Widok

Colnago

Kto powie coś o polskim importerze oryginalnych szosowych ram Colnago gdzie można je nabyć i w jakim przedziale cenowym od najtańszych po najdroższe :)?
Z jakich materiałów wykonywane są najczęściej ramy Colnago, gdzie można kupić jeszcze szosowe ramy stalowe i czy firma Author produkuje ramy do rowerów o których mowa powyżej 58cm?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dystrybucja ram colnago w Polsce zajmuje sie Lech Piasecki, www.colnago.pl - chyba stronka jeszcze nie działa. CENY ?!? bardzo drogie! zobacz sobie na stronie www.colnago.com z czego sa ramy zrobione(PEŁNA GAMA MATERIAŁÓW)
Dokładnie, ramy colnago sa bardzo drogie, poza tym do nich nei pasuje shimano, a campagnolo ;) Wolałbym jakąś dobra Treka/Meride.
A dlaczego tak jest to jakieś brednie, uzasadnij to, wiem że najtańsza rama Colnago w przeliczeniu na polskie wypada gdzieś ok. 5-6 tys. zł.
Widziałem nawet na allegro rame malowaną w barwach Colnago produkcji rosyjskiej.
Wolałbym od Treka Meride ale one są drogie a ramy Giant są produkowane w rozmiarach większych niż 56 cm bo coś się wydaje że są to przeznaczone modele dla ludzi niskiego wzrostu mieszkających w Azji także nie wiem po co na rynek Europejski takie badziewia robią i jezcze krzywe:(
dbig napisał(a):

> A dlaczego tak jest to jakieś brednie, ciach

stawiaj przecinki bo nie wiadomo kiedy kończysz.

A co do cen... cóż... częściowo na pewno płacisz za logo. Pamietam pierwsze ramy MTB robione przez Colnago, (jakos koło 1991) to miały przekrój karo z wgiętymi ściankami. Takie Panie cuda się wtedy działy ;)
To po czym poznać że rama Colnago jest oryginalną ramą producenta?
dbig napisał(a):

> To po czym poznać że rama Colnago jest oryginalną ramą
> producenta?

poczytalem http://www.colnagonews.com/ i nie wiem ;( Zawsze możesz sięgnąć po specjalistów http://www.kolarstwo-szosowe.gda.pl/ i zapytać.

Z drugiej strony... jak nie chcesz i tak kupować Colnago... to po co ta wiedza? ;) Ramy Orłowskiego oscylują pomiędzy 1,5 a 2.5-3 tys. Zatem pewnie to co wyżej to jest tzw. "tradycja"
;)
To Orłowski robi ramy nie tylko do "torówek" do szosowych też?
Czy Orłowski ma swoją strone internetową sklep, gdzie można takie ramy kupić?
dbig napisał(a):

> To Orłowski robi ramy nie tylko do "torówek" do szosowych też?

bingo.

> Czy Orłowski ma swoją strone internetową sklep, gdzie można
> takie ramy kupić?

hm. One są robione "pod wymiar", z tego co wiem nie ma produkcji seryjnej. Tutaj masz stary artykuł http://www.bikeboard.com/roznosci-orlowski.asp

Chyba kiedys bylem na jakiejs ich stronie ale znaleźc nie mogę. W razie czegoś namiarami moze służyć Zbyszek w warsztacie na ul. Do studzienki / Wrzeszcz.
;)
co do szosowej Meridy to jest to pelna kupa (gorskie z reszta tez), w teamie Mroz/ATI pekly wszystkie magnezowe meridy - gorskie i szosowe, no a karbonowe rozklejaly sie na mufach. Merida to klasyczny zlom. Szosowy trek to inna liga. Dbig widac pojecia nie masz za bardzo....giant robi ramy slopingowe i jezdza na nich zawodnicy po 190cm wzrostu....
TJ z tego co sie orientuje model C50 tez ma teraz przekroj w ksztalcie koniczynki, poza tym Colnago bylo dobre w czasach Mercxa, poczytajcie w jednym z ostatnich magazynow rowerowych jest test najwyzszego modelu C50 i troche go zjechali (rama z widelcem wazy 2kg !!!!) dla porownania orbea, bh, cervelo, trek, cannon i wiele innych zeszlo do 1,2kg.
dbig chcesz dokonac konkretnego zakupu czy tak tylko chcesz podtrzymac temat? :)
Konkretnego zakupu dokonam jak uzbieram większe konkretniejsze pieniążki a w dzisiejszych czasach wiadomo :)
Czyli na slopingowych ramach też mogą jeżdżić ludzie co mają 190cm wzrostu ?
A pod jakim adresem ten sklep na ul. Do Studzienki jest numer a dokładniej miejsce daleko od Jantara?

> A pod jakim adresem ten sklep na ul. Do Studzienki jest numer a
> dokładniej miejsce daleko od Jantara?

po tej samej stronie co Jantar, jakies350 m dalej. Zjazd do garaży. Adres masz w dziale Sklepy http://rowery.trojmiasto.pl

Czy mi sie wydaje czy juz sie o to pytałeś ?:>
;)
Tak dobrze mówisz pytałem się już o to raz ale wtedy ktoś mi tutaj mówił ze szyldy mnie pokierują jak tam się wybiore.
I u tego gościa co ma sklep - warsztat rowerowy przy ul. Do Studzienki można się pytać o ramy Orłowski?
dbig napisał(a):

> I u tego gościa co ma sklep - warsztat rowerowy przy ul. Do
> Studzienki można się pytać o ramy Orłowski?

Pytać mozna ... pytanie tylko czy zabije Cię przed udzieleniem odpowiedzi czy po?

;-)
hmmmm, a nie przypadkiem trek jest zlomem???
Jankes? napisał(a):

> dbig napisał(a):
>
> > I u tego gościa co ma sklep - warsztat rowerowy przy ul. Do
> > Studzienki można się pytać o ramy Orłowski?
>
> Pytać mozna ... pytanie tylko czy zabije Cię przed udzieleniem
> odpowiedzi czy po?

on ma taką ramę to moze cos podpowie.
nie
gosciu, tak sie sklada ze za duzo widzialem popekanych merid i za duzo o tym slyszalem. Wszystkie doslowenie wszystkie magnezowe pekly w mrozie, to chyba o czyms swiadcze, poza tym karbonowe cuda meridy w kilku egzemplarzach sie rozkleily a w modelu mtb x-ray czy jakos tak nie pojedziesz bez trzymanki powyzej 35km/h bo rama ma tak marna sztywnosc ze momentalnie przednie kolo zaczyna sie rzucac, wiec wnioski same sie nasuwaja. w treku takich rewelacji w szosie i mtb nie widzialem nie slyszalem, w innych firmach tez, a to ze mam treki to czysty przypadek, po prostu mialem dobre oferty ale byl to naprawde godny zakup.
Krzyżak i Armstrong nie mogą się mylić :)
Z tego co mi wiadomo to Orłowski robi ramy stalowe(oczywiście wysokiej jakości). A stal z tego co wiem jest w stosunku do aluminium mniej wytrzymała i mniej sztywna. Co o tym sądzicie? (pytam z ciekawości, bo nie mam narazie zamiaru zmieniać ramy).

pozdrawiam
Żywy
Tak.
A z ciekawości może mi ktoś podać namiary na Orłowskiego gdzie można zakupić od niego rame lub zamówić tak z ciekawości pytam nie chce od razu kupować.