co w tej sprawie zrobiono?

trochę to dziwne

po 15 latach na przysłowiowy bruk?
Inni jakos sobie poradzili tylko Gedanensis nie znalazł budynku. A może to wygodne jest-nie inwestowac a kasa wpada do kieszeni a teraz niech sie rodzice martwią.

Rodzice dzieci ze szkoły Gedanensis

Spytajcie dyrektora, czy przez 15 lat pomyslał o nowej siedzibie? Od 4 lat wiadomym było, że te azbestowe baraki pójdą do rozbiórki.

Do Mamy

"Moim zdaniem artykuł jest spreparowany przez władze szkolene, które znlazły sie w patowej sytuacji i niebardzo wiedza jak z tego wybrnąć."
A moim zdaniem jest Pani mało zorientowana w działaniach Rodziców którzy walczą o uratowanie szkoły...
Pozdrawiam

A ciekawe czy?

A może dyrekcja dobija się ciągle do władz miasta tylko bezskutecznie. A może warto by się zastanowić nad tym że decydentem w tej sprawie jest Pani Prezydent Hall - twórca szkół konkurencyjnych - to jest Autonomicznych. Może to jest drugie dno tej sprawy?

do też mama

Prosze Pani,proszę przeczytać post , który napisał Pan podpisujacy sie nikiem tatuś.
I proszę czytac ze zrozumieniem.

Do tych co twierdzą że Gedanensis nic nie robi

Oto treść ostatniego pisma do prezydenta miasta:

Gdańsk 16 maja 2007 r.
Szanowny Pan
Paweł Adamowicz
Prezydent m. Gdańska

Zarząd Stowarzyszenia Szkoły Gedanensis, jako organ prowadzący Podstawową Szkołę Gedanensis oraz Gimnazjum Gedanensis wraz z Radą Rodziców i Radą Pedagogiczną, zwraca się po raz kolejny z uprzejmą prośbą o przydzielenie nam obiektu oświatowego z zasobów Gminy Gdańsk na siedzibę Szkół Gedanensis lub przynamniej wskazania terminu, w jakim byłoby to możliwe. Rozwiązaniem dla nas mogłoby być również przekazanie gruntu pod błyskawiczną budowę obiektu szkolnego z kredytu (odpowiednio gwarantowanego) spłacanego w ratach przez Stowarzyszenie.

W przypadku gdyby wszystkie możliwe rozwiązania nie były w stanie zabezpieczyć działania naszych szkół od 1.09.2007 zwracamy się z prośbą o pomoc w przetrwaniu w czasowo podnajętych pomieszczeniach w okresie koniecznym do zdobycia nowej siedziby szkół, Gedanensis czyli prawdopodobnie do 1 września 2008 r.

Informujemy, że pierwszy wniosek o przydział lokalu z zasobów gminy, Stowarzyszenie Szkoły Gedanensis złożyło już 1992 r. Od tego też czasu funkcjonując w pokrytym azbestem, 30 letnim baraku przy ul. Towarowej 40, składaliśmy wnioski już pięciokrotnie w 1997, 2001, 2002, 2005 r. jednak nigdy (w przeciwieństwie do wielu innych szkół – również spoza granic Gdańska) nie tylko nie przydzielono nam obiektu, ale nigdy nie otrzymaliśmy nawet odpowiedzi na nasze pisma, poza odpowiedzią Komisji ds. przydzielania obiektów oświatowych z 20.06.2005 oraz propozycją Pana Prezydenta z 2006 r., która nie spełniała żadnych wymagań obowiązujących instytucje oświatowe.

Sytuacja naszych szkół w dniu dzisiejszym jest wręcz tragiczna. Wczoraj tj 15 maja 2007 r. Politechnika Gdańska ostatecznie odmówiła przedłużenia z nami umowy najmu na kolejny rok szkolny. Próby podnajęcia obiektu od Uniwersytetu Gdańskiego (mimo posiadania takich pomieszczeń przez UG na ul. Wosia Budzysza) też zakończyły się odmową.
Brak rozwiązań lokalowych powoduje konieczność złożenia wypowiedzeń do dnia 31 maja tego roku dla ponad 40 naszych pracowników i likwidacji z dniem 31 sierpnia 2007 r. obu szkół Gedanensis a także powoduje brak możliwości otworzenia planowanego na 1 września 2007 r. Liceum Gedanensis.

Zwracamy się, zatem z gorącą prośbą o spotkanie, które mijałoby na celu próbę uratowania szkół Gedanensis, szkół z 15 letnią tradycją, szkół z ponad 150 gdańskimi uczniami i ponad 40 pracownikami

ktos napisał o innych szkołach

nie mają tego problemu.Z tego co mi wiadomo ta na niedzwiedniku istnieje krócej i ma piekny gmach.

bo pewnie w łapę dali:P

żal ściska, jak sięczyta tego typu artykuły. Ktośtu chyba zapomnial,że skończyła się komuna a nastał wolny rynek. Skoro PG jest właścicielem baraku ( prywatna szkoła w baraku? no nieźle nieźle:P ) to logicznym jest,że go wynajmie komukolwiek,byle zapłacił WIĘCEJ. Albo mając plany inwestycyjne poprostu potrzebuje do czegoś ów barak/teren pod nim.

Zamiast lamentować i śpiewać w,jakie to wasze dzieci są cudowne ( w szkole nie ma koksu, piwa i fajek? proponuję ściągnąć opaski z oczu:) ) proponujęwziąśćsię do roboty i rzetelnie poszukać lokalu.

Albo niech to się rozpierdzieli w cholere. Co to, szkół nie ma w Gda? W szkole publicznej gogusie z forsą się nie odnajdą? Może krzesełka są nierówne? A moze...?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

do anonima

a może zazdrośc ściska Ciebie.
Na całym świecie istnieja prywatne szkoły, nie kazdy musi chodzic do szkoły publicznej.Takie komentarze jak Twoje to tylko swiadectwo jacy ludzie sa zawistni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

niewiarygodne jest dla mnie to, że dyrektor bedąc radnym nie otrzymał odpowiedzi na pismo

a właściwie na pisma.
Coś tu brzydko pachnie.

Nie moge uwierzyć....

Do Anonima co tu tak bluzga...
otóz jak widać sa jeszcze takie szkoły w których nie ma wymienionych przez ciebie używek...jak się te twoje wypociny czyta nasuwa się mysl tylko jedna....ty na pewno kończyłes szkołe pełna uzywek i ostro dawałes....bo jestes bardzo skrzywiony, zgorzkniały i załosny.Dobra rada: przestan cpać.

gogusie z forsą?

wez sie gościu puknij w pusty baniak

a jaka to szkoła? panstwowa czy prywatna, czytaj społeczna?

Czemu ma służyć zaglądanie ludziom w kieszeń i wytykanie samochodów. Czy dobra materiale są dla nas jedynym wyznacznikiem statusu społecznego.
Moje dziecko chodzi do Gedanensis ósmy rok i przez te wszystkie lata nie uważałam aby moje pieniądze, które jak już zostało wspomniane wcale nie małe byłyby źle "inwestowane". Ja "inwestowałam" je w moje dziecko i dziś widzę już rezultaty. Przez cały czas przyglądałam się staraniom Dyrekcji o pozyskanie budynku i wcale nie uważam, że ich starania były niekompetentne. Były takie jakie być powinny wg zapisów w Uchwałach Rady Mista bez nacisków i przepychanek, bez protestów i kumoterstwa, ale widać w Gdańsku to starania zgodne zliterą prawa są nieskuteczne, boi jak pokazuje historia szkoły, któr się awanturują, protestują, strajkują i co najgorsze wciągają w to dzieci otrzymują budynki lub są utrzymywane mimo iż mają obłożenie 50 - 60%, a wyniki ich są nikłe, ale są to szkoły publiczne więc bezpłatne więc nikt za nie nie płaci - czyżby?

Szkoła Gedanensis nie jest szkołą prywatną, tylko SPOŁECZNĄ.
Oznacza to, że nie jest to przedsiębiorstwo nastawione na zysk, a raczej coś w rodzaju instytucji.

Szkolnictwo społeczne - znaczy niezależne od państwowego.

Czy naprawdę w baraku był azbest??

Tak jest.
Szkolnictwo społeczne zdejmuje z państwa i samorządu ciężar kształcenia konkretnej liczby uczniów.
Jednocześnie nie jest firmą prywatną.
Jako takie, ma prawo domagać się od samorządu tej niewielkiej pomocy, jaką jest dzierżawa lokum.
Znam tę szkołę, część nauczycieli uczyła także i mnie, szkoda by było, żeby takie dzieło poszło na marne.

jeżeli państwo chcą się dowiedzieć czegoś więcej...

ostatnio było zebranie w sprawie szkoły gedanensis..rodzice zainteresowani dalszym losem budynku mieli zostać i uzyskać rózne informacje...P.dyrektor 6 razy napisał petycję do prezydenta gdańska by uzyskać nowy budynek lecz pan prezydent żadko kiedy dawał taką możliwość ....gdy przesyłałpropozycję dostania budynku nie spełniał on wymagań oświaty...teraz gdy hevelius jak również placówka gedanensis dostały wypowiedzenie od politechniki ponieważ politechnika chce wybudować hale sportową ...przy osiągnięciach tej szkoły jest to straszna krzywda dla nas społeczeństwa. Pokazuje ona wiele dobrych cech o których prawie nikt nie wspomina ..wszyscy mają pretensje bo tak jest najłatwiej ..ale może zamiast nie zawsze slusznie krytykować lepiej wspomień o zaletach zwlaszcza w obecnej sytuacji??! ;P

do anonima

a może zazdrośc ściska Ciebie.
Na całym świecie istnieja prywatne szkoły, nie kazdy musi chodzic do szkoły publicznej.Takie komentarze jak Twoje to tylko swiadectwo jacy ludzie sa zawistni.

Autor: rodzic ta opinia nie powinna się tu pojawiać - zgłoś do moderacji 2007-05-23 14:09

A CO? JAK KTOS CHODZI DO SZKOLY PUBLICZNEJ TZN ZE JEST GORSZY? JA DO TAKICH CHODZILAM I W ZYCIU NIE CHCIALABYM BYC W SZKOLE PRYWATNEJ, GDZIE KAZDY TYLKO NOSA ZADZIERA!!! I ZAZDROSC MNIE NIE ZRZERA, BO MAM 22 LATA, SUPER PRACE, SWOJA DZIALALNOSC, SWOJ ZESPOL LUDZI I PORZADNE PIENIADZE CO MIESIAC. ZENADA!!! WIELKI CZLOWIEK Z PRYWATNEJ SZKOLKI...W TAKICH TO SIE NAWET UCZYC NIE TRZEBA, PIENIADZE SIE LICZA.

wszyscy źli tylko nie dyrekcja Gedanensis?

Ciekawe, naprawdę nie było czasu na zajęcie się tym problemem? Teraz rodzice powinni wywieźć pana Szyca na taczkach.

i co dalej

Od 5-ciu lat uczestniczę wraz z synem w życiu tej szkoły i wiem jak przez ten czas zwodzono obietnicami uzyskania budynku.Może to było celowe - może komuś zależy na rozwiązaniu szkoły,przejęciu uczniów,zlikwidowaniu konkurencji-nie wiem,ale dziwi mnie agresywność,niezadowolenie i roszczenia w kilku opiniach .No cóż,zawsze się znajdą tacy ludzie co uważają że" płacę i wymagam"załatwia wszystko-wiecznie niezadowoleni frustraci.Nie rozumiem pochopnych i kategorycznych określeń i oskarżeń pod adresem dyrekcji,choć na pewno nie jest ona bez winy(władzy się nie ufa-jeśli w dodatku się jest z nią w konflikcie-trzeba działać)Ludzie którzy reagują przyjmując postawę roszczeniową,zapominają o faktach - lub ich nie znają-patrz historia powstania szkoły i pozyskanie budynku.Tym niezadowolonym zadam jedno pytanie-jeśli było tak drogo,tragicznie i żle,. to co Oni tam robili.Mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć:klimat tej szkoły,wzajemne relacje, poziom i sposób edukacji,wspaniali nauczyciele i wiele atrakcji dla dzieciaków -tworzyło w poprzednich latach wspaniały wizerunek tej szkoły-niestety spojrzenie na siedzibę -zniechęcało wielu.Wierzę że wspólnie możemy pomóc tej szkole bo poprostu warto.

Hmmmm....

Znam sprawę tej szkoły dość dobrze...to fakt,że szkoła jest naprawdę dobra i szkoda byłoby ją rozwiązać.Nie uważam też że to, co się stało jest bezpośrednią winą p. Szyca, gdyż on również jak mi wiadomo ma dziecko w tej szkole i głupi jest sąd,że dyrektor nic nie robił...bo mu nie zależało...jako ojcu pewnie zależy mu do dziś.
Poza tym bardziej przyjrzałabym się tajemniczym posunięciom hardej i obcesowej niejakiej pani wiceprezydent Hall, o której było tu głośno przy okazji śmierci dziewczynki z Gimnazjum nr 2.To od niej między innymi zależy komu przydzielić jaki budynek...a skoro jest bezpośrednio związana ze Szkołą Autonomiczną (również szkoła społeczna) dochodzi tu do konfliktu interesów.Kiedyś miałam okazję bezpośrednio przebywać w towarzystwie owej pani...miasto powinno zafundować jej kurs dobrych manier i korepetycje z kulturalnego rozmawiania z interesantami.Bylam jej zachowaniem zażenowana.
Mam nadzieję,że uda się uratować tą szkołę, nawet tylko po to, by utrzeć nosa rajcom tego miasta, którzy to potrafią tylko żreć się między sobą, zamiast energię spożytkować na chociażby zainteresowaniem się losem dobrej placówki było nie było OŚWIATOWEJ!!

będziemy protestować

Do wszystkich krytykujących...

Po pierwsze zwracam się do matki dziecka z naszej szkoły, nikt Pani dziecka nie przypiął do niej łańcuchem, jeżeli jest ona najdroższa i zarazem kartonowa to niech Pani zabierze dziecko do innej z niższym czesnym i o standardzie pałacu królewskiego.
Po drugie rozróżnijcie Państwo szkoły prywatne od społecznych, bo mimo wszystko jest różnica.
Po trzecie za wybudowanie nowego budynku musieliby zapłacić rodzice, którzy są filarem szkoły społecznej.

.

9 lat chodziłam do tej szkoły, w tym roku będę zaczynała edukację na poziomie licealnym. Gdybym mogła cofnąć czas, bez wahania zdecydowałabym się jeszcze raz na szkołę Gedanensis. Dlaczego? Może inni rzeczywiście nieco przesładzają obraz, ale jest w tym także wiele prawdy.Wiem, co dzieje się w innych szkołach i muszę przyznać, że u nas uczniowie są jednak rozsądniejsi. I-co ważne- nigdy nie obojętni na krzywdę drugiej osoby. Uczniowie i nauczyciele umieją ze sobą współgrać, panuje miła atmosfera. I jest na prawdę bezpiecznie- dba o to między innymi przezorna pani woźna, która doskonale wszystkich zna.

I choć budynek nie jest zachęcający, cała reszta jest warta swojego czesnego. Trzeba umieć popatrzeć na coś w skali nie-materialnej... Wszyscy zawsze powtarzają, że nie liczy się wygląd, tylko wnętrze...

Nie rozumiem też rodziców, którzy posyłają do tej szkoły dzieci, a teraz mają pretensje!

a wady?? ich jest o wiele więcej !!!

Oczywiście, dużo osób przyzwyczaiło się do tej szkoł...hmm...baraku. Jednak ma w sobie jakiś urok!

Niby 15 lat mamy obiecany nowy budynek, ale co z tego??? Nic się nie zmienia. Płacimy za to wszystko kupę kasy w porównaniu do innych szkół które mają świetny sprzęt informatyczny, porządne sale chemiczno-fizyczne... A tu nic się nie zmienia. Tylko ostatnio kupili DVD... Łaaał, postęp. Tylko szkoda, że cały czas się zacina. Nawet nie mamy porządnych ścian... A później tylko na uczni zwalają winę, że co on zrobił? A przecież każdemu przez przypadek może się wszystko przytrafić...
"Nie musimy walczyć z przemocą fizyczną wśród uczniów, z narkotykami, papierosami, alkoholem. Te zjawiska u nas nie występują, nie boimy się wyjeżdżać z młodzieżą na wycieczki." jasne... A komentarze dy... Albo nie. W sumie to nie ważne...

w sumie to też trzeba się zgodzić z absolwentką naszej szkoły... ("uczennica")

A ja z kolei nie rozumiem jak mogą swoje wypowiedzi dawać tutaj osoby tak ograniczone żeby nie znając faktycznie tych ludzi,uczniów, mówić,że liczy się tutaj tylko kasa,że zadzierają nosa,że dostają oceny za pieniądze.Przecież to jest śmieszne! Za dużo filmów się chyba naoglądali co poniektórzy...

Mnie za rok tu już nie będzie, więc teoretycznie nie robi mi, co się dalej stanie ze szkołą. Ale spędziłem tu parę ładnych lat i uważam, że trochę szkoda, iż może dojść do rozwiązania szkoły. Kij tam z tym, że dobre mamy wyniki - liczy się przyjazny klimat, a tego w Gedanensis nie brakowało. Poznałem tu kupę fajnych ludzi. Niewielu tutaj jest stereotypowych "społeczniaków", z zadartymi 24/7 nosami.

Alkohol i fajki (koks raczej nie :P) się tu pojawiały, ale czy to komuś przeszkadza? Mi nie :P

Trzeba przyznać jednak, że szkoda trochę samego budynku... ech, klimatyczne miejsce ;] Może i obciach do czegoś takiego codziennie zmierzać, ale co tam ;]

Drodzy zainteresowani losem szkoły Gedanensis,
jako uczennica tej szkoly, ktora w tym roku konczy swoja przygode z nia moge szczerze powiedziec ze o TAKA szkole warto walczyc. Wczoraj zostalismy poproszeni o napisanie pracy pt.,,Co nam dala nasza szkola?", i przyznam szczerze ze ograniczenie do jedenj strony bylo dla mnie problemem a nie szczesciem. Ostatnie szesc lat mojego zycia dzielilo sie przede wszystkim na szkole i rodzine. To te dwa wazne rzeczowniki uksztaltowaly mnie, swiadomego czlowieka, ktory w przyszlym roku rozpocznie ksztalcenie w liceum. Gedanensis daje wiele: uczy samodzielnosci, poczucia wlasnej wartosci i optymistycznego patrzenia na swiat. Poza dobrymi podstawami naukowymi umozliwia nam rozwijanie wlasnych aspiracji.Dlatego uwazam ze w takiej chwili powinny zabierac glos osoby, ktore wiedza o co nalezy walczyc. Bo nie wazny jest budynek czy P.Szyc, ktory mimo wielu krytykow ma ogrom fanow. Wazne jest zeby zrozumiec o co sie walczy? Ja moge podpisac sie rekoma i nogami, ze szkola Gedanensis to placowka ktora ksztaltuje osobowosc i poszerza horyzonty. A to wszystko jest bezcenne.

...

uczyłam się w tej szkole. skończyłam tamtejszą podstawówkę, teraz kończę inne gimnazjum i muszę przyznać że rzeczywiście atmosfera była niesamowita. poziom nauczania również na bardzo wysokim poziomie. budynek jak budynek, zbyt piekny to on nie jest ale od 15 lat, co roku było ogłaszane że szkoła znalazła nowy budynek. padały nawet konkretne dane dotyczące budynków. a teraz nagle szkoła zostanie zlikwidowana?

pozdrawiam

Voyo jestes niezastapiony:));)

Zrozumcie coś...

To nie chodzi o Szyca, to nie chodzi o kase, to nie chodzi o chore (gdańskie ) władze. Tu chodzi o pomoc w uratowaniu napawdę świetnej szkoły. Teraz już nic się więcej nie liczy. Ta szkoła to przyszłość dla ludzi- normalnych ludzi którzy nie mają chorych wyobrażeń o takich szkołach. Tu się nie liczy kasa... Przestańcie myśleć tylko materialnie. Przyjdźcie, zobaczcie, przekonajcie się, że szkoda by było pozostawić tę szkołę bezdomną....

do uczennicy szkoły Gedanensis

Wiesz, gdyby była lepsza szkoła o wyzszym czesnym i takim standardzie jak np. w Anglii czy Szwajcari to niektórzy uczniowie bardzo szybko by zostali usunieci z tej szkoły za palenie paierosów itp. Nie pisz mi ,że jest tak pięknie bo mieszkalismuy za granica i tam panuja inne stndardy.Pałac królewski piszesz, chyba nie o to chodzi, za Ciebie płaca rodzice .Skoro szkoła, o której mowa ma najwyższe czesne w trójmiescie to niech przez te 15 lat zadba o budynek. Nigdzie nie ma tak ,że wysyła sie urzedowe pisma i nie otrzymuje odpowiedzi.Jak sadzę jestes młoda osobą i jestes związana z ta szkoła. Ja odpowien tak:
-super kadra ,fajni ludzie i wielu nowobogackich rodziców(którym sie wydaje jak na polskie warunki ,że sa zamozni). Nie o to chodzi, szkoda kadry, szkoda fajnych wartosciowych młodych ludzi.
15 lat istnienia szkoły i brak gmachu, czyj to problem?

Zasłużyli na to

Skończyłem tutaj podstawówke i co roku Pan dyrektor Szyc mówił o zmianie budynku, jednak to nie nastąpiło. Z roku na rok barak był w coraz gorszym stanie (dziury w ścianach, przeciekający dach, odpadające okna). Czesne za szkołe było strasznie drogie a w szkole nic sie nie zmieniało, tylko skóry w samochodzie głównego dyrektora.

!!

Jeśli nie macie pojęcia o pewnych sprawach to po co sie wypowiadac i oczerniac?

fakt faktem, nowy samochód p Szyca albo wakacje na Florydzie często bywały obiektem żartów. Jednak nowy budynek leży też w jego interesie!
A szkoła warta jest walki i ja będę walczyć o nią dla młodszych klas. Bo chociaż jest barakiem, na myśl przywodzi same dobre wspomnienia!

PS. taa, Voyo jesteś niezastąpiony;]

do Julii

Odpowiem na Pani -Twoje zarzuty.
Po pierwsze to poziom nauczania w tej szkole jest b. wysoki o czym swiadcza wojewódzkie wyniki.
Po drugie mamy tak ,że jak kogos sta to posyła dziecko do takiej a nie innej szkoły i nie jest to snobizm a pewien wybór(klasy kameralne)
Po trzecie nie znasz młodziezy z tej szkoły zatem nie Tobie oceniac czy to sa rozpieszczeni młodzi ludzie czy nie.
Po czwarte brakiem skromnosci jest wychwalanie wlasnej osoby a opluwanie innych młodych uzdolnionych ludzi, którzy to jako absolwenci Gedanensis trafija do najlepszych publiczynych szkol srednich.
Zanim moja droga cos napiszesz (napsatliwym tonie, bo tak to odbieram)lepiej zastanów się troszkę bo Twój post jest mało elegancki i wręcz agresywny.
To ,że dajesz sobie rade w zyciu to tylko mogę Ci pogratulowa i zyczyc sukcesów i życzy więcej szacunku dla innych.Teraz prosdzę zgłosic do moderatora jesli uraziłam dumę Szanownej Pani.
W Polsce niestety panuje taki obyczaj ,że jak innego sta to inny rodak musi to skomentowac zjadliwie.

Z powazaniem

GEDANENSIS jest SUPER SZKOŁĄ

Moja córka chodzi do Gedanensis od niedawna a widzę jej zmianę dzięki naprawdę wyjątkowemu gronu NAUCZYCIELI oraz niezwykle twórczej, zdolnej MLODZIEŻY , która ma poczucie własnej tożsamości i sensu nauki , i dla której ewentualna likwidacja Szkoły z powodu braku budynku będzie zawodem i nieporozumieniem.
Pan Prewzydent Adamowicz niech nam pomoże w wynajęciu nowego budynku , o co prosimy.

jasne, uczniowe szkoly gedanensis sa egoistami, i rozpieszczonymi bachorami. Ludzie przestance, to nie ma znaczenia ile kosztuje czesne. Jesli rodzice sa madrzy, maja troche pieniedzy i chca inwestowac w swoje dzieci to czemu maja tego nie robi?my jestesmy zwyklymi nastolatkami. Waidomo kazdy czlowiek jest po czesci egoista i my napewno tez troche jestesmy. Ale nasi rodzice sa zwyklymi ludzmi, czesto lekarzami, czy wlascicielami firm. Daja nam kieszonkowe, ktore w wielu przypadkach jest o wiele nizsze od tego ktore dostaja inni. Nie stac nas na kolonie na bora bora, wiec jak najtanszym kosztem wyjezdzamy na mzury. Tych, ktorzy nas nie znaja prosze o spokojne przemyslenie swoich opinii, ktore w rzeczywistosci sa nieprawdziwe!

do MM

frustraci, niech Pani sie ie osmiesza, przez 15 lat brak budynku, naiwna jest Pani

Wątpię, że pan dyrektor Szyc olał sprawę. Starania trwają od ładnych paru lat, co rok słyszeliśmy o kolejnym nowym budynku, w którym ma stać szkoła. Nie wiem, w czym rzecz.

Tak w ogóle, jak teraz przeczytałem własną wypowiedź, to doszedłem do wniosku, że była ona dość "olewcza", mam nadzieję, że wiecie, o czym mówię. Gedanensis to świetna szkoła i pewnie niewiele innych jest tak przyjaznych dla ucznia. Dla rodziców pocieszeniem będzie, jak powiem, iż alkohol i papierosy to margines (jak na mój gust, za mały :P) Zawiodę się, jak szkoła nie znajdzie nowego budynku (chociaż myślę, że tym razem _naprawdę_ się uda). Rozumiem władze Politechniki i sygnały o zburzeniu baraku dochodziły od dawna. Myślę jednak, iż ostateczny wniosek przyszedł trochę "ni z gruchy, ni z pietruchy", należy się szkole ostatnia szansa w postaci jeszcze jednego roku szkolnego na znalezienie budynku.

jestem uczennica II gim i mimo wszystkich "zalet" malych badz duzych naszej szkoly chce zostac jej absolwentka ... nie chce zeby ktos odbieral mi do tego prawo bo ma spore udzialy w tzw. Autonomiku.... nie chce czytac o tym, ze pan Szyc ma nowy samochod ... nie chce sluchac tego ze bede musiala sie rozstac z moja klasa i isc do innej szkoly ( i wcale nie chodzi tu o to, ze jak niektorzy uwazaja nie dala bym sobie rady bo jestem ta z "bogatego" domu < z bogatego owszem ... ale bogatego w co ? na pewno w zyciowy rozsadek i pomoc na krzywde innym bo m.in. tego rowniez uczy nasza szkola > ) po powrocie do domu weszlam na forum zeby poczytac co my spolecznosc szkoly mamy madrego do powiedzenia ... i owszem mamy ... ale wkurza mnie jak czytam opinie niektorych ludzi kompletnie nie znajcacych naszej szkoly ( po co sie wypowiadac skoro nie zna sie sytlacji ? po co oceniac ludzi chodzacych do gedanensis skoro sie ich nie zna ? )czasem to jednak mam wrazenie ze bedac uczennica szkoly Gedanensis walcze z wiatrakami ... czy to ma sens ? wierze, ze na razie tak ... zobaczymy jak dlugo....
( przepraszam za bledy - emocje biora gore )

a co to znaczy

że niby prezydent lub wiceprezydent ma wam znaleźć szkołę? Organem załozycielskim jest zdaje się Fundacja, a nie miasto, wiec co ? Może podatnicy maja dokładać ze swojego na istnienie tej szkoły? Nie mam nic przeciwko Gedanensis, ale niefrasobliwośc tego dyrektora jest porażająca. wszystkie inne szkoły juz dawno maja swoje budynki, wiekszość inwestuje w nową infrastrukture, tylko Gedanensis gniła w barakach w XXI wieku. Jak nie stać na budowę to może chociaż wynająć na wolnym rynku, WYSTARCZY CHCIEĆ

Voyo....wiedziałam

że niezły z Ciebie Asik i że wyrośniesz na wartościowca ;-))...
Ale właśnie takich ludzi(ku mojej radości) z naszej szkoły wypuszczamy i (mam nadzieję),że nadal będziemy ;-))
WALLLLCZYMY!!

a może to nie takie proste?

KAZDY KOWALEM SWOJEGO LOSU

Panie dyrektorze Szyc, drodzy rodzice, zdaję się zapomnieliście, że czasy rozdawnictwa mamy dawno za sobą

to że Politechnika chciała zakończyć współpracę ze szkołą Gedanensis mówi się od dłuższego czasu. Szczerze mówiąc trudno się jej dziwić - to jej teren, a teraz dostała z UE dofinansowanie na budowę sali sportowej, lub jakiegoś ośrodka.
Pan dyrektor stara się o nowy budynek od jakiegoś czasu i bardzo dobrze. Dziwi mnie tylko, że przez 15 lat, jego starania nie pszyniosły prawie żadnych efektów. To, w jakiej sytuacji się znajdujemy, to w pewnej części również jego wina. Musimy jednak pamiętać, że konkurencja na "rynku", jest dość duża i ciężko "ot, tak" uzyskać nowy budynek.
I mimo, że sam kończę już tę szkołę, to mam nadzieję, iż tym szaleńczym aktem (powiedzmy to sobie szczerze) desperacji, uda się od PG uzyskać na jeszcze jeden rok lokum. Z tego co wiem, to są przygotowywane projekty, budowy budynku dla szkoły Gedanensis, ale jeśli to faktycznie będzie miało miejsce, to najwcześniej za 2 lata.
Więc, jedyne co nam pozostaje, to walka, jaką "rzutem na taśmę" zaczęła szkoła "GEDANENSIS"

Do czytelnika

Przepraszam Pana bardzo, ale w którym zdaniu mojej wypowiedzi przeczytał Pan, o tym jak jest pięknie? Nie napisałam tam ani jednego słowa na ten temat. Poza tym o tym czy szkoła otrzyma budynek ktoś decyduje, to nie jest tak, że potrzebujemy nowego budynku czary mary i od razu go mamy. Historia budynku naszej szkoły jest dosyć długa i proszę mi nie wmawiać nie znając każdego pojedynczego ucznia z naszej szkoły, że nie podołalibyśmy standardom europejskim . Może i nie jestem osobą wszechwiedzącą, jednak wydaje mi się, że Pan również nie do końca orientuje się w tej sprawie.

Rodzice!!

Zadziwia mnie postawa niektórych rodziców, którzy tutaj występują! Decydując się na tę szkołę, wi(e)dzieliście w jakim stanie jest budynek, bo przecież nie służącą wysyłaliście na rekonesans i rozmowę kwalifikacyjną!I jeśli właśnie w tej dramatycznej dla szkoły chwili potraficie tak perfidnie pisać o wysokim czesnym, nowym samochodzie dyrektora i kartonowych ścianach TO CO Z WAS ZA LUDZIE!!Pewnie zachowujecie się jak szczury, które uciekają z tonącego okrętu i już (ZAMIAST RATOWAĆ SZKOŁĘ) myślicie o nowej...bo a nuż zaraz skończą się gdzieś wolne miejsca!
Jeśli nic nie chcecie robić, to chociaż nie wypisujcie tu bzdur, bo nie przypominam sobie sytuacji,żeby dyrektor Szyc stał na głównym skrzyżowaniu Gdańska i na siłę ściągał do Gedanensis zapłakane, krzyczące małe dzieci wyrywając je z objęć zapłakanych rodziców. Nie podobało się to trzeba było znaleźć inne miejsce,a nie teraz się wymądrzać i pisać głupoty, o tym co trzeba było zrobić!Ważne teraz jest to CO ROBIĆ,A NIE TO CO TRZEBA BYŁO ROBIĆ. Pozdrawiam wszystkich tych, którzy wierzą w naszą szkołę, a wstyd mi za tych rodziców, którym jednak czasem brak okrzesania i klasy!Może faktycznie dajcie sobie spokój i idźcie tam, gdzie ładniej....ale czy lepiej?

.

aż mnie krew zalewa jak słysze ironiczne komentarze ludzi nic nie wiedzących o sprawie.

będzimy protestować.
o tak.

co wy wiecie o zabijaniu...

no więc zacznę od początku...jak wszyscy wiedzą, ja mam zawsze swoje oryginalne zdanie i dziwnym trafem zawsze mi się udaje wypowiedzieć...tak więc i tym razem wam wszystkim coś powiem id siebie xD otóż szkoła jest cyber mega spoko, pomijając fakt że mało kto dba tam o porządek(może z wyjątkiem Pani J.) więc np w jednej z szafek w naszej klasie rośnie grzyb na starym stroju od basenu...ech nie mówiąc o innych klasach xD co do boiska, to pozostawię to bez komentarza, albowiem uważam, że sprawa jest przejrzysta xD szwedzka nawierzchnia niestety nie sprawdza się w bardziej ekstremalnych warunkach atmosferycznych, jak np mały deszcz xD na basen dojeżdżamy, ale co tam, przynajmniej jest...jest full fajnych ludzi...niestety wśród moich kolegów jest też rasista xD(każdy wie o kogo chodzi nie?)...tak nauczyciel;e są na ogól spoko, chociaż dwoje z nich wybitnie mi nie podchodzą. On ("tego to trzeba uwiązać") i ona xD Poza tym klimat budynku jest nie do przecenienia...co z tego że mamy azbest nad głowami, grzyb w szafkach i stare rozkładające się kanapki z szynką Kosmatego leżące gdzie popadnie...ważne że my(ja) się tam czujemy(czuję) dobrze :):) no i tak na marginesie to pozdrawiam Jace, Kosme, Oskarka T, Szyne, Yoolosa, Kaba, Pita, Filipka i pełno osób o których a)zapomniałem lub b)nie chciało mi się o nich pisać...

peace zaraz coś wyśmieję bo ten post jest pokazowy na wszelki wypadek jakby jakiś nauczyciel to czytał xD

pewien schemacik

problemy niżu demograficznego = każdy uczeń na wagę złota

Szkoła gedanensis = 150 dzieciaków
pani Hall = społeczne szkoły autonomiczne
pani Hall = decyzje do Adamowicza o przydziale budynków
pani Hall = nie ma budynkow dla gedanensis
pani Hall = autonomik przejmuje ok.60% dzieciaków z gedanensis
PROSTE??

no dobra Kosmaty lamusie xD

Kosma się obraził bo napisałem że jego kanapki leżą gdzie popadnie...ale oto co się okazało!!!sensacja!!!to są kanapki Oskarka T xDxD zarezerwujcie 1 strone gazety xD

peace :)

naprawde nie rozumiem dlaczego niektórzy rodzice zaczynają narzekać na budynek i dyrektora właśnie teraz? od dawna widzą jakie są warunki i się na to godzą. trzeba było przenieść swoje dziecko do innej szkoły jak o problemie nie było jeszcze tak głośno. nie było by takiego żalu.
ja z kolei chodzę już do tej szkoły 7 rok i było by dla mnie ogormnym zawodem zamknięcie placówki.
mimo budynku, do którego czuję sentyment (co na niego nie spojrzeć przypominają się jakieś miłe chwile) i, który lubie (sam w sobie jest zabawny; te ściany, okna i dziurawy dach). jest dużo zalet: dobre stosunki uczniów z nauczycielami, rówieśnikami. nie zauważyłam jakiegoś scpecjalnego rospowszechniania się różnego rodzaju używek. do poziomu też nie ma się co przyczepić.
myśle, że nikt nie zna do końca biegu zdarzeń... starań o nowy budynek... i to co znowóż to jakże luksusowego zrobił Pan Szyc.

a ci co szkoły nie znają, niech sie nie wypowiadają, bo nawet nie wiedzą co mówią.

warto pomóc, naprawdę warto:)

Nie nam oceniać sytuację, w której znalazła się szkoła, na nic nie zdadzą się zbyt emocjonalne i często krzywdzące oceny. Warto natomiast spojrzeć na wyjątkową ofertę szkoły Gedanensis, na wyjątkowe osiągnięcia uczniów (ostatnio choćby I miejsce III klas SP w Gdańskich Asach Matematycznych na ok. 80 gdańskich szkół, czy II miejsce w Asach Polonistycznych, na ilość gimnazjalistów corocznie zdobywających certyfikaty językowe, w tym FC, na ilość uczniów zdobywających stypendia P. Prezydenta m. Gdańska-co ok. 8 -10 uczeń je dostaje itd.), na fakt, że w szkole Gedanensis uczniowie traktowani są po partnersku, nauczyciele chcą uczyć, a dzieci i młodzież (mimo przepracowania, mają średnio 13 godz więcej niż ich rówieśnicy w zwykłych szkołach) chcą się uczyć! Moja córka uczęszcza do tej szkoły od 4 lat (żałuję, że nie od I klasy) i chociaż moja pensja jest na poziomie średniej krajowej, uważam, że warto płacić za dobrą jakość:) W naszej szkole motywuje się uczniów pozytywnie, uczy odporności na stres (wysokie wymagania, dużo sprawdzianów, człowiek się uodparnia na takie sytuacje, nie jest się ocenianym z 2-3 ocen, ale z kilkunastu!), mały budynek przez większość uczniów jest uwielbiany (świetna atmosfera, swoisty klimat, bezpiecznie dla osób niepełnosprawnych-brak schodów!).
Dlaczego o tym piszę? Bo warto, naprawdę warto tak wspaniałej szkole pomóc:)))) Skoro miasto dobrej szkole proponuje budynek z 7 salami (co zatem z pozostałymi klasami?)albo tak duży, że całe czesne wszystkich uczniów musiałoby pokryć wynajem, a w ciągu ostatnich kilku lat Stowarzyszenie Szkół Autonomicznych dostaje kolejny budynek, to można by chyba jakoś sprawiedliwiej obie (i wszystkie inne szkoły) potraktować. Z tego co wiem, żadna ze szkół społ nie wybudowała budynku (nie jest to możliwe!), wszystkie szkoły je dostają. I tak chyba powinno być. Miasto powinno dbać o wszystkich uczniów, bo wszyscy tu mieszkamy, płacimy podatki i głosujemy na władze miasta. Jedni rodzice zarabiają na inne luksusy, gro z rodziców naszej szkoły inwestuje w "normalność" szkoły i "dobrą jakość" nauczania swoich dzieci. Czy to coś złego? Wiem przynajmniej, że zaowocuje to w przyszłości (już owocuje!!!). A cóż jest ważniejszego dla rodzica niż to, że własne dziecko jest wrażliwe, szczęśliwe, kreatywne?

szkoda szkoły

chodziłem do tej szkoły naprawdę długo, postaram się obiektywnie postawić sprawę. Budynek jaki jest każdy widzi, beznadziejny. To, że nie udało się załatwić innego to duża osobista porażka dyrektora. Nie można jednak przez pryzmat tego zapyziałego scheissu oceniać reszty. Kadra nauczycielska jest znakomita. I choć przeklinałem ich wiele razy za wymagania i stanowczość trudno przecenić ich wkład w moją dzisiejszą wiedzę, ale także w wychowanie. Co prawda to w szkole dowiedziałem się co to znaczy "k....", ale mówiąc obrazowo dowiedziałem się tak: "k.... to bardzo obraźliwie określenie", a nie "dawaj k.... portfel, gówniarzu". Muszę powiedzieć szczerze, że atmosfera, o której się mówi nie jest tanim chwytem, czy po prostu wymysłem, ona naprawdę tam jest. Oczywiście domniemany fajki lub piwo pojawiały się, ale tak to jest już, że młodzież musi spróbować, chociaż mówię szczerze nie cała tylko część, a sporo jest wciąż abstynentami!
Powiem szczerze: to znakomita szkoła i spędziłem w niej ładny kawałek życia, będę bardzo zawiedziony jeśli zostanie zlikwidowana. Ale cóż, trudno zwalić na miasto, że nie udało się zdobyć budynku, to uchybienie które może sporo kosztować. Prawda jest jednak taka, że ta szkoła na pewno zasługuje by znaleźć sobie gdzieś miejsce i jest naprawdę dobra, dostatecznie dobra by przetrwać. Być może za mało agresywna.

TEDE po pierwsze jem kanapki z serem, po drugie to nie moje kanapki leżą u nas w klasie. A co do szkoły to uczęszczam do tej szkoły lat już 9 i ludzi jakich tu poznałem nigdy nie zapomnę. Co do naszego dyrektora to rzeczywiście po szkole chodzą żarty o jego samochodzie, ale nikt mi nie wmówi że ten człowiek nie walczy o nasz budynek ( ludzie do jasnej cholery przecież ta szkoła to jego źródło utrzymania). Do wszystkich ludzi którzy mówią że kupujemy oceny radzę spojrzeć na wyniki egzaminów gimnazjalnych. I zamiast pieprzyć ludzie o sprawie o której nie macie pojęcia to zapraszam do naszej szkoły.

Puzdro dla kumatych

nie chce wyjść więc będę musiał napisać słownie. Do wszystkich co się wypowiadają a gówno wiedzą:
FUCK YOU

wyszło szydło z worka xD

teraz dowiecie się całej prawdy o atmosferze w gedanensis, albowiem ja, ostatni sługa szatana, opowiem wam o tym ze szczegółami xD
otóż jak już wspomniałem, wśród nas jest rasista...i wybrał sobie pewną ofiarę, do której wciąż mówi "żydzie:, czy "wyp........ do ałszwic" xD

i inne takie...ale tak poza tym to jest przyjemnie wszyscy sobie pomagają, starsi nie wyrzucają młodszych z boiska itp xD

byłony mi szkoda gdyby barak zburzyli xD
codziennie go oglądam jak np chodze z ziomkami na stacje i jakoś tak mi się nawet podoba xD

Fajnie jest!; P

Ogólnie szkoła spoko, z małymi wyjątkami. Tak jak mówił "Fredek" (xD) budynek nie jest w najlepszym stanie, ale za to atmosfera nie do zastąpienia :D. Harmonogram wychodzenia na dwór co prawda zbytnio się nie sprawdza (xD), ale za to fajnie jest pobiegać sobie w czasie przerw na naszej szwedzkiej nawierzchni. (troche przeszkadza dziurawy płot :)) Młodsi uczniowie (podstawówka) często (raczej zawsze) nie mają szacunku do gimnazjalistów i czasem strach sie bać wyjśc im na przeciw. Tak więc ogólnie atmosfera szkolna w porządku, ludzie (z malutkimi wyjątkami fajni :]) warci poznania i w ogóle super mega extra!!! xD

trzeba pomóc!

Patrzę na walkę szkoły, dobrej szkoły o przetrwanie, czytam o wyjątkowej ofercie, żałuję, że moje dzieci nie miały możliwości w tak ciekawej (chyba) szkole się uczyć (nie było szkół społecznych, gdy chodziły do szkoły).
Trafiły do szkoły nie dbającej o uczniów, gdzie nikt nie patrzył, czy się do nauki zniechęca czy nie (raczej zniechęcano), aż dziw, że szkoła, która spełnia wszystkie standardy nauczania i człowieczeństwa może nie mieć swego godnego miejsca.Może ktoś z internautów podsunie dyrekcji, rodzicom, uczniom szkoły Gedanensis jakieś rozsądne rozwiązanie? Trzeba pomóc tej szkole! Dawanie, mądre dawanie, to nie rozdawnictwo... To inwestycja!

TeDe wkroczył do akcji, więc zaraz urok naszej szkoły pryśnie:PP

...

Ciiicho, Aniu... bedzie dobrze... ZObaczysz Tedzik jeszcze uratuje Gedanensis... ale kanapkach można było nie wspominać xD

tak wiec chodziłam do tej szkoły przez 6 lat i mimo że nie jest może za piekna, to atmosfera była niesamowita. poziom wysoki, wyniki szkoły również bardzo dobre. nauczyciele zawsze byli przyjaźnie nastawieni i poznałam wielu wspaniałych ludzi. szkołę naprawdę warto bronić, bo każdy jej absolwent jest zadowolony i nigdy nie zapomni lat spędzonych w tym miejscu:)

pozdrawiam:) kasia.

Kasia K?jak milo:)100 lat sie nie widzialysmy, tzeba to nadrobic...:)

*trzeba

Popatrzmy na to z innej strony...

Skoro nasza ,,wielka czwórka" mówi że mimo tych nieszczęsnych kanapek jest fajnie, to znaczy ze tak jest na prawdę.
Dla tych co nie wiedzą, wielka czwórka słynie z nieco aroganckiego zachowania itd. ;PP

kimkolwiek jestes nieznajomy/a napewno warto byloby sie spotkac:P:P
kasia k.

specjanie dla Amadeusza...

sprostowanie: Kosma jest grzeczny! Z wielkiej 4 wypowiedziała się tylko 2!:P

Poweim ogólnie

.. nasza szkoła, w gruncie rzeczy jest całkiem spox i szkoda byłoby ją stracić ... tym bardziej że mam młodszego brata, który jeszcze nie ukończył szkoły podstawowej. A fakt że jest to barak, potwierdza nieprzeciętny klimat, panujący w naszej szkole :D Mam głęboką nadzieję, że uda się znaleźć nowy budynek i że we wrześniu obchodzić będziemy 15. urodziny Gedanensis. Pozdrawiam III a i III b :D

Często w wypowiedziach pojawiał się Autonomik i myślę, że mogłabym się wypowiedzieć na ten temat, bo znam obie szkoły dosyć dobrze.
Autonomik ma dobry budynek, nowy sprzęt itp. itd. Autonomik nie jest złą szkołą. Ale nie ma co porównywać go z Gedanensis, bo jest to zupełnie inny poziom. Poziom nauczania i, przede wszystkim, wychowywania.
Gedanensis ma ducha. Naprawdę. Podziwiam uczniów, którzy do niej chodzą za ilość dodatkowych godzin, które przepracowali, za serce, wrażliwość, za twórcze myślenie, za atmosferę przyjaźni i współpracy, którą tworzą.
Żałuję, że nie trafiłam tu do gimnazjum. Sądzę, że przygotowałoby mnie lepiej do liceum niż Autonomik i dało więcej możliwości rozwoju.
Unikalna atmosfera Gedanensis NIE JEST przereklamowana. Ten artykuł naprawdę trafia w samo sedno. Rodzice, nie żałujcie tego, że posłaliście tam swoje dzieci. Ta szkoła jest warta pieniędzy, które w nią włożyliście.
Jestem z Wami, ludzie! Absurdem jest likwidować tak genialną szkołę!

Starania

Jestem uczniem w tej szkole, przez 14 lat mojego zycia byłem w 4 szkołach w tym na niedzwiedniku. Szkoła na niedzwiedniku ma budynek poniewaz ma wiecej miejsca na budowę...

ja tak sie troche odwolam do wypowiedzi kolezanki z autonomika. do podstawowki chodzilam do gedanensis, teraz jestem w autonomiku. obie szkoly sa bardzo dobre, ale zupelnie od siebie rozne. szczerze, to nie potrafilabym wybrac ktorejs z tych szkol jako lepszej, bo w obu panuje b. doba atmosfera i do obu tych szkol chodza super ludzie. i jak najbardziej jestem za znalezieniem jakiegos miejsca dla gedanensis bo warto zeby taka szkola nadal istaniala.

kasia k.

do Julii

No cóz Pani Julio.Gdyby chodziła Pani do takiej szkoły jak nasza,to już w trzeciej klasie nie popełniałaby Pani tak rażących błędów ortograficznych

Do pani hall

pani hallowo,
będzie głośno w mediach o upadku Gedanensis ...o...yeee..będą pytać, dlaczego...o...yeee...
wtedy tez pani ucieknie...o...yeahhh?
Panie Adamowicz, nie wstyd Panu trzymać w swoim gronie tego zakapiora? Ślepyś Pan,czy jak? To juz nie pierwsza sprawa, kiedy hall coś knuje po cichutku...a może przyjrzeć się bliżej jej działaniom, jak tu sugeruje kilka wypowiedzi? W każdej plotce jest odrobina prawdy,a więc?...o yeahh...
Hallowo...smaruj tyłek cebulą! O yeaahhh....
Koniec dyktatorskiego rządzenia jest blisko...o yeahhhh

szkoła.

co tu dużo sie rozwodzić, gedanensis sprawia że ludzie się robią sentymentalni;),(po 9 latach)wspaniali ludzie, miejsce, nauczyciele

a co do baraku, to po prostu z uśmiechem do tego już się podchodziło,kwestia przyzwyczajenia, bo czy trzeba się uczyć w jakimś luksusowym molochu?
patrzę teraz z liceum, i trzeba przyznać,że szkoła zapewniła taką trochę osłonką od rzeczy "prymitywnych"(nie wiem jak to nazwać..) ale tą osłonę tworzyliśmy także sami,uczniowie.
co do możlwosci zdobycia innego budynku w poprzednich latach, to zupełnie juz inna sprawa, ale teraz to chyba nie jest najważniejsze, tylko to żeby szkoła przetrwała i tym razem się udało!

pozdrawiam wszystkich;)

Szkoła z DUSZĄ

Zgadzam się! Unikalna atmosfera Gedanensis NIE JEST przereklamowana.I to, że jest szkołą z DUSZĄ, też jest prawdą. Warto, o czym wspomnieli już moi poprzednicy, o szkołę, która jest BEZCENNA zawalczyć. Czy nie walczymy o PRZYJACIELA, gdy mu się krzywda dzieje?
Wierzę głęboko, że znajdzie się NAJLEPSZE rozwiązanie...

do autorów

Moi drodzy wydajecie opinię o nieporadności Zarządu Szkoły w sprawie nowego lokalu.Niestety nikt z Was nie zagłębił sie w obowiazujące przepisy prawa.Władze samorządowe w zakresie swojej działalnosci mają działalnośc wspierającą szkolnictwo, równiez to społeczne.I wszystkie szkoły w Gdańsku takie budynki otrzymały. Swoją drogą czy ktoś zna szkołe,która wybudowała swój własny budynek?

wierzę w Pana Adamowicza

Głosowałem na Pana Adamowicza, bo podobał mi się w poprzedniej kadencji, wierzę, że niezależnie od swoich współpracowników, a może z Ich pomocą, pomoże szkole, tak wspaniali uczniowie na pewno są także i Jego dumą. Moją są. Jako gdańszczanina. Choć nie mam dzieci. W żadnej szkole. Także Gedanensis. Bo jestem na dzieci jeszcze za młody.
Kibicuję Szkole Gedanensis, pozdrawiam Wszystkich, a także naszego Pana Prezydenta. Wierzę w Niego. Wierzę w dalsze istnienie szkoły Gedanensis.

ja też kibicuję

Jestem studentem PG, rewiry szkoły Gedanensis, często przechodzę koło baraczku (dla mnie jako przechodnia też urokliwy), widzę uczniów uśmiechniętych, dyskutujących, trzymających się "w kupie", widzę, że dobrze czują się w swoim towarzystwie, nie wybiegają ze szkoły jak "z procy"...Czyżby znów nadchodziła pochwała szkół -molochów, bez duszy i swoistej atmosfery, właściwej jedynie małym, kameralnym szkołom? Mimo starań nauczycieli molochy odczłowieczają, dehumanizują do potęgi. Jestem zdziwiony. W końcu stawiamy na jakość. XXI wiek.

do Kasi i kogos tam jeszcze

razace bledy ort.? prosze pokazac mi chociaz jeden!!! najlepiej jest wymyslac cos czego nie ma...

i do drugiej osoby (przepraszam, ale nie pamietam autora)
cytuje:
Po czwarte brakiem skromnosci jest wychwalanie wlasnej osoby a opluwanie innych młodych uzdolnionych ludzi, którzy to jako absolwenci Gedanensis trafija do najlepszych publiczynych szkol srednich.

Nikogo nie oplulam. Nie mam nic do ludzi uczacych sie tam, ale uwazam, ze osoba, ktorej post przytozylam wczesniej sadzi, ze ludzie ze szkol publ. sa "gorsi" od tych z pryw. Ten post mozna tak odczytac. Znalam pare osob z prywatnych szkol i widzialam jak sie zachowywali. Mojego kolege kiedys rodzice zapisali do takiej to po roku wrocil do nas, bo nie podobalo mu sie takie towarzystwo.
Po przeczytaniu tego artykulu pomyslalam, ze ta szkola naprawde moze byc fajna. Zakladajac, ze artykul jest obiektywny oczywiscie. Po prostu zdenerwowala mnie ta wypowiedz.

PS.A Ty Kasiu nie udzielaj sie lepiej zamiast pisac takie bzdury, bo jest to zalosne. Wniosuje, ze skonczylam swietna szkole (nawiazujac do Twojej wypowiedzi)...Ciekawe jaka? Wirtualna?

szkoła świetna

Jestem mamą uczennicy z Gedanensis. Potwierdzam. Szkoła świetna i unikalna pod każdym względem. Dla mnie osobiście najważniejsze w naszej szkole jest to, że uczniowie zachęcani są do samodzielności, do wyrażania swoich opinii, że nagradza się twórcze podejście, a nie sztampowość.
Moja córka świetnie czuje się w szkole. Pracuje na wysokich obrotach, bo lubi się uczyć. W szkole naszej nie wstyd się świetnie uczyć, nikt nie zniechęca do przedmiotu. Wchodząc do szkoły czuje się specyficznego ducha szkoły. Już choćby słynne motta tygodnia wywieszane przez Pana V-ce dyr szkoły, matematyka, a zarazem poetę, robią swoje... Nie potrafię poszukać/dać budynku, mogę tylko napisać, jak jest w naszej szkole, co czuję.

a moja była szkoła,też prywatna,tez obchodzi 15 lecie i też ma siedzibe w baraku.z tym,ze nie było problemu zeby ten barak odremontowac,wymienic okna,a potem dobudowac do niego nowa część z siedmioma salami.czesne oczywiscie z roku na rok rosło ,ale było raczej dobrze zagospodarowane...tutaj ktos chyba wiecej przeznacza na konsumpcje niz inwestycje...

życie pozaszkolne...

Szkoła super.I te wycieczki...sobotnie rowerowe (rodzinne z Panem Mirkiem, jednym z filarów szkoły!), ślizgawki (też rodzinne, nawet bale przebierańców na lodzie), obozy żeglarskie i windsurfingowe (a ilu patenciarzy!!!), zimowe obozy narciarskie, basen, taniec sportowy, po solidnej porcji wiedzy sportowe poczynania są na miejscu!
W Gedanensis, o czym może nie każdy wie, stawia się na wszechstronny rozwój człowieka, obcowanie ze sztuką (każdy gra przynajmniej na jednym instrumencie, umie rozpoznać utwory klasyczne), są piękne zajęcia plastyczne i fotograficzne z Panią Małgosią... I wiele, wiele innych. Mam kolegów i koleżanki w różnych szkołach, zazdroszczą mi mojej. Ich rodzice szkoły wybierali kierujac się zewnetrzną oceną budynku (nie taki zły dla większości). Na budynek moi znajomi nie patrzą. Bo to tak, jakbyśmy kogoś bliskiego oceniali tylko po ubiorze. A wnętrze (głównie duchowe) też chyba jest ważne.

do Julii

Pani Julio, nie "zrzera" a zżera.

do autora: I TYLE

A może szkoła do której uczęszczasz ma swój budynek, a nie wydzierżawiony? W mojej szkole też dużo inwestowano, do czasu, nie można przecież wszystkich pieniędzy wydawać, przy chyba najwyższym czynszu za 1m kwadratowy pobierany w Gdańsku od szkoły, gdy nie ma gwarancji na dłuższy wynajem... A swoją drogą, moja siostra chodziła do Gedanensis niemal od początku istnienia szkoły i ten budynek (obecną siedzibę) miasto nasze chyba 2 razy już przyznawało szkole. A potem się okazało, że to własność PG. Niektórzy mówią, że naszego baraczku nawet nie ma zaznaczonego na mapach? I co ty na to?

ja też kibicuję

Każda mała i dobra szkoła powinna istnieć! Niezależnie czy jest szkołą publiczną czy społeczną. Jeśli już moglibyśmy coś zrobić dla szkół, podzielmy na mniejsze szkoły, przyjazne dzieciom i nauczycielom, największe molochy, w których panuje anonimowość, lęk, i jednak więcej agresji niż w małych szkołach!
Kibicuję staraniom szkoły Gedanensis, co do pani H. często wymienianej, ostatnio miała rewolucyjne zapędy nie tylko do Waszej szkoły, też do innych, a nawet, jak wieść niesie, do poradni psychologiczno-pedagogicznych. Cóż, jedni budują, drudzy wolą rewolucję. I to nie zawsze wtedy, gdy jest potrzebna.

...

Że też wyszłam... taka dyskusja mnie ominęła ;)
Tak właściwie wszystko zostało już napisane - szkoła Gedanensis ma naprawdę świetną atmosferę. Spędziłam w niej 9 lat i po prostu nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej nie być. Nawet nasz barak ma swój klimat! I co, że niby nie będzie gdzie przyjść na festyn rodzinny - dzień absolwetna 1 września?! Mam ogromną nadzieję, że jednak znajdzie się dla nas miejsce...

SZKOŁA GEDANENSIS NIE ZNIKNIE!!!

Nie mam siły czytać wszystkich postów, ale przeczytałem większość i widze tu ppare nie jasności.

Po pierwsze co zadurnie piszą, że tu się oceny zdobywa za kase. Człowieku byłeś kiedys w tej szkole? Chodziłeś do takiej szkoły? Nie chce robic tu wojny między szkołami publicznymi i społecznymi, ale ludzie zastanówcie się co mówicie!!! Tutaj się płaci po to żeby nauczycieli mieli na chleb, żeby było gdzie się uczyć, żeby było się z czego uczyć... Tu nie chodzą tylko tacy co maja kasą wypchane kieszenie i mieszkają w pałacach oraz jezdżą wypasionamymi brykami, niektórzy ludzie ledwie wyrabiają z kasa (i żeby była jasność nie mówi tu o sobie) ale prowadzą tutaj swoje dziecko bo wiedzą że tu będzie mu dobrze. I jak kotś kto nie chodzi do tej szkoły powie że kupuje się tutaj oceny to niech lepiej się najpierw zastanowi. Chodziłem do szkoły publicznej i naprawde jest różnica.

Po drugie nie można najeżdżac na dyrekcje szkoły bo nie płacimy po to żeby P. Szyc kupił sobie nowy samochód, tylko są pewne wydatki, a jak wiadomo teraz wszytsko idzie w góre. Gdybyśmy mieli własny budynek to pnieniądze z wynajmu szłyby na sprzęt szkolny itd. Uwierzcie to nie tak łatwo zdobyci budynek jeśli jeszcze jest jak ta Pani Hall.

Po trzecie moge z reka na sercu powiedzieć że w szkole nie ma papierosów, alkoholu i narkotyków jak to bywa w innych szkołach, Jeśli nawet zdarzy się taka sytuacja to jest natychmiast wyjaśniana.

Kto nie wierzy to ma problem ale ta szkoła zasluguje na swoje 15 lecie i nie tylko!!!

I...

I jeszcze jedno tak jak człowieka nie zdobi szata tak nudynek nie oznacza poziomu szkoły.

Do wszystkich tych mamusi co narzekają na gedanensis - jeśli za dużo płacicie i co się nie podoba to nikt was tu nie trzyma droga wolna są szkoły publiczne gdzie nie trzeba płacić tylko zastanówcie się jaka jest różnica, od razu mówie że bardzo duza bo chodziłem przez 2 lata do takiej szkoły. Nikt nikogo do niczego nie zmusza!!!

P.S.

Ktoś wcześniej napisał, że apel o pomoc dla "G" napisał dyrektor lub ktoś z zarządu. Myli się. Wiem o tym dobrze, bo to ja napisałem ten tekst z pomocą przyjaciół,wszystkim nam strasznie zależy na naszej szkole. Zapewniam, że żadne z nas nie nazywa się Joachim Szyc. Szkoły, do których nas porównujecie, nie kupiły swoich budynków, dostały je od miasta. Uważamy, że też zasługujemy na porządny budynek, który pozwoli nam dalej działać i rozwinąć skrzydła- udowadnialiśmy to przez 15 lat. Co do autonomika- znam tę szkołę jedynie z opowieści osób, które tam się uczą. Życzę jej wszystkiego dobrego. Zastanawia mnie tylko taka rzecz: dlaczego rok w rok parę osób z autonomika jeździ na wakacyjne obozy organizowane przez Gedanensis i pływa na naszej sekcji pływackiej? Czemu nie korzystają z oferty swojej szkoły?

Inwestuj w szkołę dziecka

Im więcej pieniędzy zainwestujesz w szkołę dziecka, tym więcej pieniędzy ono zainwestuje w Twój dom opieki.

czy to prawda, że

budynek szkolny na Oruni przy ul.Małopmiewjskiej dostał własnie pani hall na swoja szkołę?! i jak to sie ma do kwestii zakazu łączenia func\kcji kierowniczych w samorządzie z prowadzeniem działalności gospodarczej?! dlaczęgo tę szkołę dostała haloowa a nie gedanensis skoro wiadomo było, że poltechnika wypowie im umowę/!

Znam tę szkołę, część nauczycieli uczyła także i mnie, szkoda by było, żeby takie dzieło poszło na marne.

Autor: Czarna Żmija

Jestem pod wrażeniem.

Kasia

o rzeczywiscie...az jeden blad, ktory moglam zrobic piszac w pospiechu...koniec swiata...zajmij moze sie czyms powaznym zamiast czepiania sie jakis bzdur.

zapewne gdybym skonczyla owa szkole to bym tego bledu nie zrobila...bo te dzieci sa takie idealne...nie wiem czy smiac sie czy plakac.

GEDANENSIS

CAŁKIEM MOŻLIWE,ŻE TAKICH BŁĘDÓW BYŚ NIE ROBIŁA, BO SZKOŁY PRYWATNE KSZTAŁCĄ NAPRAWDE DOBRZE.
PRZYPATRUJE SIE TEJ SPRAWIE Z BOKU I FAKTYCZNIE DLA MNIE RZECZA NIEMOŻLIWA JEST ABY PRZEZ 15 LAT NIE ZROBIONO NIC. MOJE DZIECKO UCZESZCZA 4 ROK DO AUTONOMIKA I CHOĆ ZAWSZE MOŻNA ZNALEŻĆ JAKIEŚ "ALE" TO TAM CO ROKU CO SIĘ DZIEJE- NOWE INWESTYCJE, PRZEBUDOWY, WCHODZĄC 1 WRZEŚNIA DO SZKOŁY CZUĆ NOWOŚCIĄ I ZMIANAMI. PRZEZ TE 15 LAT ISTNIENIA GEDANENSIS RZĄDY ZMIENIAŁY SIE KILKAKROTNIE, WIĘC NIE SADZE ABY BYŁA TO WINA TYLKO P. HALL A RACZEJ DYREKCJI SZKOŁY.

nie ma idealnych ludzi, my nie jesteśmy robotami

Odnośnie wypowiedzi Pani Julii:nie ma idealnych ludzi, nasze dzieci nie są przecież robotami i nie chcemy, by nimi były. Chcemy za to, by były otwarte, żywe intelektualnie i szczęśliwe, przede wszystkim szczęśliwe. Szkoła Gedanensis w najlepszy z możliwych sposobów to gwarantuje. Pozdrawiam Panią serdecznie, życzę szczęścia w każdej dziedzinie życia, mama dziecka z podstawowej szkoły Gedanensis

do Julii

kobieto strasznie sfrustrowana jesteś, zjadliwa i czepialska, słoma z butów jednym słowem i skoro nic o tej szkole nie wiesz to prosze lepiej sie nie wypowiadaj bo psujesz atmosferę.

hahaha

Pitolenie jak nie wiem co.
Po pierwsze to prywatna szkoła i pobiera jedno z chyba najwyższych czesnych więc gdzie te pieniążki?
Po drugie rozbroili mnie rodzice piszący ten artykuł wychwalając pod niebiosa swoje dzieci. Moja żona pracowała przez jakiś czas w tej szkole, nasłuchałem się nie raz jak to "cudownie" zachowują się uczniowie tej placówki. Tak więc spadajcie na drzewo i niech wasza dyrekcja załatwi sprawę.

do AK

Być może jest tak, jak Pan/Pani pisze. Niemniej jednak szkoła Państwa miała o wiele lepszy start, z racji własnego budynku/teraz budynków, położonego/położonych w centralnym punkcie miasta, który/które przyznany/e został/y przez władze miasta. To naprawdę dużo.
My dostaliśmy budynek, który okazał się być cudzą własnością. Stąd ważne jest wsparcie z góry, a potem dopiero osądy. Często moim zdaniem zbyt surowe. Państwa szkole życzę powodzenia, a naszej dużo, dużo szczęścia. Jest ono potrzebne w sytuacji, gdy zaangażowanie dyrekcji, nauczycieli, uczniów i rodziców okazują się być niewystarczające.

oj dzieci drogie

Zamiast siedzieć po nocach i pisać wypracowania, idźcie spać i wypoczywajcie. Jedno jest pewne, szkoła Gedanensis nie kładzie chyba szczególnego nacisku na ortografię... .

do żebraka

Proszę Pana, szkoła Gedanensis nie jest szkołą prywatną, a społeczną. Czesne pokrywa ogrom zajęć (m.in.5 godz angielskiego, 3 godz niem, 2 godz informatyki, 2 godz muzyki, basen, salę gimn, dojazdy na nią, bo szkoła swej sali nie ma, wiele dodatkowych zajęć, z każdej niemal dziedziny). Szkoła otwarta jest na młodzież z innych szkół, nie zamyka się szczelnie i z dodatkowych "atrakcji" korzysta wiele osób spoza Gedanensis. Być może Pana Żona lepiej czuje się w większej szkole, gdzie dyrekcja i nauczyciele często "zamykają" usta dzieciom i rodzicom. I dyrektywnie nimi zawiadują. Każdy rocznik jest inny, więc nie można czynić porównań, bo być może Pana Żona uczyła zupełnie inne dzieci. Wymagania stawiane nauczycielom w szkołach społ są duże, bo nikt nie zadowoli się "bylejakocią" i dąsami. Stawia się na jakość.
Życzę Państwu powodzenia, pozdrawiam, mama dziecka z Gedanensis

koniecznie chcecie zostać w tym budynku z azbestem?

nasza Gedanensis

Dziwią mnie uszczypliwe uwagi niektórych, na szczęście nielicznych, poprzedników. Pod wpływem emocji negatywnych nie można działać konstruktywnie. A przecież o to chodzi, by jak najlepiej rozwiązać problem, który się pojawił, i który, mam nadzieję, wart jest, takze dla Osób mogących coś pomóc, pomocy. Przekonywać co do walorów szkoły chyba nikogo w naszym mieście nie trzeba, szkoła mimo swej kameralności jest widoczną szkołą, warto więc potraktować ją tak dobrze, jak inne tego typu szkoły. Tak, by nadal cała społeczność szkoły mogła mówić: nasza Gedanensis

żeby była wasza

to najpierw zafundujcie sobie siedzibę
Chyba okres 15 lat był wystarczajaco dlugi na to, zeby pan dyrko coś pobudował
Wstyd, szkoła z tradycjami a urzeduje jak przytułek

Działania Dyrekkci Gedanensis

Pomimo tego, że moje dziecko jest w tej chwili w sytuacji fatalnej tj. niepewnej co do swojej przyszłości edukacyjnej należy wyraźnie stwierdzić, że:
1. jest to szkoła prywatna, za którą każdy rodzic, w tym także ja, płaci mnóstwo pieniędzy miesiąc w miesiąc (proszę zauważyć, iż czesne w tej szkole jest znacznie wyższe {prawie dwukrotnie} niż opłaty w wyższych prywatnych uczelniach {Gedanensis ok. 4000 zł za semestr; uczelnia wyższa ok. 2000 zł/semestr}) i OBOWIąZKIEM DYREKCJI jest zapewnienie odpowiednich warunków do nauki, a nie jest to obowiązek Rady Miasta Gdańska , czy kogokolwiek innego. Miasto odpowiada za szkoły publiczne, a nie prywatne, gdyż ze szkół prywatnych miasto - poza podatkami - nic z tego nie ma,
2. zrzucanie odpowiedzialności za losy prywatnej szkoły przez Dyrekcję Gedanensis na Radę Miasta Gdańska, czy - to co się aktualnie dzieje - na rodziców dzieci uczących się w tej szkole świadczy o dużej nieodpowiedzialności Dyrekcji i jest skandalem (ta szkoła jest "prywatną firmą" i tak jak mojej prywatnej firmie nikt nie zapewni lokalu do prowadzenia działalności gospodarczej, tak i dyr. Szyc nie może oczekiwać, że KTOŚ zapewni mu lokal do prowadzenia Jego działalności edukacyjnej),
3. dzieci z tej szkoły - w tym mój syn - od dawna już mówiły pomiędzy sobą, że dyr. szkoły stać na częste zmiany samochodów, a nie stać na zapewnienie przyzwoitych warunków bytowych (nowego budynku).

Powyższe negatywne oceny działalności Dyrekcji szkoły Gedanensis nie stoją w sprzeczności z bardzo dobrą oceną atmosfery w tej szkole i innych pozytywnych opinii na jej temat, a dotyczą tylko i wyłącznie Dyrekcji tej szkoły. Jak ktoś wcześniej napisał, bardzo wygodnie jest "kasować" duże pieniądze za czesne i nie inwestować w szkołę, a w sytuacji krytyczne/obecnej rozkladać ręce i mówić "ja się staram ale nikt mi nie chce DAĆ budynku".

Nie było zebrań z rodzicami? Teraz na forum zaskoczeni rodzice wymieniają żale do dyrekcji szkoły?

dziwna sprawa

poczytałam trochę i jedno mnie dziwi, to jest szkoła prywatna, ludzie płacą niesamowita kasę za naukę tych dzieci, jakoś nikomu nie przeszkadzały dotychczasowe warunki a teraz nagle wielka afera, miasto niczego nie musi dawać prywatnej szkole, tym bardziej że nie daje za wiele publicznej szkole.
Przykra sprawa, ale trzeba było wcześniej wziąść się za dyrektorka, bo coś czuje że na brak kasy to on nie narzeka.

drogi ojcze dziecka z gedanensiss

chyba nie masz pojęcia do jakiej szkoły wysłałeś swoje dziecko.
To nie jest szkoła prywatna tylko społeczna a to czyni zasadniczą różnicę.
Żadna szkoła społeczna czy też samorządowa nie została wybudowana ze środków pochodzących bezpośrednio od rodziców, tak jak żaden teatr nie powstał tylko z opłat za bilety, a policja nie utrzymuje się z nałożonych mandatów.
Miasto odpowiada za edukację naszych dzieci zarówno w szkołach samorządowych jak i w tych społecznych, takie są poprostu obowiązki samorządu.
A co miasto z tego ma?
Oprócz takich dla ciebie być może nieistotnych drobiazgów, jak dobre wykształcenie i wychowanie grupy dzieciaków, to również oszczędności finansowe, nie musi płacić nauczycielom,nie musi przeznaczać dotatkowych kwot na zajęcia pozalekcyjne,nie musi tworzyć dodatkowych klas, albo zagęszczać już istniejących klasy w szkołach samorządowych - ze szkodą dla wszystkich.

gm

bo za zajęcia pozalekcyjne płacą rodzice.

Co to wogule ma być??
Większośc osób chodzi tu od pierwszej klasy podstawówki, i oczywiście budynek nie jest wspaniały, ale przecierz to nie jest najważniejsze. Nie uczymy się przecierz patrząc na to czy sufit jest błękitny czy biały... Myślę, że najwaniejszy jest poziom nauczania, a ten u nas w szkole jest naprawde wysoki.
Ja w skole jestem rónież od pierwszej klasy podstawówki, a już niedługo kończe gimnazjum. Jednak NIGDY nie zamieniłabym tej szkoły na żadną inną, najbardziej podoba mi się to że tu wszyscy się znają, wszyscy się do siebie uśmiechają i wiedzą kiedy jest nam źle. Nie sądze, żeby w jakiej koliek innej, pięknej czy murowanej szkole jest podobna więź pomiędzy uczniami. Nawet teraz jak mają nam zamknąć miejsce w którym jesteśmy ponat połowę naszego życia, w którym czujemy się przede wszystkim bezpiecznie spotykamy się wszyscy razem i walczymy o nasze miejsce! I to właśnie jest dowód tego jaką skołą jesteśmy...

Jestem uczennicą tej szkoły od pierwszej klasy podstawówki i chodzę już tu troche lat. Jest to super szkoła. Bardzo lubię do niej chodzić.
Moim zdaniem w szkole nie chodzi tylko o budek, lecz o atmosferę i o nauke. W tej szkole mamy swietnych nauczycieli, którzy nie tylko świetnie uczą, ale umieją rozwiązywać nasze problemy. Wtej szkole jest mało uczniów i jest to duży plus, ponieważ gdy np. idziemy korytażem możemy powiedzieć sobie "cześć", bo tu się wszyscy znamy. Pomagamy sobie i wspieramy.

Chyba warto tę szkołę uratować

Chyba warto tę szkołę ratować; jeśli osoby przedstawiające się na tym forum jako uczniowie tej szkoły naprawdę są uczniami tej szkoły, to wypada pogratulować faktu, że szkoła ta najwyraźniej nauczyła ich prawidłowo pisać po polsku. Co w epoce "dzieci neostrady" staje się niestety rzadkością...

do "mamy dziecka, które chodzi do Szkoły Gedanensis"

Sznowna Pani
Ciekawa skąd w Pani tyle jadu i zlości?
Uważam, że nikt nas nie zmusza aby nasze dzieci chodziły właśnie do TEJ SZKOŁY. Moje dziecko równiez uczęszcza do Gedanensis. Od 9 lat. Wczesniej chodziły dzieci przyjaciół, którzy mi ją polecili. Jestem im za to głęboko wdzięczna, bo nie wyobrażam sobie żeby moje dziecko miało kształcić się w innej atmosferze. I NALEŻY PAMIĘTAĆ, ŻE TO WŁAŚNIE RODZICE I DYREKTOR ZAADAPTOWALI TEN BARAK I WSPÓLNIE STWORZYLI TU SZKOŁĘ. Wspierali się i chcieli mieć dzieci właśnie tutaj. Na pewno mieli nadzieję, że znajdzie się dla dobrej szkoły godziwe miejsce. Niestety, zastanówmy się lepiej dlaczego AUTONOMIK i DE LA SALLE dostaly dobre budynki i nikt im nie kazał budować własnych. Chociaż to Gedanensis jest szkołą społeczną , ale nie prywatną. Tym różni się od prywatnej, ze jest instytucja non profit. Smutne jest to, że tak latwo obrzuca się kogoś błotem nie posiadając danych z rzetelnych żrodeł. Niesmaczne dla mnie są dywagacje na temat samochodów i wakacji dyrektora. Moim zdaniem, to zawiść ludzi, którzy sami niewiele mają, bo tych którzy mają interesuje własny stan posiadania a nikomu niczego nie zazdroszczą. Poza tym nie jest to istotaą sprawy. Dla mnie -jako rodzica smutne jest to, że NAM RODZICOM zależy na tym żeby kupić gotowy produkt a nie dać coś od siebie. Dać coś takiego, co dali rodzice, którzy zakładali ta szkołę. Tyle, że tego nie zmierzymy żadnymi pieniędzmi. Wydaje mi się jednak, że w dzisiejszych czasach duch i inne wartościowe przymioty są deficytowe.
MAMY JEDNAK TU JESZCZE TAKICH RODZICÓW DLA KTORYCH TA SZKOLA COS ZNACZY I CHCA O NIA WALCZYC. NIE TYLKO DLA SIEBIE, ALE ROWNIEZ DLA IDEI. NIEWIELU W DZISIEJSZYCH CZASACH NA TO STAC.
Jako rodzic a kiedyś dziecko, nadal uważam, że DOBRO ZWYCIĘŻY.
. . . i mam nadzieję, że tacy rodzice jak Pani nie będą przyprowadzać dzieci to TAKIEJ szkoły, bo właśnie w niej wpajaja naszym dzieciom WARTOŚĆI

Nie o budynek lecz o nas

Budynki można zmieniać... ludzi jest bardzo trudno, a szczególnie kiedy tego nie chcą... my (ja, która chodzę do tej szkoły) nie chcemy nic zmieniać... oczywiście rozumiemy - niechętnie, ale zgodzilibyśmy się na zmienę budynku - a wszystko dlatego, że takich nauczycieli jakich mamy, tej atmosfery panującej w naszej szkole NIE MOŻE nic zniszczyć... nie możemy tego stracić...

PS Jestem w II gim. i chociaż został mi jeszcze tylko jeden rok w tej szkole, to z całego serca chciałabym zostać absolwentką Gedanensis...

do "MAMY" i "BEZ POZDROWIEN"

1. DO MAMY: Prosze sobie przeczytac moja wypowiedz o tej szkole, gdzie napisalam, ze jesli ta szkola jest rzeczywiscie taka, jak zostala opisana w artykule, to jest ewenementem i do jest na plus.

2. DO BEZ POZDROWIEN: To co wyzej i jeszcze: sloma z butow to chyba tobie wystaje, skoro jedyne co potrafisz napisac to cos takiego. Nie lubie po prostu malostkowosci i wychwalania, ze jesli ktos chodzi do prywatnej szkoly to jest lepszy. Wiec moze niech takie osoby nie psuja atmosfery.

m.in.do Julii

Jak widzę -wciąż wiele osób na forum nie odróżnia szkoły publicznej od szkoły prywatnej,
A TO ZASADNICZA RóżNICA.
chodzi o obowiązki Miasta wobec takiej szkoły- samorządowej.

Jestem nauczycielem i dodam, że jest duża różnica w atmosferze, i poziomie nauczania w kilku szkołach prywatnych, które znam a w szkole społecznej ( nie tylko tej- tę znam z opowiadań zaprzyjaźnionych rodzin i nauczycieli)-
mam małą ilość godzin w szkołach ( nietypowy przedmiot), więc uczę w kilku szkołach-
w takiej szkole jak GEDANENSIS nie słyszałem o stosowaniu "przepychania" uczniów , "bo rodzice płacą", co widzialem w niektórych stricte prywatnych.

WALCZCIE O Tę SZKOłę, JEST TEGO WARTA.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

do rodzica dziecka z Gedanensis

Chyba nie czyta Pan/Pani ze zrozumieniem, autorka nie wspomniała nic o stanie konta dyrektora itp.
Jedno napisze, przeciekał dach a gdyby sie zawalił i cos by się komus stało to larum by wielkie było. Mowa o tym ,że budynek jest w fatalnym stanie z azbestem niezdowym dla dzieci. Reszta jest ok. W kim jest zawiśc skoro jako rodzic piszesz,że ma nieprzyprowadzać swojego dziecka Paniusiu. Znam takich co to mówisz Dzień Dobry i nie odpowie bo dame zgrywa. Prosze czytac tekst ze zrozumieniem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

do rodzica dziecka z Gedanensis

Na szczęście Panie rodzicu nie Ty decydujesz czy tej Pani dziecko chodzic będzie tu czy gdzie indziej i troszke więcej zyczliwości bo nie zna Pani człowieka a patetycznie pisze o Warosciach.
Kazdy ma prawo do wypowiedzi i własnej opinnii a Ty rodzicu nie będziesz nikomu buzi zamykać.
Ja życzę szkole jak najlepiej i czytam wszystkie wypowiedzi , zarówno pozytywne i negatywne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

sorry, pomieszałem

chodziło mi o rożnicę pomiedzy szkołą społeczną a prywatną,

Do ojca dziecka w szkole Gedanensis

Człowieku,
chyba powinienes sam pochodzic jeszcze do szkoły i sie dokształcic, skoro nie wiesz jak ogromna różnica jest między szkołą prywatną a społeczną...
A tak z innej strony, człowieku, wycieka z ciebie gorycz i jad i skoro w tak ohydny sposób postrzegasz tę szkołe, to chyba trzeba byc niezłym obłudnikiem, zeby codziennie rano wysyłać tu swoje dziecko....fuuuj...wstyd i poruta ogromna.Zajmij się swoja firmą....pewnie szczękami na pasie startowym na gdańskiej zaspie ;-)))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

JEST WOLNY BUDYNEK

Info

Na Przymorzu przy ul. Jagelońskiej obok Szkoły Podstawowej nr 44 jest wolny budynek w którym było kiedyś przedszkole, a następnie Gimnazium.
Nie wiem czy jest on odpowiedniej wielkości ale zawsze można coś dobudować bo jest miejsce. Miasto chciało tam zrobić poprawczak ale mieszkańcy się nie zgodzili.

do Pani zażenowanej

Bardzo nieelegancko Pani pisze a ten ton oj oj, szczeki na Zaspie a gdyby tak było to wstyd?
Piszecie Państwo o wartościach i tolerancji a sami wzajemnie sie opluwacie, o jakim jadzie Pani pisze?
Człowiek wyraził swoje zdanie i od razu został zaatakowany. To Pani chyba uczy dziecko nietolerancji i chamstwa skoro pogardza Pani innymi .
Przykro czytać, nowobogactwo w czystej postaci, wysmiewanie innych. Mnie nauczono jednego, szacunku dla pracujacych ludzi i bez znaczenia jest dla mnie to czy ten Pan jest Prezesem czy prowadzi kram, wazne jest to jakim jest człowiekiem. Ja tego Pana nie znam, zatem nie oceniam. Zrobiło sie sporo zamieszania wogół szkoły , widze ,że niektórzy rodzice w przypływie emocji zapominją o dobrych manierach.

Myśląca

Szkoła prywatna -kasa,kasa,kasa,a poziom nauki słaby.

A MNIE JEDNO NADAL DZIWI. DLACZEGO RODZICE DZIECI Z GEDANENSIS PASŁALIŚCIE TAM SWOJE POCIECHY,SKORO WIADOMO BYŁO OD DAWNA,ŻE SZKOŁA MA PROBLEMY Z LOKALIZACJĄ I W KAŻDEJ CHWILI MOGĄ BYĆ PROBLEMY.JA WYBIERAJĄC DLA DZIECKA SZKOŁE PRZESZŁO 4 LATA TEMU JUŻ O TYM WIEDZIAŁAM.A POZA TYM UWAŻAM, ŻE JEŚLI PŁACE ZA SZKOŁE TO MAM TEŻ PEWNE WYMAGANIA NIE TYLKO ODNOSNIE KSZTAŁCENIA MOJEGO DZIECKA-CHOC TO NAJWAŻNIEJSZE, ALE RÓWNIEŻ CAŁEJ OTOCZKI I NAPRAWDE NIE CHCIAŁABYM ABY MOJE DZIECKO UCZESZCZAŁO DO SZKOŁY Z"AZBESTU"

C.D.

PRAWDA JEST TAKA ,ZE GEDANENSIS PRZYJMUJE KAŻDE DZIECKO, WIEC JEŚLI KOGOŚ STAĆ TO POSYŁA TAM DZIECKO NIE PATRZĄC NA TO W JAKICH WARUNKACH PRZYJDZIE MU SPĘDZIC KILKA GODZIN DZIENNIE.ŻYCZE WAM SZCZESCIA, ALE W POSZUKIWANIU NAWEGO LOKUM,BO TO OBECNE TO POPROSTU ŻENADA!!!!

do Archi

a moze starania o nowy budynek byly i sa lecz ze wzgledow politycznych nasze "wspaniale" Wladze Miasta Gdansk nie akceptuja zadnego znalezionego budynku? teraz dokladnie widac jak to jest: jedni trzymaja paluszek prosto i maja wszystko, a ci ktorzy wyrazaja swoja opinie i nie zgadzaja sie w pewnych sprawach maja wszystko pod gorke. beznadzieja!

wolny budynek

z tego co mi wiadomo pusty od dawna stoi budynek przy ul. Sobótki 9 we Wrzeszczu - dawny budynek ZUS. moze warto sie nim zainteresowac?

Szanowny Panie/Pani GM

Doskonale wiem do jakiej szkoły chodzi moje dziecko i ile to kosztuje każdego miesiąca.
Ta szkoła działa na warunkach prywatnej szkoły komercyjnej, bynajmniej poprzez pryzmat wysokości miesięcznej opłaty).

Jak już wcześniej pisałem np. prywatnej wyższe uczelnie w wielu miastach za 1/2 takiego czesnego jak w Gedanensis są zobowiązane SAMODZIELNIE zabezpieczyć lokal, wykładowców i pokryć pozostałe koszty działalności. Rozumiem, że słowo-wytrych tj. przymiotnik "społeczna" pozwala teoretycznie żądać od samorządu budynku na szkołę, jednakże realia finansowe funkcjonowania tej szkoły wyglądają zupełnie inaczej i należy ją porównywać do innych placówek edukacyjnych i w tym kontekście oceniać, a wszystko tłumaczyć wygodnym słowem "społeczna" (nam się przecież należy prawda !!!).

Nieudolna próba porównywania zasad funkcjonowania i finansowania teatru, policji i innych instytucji lub placówek ze szkołą Gedanensis świadczy o totalnym niezrozumieniu.

P.S.
Zauważyłem w Twoim tekście zwątpienie w docenianie przeze mnie dobrego wykształcenia, otóż przyjmij do wiadomości, że niczego takiego nie twierdziłem (i nie pisałem), tak więc nie masz podstaw, aby tak twierdzić, a jeżeli trudzisz się jasnowidztwem, to musisz wiedzieć, ze jesteś bardzo kiepskim jasnowidzem. A może jesteś tym jasnowidzem z Człuchowa (chyba z Człuchowa), który to z listy Samoobrony chcał startować w wyborach samorządowych. Tak musisz być tym jasnowidzem i stąd Twoja głęboka wiedza nt. dziłalności organów samorządowych.

czesne

mój poprzednik pisał o kosztach, niektóre prywatne wyższe szkóły mogą pobierać niskie czesne, bo zajęcia głównie są przeprowadzane w formie wykładów (min.150-250 osób na sali). grupy ćwiczeniowe liczą ok.40 uczniów.Sama uczyłam niegdyś w takiej szkole wyższej, więc wiem. Bdb szkoły wyższe prywatne (te z górnej półki, stawiające na jakość i mniejsze grupy ćwiczeniowe) mają znacznie wyższe czesne aniżeli w szkołach społecznych, w tym, w Gedanensis.

dziękujemy za wskazanie db lokalizacji

Dziękuję w imieniu innych rodziców z naszej szkoły za wskazanie 2 (i to moim zdaniem db) lokalizacji, ze stojącymi już budynkami. Mam nadzieję, że któryś z tych budynków nasza szkoła mogłaby dostać. Na pewno takie informacje są najcenniejsze na forum, na pewno będziemy starali się wszystko posprawdzać i zbadać przede wszystkim stan prawny budynków i możliwość ich przejęcia.

Czesne

Moja Poprzedniczka pisała o szkołach wyższych, w których czesne jest niższe niż w Gedanensis co jest uzasadnione formą prowadzonych zajęć oraz liczebnością grup. Z pewnością są i takie uczelnie, gdzie grupy wykładowe liczą po 300 osób, a ćwiczeniowe po 40-50, proszę jednak przyjąć do wiadomości, że są także i uczelnie prywatne, gdzie czesne jest dużo niższe niż w Gedanensis, a liczebność grup na bardzo przyzwoitym poziomie (także potrafię to poprzeć własnym doświadczeniem).

Do AK

Szanowna Pani/ Panie??
Skąd sąd, że szkoła Gedanensis przyjmuje jak to napisano "wszystkie dzieci"? Czyżby brał(a) pan(i) udział w każdej rozmowie kwalifikacyjnej, był(a) zawsze przy naborze?Otóż uświadomię pana/panią,że pomino wielu wakatów, szkoła nie łasi się na wszystkie dzieci "jak leci".Gdyby może bardziej uczestniczył (a) pan (i) w życiu szkoły i była bardziej zaangażowana wiedziałby / wiedziałaby o tym. Przykro czytać takie komentarze, teraz kiedy powinniśmy szkole pomóc wyjść z problemow, to jeszcze stać co poniektórych rodziców na to, żeby pisać takie głupoty.A słowa "płacę, to wymagam" w świetle tego, co się dzieje nie najlepiej świadczą o autorze tego komentarza.

zgadzam się

Zgadzam się z MMM, najważniejsza dla nas jest pomoc racjonalna, typu informacja (jakże cenna), a nie emocjonalne przepychanki kogokolwiek. Życie jest za krótkie, by tracić je na "przepychanki", nie dające nic nikomu (poza niepotrzebnie podniesionym poziomem adrenaliny). Lepiej tę energię wykorzystać w dobrym celu. Gedanensis MUSI dalej funkcjonować, przynajmniej POWINNA, ale musimy dać z siebie wszystko, by tak się stało.

zgadzam się nie czas na przepychanki, obrażanki.Podpisuję się pod podziękowaniami za informację o budynkach.

szanowny ojcze

pozostanę przy swoim zdaniu nie ma pan pojęcia co to jest szkoła społeczna a co to jest szkoła prywatna.
W dużym uproszczeniu w szkole prywatnej jest właściciel, który decyduje co jest dobre, może jeśli ma taką fanaberię pytać rodziców o zdanie ale nie musi. Może ustalić, że ze względu na wizerunek szkoły nie będzie przyjmował dzieci niepełnosprawnych - znam taki przypadek, może nie informować opinii publicznej o średnich wynikach sprawdzianów zewnętrznych (po VI kl i po gimnazjum), to jest jego wybór i jeśli rodzice godzą się z takim postawieniem sprawy i chcą za to płacić to ich wola.
Natomiast w szkole społecznej istotną rolę spełniają rodzice - jeśli tylko chcą i nie prezentują postwy płacę i wymagam. Mogą mieć i mają wpływ na życie szkoły na to co się w niej dzieje.
Co do czesnego.
Zgadzam się że jest wysokie ale czy wie pan jaką część pochłania dzierżawa budynku??
W wysokość czesnego wkalkulowana jest również mała liczebność klas. Im więcej dzieci w klasie tym niższe koszty, tak jak na prywatnych uczelniach 1 wykładowca i 200 studentów.
A tak z ciekawości zastanawiał się Pan kiedyś dlaczego prywatne uczelnie prawie wyłącznie zajmują się kierunkami związanym z biznesem, zarządzaniem, pedagogiką - może dlatego, że tam nakłady są najniższe jakoś nie słyszałam o polskiej prywatnej uczelni kształcącej lekarzy choć zapotrzebowanie na te studia jest ogromne.

ps to nie było zwątpienie. To przecież pańskie słowa "gdyż ze szkół prywatnych miasto - poza podatkami - nic z tego nie ma," otóż jeszcz raz przypomnę panu miasto ma z tego grupę dobrze wykształconych i wychowanych dzieci, oraz oszczędności finansowe.
Może nie sprowadzajmy tej dyskusji do poziomu zaproponowanego przez Pana - samoobrona, jasnowidz- bo to poziom żenujący

~gm

Warto walczyć

9 lat temu ruszylam na poszukiwanie bezpiecznej, ciekawej i na wysokim poziomie szkoły dla swojego dziecka. Pierwsze, co mnie uderzylo, to własnie atmosfera o ktorej pisza nie tylko uczniowie tej szkoły, rodzice, ale tez i osoby przygladające się szkole z zewnatrz. Decyzji nie żałuję do tej pory, chociaż z pieniążkami bywalo różnie...jak tu ktoś ladnie napisał - strona materialna - jest mniej ważna.
Szkoła naprawde UCZY - czego efektem sa nie tylko dobre stopnie, ale uczestnictwo dzieciaków w olimpiadach na różnych szczeblach, nagrody w konkursach, etc. Szkoła WYCHOWUJE - młodziez świetnie radzi sobie w różnych podbramkowych sytuacjach, społecznie dojrzała, wrażliwa na inych. Moj syn konczy obecnie gimnazjum i nauke w tej szkole - mam nadzieje, ze liceum ktore wybrał nie zniweczy wartości , które dala mu szkoła Gedanensis. Trzymam kciuki za wygraną - mam nadzieje, ze kolejna próba pozyskania porządnego gmachu dla szkoły bedzie udana.

atmosfera.

dzisiaj patrzac tak ,kiedy wszyscy uczniowe naszej szkoly zebrali sie na dziecincu szkoly , nie wierzylam. Gimnazjalisci grali z mlodszymi chlopcami w siatke , podajac sobie pilke , smiejac sie i swietnie sie razem bawiac.Mlodsze dziewczynki przestraszone troche ta atmosfera biegly do pierwszej lepszej zaufanej osoby i przytulaly sie jak najmocniej mogly.Inne dzieci natomiast biegaly z plakatem "chcemy byc w gedanensis" krzyczac ze wlasnie tego chca. Niektorzy byli spanikowani ale robili to o co ich nauczyciele prosili. Gdyby nagrac to co dzisiaj widzialam , to jest to idealana szkola.Moze budynek nie jest cudowny ale szkola musi zostac. zrozumiala dzisiaj ze nie budynek tworzy ludzi ale MY. Pomagajac innym i zarazem swietnie sie bawiac. Mam cudowna klase na ktora zawsze moge liczyc i wiem ze jesli mialabym jakis problem nawet nie szkolny to moge do nich isc i zawsze mi pomoga(II a ).Mam rowniez wspaniala wychowawczynie bez ktorej nie bylabym taka jaka jestem. i mysle ze odrazu w wielu sprawach bym sie poddala. Dzieki temu ze powstala taki problem jak zmiana budynku czy nie istenie szkoly powstala mila atmosfera , ktorej tak naprawde nigdy nie docenalismy i na ktora nigdy nie zwracalismy uwagi.Mysle ze jest to zgrany zespol. I kazdy stara sie cos zrobic aby szkola nie przestala istniec, i dobrze bo dzieki wam przetrwamy , bo pokazujecie jacy teraz jestescie i super to o was swiedczy ;) bardzo was lubie i nie damy sie tak latwo poddac chocby niewiem co :D pozdrawiam II a

dobra pajace, wrzudźcie na tace xD

tak a więc są jeszcze inne hasła co do lamerów z mojej szkoły jak np...dobra pajace zostawcie Jace xD, czy może...no dobra innych nie wymyśliłem...ale szkoła jest zaje.....!będe przeklinał aby moja wypowiedź była bardziej dosadna no!zresztą i tak kończe z Gedanensis za miesiąc więc mi to wisi xD no więc jak czytałem niektóre z waszych postów to pomyślałem, że wam się chyba w d..... poprzewracało...można te wasze wypowiedzi o kant dupska rozbić...itp itd :D czego mnie ta szkoła nauczyła?wielu rzeczy!Yoolos nauczył mnie jak brak wiedzy zamaskować...np "co myślisz o sytuacji w Dolinie Rospudy?"-mówi pierwszy "hm co to dolina Rospudy"-myśli drugi "no wiesz ch.. ją tam wie w ogóle"-odpowiada drugi- i wszystko jasne xD zresztą z moich i Yoolosa badań wynika, że tak odpowiada co trzeci ankietowany człowiek u mnie na dzielnicy...a co do dresów to tak odpowiada 96% xD pozostałe 4% stosuje argument siły xDno a wracając do szkoły to dała mi cenne doświadczenia i wiedzę...teraz już wiejm że uśmiechanie się podczas zdjęć grozi opiprzem od dyrektora...to mi się przyda w życiu...a co do wiedzy to nauczyłem się tu dużo...np jak iść korytarzem że młodsi schodzili z drogi, albo jak ich zastraszyć i wywalić z boiska xD nie no dobra szkoła była (jest) spoko i jak ją zlikwidują to będzie trochę żal...:D oprócz geografii nauczyłęm się wielu przydatnych rzeczy z każdej dziedziny np jak zrobić sztucznego stolca z płynu do mycia naczyń i wody utlenionej i taki tam xD

peace :D

tu TeDe jak coś :D:D

pozdrawiam całą szkołe, poza długowłosymi pajacami z klas 2 gim xD

dobra już dobra...

mój poprzedni post się nie spodobał takiemu jednemu xD

sorry xD

już jestem grzeczny i tryskam kulturą osobistą xD

Za co cenie Gedanensis???

Pierwszy dzień w tej szkole... co za zapach, pachnie w tej szkole jak kwiatki na łące, zmierzam w kierunku tablicy klasy do której mam chodzić........AAAAAAA ja taki kurdupel 1,70m a tam byki 1,90m poczułem się jak Guliwer czas na dalsze przygody... Zaczęło sie znośnie ale skończyło się gorzej...Jakiś zeszyt lektur kto go stworzył, jakieś piekielne barony czy kto??? Ale nie było tak źle imprezy integracyjne, wyjścia i wystawy(ważne by lekcje stracić). I minęły trzy lata "ciężkiej" nauki i już odchodzę z tej szkoły. Była dla mnie jak drugi dom, poznałem tu wielu ciekawych ludzi, mądrych nauczycieli było bardzo dużo i czegoś się nauczyłem....chyba. Tak poza tym będę zły jak zepsują nasza szkołę bo kocham nasz barak i z sentymentem bym wracał na jakieś imprezy z cyklu festyn coroczny itp. A jak się ważą choć tknąć nasz barak to zobaczą!!! Mamy Tyre i jego mięso armatnie i Monka więc wara od naszej szkoły bo jest super!

Anty Gedanensis

Nielubie tej szkoły zawsze mnie enerwowała i mam jej dość ale ogólnie nauczyciele niekótry są spoko najgorszy jest grzeb za karoryferami i oknami a i tragiczne biosko bozatym jest git

O co chodzi?

sorry, ale też chodzę do szkoły Gedanensis i jestem z tego dumny! Mam świetną klasę i nauczycieli, zdobywam najlepsze wykształcenie, czuję się świetnie.
Jest to normalna szkoła, gdzie wszyscy muszą pracować równie, o ile nawet nie ciężej, niż w szkole państwowej.
Wkurzają mnie opinie niektórych ludzi, że "kupujemy oceny", jesteśmy "bogatymi gogusiami". Nie jest to w porządku.
Zrozumcie ludzie sytuację uczniów, nauczycieli i innych pracowników... Czy chcielibyście się znaleźć w naszej sytuacji?

TEDE sami Państwo przeczytajcie poziom kultury tego chłopaka jest żenujacy

Dziecko ze szkoły Gedanensis wychowywane bezstresowo, najwiekszy dresiarz.Zobaczcie Państwo jaki poziom reprezentuje gimnazjalista 3 klasy.Pogratulowac "kultury" i rodzicom ,że takie cos wypuscili do ludzi.
I takich jest niestety wiecej.

Być może,ale TeDe w Gedanensis jest jeden...hehe...

1. Nie można patrzyć na całą szkołę przez pryzmat jednej osoby.
2. Tede to Tede i w zasadzie dobrze że nasza szkoła nie składa się w 100% z grzeczniutkich dzieciaczków. tacy jak Tede to u nas zdecydowana mniejszość...:P Czy byłoby fajnie gdyby w szkole nie istniały małe wykroczenia, łamania regulaminu? Wyroślibyśmy na CO? Bo na pewno nie na KOGOŚ... nieprzystosowani do życia...
3. W porównaiu do niektórych uczniów innych szkół Tede jest aniołkiem. Wierzcie mi...
4. przynajmniej wypowiada się raczej pozytywnie o szkole;] nawet on;]

Tede od ilu lat jest w naszej szkole... Poltorej roku?
Nie w nikam z jakiego powodu postanowil sie przeniesc do nas. Byc moze w innej mial problemy, badz jego rodzice chcieli ich uniknac.
Ja chodze do Gedanensis juz 9 rok. Czuje sie z tym swietnie i nie wyobrazam sobie przyjazniejszej i ciekawszej szkoly. Nigdy nie czulem sie w niej w zaden sposob zagrozony ze strony innych - co mysle jest bardzo wazne. Nauczycieli zawsze mozna poprosic o rade, sa wyrozumiali. Ale nie oznacza to wcale ze tu sie KUPUJE OCENY. Wrecz przeciwnie - nie da sie tu niepracowac, czy wagarowac, olewajac obowiazki skzolne i liczyc na dobra ocene. Taka prawda.
Jestem dumny ze moglem uczyc sie u boku tak wspanialej kadry nauczycielskiej, jaka mamy u nas w szkole. Nie wyobrazam sobie aby inni nie mieli takiej szansy! Co do atmosfery w szkle to jest bardzo przyjazna - poniewaz sami ja budujemy i chcemy sie w niej czuc najlepiej. Oczywiscie sa osoby, ktore wolaly by moze inaczej, ale to raczej odrebne przpadki. Ratujmy Gedanensis!

a'propos Tede czy jakos tak

Synku,najlepiej bedzie jak wydrukuje sie to co piszesz i zaniesie do Pani Izy do sekretariatu. Kopertę z napisem "do widomosci rodziców", niech zobacza co synalek wypisuje na forum, jaką elokwencja i kulturą się popisuje .

PS- Czemu patrzysz, anonimie, na jedną osobę i ją krytykujesz, nie zauważając 50 innych które potrafią pięknie pisać o swojej szkole? SZKOLE- miejscu, które dla 99% uczniów jest okropną męczarnią!

więc...

... taka po części jest dzisiejsza młodzież, mój/moja droga/drogi Pani/Panie.

mamy chodzić jak roboty czy lalki na sznurkach?
chłopak jest na luzie i cieszy sie życiem...
wkońcu gimnazjum kończy ;PPP.

ale prawde mówiąc niektóre wypowiedzi są naprawdę na niskim poziomie...
wciąż ciągniecie ten sam wątek: CZEMU PAN SZYC NIE SZUKAŁ BUDYNKU TYCH 15 LAT TEMU, TO JEST AZBESTOWA SZKOŁA, PŁACIMY - CHCEMY I TAK MA BYĆ...

opamiętajcie sie.
tu chodzi o uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły .
to my czujemy sentyment, radość i to my w większości tryskamy optymizmem, gdy znowu przekraczamy progi bądź co bądź tego chwiejącego się, a urokliwego baraku.

Szanowny rodzicu...

Obawiam się że teksty Tedego nikogo nie zdziwią... Rodzice chyba przywykli.

Untitled

Co się tyczy Tede'go - no cóż... Wyjątek potwierdza regułę.

to ja Tede xD

nie macie racji...ech myślcie sobie co chcecie...bo ktoś raz powie to co myśli...żal.pl xD no ale tak była grzeczne dzieci z Gedanensis...to jest stereotyp...bo tak naprawde każdy oprócz paru osób jest grzeczny w szkole...a poza nią już nie...i to się sprawdza...tylko nikt się do tego nie chce przyznać i dalej toczy jakąś żałosną egzystencję i samemu sobie zaprzeczać i kłamać w żywe oczy...no i zaraz się pojawią inteligentni ze średnią5.5 i powiedzą że to nie prawda a potem nadal będą robić swoje...bo to że ja potrafię być sobą a wy nie, świadczy tylko o tym jacy wy jesteście..,.tacy jakich was kreują inni...nauczyciele, rodzice...żal mi was...nie macie własnego życia tylko szkoła nauka dom szkoła nauka dom...i tak w kółko...a jak ktoś postanowi taki nie być, "pomimo że jest w 3 gim w takiej szkole jak Gedanensis" od razu jest brany za tępego dresa jak ci z ul.traugutta...czy ktoś jest gotowy mi to powiedzieć prosto w oczy?bo przez 1.5 roku nic nie usłyszałem...czekam na to...

Pomysł z Panią Izą jest spoko popieram!!

trzebaby wręczyć wypociny Tadeusza jego rodzicom do rąk własnych,a jeśli uważasz się synku za oryginała wypisując tu takie bzdury, to wiedz,że nie jestes oryginalny,jestes poprostu PRYMITYWNY, TUZINKOWY I PRZECIĘTNY,a jak to mowi jeden z bohaterów mojego ulubionego filmu :NIE MA NIC GORSZEGO NA SWIECIE OD BYCIA PRZECIĘTNYM.Dzięki Bogu,że już idziesz z tej szkoły ;-)))))

Do rodzica piszącego o Tedeuszu. Po pierwsze to jest Pan naprawdę mocny pisząc anonimowego posta. Po drugie niech pan niesie wiadomość do kogo pan chce i tak Pan nie udowodni kto go napisał. Poza tym mam pytanko do wszystkich staruszków którzy piszą jaka ta szkoła jest zła. Dlaczego nie zabierzecie z tego azbestowego syfu swoich dzieci ?

Pozdro dla kumatych

J...ć HIPOKRYZJĘ, piona tedzik :P

musimy działać

Musimy działać i jest to możliwe. Choć czasu mamy niestety mało. Może do tej pory robiliśmy to zbyt delikatnie. Ale za to w ramach prawa.Dzieci nie wyobrażają sobie innej szkoły, co niektóre, idąc za radą ekologów, chcą nawet przyczepić się do budynku szkoły...Miejmy nadzieję, że do tego nie dojdzie. Musimy nadal istnieć, w takim samym składzie, bo to my jesteśmy Gedanensis!

Do Kosmy...

A jeszcze tak niedawno (jakieś 6 lat temu ;-))siedziałeś mi na kolanach i patrząc mi prosto w oczy pytałeś: "a czy mogę siedzieć z panią jak będziemy wracać z basenu?", a teraz takie bluzgi....ja Ciebie Amadeusz takich rzeczy nie uczyłam ;-))

Własnie się dowiedziałam, iż 'cudowna' pani HALL nie przyznała nam budynku w Gdańsku ponieważ... nie jesteśmy gdańską szkołą! Aż 5 ludzi jest SPOZA Gdańska!

żal.

przeczytajcie jutro w Dzienniku- to do nie zorientowanych mamuś i tatusiów, którzy placą i wymagają, a nie pofatygują się aby sprawdzić, czy szkoła podjęła jakieś działania...

co do Tedego- może osoby z 5.5 przesadzają w jedną strone-racja, zgadzam się. Ty natomiast jeszcze ostrzej przeginasz w tę drugą. Nie wiem czy fajnie jest an siłę robić z siebie kretyna i robić wszystko wbrew zasadom i na złość innym. Nie jesteś w tym momencie sobą, bo wiem że na prawdę jesteś INTELIGENTNY. Trochę cię znam;) Przemyśl to. Wcale nie mówię, że masz byc grzeczny. Mówię, że mógłbyś się trochę opanować, bo niekiedy jest to niesmaczne.

o wszystkim i do wszystkich

Szanowni Państwo debadujący na tym forum!
Nie wytykajmy sobie nawzajem takich rzeczy jak np.bledy ortograficzne...To jak kto sie nauczyl...to jego sprawa...
Nie to jest przecież celem naszej dyskusji.

Kazdy ma prawo do wypowiedzi, ale mam taką skromną prosbe: ludzie ktorzy nie maja pojecia o tym co sie dzieje i o sytuacji szkoly Gedanensis, niech lepiej poczytaja sobie troche i najpierw pomysla, a potem cos napisza...
Poza tym istnieje zasadnicza roznica pomiedzy szkola prywatna, a spoleczna.

To w jaki sposob piszemy, swiadczy tylko o nas, o tym jakimi ludzmi jestesmy. Komentarze i porownywanie ludzi z roznych szkół i o roznym stopniu zamoznosci(a do tego nie znajac ich)po pierwsze do niczego nie prowadzi, a po drugie pokazuje jak nietolerancyjni i pazerni jestesmy.
Ci, ktorzy to przeczytaja niech nie mysla, ze chce wszystkich skrytykowac i wydrwic, bo sama wiem lepiej. Nie, to nie tak.Chce tylko poprawic atmosfere tej dyskusji i zlikwidowac zbedne sprzeczki, tak naprawde z byle powodu ;)

Kiedy przyszedł w moim zyciu czas na pojscie do pierwszej klasy podstawowki, rodzice dali mi prawo wyboru pomiedzy dwiema szkolami. Jedna z nich i ta, ktora wybralam byla Gedanensis, poniewaz od razu wydala mi sie przyjazna.
Dzis nie zaluje tego wyboru, bo byl sluszny. Nie mialam okazji chodzic do innych szkol, lecz nie watpie w to ze sa one dobre, Gedanensis jednak jest wyjatkowa...
Chodze do niej juz 8 lat i mialam nadzieje na ukonczenie jej. Niektorzy moga w to nie wierzyc, ale daje slowo, ze atmosfera naszej szkoly jest niepowtarzalna. Na ta wlasnie atmosfere skladaja sie uczniowie, nauczyciele, ale rowniez TEN krytykowany przez wszystkich budynek.Co z tego, ze to barak?! Nikt jeszcze w nim nie umarl i nikt specjalnie nie cierpi od przeciekajacego sufitu. Mozecie wierzyc lub nie,ja go poprostu KOCHAM, bo nie kojarzy mi sie z azbestem czy kartonowymi scianami, tylko z okresem zycia jaki spedzilam w tej szkole, ktory byl pelen radosci i z wspanialymi ludzmi, ktorych tu wlasnie poznalam... (pozdrowienia dla mojej klasy IIb i innych :*)

Ta szkola wiele mnie nauczyla, nie tylko calego materialu przewidzianego na te 8 lat, ale takze takich wartosci jak przyjazn czy tolerancja.
Mysle, ze warto jest walczyc o placowke tak cenna...
Pozdrowiam wszystkich "pisarzy" :):D

Trochę inny punkt widzenia

"no i zaraz się pojawią inteligentni ze średnią 5.5."

Oto jestem. Powiem to co myślę, subiektywnie, bez jakiegoś kolorowania.

"Bo to że ja potrafię być sobą a wy nie, świadczy tylko o tym jacy wy jesteście..."
Oczywiście każdy ma swój ideał, ma do czego dążyć. Ty jesteś sobą wrzeszcząc co parę sekund na kogo popadnie "Ty żydowska k....! Czarnuchu, do gazu!". Można to puścić mimo uszu, w końcu się "kreujesz", każdy to musi dzisiaj robić w taki lub inny sposób, bo inaczej będzie "ofiarą". Możliwe, że ja też jestem dla wielu osób niemiły, i za to je przepraszam. Taka jest naturalna kolej rzeczy, i tego nawet w naszej szkole nie udało się wyeliminować. Ale teraz wyobraź sobie moją reakcję na twoje zdanie: "mamy w klasie rasistę". Czysta hipokryzja... A może również element autokreacji?
Długo wahałem się, czy napisać tego posta. Nie zdziwię się słysząc jutro od ciebie: "Pit, ty !". Może i jest to w pewnym stopniu donosicielstwo, ale ileż można wytrzymać? Prosić cię co i rusz, żebyś razem z dwoma innymi osobami przestał dręczyć jednego z uczniów, wykrzykując pod jego adresem wyzwiska na każdej przerwie, a później udając, że nic się nie stało?

Prawdopodobnie będziesz próbował mnie "zniszczyć", ośmieszyć i wyśmiać przed kolegami i innymi. Przecież to typowe. Może i wiele osób się do mnie nie odezwie. Ale to i dobrze. W końcu poznam prawdziwe oblicze tych, którzy tylko kolegów udają, i są w każdej chwili gotowi mnie wyśmiać. Ale jest jednak paru, w co głęboko wierzę, którzy zgadzają się ze mną, i zostaną przy mnie.

Przepraszam, że nie napisałem nic o szkole. Co tu dużo mówić- nie ma drugiej takiej, przynajmniej według mnie. Można się naśmiewać z boiska (co sam, przyznaję, często czynię), z budynku, ale to przecież wszystko było zrobione dla nas. To rodzice i dyrektor, często niesłusznie podejrzewany o bierność (a czasem i o gorsze rzeczy) sprawili, że mogliśmy być razem. Przez 8 lat (teraz kończy się rok dziewiąty, inny niż poprzednie) czułem się tu bezpiecznie, i mimo pojedynczych sprzeczek zawsze jakoś się wszystko układało. Szczególnie dobre były relacje z nauczycielami, wychowawcy byli i są świetni, interesują ich nasze problemy, są zawsze gotowi się za nami wstawiać. Lepiej nie mogłem trafić.
Ostatnio jednak, co wynika może trochę z mojej, nie boję się tego powiedzieć, delikatnej natury, uważam, że rzeczy zaszły trochę za daleko. Pozwala się na coraz śmielsze akcje. I nie chodzi tu o papierosy czy alkohol- wskażcie mi szkołę, w której ich nie ma. Zaczyna się natomiast powoli walić główny atut tej szkoły- atmosfera przyjaźni i bezpieczeństwa, ja przynajmniej czuję się lekko zagrożony. Może to oczywiście wynikać z mojej definicji przyjaźni, która jest inna od poglądów innych osób. Tym niemniej jednak uważam: coś trzeba w tym kierunku zrobić.

Dziękuję moim kolegom za te 9 lat wspólnej znajomości, wspierania się w trudnych chwilach i pomocy. Może pomożecie mi jakoś dociągnąć do końca tego roku :)
Dziękuję Gedanensis, za wspaniałą naukę i życzę jej nie 15, ale 50 lat.

Pozdrawiam,
Wasz naczelny moralizator
Pit

a Wy tez duzo udowadniacie...

...podniecajac sie tym co pisze Tede...

a on siedzi przed kompem i sie z was smieje;]

i co ze siedzi? jesli siedzi - niech sie smieje - w koncu smiech to zdrowie:) Przynajmniej pozna punkt widzenia innych. Moze kiedys zrozumie pare rzeczy...a moze nie - samo zycie!

O_o zrobił się konflikt. Jak dla mnie obie strony mają swoją rację tylko jedni wyrażają ją mniej inni bardziej fortunnie (czy to jest poprawnie napisane?).

Pozdro dla kumatych

ps. Jesze jedna rzecz fajna w Gedanensis to, że zarówno Pit (piona!) jak i tede (piona!) mogą mieć swoje zupełnie różne zdania a i tak nikt „w papę” od drugiego nie dostanie.

KTO MA CEL W TYM ZEBY SZKOŁA NIE ISTNIAŁA???

PO 1 SZKOŁA ISTNIEJE PRAWIE 15 LAT ...TAK!!! .... NAPRAWDE NIE MA MIEJCA NA SZKOŁE Z OSIAGNIECIAMI???? NIEROZUMIEM.... PYTANE KTO MA JAKIS W TYM CEL ZEBY TO ZNISZCZYC? ...DLACZEGO? CZY NA PRAWDE NIE MA MIEJSCA?W TAK DUZYM MIESCIE? CO NA TO NASZ PREZYDENT ??? CZY NA PRAWDE NIE ZALEZY MU NA DOBRYM WYCHOWANIU...NA POCZUCIU BEZPIECZENSTWA ITP...SZKODA MI TYCH DZIECIAKOW NAUCYCIELI WYCHOWANOW .....O TO NASZA WŁADZA ................SZKODA SŁOW.........CIEKAWE CZY H. NIE MA W TYM INTRERESU ???? KTOS Z DZIENIKARZY POWIENIENEM SIE TYM ZAINTERESOWAC CIEKAWE CO BY Z TEGO WSZŁO? HE WESOŁO BYŁO BY NIEKTORYM :) MOZE I MI ROZNIE BYWA HE

Niech się w końcu zainteresuje tym Adamowicz,

co na boku knuje pani Hall.To jest dopiero kobieta!Obiecała szkołę dzieciakom z Sopotu a dzieciaki z Gdańska, jak nie dostaną budynku, będą musiały rozejść się po innych szkołach.A czemu to pani Hall zrobiła? By wyeliminować z Sopotu konkurencyjną palcówkę!!Panie Adamowicz, co pan na to? Bo ja myślę,że szykuje się grubsza afera jak nie znajdziecie tym dzieciakom siedziby! Przecież do jasnej choroby (przepraszam, emocje)między innymi z podatków, które płacą rodzice tych dzieci Pan dostaje co miesięczne wynagrodzenie!!Ruszy Pan ten swój lalusiowaty tyłek, czy nie?

Mamy w Gdańsku szkołę bez agresji !!!!świetną ,gdzie dzieciaki spędzają dużo czasu - poza lekcjami też . Nie mam w niej głupiego wyścigu szczurów ,,,Dzieciaki uczą się odpowiedzialności za swoją!!! naukę i za swoje wyniki ..kadra nauczycielska jest super i tu duże uznanie dla dyrekcji iż udało się tak wykwalifikowanych ludzi pozyskać I co lepiej aby jej nie było ???? MAM NADZIEJĘ IŻ SZKOŁA DOSTANIE LOKUM NIE TYLKO NA PRZETRWANIE ROK LUB DWA ALE ABY ISTNIAŁA DŁUŻEJ DLA DOBRA DZIECI .

Czy powinno być tak

że wysokie stanowisko wiceprezydenta Gdańska , który odpowiada za edukację obejmuje osoba związana z Gdańskimi Szkołami Autonomicznymi. Przecież wiadomo, że będzie podejmowała decyzje korzystne dla tych szkół, które w pewnej mierze są jej dziełem. Popieram osoby które wcześniej pisały, że przydałoby się prześwietlić działalność pani Hall na obecnym stanowisku - może jakieś małe dziennikarskie śledztwo?
"Wszystkie szkoły są równe, ale niektóre są równiejsze" , a jakby nie było to Gedanensis jest szkołą konkurencyjną. Zawsze był przepływ uczniów między tymi szkołami i to w obie strony.
Mam nadzieję że szum który się zrobił spowoduje, że szkoła dostanie lokal i będzie mogła kontynuować swoją działalność. Życzę jej tego z całego serca !!!

trezba walczyć o taką szkołę

Jestem mamą jednego z uczniów.
Gdy moje dziecko szło do szkoły byłam przeciwna prywatnym szkołom i posłałam dziecko do szkoły publicznej.
Gdzie zaczęły się problemy, które wielokrotnie zgłaszałam wychowaczyni ale nie było żadnej interwencji i zainteresowania jak można pomóc mojemu dziecku.
Stres, brak akceptacji ze strony rówieśników doprowadził do tego, że moje dziecko do szkoły szło z płaczem.
Przeniosłam więc dziecko do szkoły Genadensis i sytuacja się zmieniła diametralnie. Dziecko moje chętnie chodziło do szkoły, potrafił nadrobić 2-letnie zaległości z j. angielskiego i nigdy nie był pozostawiony samo swoim problemom. Po za tym bliski kontakt nauczecieli i rodziców pozwala na lepsze zrozumienie naszych dzieci i zapewniwnie im lepszej opieki.
Proszę sobie zadać pytanie i odpowiedzieć dlaczego w tej szkole nie ma problemów:
-z narkotykami,
-z paierosami,
-z alkoholem,
- itp.
Wielkie podziękowania dla dyrkcji szkoły oraz grona pedagogicznego!
Nie poddawajmy się O TĄ SZKOŁE TRZEBA WALCZYĆ!

to jest prawda

Nawiązując do mojej poprzedniczki. Ja też przeniosłam dziecko do naszej szkoły Gedanensis z rejonowej szkoły, niestety, typowego molocha, choć dziecko nie miało w swej szkole żadnych problemów. Ale nie było twórczej pasji szczególnie dyrekcji i co niektórych nauczycieli do pracy z dziećmi, brak było stymulowania i stawiania na samodzielność i kreatywność i radość płynącą z nauki. Moje dziecko nie lubiło poprzedniej szkoły od pierwszego dnia (choć lubiło swoją klasę). Gedanensis pokochało od razu.
Za wielkie wysiłki wszystkich zaangażowanych w to, by szkoła miała taką cudną i twórczą atmosferę należy się szkole pomoc lokalowa. To z pewnością zaprocentuje w przyszłości.

zapomniałam dodać

Zapomniałam dodać, że podobnie jak moja Poprzedniczka nie byłam wcześniej zwolenniczką szkół społecznych. Nasza szkoła zmodyfikowała moje spojrzenie, dobrze, że nie stało się to za późno

petycja uczniów

Uczniowie Szkół Gedanensis Gdańsk, 24 maja 2007 r.
Petycja uczniów do władz miasta

Jesteśmy uczniami Szkoły Podstawowej i Gimnazjum Gedanensis istniejących już piętnaście lat. Wierzymy, że dorośli, którzy rządzą Gdańskiem użyją wszelkich środków, aby uratować naszą wspaniałą szkołę.
Chcemy się uczyć, szanujemy i lubimy naszych nauczycieli. Dzięki ich entuzjazmowi
z radością zdobywamy wiedzę, stajemy się mądrzejsi i spokojnie dorastamy.
Nauczyciele są naszymi przyjaciółmi, gdyż nie traktują szkoły tylko jako miejsca pracy,
lecz również jako miejsce, w którym spełniają się Ich zawodowe ambicje.
Solidną nauką, rzetelnym przygotowaniem do lekcji, udziałem w zajęciach dodatkowych potwierdzamy, że nie trudzą się na próżno. Z przyjemnością oglądamy szkolną tablicę ogłoszeń, na której są informacje o sukcesach poszczególnych uczniów. Wszyscy
cieszymy się z wielu zwycięstw koleżanek i kolegów, bo rozsławiają naszą szkołę. Doceniamy niesamowitą atmosferę naszej szkoły stworzoną dzięki wzajemnemu szacunkowi nauczycieli i uczniów. Rozwijamy talenty i zainteresowania na różnych zajęciach dodatkowych. Są one tak interesujące, że z radością pozostajemy w szkole po zakończeniu lekcji.
Stabilizacja, poczucie bezpieczeństwa uczniów są często eksponowane w szkolnych apelach. W naszej szkole nikomu nie dzieje się krzywda - starsi opiekują się młodszymi, wszyscy przestrzegają zasad etyki szkolnej. Organizujemy akcje charytatywne, nigdy nie pozostajemy obojętni na potrzeby biednych i chorych. Wyrobiono w nas przekonanie, że
w życiu ważna jest umiejętność dostrzegania potrzebujących i przeciwdziałania złu.
W naszej szkole od pierwszej klasy, zawsze uczeni jesteśmy patriotyzmu. Nauczyciele wpajają nam szacunek do polskiej mowy, historii, świąt i zwyczajów. Dorastamy
w przekonaniu, że sprawowanie władzy to odpowiedzialna służba społeczeństwu, dlatego jako Gdańszczanie ośmielamy się zwrócić z prośbą do najważniejszych osób w naszym mieście.
To pismo jest pierwszym, jakie samodzielnie piszemy w sprawie urzędowej. To nie klasówka, kolejny szkolny sprawdzian, lecz nasza walka o ważną sprawę , o prawo do nauki. Uprzejmie prosimy o wskazanie godnego miejsca, w którym zabrzmi dzwonek otwierający
w Podstawowej Szkole Gedanensis i Gimnazjum Gedanensis rok szkolny 2007/2008. Pragniemy kontynuować naukę w tym samym gronie nauczycieli i uczniów. Nie zawiedliśmy, uczymy się dobrze i nie sprawiamy wychowawczych trudności.
Ufamy, że mądrzy dorośli są w stanie podjąć działania, które ocalą nasz szkolny świat.
Z nadzieją w sercach czekamy na pomoc. W czasie, gdy inni uczniowie cieszą się nadchodzącymi wakacjami, my marzymy tylko o jednym: aby po wakacjach wrócić do naszej szkoły.

Samorząd uczniowski

popierajmy starania Gedanensis

Piękna petycja. Wierzę, że nie zostanie bez odpowiedzi. Poprzyjmy, chociaż słowem, starania tej dobrej, mądrej, wrażliwej młodzieży

POPIERAM, MYŚLĘ o WAS

Jako niegdysiejsza uczennica szkoły Gedanensis czytając to wszysto, myślałam, że śnię. Tak wspaniała szkoła może mieć problemy?!!!!
Zróbmy wszystko, by szkoła Gedanensis znowu zajaśniała. To chyba jakiś sen, kpina, by dla tak dobrej szkoły nie było godnego budynku na lokum. Pozdrawiam gorąco, życzę wytrwałości, powodzenia!!!!!

Dzieciaki Pięknie!!

Zawsze wiedziałam, że nasza Modzież zasługuje w pełni na miano wrażliwych, mądrych i potrafiących odnaleźć się w każdej sytuacji młodych ludzi. Dzieciaki, jesteście WSPANIAŁE!Tak trzymajcie!My też walczymy ile wlezie, aby być z Wami w przyszłym roku!!

Uda się nam!!!!

Wiemy, że nam się uda. Bo chcemy razem być po wakacjach i w tym i w przyszłym roku i w kolejnych.

taka dojrzała młodzież

A mówi się wszystkim dookoła, jaka to ta dzisiejsza młodzież. Przeczytałam petycję. Wiem o Was wszystko. Wspaniała, dojrzała młodzież. I nasze miasto dla takiej młodzieży nie ma miejsca? Niemożliwe!

kolejna osoba sięczepia naszego biednego baraku...

Uważam, że Nasza szkoła jest warta zayfania i tyle kasy! Wierzę < i inni też powinni>, że Gedanensis wygra, ale nam, zostaje się tylko modlić o Najwspanialszą Szkołę na świecie! Jeżeli będziemy wierzyć to Dobry Bóg dopomorze Nam!

LEKKA PRZESADA

To wszystko-nie jest tak żle jak się wam wydaje...
Nie karzom nam teraz odchodzić...wiele szumu-a przeciesz wiadomo, że tak dobra szkoła nie może przestać istnąć...

Klika słów od nauczyciela Gdańskich Szkół Autonomicznych

Od kilkunastu lat uczę w Gdańskich Szkołach Autonomicznych i, choć nie podpiszę się w tym miejscu moim imieniem i nazwiskiem, chciałbym, aby uczniowie, rodzice uczniów i nauczyciele szkoły Gedanensis wiedzieli, że problemy ich szkoły nie są dla nas żadnym powodem do radości. Przeciwnie. Myślę że dla znakomitej większości osób zatrudnionych w naszych szkołach obecna sytuacja jest również przykra i mogę tylko wyrazić nadzieję, że problem budynku uda się szybko rozwiązać. W Gdańsku jest miejsce dla co najmniej kilku szkół niepublicznych, a na pewno szkół tak dobrych jak szkoła Gedanesis. I zupełnie spokojnie wyobrażam sobie ich pokojową, twórczą koegzystencję. Zwłaszcza, że mają tak inny charakter i raczej się uzupełniają niż ze sobą konkurują. Od wielu lat do naszego liceum i gimnazjum trafia sporo młodzieży z Gedanensis i o jej poziomie mogę się wypowiadać tylko w superlatywach. Gratulacje dla nauczycieli i dyrekcji szkoły!

Gwoli ścisłości dodam, że nasza szkoła nie otrzymała na tacy pięknego budynku od miasta - jego obecny stan jest efektem kilkunastu lat ciężkiej pracy i astronomicznych, jak na możliwości szkoły, inwestycji; w 1989 roku budynek był w katastrofalnym stanie -- proszę spojrzeć na te zdjęcia http://www.gla.gfo.pl/photos/budynek1989/

Ktoś mówił tu wcześniej o \'przejęciu 60% uczniów Gedanensis\'. Myśl zupełnie niedorzeczna zważywszy na fakt, że ani w naszej szkole podstawowej, ani w gimnazjum nie ma ani jednego wolnego miejsca.

Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia w staraniach o nowy budynek!

triumfalny powrót Tedego-tego chama xD

no więc tak...tak...jak tak sobie czytałem niektóre z waszych postów,drodzy użytkownicy neostrady,przyznam że zrobiło mi się trochę głupio...dobrze...przyznaję...mój post nie był w porządku ale mam tez kilka wątpliwości no i oczywiście parę tekstów do obśmiania...na numer 1, jako absolutnie najgłupszy tekst jaki kiedykolwiek pojawił się na ekranie mojego monitora, głosuję nie na jeden pojedynczy xD głosuję przeciw przewrażliwionym rodzicom, którzy wypisują brednie w stylu "ten Tede to pewnie jakiś tępy dres i chuligan...tak na pewno tak jest bo 2 razy użył w poście słowa "dupa"...niestety pewnie takich jak on jest więcej w szkole Gedanensis...moje dziecko chodzi do niej już 6 rok..." itd...ludzie!rozumiem że można napisać coś bez sensu ale samemu sobie zaprzeczać?tak uczniowie tacy jak ja(w waszym mniemaniu) demoralizują młodszych uczniów(czyli wasze dzieci-niewinne aniołki, które będąc na boisku wyrażają się jakby wyszły z rynsztoku ale nikt nie oskarży jakiegoś bachora 10 letniego o powiedzenie na 3 gimnazjalistę "ty k****" bo stereotyp małego dziecka z Gedanensis wygląda tak:z dobrego domu, miły, pomocny itd itp...a wnuk szanownego Pana Wałęsy?potrafi użyć w stosunku do starszych takich słów jakich ja nawet nie używam...albo inny przykład:jest taki mały koleś mówią na niego kotek a zasób słów jakim dysponuje ogranicza się do wyrazów powszechnie uznanych za obraźliwe(w rzeczy samej gdzie oni się wychowują co?)..., ale i tak wasze dzieci chodzą do tej szkoły...narzekacie na budynek i dyrekcję, ale i tak codziennie o 7:30 wysyłacie swoje potomstwo żeby się tam uczyło...how come?przecież to jest czysta hipokryzja...zwłaszcza że jak możecie się państwo o mnie wyrażać, nie widząc mnie pewnie nigdy na oczy, ba czytając 10 linijek tekstu na jakimś forum...takich jak wy jest mi autentycznie żal, i łączę się w bólu z Kosmatym(piona :D) i innymi ludźmi trzeźwo patrzącymi na otaczający nas świat...a co do wszystkich inteligentów którzy wrzucają na mnie na tym forum...wiecie co to jest prawdziwy brak kultury?!ja mógłbym napisać to co napisałem nie podając nicku i nikt by się nie dowiedział że ja to ja i sprawy by nie było...a jednak wiedziałem co robię i postanowiłem się ujawnić...a wy?wy pisząc o mnie nie podajecie nawet swojego nicku, bo nie jesteście na tyle kulturalni i w porządku żeby stanąć przede mną i powiedzieć mi prosto w twarz "mam cię za debila i niewychowanego chama!"...i tego jest mi żal...bo co poczekam na was pod szkołą z zaprzyjaźnonymi skejtami?czy może będę groził nożem...w świecie, w którym większość z was żyje ja bym tak zrobił...ale moje "złe" zachowanie ogranicza się do np zbluzgania kogoś(i macie mnie za wyjątek ?!ze świecą szukać kogoś kto NIE przeklina(przynajmniej wśród płci męskiej) albo do nabazgrania czegoś głupiego na tablicy...a wy, rodzice, przez pryzmat tego posta automatycznie stworzyliście sobie w głowach tedego-w odblaskowych dresach, z ziołem w kieszeni, kosą za pasem i bejsbolem w ręce...i dlatego jest mi was żal...

a co do wypowiedzi Pita to już sobie co nieco wyjaśniliśmy w szkole...(tak podszedłem do niego i zdzieliłem kastetem...)...bo tak myślicie...a czemu?bo jesteście żałośni...tymczasem ja podałem mu rękę kiedy przyszedł, jak zawsze robię, pogadaliśmy z całą klasą o tym forum i wszystko stało się jakby bardziej przejrzyste...ale to pewnie umknie waszej uwadze kiedy będziecie ripostowali tego posta...

pozdrawiam: Szynę(za ORYGINALNY styl, bycie sobą itp), Kosmę (tak samo), Oskara T. (bo ma normalny pogląd na świat), Kaba(który choć czasem przesadza z manierami to i tak w porównaniu z wami jest na luzie), Pita(bo jego tekst pomimo że był skierowany do mnie był inteligentny i dał mi do myślenia, choć uważam że sporo przesadził :P), Jace(pomimo jego yyy udziwnień jest osobą obdarzoną dużą dawką inteligencji i potrafi się wypowiedzieć do rzeczy kiedy tylko przestanie nawijać o żydach xD), Filipa(bo jest po prostu spoko), Maxa Ch(bo też ma swój styl, lubi pożartować i nie poddaje się Pani Jadzi np z fryzurą), Monkiego(bo i tak wszyscy dobrze wiemy, że cała klasa na niego wrzuca, ale on też wrzuca na nas, ale i tak nikt tego nie bierze na serio i i tak panuje miła atmosfera...), Anię (bo napisała że jestem inteligentny i za to jej dziękuję xD), Karolinę, Milenę, Hanię, Gosię, Astrid i obie Julie(bo pomimo że mają mieszane zdania o mnie, to chyba jednak nie mają mnie za margines społeczny)...oraz...nauczycieli którzy na 100% to przeczytają więc czekam na komentarz w szkole xD no i inne klasy pomimo tego że większości ich nie lubię (:) )(pomijając tą zaiste genialną osobę która powiedziała mi że się cieszy, że za rok już mnie w tej szkole nie będzie...)-dziękuję ci z całego serca...i jeśli to czytasz, wiedz, że mam cię za kompletne zero bo nie miałaś/eś odwagi ujawnić kim jesteś...masz jeszcze szansę...

peace :) wasz...TEDE!!! xD(w całej okazałości) :)

do TEDE

Widzisz, jednego nie zauważasz,to ,że jesteś pełen luzu ze swoją osobowością - taką a nie inną,że wyrażasz swoje zdanie w języku i sposobie jaki Ci odpowiada-nikomu chyba z tej szkoły nie przeszkadza,bo poprostu znają Cię i wiedzą co można się po Tobie spodziewać i tego dobrego i również złego.Ale nie oto chodzi.Problem w tym ,że swoimi wypowiedziami dajesz broń do ręki tym którzy chcą tej szkole zaszkodzić - wyszydzić tę dobrą renomę którą posiada,te zgniłe fajfusy zawsze wskażą jako przykład Ciebie jako tego który jest zaprzeczeniem opini o pozytywach tej szkoły.Ty na tym nie tracisz ale szkoła- na pewno tak,a mimo wszystko nie uwierzę żeby Ci na tym zależało.

tak do MM

a kim jesteś hm?:D bo jak pewnie przeczytałaś w moi poście jest napisane że chciałbym żeby każdy kto do mnie pisze podawał kim jest :D

i tak na marginesie z czystej ciekawości czy uważasz że w moim ostatnim poście jest coś nie tak?:P

do TEDE

pisałem o sobie wcześniej - poszukaj- nieważne czy jest coś złego czy dobrego prawdziwego czy kłamliwego ważniejsze jak będzie odebrane i wykorzystane przez innych. a tak na boku- to sam w którymś z postów oceniłeś swoje lekkie przegięcie.

do MM

tak przegięcie...ale rozumiesz to PRZESZŁOŚĆ...obecnie tryskam świeżym optymizmem i kulturą xD

jak wywnioskowałem nie jesteś uczniem :):) chyba rodzicem :) mam się zwracać per "pan"?:)

do TEDE

optymizmem to dobrze- kulturą?- się nie przemęczaj-gdybym był w twoim wieku widziałbym to samo - i tak samo ,ale nie wiem czy bym o tym pisał- w takiej sytuacji -chyba dlatego że i tak większość by nie kumała -wyłapali by tylko to co u Ciebie i dalej grali w swoje gierki mając jednego asa więcej.Bądż sobą,i myśl co uważasz,bo głąbem nie jesteś-bez cukru-ale nie dawaj innym kija do łapy"BO TO ŹlI LUDZIE SĄ" - pan? ,ty?,co za różnica- wszyscy i tak spotkamy się w tym samym miejscu.

do TEDE

SKLEROZA - AUTOR MM

Niezwykle ciekawa dyskusja...

...zwłaszcza ciekawie pobudza mi odruch wymiotny. Bardzo dziwne, że wzięło się wam na narzekanie, pomstowanie, pisanie petycji, bezowocne pieprzenie teraz, kiedy sytuacja moim zdaniem powinna być przesądzona. Żeby nie było nieścisłości: jestem uczniem Gedanensis już szmat czasu i, szczerze powiedziawszy, nie mogę się nadziwić jak daleko może posunąć się hipokryzja niektórych uczniów, rodziców i innych uczestników tej wspaniałej dysputy.

Tych, którzy nie lubią, względnie nie umieją, dużo czytać od razu uprzedzę, że trochę tego będzie, a proszę o odnoszenie się do mojego posta jedynie po dokładnym jego przeczytaniu, przeciwnie dyskusja jest skazana wprost na porażkę.

Jednak przenieśmy się kilkanaśnie lat wcześniej... Polibuda wynajmuje nam nasz wspaniały budynek, wszyscy, z wyłączeniem tych wrażliwych na smród, są szczęśliwi. Taki sielankowy nastrój trwa 15 lat, tj. do roku 2007, czyli mówiąc prościej: do teraz. Politechnika jednak, jak na zbiorowisko ludzi inteligentnych przystało, obudziła się i stwierdziła, że dosyć wynajmowania tej budy szkole, kiedy można na tym terenie zrobić większą kasę. Dali szkole 15 lat na zdobycie nowego budynku i można śmniało założyć, że jeżeli przedłużyliby umowę o kolejne, np. 5 lat to sz. p. Szyc nie wziąłby się nawet za szukanie nowego budynku. Ale wracając do punktu wyjścia: teren, na którym znajduje się nasza szkoła, jest położony w dobrym miejscu, idealnym pod akademiki (w które PG będzie inwestować po wyburzeniu naszej meliny). I podniosły się głosy protestu: rodzice pomstują, dyrektor załamuje ręce, część uczniów zaczyna gadać jak fajna jest nasza szkoła, obwieszamy okalający szkołę płot, i jego szeroko rozumiane okolice, plakatami o pełnych patosu hasłach (naturalnie z pewnymi wyjątkami, tutaj plus dla ludzi z trzecich klas). Czegóż można się tam dowiedzieć? Otóż:

"Czy wam zabrano szkołę? Nie Gedanensis." - o co tutaj chodzi można się jedynie domyślać.

"Tu uczy się 200 osób - nie możecie nas stąd wykurzyć!"

"Nie zabierzecie nam budynku!"

"Chcemy sprawiedliwości!"

I właśnie nad znaczeniem plakatowych haseł możnaby się głębiej zastanowić? Dlaczego właściwie "Nie mogą nam zabrać szkoły!"? Otóż szkopuł tkwi w tym, że jak najbardziej mogą. Jest to właśnie ta sprawiedliwość, której oczekują uczniowie młodszych klas. W końcu w szkole uczą nas, że "Ważne są zasady - czy głupsze czy lepsze", dyskutować nie można, chociaż statut mówi wprost przeciwnie. Dziwne w takim razie wydaje się zachowanie naszych moralizatorów, ale to pozostawiam ocenie ich samych. Jak wiemy wszystko kręci się wokół pieniędzy - zarówno szkoła musi przynosić profity, a także Polibuda musi w końcu jakoś sensownie zagospodarować SWÓJ grunt. Gdyby szkoła znalazła zapowiadany od siedmiu lat budynek wszystko byłoby w porządku - interes by się kręcił. Szkoda tylko, że poszukiwania budynku nie poszły tak idyllicznie jak miały pójść i umowa się kończy, nowej siedziby nie widać, i tu jest pytanie: dlaczego rodzice obudzili się teraz? Wiedziano przecież, że umowa trwa tyle ile trwa, a ktoś kto zakładał, że PG przedłuży z nami litościwie swoją umowę, delikatnie mówiąc, nie myśli logicznie.

Sprawa do złudzenie przypomina problemy szpitali z komornikami sprzed kilku miesięcy: brakuje nam tylk SMS-owej akcji mającej na celu dofinanowanie szkoły. Było wtedy też wyzywanie komorników od najgorszych (bo ten, szuja, chciał odebrać pieniądze, z których spłatą szpital zalegał od kilkiu lat, pieniądze notabene należące do firmy, w której pracuje. Skandal, w rzeczy samej), robienie obrażonych min itd. No ale zostawmy przeszłość za nami i skupmy sie na tym burdelu na kółkach, który wyprawia się w szkole.

Jak już wspomniałem: plakaty juz wiszą, brakuje tylko Rejtana leżącego w furtce naszej szkoły (na to miejsce mam wytypowanych kilku wybrańców). Zaszczycają nas swoją obecnością dziennikarze i fotografi, normalna sytuacja ze środy: zdjęcie na naszym "dziedzińcu", obowiązkowo trzeba przyjąć smutne miny i wysoko podnieść plakaty, za nierobienie tego biada nieszczęśnikowi (ot, zwyrodnialec chcial się uśmiechnąć jak robią zdjęcie. Skandal przynajmniej na miarę komornika!). Prawda, egzaltowane i przejaskrawione gesty zawsze działały i działać będą. U mnie np. świetnie działają na poprwę humoru, w dużych ilościach niestety pobudzają w/w odruch wymiotny. Zaczęło się trąbienie o wyniosłej chwili: "Pogrzeb Gedanensis" jak to zasłyszałem na korytarzu - zaiste tragedia, mieliśmy jedynie 15 lat na znalezienie budynku...

Wszystko to prowadzi do gwałtownych reakcji (ot, np. nasza niezwykle prawdziwa petycja, np to zdaine: "W naszej szkole nikomu nie dzieje się krzywda - starsi opiekują się młodszymi, wszyscy przestrzegają zasad etyki szkolnej." Prawda, szkoda tylko, że zanim zdążymy się zaopiekować większość młodszych kozaków obrzuci biednych staruchów c***ami, k****mi i innym szeroko pojętym wachlarzem słów nieparlamentarnych...)

Zaczną się głosy, że poświęciłem cały ten czas tylko na zbędne pieprzenie, że mam w dupie szkołę, nauczycieli, jestem wredny, zwyrodniały i bezduszny (zupełnie jak ten komornik, swoją drogą, wspaniałym stał się on punktem odniesienia...). Wprost przeciwnie. Nie powiem, że uwielbiam tą szkołe, że nie mam jej nic do zarzucenie, że nie wyobrażam sobie jej zamknięcia. Cokolwiek by się nie stało trzebaby żyć dalej. Najbardziej dziękuję skole za... zespół klasowy. I chociaż dużą rolę odegrał tu przypadek, to jakaśtam rola szkoły w tym jest. Moim problemem związanym z obecną sytuacją jest jednak uczulenie na głupotę, bo inaczej nie da się nazwać wypowiedzi niektórych zbulwersowanych rodziców: pani Hall na boku robi lewe interesy i nas nie lubi - nie da nam pięknego budynku. A teraz krótka piłka - ile wynosi czesne naszej szkoły, płacone przez wszystkich sumiennie przez te wszystkie lata przez naszych starszych, myślę, że starczyłoby przy odpowiednim gospodarowaniu na pokrycie kosztów remontu budynku, który kilka lat temu panu Szycowi zaoferowała znienawidzona przez was Hall. Ostatnim zarzutem jaki zapewne usłyszę, będzie brak woli walki. I tu muszę zaprzeczyć, walka, opór są ważne, ale robione z głową. U nas widać piękną ideę, ale zupełnie złe i spóźnione wykonanie.

No nic, tyle na ten temat ode mnie. Pozdrawiam Kosmatego i Tadka za najzdrowsze podejście ze wszystkich forumowiczów. Oprócz tego piąteczka dla całych (a co mi tam) trzecich klas.

No właśnie szkoda, że nie wiadomo, kto jest po drugiej stronie,

bo Kosma i Tadek, pomimo kilku bluzg, które tu padły, mieli tę wielką w tych czasach odwagę osobistą, żeby się poprostu podpisać, TY NIE! i już za to trudno Cie szanować (choć zapewne w szkolnym kącie pocichutku zdradzisz kumplom swoją tożsamość....a tu Cie tchórz obleciał, bo coby p. Ewa lub p. Agnieszka powiedziały - hipokryto). Widać, że jestes ogromnym laikiem w sprawach dotyczących zarządzania,a więc milej i mądrzej byłoby nie wypowiadać się na temat "grubej kasy swoich rodziców", a jeśli jest w Tobie choć odrobina chęci poduczenia się, zajrzyj na Wikipedię i poczytaj, czym jest szkoła społeczna oraz co oznacza wyrażenie "non profit", liczę,że Ci się w głowie choć ciut rozjaśni.I wiesz, ostatnia rzecz: szkoda, że szkoła Gedanensis wypuszcza takich tchórzy i powiem wprost ,a co mi tam :ZWYKŁYCH ZDRAJCÓW, bo różnica między Tede, Kosmą a Toba jest zasadnicza: oni mają jakiś pomysł, jakąś ideę i pomiędzy swoimi słowami na szczęście (dzięki chłopaki, jak to piszecie PIONA czy jakoś tak) bronią swojej szkoły, pomimo wszystko ją lubią, Ty nie masz pomysłu, postanowiłeś cos powiedzieć, ale tak naprawdę nic nie mówisz, Twoje słowa to flegma.Żal mi Cię, jestes naprawdę żałosny i nie Tobie oceniać, co dyrekcja zrobiła a czego nie aby zdobyć dla szkoły budynek! Wystarczyłoby zajrzeć do wczorajszych gazet i juz byś wiedział, ale jak widać, pozostałeś daleko w tyle,opierając się tylko na artykule w Trójmieście.Człowieku, jak o czymś nie masz pojęcia, lepiej się nie wypowiadaj, bo ludzie Cię wyśmieją, co właśnie ja czynię i nie uważam Twojego tu głosu za ważny, raczej za głupkowaty.Pozdrawiam

Kosma i ja...

...i nasze zdrowe podejście :):) na to czekałem :)

dziękuję xD

Do TeDego... i na dodatek mały apel

No i brawo, piękny post... i w wielu punktach się zgadzam... właśnie tu pojawia się różnica między tobą a tępym dresem, bo tępy dres by nie sprostował i nie wytłumaczył się w żaden sposób... Co do reszty rzeczywiście łatwo jest jechać na szkołę, uczniów, rodziców i p. Szyca po prostu się nie podpisując, nie? Szczerze to powinniśmy wszyscy mieć na tyle odwagi, aby chociaż swój nick podać, bo przecież w szkole nikt nie obniży wam sprawowania za to co piszecie na forum. Proszę, ludzie jeśli już chcecie krytykować to się do tego przyznajcie, a nie zachowujcie się jak tchórze i szczury uciekające z tonącego okrętu...

Podpisuję się...

pod tym, co napisała Hania ((;

PIONA, moja wspaniała klaso;]

Powiem tak...

Szkoła jest dobra dla niektórych. mianowicie bogatych. Dzieciaki tam, to głównie rozpieszone dzieci (zwłaszcza podstawówka). Wclae nie jest dobre to, że wszyscy się znają, wystarczy że jedna osoba się z kims pokłóci a wnet cała szkoła dzieli się na pół, bądź, co gorsza np.1 do 4. Nauczycielom bardziej zalezy aby uczniowie mieli dobre oceny, niż samym uczniom, I to nie dlatego, aby coś im wbić do głowy, ale dla reputacjii szkoły. nie raz zdażało mi się poprawiać ( z przymusu!!)testy w pokoju nauczycielskim po lekcjach, a nauczyciele mi najzwyczajniej PODPOWIADALI, dawali odpowiedzi itd. Matematyka w podstawówce kompletnie leży, co wyszło na jaw, gdy przeniosłam się do gimnazjum, 2/3 materiału z podstawówki musiałam przerabiac sama, aby nadgonić innych. tak samo z psychologiem. Dopiero w I klasie gimnazjum, wyszło na jaw, ż emam okropną dysleksję. Dziwne że gdy odchodizłam miałam 6 z polskiego... Jeszcze jedna, okruna rzecz. w klasach osoby 'dominujące' znajdują sobie 'kozła ofiarnego' który jest przez nie nękany, niestety, nauczciele mimo 'wysiłku' nic 'nie mogą zrobić'.

A biblioteka!? Zawsze brakuje książek....
Pozdrawiam Nauczycieli oraz Uczniów, lecz nie polecam tej szkoły.

Untitled

oO Powiem szczerze, post mojej poprzedniczki nieco mnie zdziwił. Nie wiem dlaczego uważasz, że "Dzieciaki tam, to głównie rozpieszczone dzieci". Wiadomo ludzie są różni, ale ja nie spotkałem się jeszcze w naszej szkole z dzieckeim, które można by nazwać rozpieszczonym, a chodzę do niej 9 lat. Już zupełnie zastanawia mnie twój pogląd jakoby cała szkoła brała udział w prywatnych sprawach poszczególnych uczniów. Totalnie mnie tym rozbroiłaś. Jeśli chodzi o oceny, to ciekawi mnie czy kiedykolwiek z kimś wyjaśniałaś jaki jest powód wystawiania dobrych ocen. Może po prostu uczniowie na nie zasługują (czyżby tobie szło nie najlepiej, skoro sądzisz, że jest inaczej?). W sprawie poprawiania ocen mogę powiedzieć, że "zmuszani" do ponownego napisania sprawdzianu itp. są tylko uczniowie, którzy NIE ZALICZYLI danej pracy albo są zagrożeni złą oceną na koniec semestru/roku. A to akurat chyba dobrze, że nauczyciele, tak jak zresztą już niektórzy wspominali, troszczą sie o uczniów i nie zostawiają ich samych sobie. Co do poziomu - może nie jestem obiektywny, jako że uczęszczam do Gedanensis od pierwszej klasy podstawówki, ale nigdy nie czułem, żeby coś było nie tak. Potwierdzać to zdają się zresztą wyniki różnych konkursów i rankingów. Mówiłaś o dysleksji. No cóż, w mojej klasie jest wiele osób z różnymi - STWIERDZONYMI - dys- (przepraszam za to określenie ;) ), które korzystają z zajęć TERAPII PEDAGOGICZNEJ, więc może po prostu nie wykrycie dysfunkcji u ciebie było przypadkowe.

A tak na marginesie zauważ, że dysleksja NIE OZNACZA, iż nie można być celującym. Nawet z j. polskiego.

Biblioteka? Hmm... Mala szkoła, więc i zbiory nie są jak w większej placówce. A poza tym dużo osób pożycza książki, dlatego czasem nie starcza egzemplarzy dla wszystkich.

Też pozdrawiam społeczność Gedanensis, ale ja POLECAM szkołę bardzo gorąco.

cholera

ale bzdury. miasto mogłoby się postarać.
tak samo było z "wybrzeżakiem" który teraz większość zaęć organizuje w gdyni, bo miasto miało problem z lokalem.

żaaal...

kiedys te dzieci was zniszcza za zmarnowane dziecinstwo w tej szkole

do starej absolwentki

Szczerzę w to wątpię, bo nie czuję, że moje dzieciństwo w tej szkole było zmarnowane... a skoro tak wam wszystkim łatwo krytykować to może byści się podpisali? niesamowicie łatwo jest na coś/kogoś jechać kiedy sie nie podpisuje, czyż nie?

...

Też nie uważam 9 lat w tej szkole, za zmarnowane dzieciństwo, a wręcz odwrotnie. Wdzięczna jestem moim rodzicom, że własnie tu mnie posłali i że mogłam te wszystkie lata z takimi świetnymi ludźmi spedzić. :)
Nawiązując jeszcze do posta Tedego, to po pierwsze chyba udowodniłeś wszystkim, że nie jesteś tępym dresem (co nawet widać po braku reakcji osób zarzucających Ci to wcześniej), a po drugie nie uważam Cię za margines społeczny. I tyle.

no no..

upośledzone dzieci sie cieszą ^^
a podpisywać sie nie będę bo się wstydzę tej szkoły jak wszyscy normalni ldzie skazani na 8 czy 9 lat tego koszarnego patologicznego baraku ^^
;*****

do starej absolwentki

Szkoda, że Ci nie było tu dobrze. Widocznie, zawsze wyjątki się zdarzają. Dziwne, że Twoi rodzice nic w tej sprawie nie zrobili, czyżby zmiana Twej opinii o szkole nastąpiła po latach? Myślę, że tylko człowiek nieszczęśliwy może napisać taki list. Zatem dużo, dużo szczęścia Ci życzę i poszperania w pamięci jedanak miłych chwil z czasów szkolnych.

ja też życzę szczęścia

I ja Ci szczęścia życzę!

"upośledzone dzieci sie cieszą ^^
a podpisywać sie nie będę bo się wstydzę tej szkoły jak wszyscy normalni ldzie skazani na 8 czy 9 lat tego koszarnego patologicznego baraku ^^"

W takim razie można rozumieć, że jesteś ubezwłasnowolnioną dziewczyną, która wstydzi się tego co robi, i nie może szczerze pogadać z rodzicami, kiedy coś jej się nie podoba? Jeśli tak, to owym dzieckiem z problemami, o którym wspomniałaś, jesteś ty sama.

dla wszystkich xD

komentarz Pita powalił mnie na kolana(zaiste, spadłem z krzesła xD)

stara absolwentka będzie miała problem z ripostą xD

Polityka i animozje personalne

Za checia 'zatopieniem' szkoly GEDANENSIS stoi polityka i personalne animozje. Los dzieci i zatrudnionych tam ludzi nikogo nie obchodzi, procz samych zainteresowanych. Szkola upada za przyzwoleniem gdanskich wladz oswiatowych, ktore do gdanskiej szkoly wola wpuscic slabe, sopockie gimnazjum niz swoje, renomowane. A wszystko to poniewaz jeden pan nie lubi sie z innym panem i pania. Dzieci, mlodzez, grono pedagogiczne i inni zatrudnieni w Gedanensis sa niewazni. Ale przyjda wybory i moze glosy rozczarowanych postawa wladz stana sie kluczowe - aby te wladze ZMIENIC.

co dalej z Gedanensis

Finansowanie konstytucyjnego obowiązku nauki dzieci w szkole podstawowej i gimnazjum jest zadaniem samorządów , a więc skoro rodzice wyręczali w tym samorząd , miasto Gdańsk powinno pomóc nie tylko w pozyskaniu lokalu ale też w jego ewentualnej adaptacji czy remoncie.Budynek po ZUS na Sobótki wydaje mi się optymalnym rozwiązaniem ,tylko kto jest jego właścicielem ?Tu jest o zadanie do odrobienia nie tylko dla Stowarzyszenia ( wszak to szkoła społeczna organizacja non profit) ale i dla władz miasta.A że jest to warte zachodu wystarczy przeczytać opinie na forum uczniów i bynajmniej nie chodzi o laurki , które uczniowie zdobywali ale o ich wychowanie, bo ta szkoła wychowuje,a tego nie można zrobić w osiedlowych molochach, gdzie uczeń jest anonimowy.Ktoś tu na forum napisał , że nauczyciele zabiegają by uczniowie się uczyli i to właśnie jest to ,co odróżnia Gedanensis od przeciętnej szkoły, praca z pasją nauczycieli , jestem przekonana że jest to zespół który tu został stworzony do którego należą zarówno nauczyciele jak i uczniowie,
.Dziecko moje kończy 9 -letnią naukę w tej szkole i nie żałuje ani jednej złotówki na to wydanej, ani czasu który zabiera dojazd( czasami ponad 2 godziny dziennie) .Władze Gdańska powinny być dumne ,że są ludzie którym chce się zabiegać o wykształcenie i wychowanie dzieci i im w tym pomóc.Budować a nie burzyć .

Nie znacie genezy powstania szkoly Gedanensis.

Chodzilem do szkoly spolecznej, ale innej...i..
moja szkole spoleczna zalozyli rodzice, ciezko pracowali by mogla powstac, poswiecili wlasne pieniadze, pracowali fizycznie przy remoncie rudery bysmy my, synowie i corki mogli sie tam uczyc.
Po czym..po 2 latach grupa nauczycieli, wraz z rodzicami nowych rocznikow chciala przejac nasza szkole. Chodzilo o kase. Byl pewien koles cwaniaczek dyrektorem i kilku wyszczekanych nauczycieli. Nie udalo im sie zniszczyc szkoly strajkami i podburzaniem rodzicow i...zostali wywaleni na zbity pysk ( dobrze im tak!). Stworzyli sobie Gedanensis.

Mi tej szkolki nie zal w sensie zalozyciele i starzy wyjadacze nauczyciele, ktorzy nas skrzywdzili i chcieli moja szkole zniszczyc.

Zal moze byc jedynie uczniow, dzisiaj. To mlodzi ludzie, ktorzy niczemu nie zawinili i nie bylo ich na swiecie 15 lat temu, wiec w tym sensie ich szkoda - byli razem, a teraz cos sie psuje. Nikomu tego nie zycze, bo wiem jak dzieciaki to przezywaja.

Oczywiscie zapraszam do mojej szkoly spolecznej. zupelnie niedaleko, tez we Wrzeszczu jak by co. Tu dba sie o uczniow, jest czysto, byly uczen ladnie pomalowal cala szkole w srodku, a uczniowie osiagaja najlepsze wyniki w wojewodztwie.

pozdrawiam

pytań nigdy nie za wiele

Trochę niezrozumiale piszesz,Pawle-jeśli chodzi o genezę powstania Gedanensis znam trochę inną,ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia- ale nie o to chodzi.Twój wywód skierowany jest przeciw dyrekcji i nauczycielom tej szkoły.Nie wiem kim jesteś,byłym uczniem?rodzicem?nauczycielem?Wprowadzasz swoją wypowiedzią trochę niejasności- a przy okazji zapraszasz do swjej szkoły społecznej we Wrzeszczu.Może określ o co Ci chodzi naprawdę,myślisz że zwiększysz tym nabór do Twojej wspaniałej szkoły?

Jestem bylym uczniem spolecznej z Wrzeszcza.
Skonczylem ja..okolo 15 lat temu:) ktory rocznik nie powiem, ale jeden z pierwszych.

Bylem wsrod tamtych wydarzen osobiscie. Tak, ostatnio odwiedzilem tez moja byla szkole i widze jak duzo w niej nowego, dobrego,a dyrektora nie zmienila sie od 15 lat! Tak dba babka o szkole i dzieciaki.

Nie jestem powiazany juz z ta szkola od 15 lat w zaden sposob. W naszej szkole ZAWSZE dbano o uczniow i o szkole. Chcesz zobaczyc jak tam jest teraz - przejdz sie, zobacz, popytaj dzieciakow - powaznie zrob to i przekonaj sie sam.

Pan Sz. cwaniaczek , pani M. , pan G.C. i kilku innych ale juz nie pamietam kto - takkk pamietam te osoby doskonale jako niszczycieli i rozbijaczy mojej bylej szkoly w ktorej spedzilem jedne z najlepszych lat zycia.

Moge wypowiadac sie w swoim imieniu i to robie. Zachcialo im sie przejac szkole, szkole grupy entuzjastow, pracowitych ludzi, ktorzy nie spali po nocach i remontowali rudere, zainwestowali ogrom swojego czasu i serca.

Jesli ktos byl negatywnym bohaterem, to trzeba o tym mowic.
Mam siedziec cicho? Dobra okazja po tylu latach powiedziec
jak bylo. Nie sluzy to niczemu specjalnie, ale ktos tu moze dowiedziec sie cos czego nie wiedzial. To teraz wie jak bylo od bezposredniego swiadka tamtych nieprzyjemnych wydarzen.

Pozdrawiam uczniow Gedanensis, trzymam za nich kciuki i nowych nauczycieli - ludzi moralnie w porzadku, nie zwiazanych z tamtymi czasami.

oh ah i eh

kochani przepraszam ze tak pozno odpisuje xD
no coz
skąd wiesz że nie prosiłam o zmianę szkoły?;>
hm?

elo elo 3 2 0

no no wypadałoby żebym i ja Agath cos dopisał ;P
czyżby Pan Paweł mówił o 3 STO .?;>

...

Stara absolwentko, więc przyczyną Twoich nieszczęśc są głównie rodzice, którzy na siłę trzymali cię w tej "okrutnej" dla Ciebie szkole... przykro mi i współczuję rodziców...

Trzymam za Was kciuki! Naprawdę jesteście super.

Nie chce się powtarzać i tylko przytaknę na wszystkie pochwały pod adresem tej szkoły. Gedanensis tworzą ludzie, którzy są niezastąpieni. We wrześniu 2007 będę już w liceum, ale bez zbędnego ściemniania powiem, że 6 lat spędzonych w Podstawowej Szkole Gedanensis będa przeze mnie zawsze ciepło wspomninane. Można powiedzieć, że mówię to stojąc jakby po drugiej stronie barykady(Wcześniej wspomniany autonomik, który przecież razem z gedanensis może egzystować w tym mieście.)
To szkoła z tradycjami, które były pieczałowicie pielęgnowane i budowane przez wszystkie lata.
Wiele jej absolwentów napewno dużo jej zawdzięcza.
Trudno mi tu teraz oceniać kto wygrywa w tej batalii (autonomik-gedanensis), ale WIEM NAPEWNO, ŻE GEADANENSIS POWINNO DOTRWAĆ SWOICH 15-NASTYCH, 16- NASTYCH I NASTĘPNYCH URODZIN.
Teraz mała prywata: mam nadzieje, że spotkamy się we wrześniu na corocznym festynie w czasie dnia absolwenta.

PS
Moze jestem entuzjastką szkoły, ale do cholery (przepraszam najmocniej;)) TU NIKT NIE KUPUJE OCEN.

do: dresiaRRa1488

Warynskiego;)

Absolwentko szkoły Gedanensis

Po pierwsze: jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził...fajne jest to,że takich postów jak Twój jest tu dosłownie na palcach jednej ręki policzyć.
Po drugie: myślę, że wyrastasz na bardzo bardzo smutną, niedocenioną, przygnębioną i żałosną kobietę....uważaj, bo możesz mieć problemy z facetami ;-)), bo który chciałby być z takim nażekającym i z niczego niezadowolonym babiszonem?
Po trzecie: chodzę do tej szkoły już naprawdę długo i nie zaobserwowałam wymienionych przez Ciebie zjawisk, a już najbardziej rozśmieszyłaś mnie wykpiwaniem tego,że nauczyciele troszczą się o swoich uczniów, dziewucho, to jakie Ty masz pojęcie szkoły? Podobają Ci się molochy, gdzie nikt nikogo nie zna i ma w tyłku (sorki) jak jego uczniowie się uczą i czy w ogóle to robią? A materiał może musiałaś nadrabiać, bo kładłaś przysłowiową laskę na wszystko?
Po czwarte:masz koszmarnych rodziców, że zmuszali Cię, abys chodziła do Gedanensis (pewnie teraz Ci lepiej, bo jak sobie jarasz szluga za szkołą, to nauczyciel który Cię złapie krzyknie za Tobą :EJ TY, bo i tak nie będzie kumał, jak się nazywasz)ehhhh...jaka musisz byc biedna, że tu Ci się nie podobało. Życzę Ci szczęścia w życiu, bo to naprawdę potrzebne ludziom, którzy nie potrafią docenić dobra, które dostają od rodziców, opiekunow, nauczycieli.I uważaj na tę swoją NIEZALEŻNOŚĆ, żebyś w niedalekiej przyszłości nie wylądowała w rynsztoku, tam na pewno będziesz do końca dni anonimowa i nikt się Tobą nie zainteresuje.No chyba że o to właśnie Ci chodzi w życiu.

do: Paweł

Haa, moja szkoła to jest ^^
choć w tym roku ją kończę ale ogólnie jest git tam^^
pozdrawiam :)

o i jeszcze jedno xD

no tu ania_f bardzo mądrą rzecz napisała xD
bo mnie wnerwia jak ludzie mówią o szkołach za które się płaci czasne że tam się oceny kupuje ;/
g**** prawde :P
jestem tego przykładem chociażby XD
no
ogólnie
kwiatki kwiatki buziaczki buziaczki ^^

no i jeszcze 2 xD

no głupio by było żeby GedaBarak zlikwidowali ^^
bo zostanie mi tylko jedna szkoła do odwiedzania jak będę w LO ;]
a btw to po latach w sumie tak se mysle ze calkiem fajnie tam bylo ^^
ale ja wole klimaty "palimy trawke pod blokami joł joł"
nie no żartuje
pozdro Geda-Ziomy ;**
niedługo odwiedze .!^^
^^

...ee

e sorry
tu chyba mowimy o Gdadenensis a nie o moich problemach dziewczynko?
więc się zastanów zanim napiszesz kolejny niesamowity tekst godny chwały
i na totalną popisówę
pozdrawiam

trochę z innej beczki

Wiem, że szkoła przetrwa(mam taką nadzieję)
Dzięki za pozytywne opinie o naszej petycje
Przy okazji wielkie thnx dla Tosi, Popka, Ziemii, Alynki, Ali, Darii i Agi

och

bardzo dziekuje za pozdrowienia :) nie mniej pozdrawiam rowniez :) fajnie jest sie starac o to co dla nas wazne :) szkoda tylko jak to by sie wszystko od tak skonczylo. .... coz .... jezeli cel walki jest sluszny ( a ten jak najbardziej jest) to warto walczyc nawet z wiatrakami.

starajcie się starajcie...

...latajcie jak pajace na długiej we wtorek zamiast się uczyć xD a ja tu miałem pisać matme angola i poprawiać fizykę xD
no tak dziękuję... :)

nikt oczywiście nie pomyślał o 3 klasach ok jak chcecie xD

a tak swoją drogą to ta parada jest w ogóle legalna? :P bo zaraz na 997 wykręcę :P

a paradujcie sobie ale mnie tam na pewno nie będzie...jeszcze jakiś znajomi mnie zobaczą i będzie dopiero xD

nie żebym się wstydził was ależ skąd xD po prostu yyy specjalnie mnie nie ciekawi taka akcja...zwłaszcza że za miesiąc będe mógł mówić że nie chodzę już do Gedanensis...wybieram inną inną drogę protestu :P:P:P cichą :P

i na marginesie podobno na forum była opinia Oskarka o szkole i riposta Pani Karoliny (tak K.O.S.M.A. mówił xD) ale coś jej nie mogę wychwycić xD

pomocy :D to wejde do was na profil i zostawię dysie :lol:

"protest"

hm.
co do tej całej manifestacji to ja z kolei słyszałam później, że ma być w środe ;]].

protest x/

no to kiedy w końcu bo ja mam zamiar na to nie iść a jak do szkoły nie przyjdę to przypał będzie...

Łohohoho

Będzie manifa .?
Szlejecie ^^

protest

nie wiem co jest prawdą znając jakże inteligentne osoby z mojej klasy...

chociaż kilka innych mówiło, że jutro nie będzie i wole sie tego trzymać.

protest

mój brat też coś wspominał, że jutro nie ma...
więc już sama nie wiem.

ale może to podstęp, żeby nas zwabić do szkoły;>?

wybaczcie, zapomniałam się podpisać :D

kurcze, przebiegłe to grono pedagogiczne ;PP.

.. ja w każdym razie, nie dam się zwieśc i nie biorę plecaka

plecaka to ja tez nie biorę :) ale mamy się w końcu ubrać na granatowo-biało? w ogóle to ma ktoś informacje od źródła, czy tylko takie ploty cały dzień krążą?

no to ja już nie wiem co zrobić z plecakiem?...

co do ubioru to nie wiem. było kilka wersji, no nie?
kit. przychodze normalnie.

co do tej manify xD

odbyła się w końcu?xD ja nie byłem i nic nie wiem xD

Untitled

Cóż... Nie odbyła sie i się nie odbędzie. Na apelu dyrekcja powiedziała, że w odpowiedzi na nasze petycje władze miasta dały nam jakieś propozycje co do budynku, więc manifestacja nie jest potrzebna/stosowna.

... ale być może się odbędzie, ale kiedy indziej, by zareklamować szkołe (czy coś).

Tede....Tadeuszu

A więc zdemaskowałeś tajemniczego jegomościa? ;-))(tego po drugiej stronie monitora), co się nie miał odwagi przyznać?I fajnie, jeśli ON to ON, niech wie, że są tacy, o których ON nie wie, że ONI już wiedzą ;-))))
Widzę, że panoszy się tu Moja Była Ukochana Klasa.Całuuuski, trzymajcie za nas kciuki, żeby nam się udało!Bo Wy już na wylocie ;-),a szkoda, bo jesteście naprawdę pyszni!

jest budynek na Oruni

niestety ja tam dziecka wozic nie bee, przeniose do innej szkoły a szkoda.

jest budynek na Oruni

Jasne, najpierw pochwały, co za szkoła cudowna, dzieci wspaniałe...
"a na Orunię nie bedę wozić" to o co chodzi?:(
Ja będę wozić, bo o szkołę a nie o budynek podobno walczyliśmy...

mamusko

bardzo proszę a byłas tam kiedyś toz to dzira, jak Ci dresiarze dziecko pobija to ok tak? Jak tamtejści sie dowiedza jakie dzieciki tam beda chodziły do dopiero zobaczysz co sie bedzie działo, napday, pobicia itp. Zycie.

Chociaż macie złote gacie
z GEDANENSIS nie wygracie!

W "wiadomej"szkole na tzw. "doczepkę" nie byłoby "życia"?
Myślę, że życie o którym Pani/Pan mówi może zdarzyć sie wszędzie, także wśród falowców....
Każdy z nas ma prawo wyboru. Życie

dlatego nie kazdy prosze Pani

mieszka w falowcu.

Przypadki napaści na dzieci (i nie tylko) zdarzają się wszędzie. Szkoła na Orunii jest ogrodzona, można dodatkowo wynająć ochronę na czas zajęć, zorganizować dowóz dzieci pod samą szkołę. Poza tym przez cały będzie opieka nauczycieli. Ponieważ wszyscy się znają intruz nie ma w szkole żadnych szans. Proszę zapytać, ile razy dzieci były napadane przy Multikinie, chociaż to centrum miasta. Być może wydłużenie dojazdu do szkoły zrekompensują duże klasy, szczelne okna, brak azbestu, sala gimnastyczna, boisko. Pierwszy raz szkoła będzie w budynku przeznaczonym do celów oświatowych. Będzie to przedsmak normalności, która pojawi się z chwilą wybudowania budynku przez Stowarzyszenie Szkół Gedanensis (może już za 2-3 lata?. Pani Hall obiecała teren na budowę szkoły na jednym z osiedli Gdańska). Nie ma co marzyć, że jakaś szkoła publiczna "odda" nam pod wpływem Urzędu Miasta budynek lub jego część, zawsze się znajdą protestujące osoby i wcale się temu nie dziwię. Proszę nie skreślać tej lokalizacji, pomyślcie o dzieciach...

Widać że co poniektórzy rodzice żyją odizolowani od polskich realiów. Otóż drodzy państwo Polska to kraj w którym wszędzie i za wszystko można dostać "w ryja". Jeśli państwa dzieci nie będą prowokować i przy tym będą umiały szybko biegać to nic się im nie stanie. Poza tym po mniejsze dzieciaki i tak sami przyjeżdżacie pod szkołę więc nie widzę problemu.

.... no cóż gratuluję, że nie mieszka Pani/Pan(???) w falowcu.
P.S. Chociaż nie o miejsce zamieszkania chodziło;)

do mamuśki (jest budynek na Oruni)

A co Pani taka pewna? Na decyzję jeszcze czekamy...a Pani już wie.No i niech Pani nie wozi, powodzenia w innej szkole, jesli szkoła dostanie budynek na Oruni dodatkowe wolne miejsce na pewno się przyda....w tamtej części miasta nie ma szkoły społecznej,a z górnych nowych osiedli na pewno chętni się znajdą...dowidzenia i krzyż na drogę.

Do Kosmy

Kosmaa, nawet jak nie będą się zaczepiać przecieź to po świecie chodzą (oh jak pięknie to ujęłam xD) tacy ludzie co jak zobaczą że społeczna szkoła to się dla nich równa że każdy z Was ma milion złotych przy sobie ;] chyba wiesz o co mi chodzi ;] ale to może sie wydarzyć w każdej dzielnicy
zreztą co ja tam będę utrudniać
powodzenia ^^

...

ale ogólnie, prosze Państwa ;) przesadzacie w sumie
yakie jest moje zdanie
kwiatki kwiatki buziaczki buziaczki

od serca, bo od Tedego xD

no więc jedziemy po temacie...jak widzę macie giga problem z jakimś budynkiem na Oruni...ba dobry pomysł xD gdybym nie znał ludzi z tej dzielnicy to bał bym się tam iść do szkoły...haha już widzę jak koledzy z II gim jeżdżą tam na tych swoich rowerkach...jak wam się Myszak do tyłków dobierze to nie będziecie mieli niczego z kółkami :P:P no ale to tak żeby nie było...że nikt nie ostrzegał xD bo taka jest prawda...tam na Oruni, na mojej patologicznej dzielnicy i we Wrzeszczu naprzeciwko torów SKM niedaleko naszej szkoły są rejony, w których za darmo nawet w gębę nie dostaniesz...zwłaszcza jeśli nie obrażając nikogo, a stwierdzając fakt, na taki rejon wybiorą się tacy ludzie jak z naszej szkoły...szczerze współczuję kolegom pokroju Grabskiego, Adama czy innych, bo nie chciałbym znaleźć się sam tylko ze swoimi kolegami ze szkoły oko w oko z dresiarzami z Oruni...bo wy nikogo nie znacie i tam dostaniecie za długie włosy, bo tam wszyscy z łysym globusem poginają xD ale to tylko takie małe ostrzeżenie...

do wszystkich: to nie ma sensu, chyba że rodzice chcą codziennie rano odwozić swoje dzieci do szkoły i po lekcjach od razu zabierać, bo tam sobie nie pospacerujesz po szkole, chyba że znudził się komuś telefon czy MP4 i chętnie go odda xD a i do szpitala właściwie nie daleko na zszywanie facjaty xD no dobra już was nie będę straszył ale takie są szare realia xD

a jeśli szkoła zostanie tam przeniesiona to wpadnę kiedyś popatrzeć, jak sobie radzicie :P:P

pozdro for all xD

a zwłaszcza dla Kosmy który mnie skubany uprzedził i pierwszy opisał problem xD

Drodzy rodzice...
to po co była ta cała "walka"? by mieć przyzwoity (czy może jakiekolwiek) budynek dla placówki, gdzie wasze dzieci mają spędzić kolejne jakże kolorowe lata swego żywota?
czy może po to, by szybciej i wygodniej dojeżdżało sie do szkoły? zdecydujcie sie.

mieszkam na Orunii G. już jakiś czas i tam jest kilku (nastu-dziesięciu) osobników powszechnie uważanych za tzw. "dresów". na szczęście to nie moje towarzystwo, bo brzydze sie czymś takim.
ale na Orunii Dolnej naprawde musi być... CIEKAWIE pod tym względem. pożyjemy - zobaczymy.
ewentualnie i my zaopatrzymy sie w plastikowe pałki, które w spodniach, pod spódnicami chować będziemy ;P.

Do Karoli

Podoba mi się Twój post...zwłasza refleksja pt: TO PO CO BYŁA TA WALKA...no właśnie? Pzdro

do PA PA

Człowieku chyba kazdy ma prawo do dyskusji czyz nie a może zwyczajnie nie rozmawiac , jak jest budynek to mam skaka z radosci ,że jest na Orunii? Mi nei chodziło o sór idotyczny tylko o to ,że kiepska dzielnica i my osobiscie mamy bardzo daleko. Po drugie nie jest odpowiedzią -nie podoba sie to do widzenia inni czekają. Jasne już lecą na skrzydłach.Prosze sie tak nie podnicac bo sporo rodziców przeniosło w zeszłym roku swoje dzieci do innych szkół społecznych.GEdanensis to cos na zasadzie bo ma prestiz a guzik prawda.
Mam prawo do własnego zdania a bezczelnym postem to nikomu proszę ust nie zamykac.Dorosli ludzie rozmawiaja ,wymienija uwagi, doradzają.
Zyczę miłego wieczoru

Dziwne...

... stereotypem jest, że dorośli są lepiej ułożeni i bardziej kulturalni niz młodzież. U nas chyba jest na odwrót..
Rodzice rozwalają to forum swoimi kłotniami, idzie w gruncie rzeczy cały czas o to samo, jeden wrzeszczy na drugiego, że ma prawo do własnego zdania. Oczywiście nikt się nie podpisuje.
Wszyscy jesteśmy z tej samej szkoły i chyba wszystkim zależy na nowym budynku?
Drodzy rodzice, wykorzystujecie forum, które miało służyć do uratowania szkoły, na swoje osobiste kłótnie. I wcale nie robicie dobrego wrażenia. Może warto już przerwać tę bezsensowną dyskusję?

; P

Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać...

To co napisała Ania to szczera prawda.

Jak miło jest prawić morały starszym!^^

podziwiam uczniów

Podziwiam uczniów. Dlaczego? Ano dlatego, że pomimo swojego wieku wykazują niesamowitą dojrzałość społeczną i odpowiedzialność.
Inni walczą o budynek szkolny z lenistwa. Lenistwa wynikającego z przyzwyczajenia, że inny oznacza dłuższą drogę na zajęcia; możliwe, że jeszcze bardziej pod górkę niż dotychczas.
Ludzie, ta młodzież nie walczy o budynek jak się to niektórym wydaje. Ta MŁODZIEŻ walczy o ideę tej SZKOŁY. Proszę sobie przypomnieć o co walczyły inne likwidowane szkoły. Jedynie o budynek!
Dla tej MŁODZIEŻY, budynek to tylko środek. Wszak piszą "nie to ważne co na zewnątrz lecz to, co w środku".
Dla nich ten budynek, i wszyscy w środku to SZKOŁA a nie buda jak dla niektórych...
Podziwiam zawistne i zazdrosne wypowiedzi.
Skąd się one biorą? Z niedojrzałości po prostu. Z płytkich pobudek.
...i jeszcze kilka słów mojego osobistego komentarza niektórych osób, które do tej pory się wypowiadały. Już one wiedzą, który komentarz do kogo... :)

Człowiecze, "miej serce i patrzaj w serce".
Nie chcesz pomagać, to nie przeszkadzaj.
Żyj i pozwól żyć innym.

Gedanensis Ewa Kolodziejska

Popieram dzialania P Dyr Szyca mam pewne wattliwosci co enerrgi w dzialaniu ale jestem pelna podziwu ze zorganizowal wraz z P Grzegorzewskim tak wspaniale grono pedagogiczne nie ma w zadnej szkole tak wspanialych zajec,opeki psycchologicznej,basenu,zwieekszonych godzin z z angielskio i niemieckiego i pozostałych nauczycieli.Czy twoje dziecko gra na flecie u pana Mirka albo ma zajecia wyrównawcz z dysleksi u pani Asi?Dziękuje szkole za wszystko co dla nas robicie.

„Bądź człowiekiem łaskawym tak i od czasu do czasu wciśnij prawy alt."

jak Pan Adamowicz musi coś dać to jakoś nie jest po jego trupie, jesli cos jest nie jego jak stadion Gedanii to krzyczy w niebogłosy, jakoś się tak to dziwnie składa.

????

Od czasu jak Gedanensis skonczylem, to zbyt wiele sie jej dziejami nie interesowalem, ale czytajac posty i artykuly widze, ze przynajniej jedno sie nie zmienilo - pazerny dyrektor jak byl tak jest. Pozdrowienia dla ciala pedagogicznego, ktore faktycznie jest "filarem" tego przedsiewziecia. Powodzenia !!!

jestem absolwentem.

mam 24 lata a w gedanensis bylem od drugiej klasy, jeszcze w sto na warynskiego.

po pierwsze, rodzice, ktorzy teraz klapia dziobami zamiast pomoc szkole swojego dziecka - to wy jestescie te dulskie dupy, ktore odbierajac swoje dziecko ze szkoly nawet nie wychodziliscie z samochodu a na zebraniu rodzicow bywacie raz moze dwa razy do roku. z wami nie dyskutuje, bo zeby pogadac we dwojke to przynajmniej dwie osoby musza miec cos do powiedzenia.

kazdy wydatek pieniedzy to inwestycja, a co za tym idzie pewne ryzyko. trzeba bylo drzec morde kiedy mozna bylo zrobic cos w sprawie nowego budynku. pociesza mnie fakt, ze przynajmniej wasze dzieci wyrosna na o wiele ciekawszych i obiektywnych ludzi, bynajmniej nie ze wzgledu wysokiego poziomu azbestu w klasie ani gnijacej masy organicznej (ja rocznik 83, w kazdej klasie hodowalismy w naszych pucharach za plywanie cos ciekawego).

po drugie - przyjemnie poczytac wypowiedzi uczniow oraz nauczycieli z tej szkoly, przypomina sie dawny niespotkany juz w pozniejszym zyciu przeze mnie klimat ;] dobre, sensowne, konstruktywne i co najwazniejsze krytyczne wypowiedzi "nosow na kwinte i rozwydrzonych bachorow". i fajnie ze bez lisuzostwa, poprostu kulturalni inteligentni ludzie *uwaga prowokacja* ktorzy na kaczora nie zaglosuja w nastepnej turze *koniec prowokacji*

tercio, dla mnie barak i te okolice wlacznie ze szwedzka nawierzchnia to nic innego jak przyjemne wspomnienia.

pierwsza klase bylem w podstawowce publicznej i jedyne co mi sie kojarzy to pani wychowawczyni, ktora jawnie stosowala przemoc w klasie.

a u nas, mozna bylo wybiec na boisko na kazdej przerwie, albo pograc w bieganego ;-) do dzisiaj kazdego kogo znam i spotykam sie z gedanensis umie grac z****iscie w pingla i kopac pilke no i plywac, autonomik nie fikal na zawodach, zreszta z takim coachem jak p chys ze swoimi okrzykami motywacyjnymi "W TRUPA JARO" to nie ma mocnych

co do alkoholu i narkotykow, moge powiedziec ze przez 8 lat nie pojawilo sie nic z tych rzeczy, a uciekac ze szkoly to nawet przez glowe mi nie przechodzila taka mysl.

nauczyciele? no to pozdrowie najpierw wychowawce zbyszka krede kredowskiego, maglosie lorenc, aldone takczyk, mirka brzane, "pania jadzie", magde latowska i pania filipkiewicz :) oraz osobistosci typu pan stasiu i pani halinka i pania sklepikare w szczece na korytarzu.

a co do poziomu nauczania? coz moze i "korelacja miedzyprzedmiotowa" to slogan reklamowy ale nie pustoslowie.

jako ze wyroslem na obiboka, moge z czystym sercem stwierdzic ze cala moja wiedza z geda pomogla i pomaga mi sie slizgac w pozniejszej edukacji :D

koniec gedanensis? jakos to za prosto brzmi, cos musi sie dac zrobic, nie wierze zeby grono nauczycieli i rodzicow ktorzy wiedza o co walcza nie wskorali nic jesli chodzi o nowe lokum.

gadu 1427559 gdyby kogos trapila moja osoba ;) pozdrawiam rocznik 81, 82 i 84, 85 to my stworzylismy gedanensis ehehe

ps czy dyrek dalej rapuje co tydzien na scianie nauczycielskiego i na koniec roku wrzuca kazdemu na dobrym podkladzie? ;)

jak ja konczylem, to joachim mial nowa czerwona kordobe czym sie teraz wozi?

btw jezeli bylababkaodpolaka to pani aldona to nie wierzcie jej ze jestescie jej ulubiona klasa, nam tez tak mowila a teraz widac na czym polega ten szwindel ;))

Wszystko dobre, co się dobrze kończy...

Drodzy Przyjaciele szkoły Gedanensis,
Po prawie trzech latach przypadkowo trafiłem na mój list w obronie naszej szkoły i jeszcze raz prześledziłem dyskusję, która wybuchła po jego zamieszczeniu. Muszę powiedzieć, że fajnie się to wspomina i czyta, zwłaszcza teraz, gdy już wiemy, że że wszystko skończyło się szczęśliwie. Ciąg dalszy był następujący:
Szkoła na dwa lata przeniosła się na Orunię, na ul. Smoleńską, do budynku opuszczonego przez Liceum nr 8. Wbrew temu, co sugerował Tadeusz vel Tede, było tam cicho i bezpiecznie. Żaden z naszych uczniów nie został napadnięty, obrabowany, czy choćby zaczepiony. Gdy byliśmy na Towarowej, przy Multikinie, to bywało różnie... Jeśliby szukać jakichś oruńskich uciążliwości, to można jedynie wspomnieć o kłopotach z dojazdem (zwł. szlaban na przejeździe kolejowym) i o szkle po butelkach rozbijanych wieczorami przez lokalnych pijaczków na szkolnym boisku.
Od 1 września 2009 roku jesteśmy wreszcie "na swoim"! Swoje ostateczne miejsce znaleźliśmy w pięknym budynku (odziedziczonym po zlikwidowanym Gimnazjum nr 12) w Brzeźnie na ul. Dworskiej 34. Mamy salę gimastyczną, pracownie, boisko, świeżo wybudowany plac zabaw dla maluchów, wszystko, o czym przez tyle lat marzyliśmy. Parter jest już wspaniale wyremontowany, zbliżają się wakacje, a więc chyba i remont piętra. Dziękujemy Wam za wsparcie i .... zapraszamy do odwiedzin!

o ja cie

o ja nie mogem chodzem do te szkoły i jest zajeniski program nauczania i jestem tam tylko dla mojego chłopaka
do góry