Widok

Co sądzicie o agencjach rekrutacyjnych?

Co sądzicie o agencjach rekrutacyjnych? O braniu udziału w rekrutacjach, w których podają tylko nazwę stanowiska bez nazwy firmy?
Moim zdaniem to bez sensu bo zmniejsza możliwość dobrego przygotowania się do rozmowy.
A już szczytem chamstwa jest dla mnie przeprowadzanie po kilka rozmów, testów a na koniec nawet nie poinformować o wyniku rekrutacji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz rację, to jest szczyt chamstwa.. Byłam w pewnej firmie na rozmowie oraz na dniu próbnym. Do wczoraj miałam dostać odpowiedź.. I właściwie to już nawet nie czekam..
Moja kumpela 9 h pracowała z Agencji w ramach bezpłatnego "szkolenia" mimo , że miała kilkuletnie doświadczenie na dane stanowisko , poza tym na rozmowie była mowa o 2-3 h szkolenia...Na koniec po 9 godz. pracy podziękowano mówiąc jej , że niestety , ale potrzebują uczących się do lat 26...- wcześniej ani w ogłoszeniu ani podczas rozmowy nie było o tym mowy!!! Szczyt chamstwa- tak się rekrutuje "tanią" a właściwie darmową siłę roboczą...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
To już nie jest chamstwo ale najzwyklejsze oszustwo. Jakby nikt nie wiedział, że kandydatka ma więcej niż "ileś tam" lat? G*wno prawda! Takie firmy zwyczajnie szukają frajerów, który odbębnią za darmo dniówkę. Ja bym to zgłosił do PIPu, a jak nie to do TVN/Faktu/SuperExpressu/lokalnego radia ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Miałam podobną sytuację. Przeszłam wstępną rozmowę telefoniczną i wszystko było super. Potem zaproszono mnie na testy, do których musiałam się solidnie przygotować (m.in. z wiedzy ekonomicznej i geopolitycznej), które napisałam w moim mniemaniu naprawdę dobrze. Na zakończenie Pani, która mnie tam zaprosiła zapewniła mnie, że się ze mną skontaktują, jaki by nie był wynik rekrutacji. Sama z resztą o to poprosiłam opowiadając o tym jak już mnie kiedyś zbyto obiecując takową informację w innej firmie. Pani powiedziała, że taka sytuacja się na pewno nie powtórzy i że oni ZAWSZE informują o wyniku rekrutacji. Od 19 sierpnia cisza. Ponawiałam zapytanie o wynik testu mailem, ale pozostał bez odpowiedzi. Tak się traktuje ludzi poszukujących pracy...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Już tu raz pisałem w podobnym temacie.
Jeśli jest napisane "dla Naszego Klienta.."
to warto poszukać w wyszukiwarce - branży,
a następnie zadzwonić od 1 do 3 firm,
i zapytać, czy przypadkiem taka a taka instytucja
(agencja pracy) nie prowadzi dla Państwa rekrutacji,
a jeśli tak, czy można CV przesłać bezpośrednio.
Nie zawsze ( bo czasmai firmy korzystają z agencji,
gdyż same nie maja czasu..), ale w większości się udaje.
Owszem , ale firmy które rekrutują poprzez Agencje z mojego doświadczenia nie przyjmują bezpośrednio a to dla tego ,że po pierwsze pozbywają się całej papierkowej roboty związanej z zatrudnieniem pracownika ,nie ponoszą żadnych kosztów , które by miały przy zatrudnieniu pracownika (składki itp).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mylisz się i źle zakładasz.
Naprawdę wierzysz, że dzwoniąc do firmy ktoś poda Ci takie informację? A gdzie tajemnica zawodowa? Osoba taka NIE MA PRAWA udzielać takich informacji! To tak samo jakbym zadzwonił do księgowej i zapytał - czy pracuje u nich Jan Nowak a jeśli tak to czy mogę dostać jego numer dowodu osobistego i pesel. Są rzeczy o którym nie można się dowiedzieć i to jest właśnie jedna z tych rzeczy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Napisałeś/łeś w odpowiedzi na mój post ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Praca

Własny biznes do 40 tyś zł (23 odpowiedzi)

Witam macie może jakieś pomysły na własny biznes z budżetem do 40 tyś zł ?? Myślałem nad prostym...

Własny start up (3 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was moze odwarzył sie na otwarcie własnego start upu? Na co przy czymś takim...

kurs szkolenie dla męża (4 odpowiedzi)

mój mąż chce podnieść kwalifikacje, zastanawiamy się nad szkoleniem na spawacza, bądz np...

do góry