Widok
a co myślicie o czymś takim jak pranie tapicerek samochodowych na wysokim poziomie do tego pranie dywanów, konserwacja lakieru samochodowego ewentualnie czyszczenie felg , zabezpieczenie powierzchni auta jak i wnętrza ze skóry, przygotowanie przed sprzedażą ... wpadł mi taki pomysł do głowy bo nie widzę aby coś takiego było nawet w okolicy karczemki, kokoszki, kiełpino
Rossman w miejscu zamkniętego Lewiatana nie powstanie, bo jest tam zbyt mała powierzchnia :( (robiliśmy rozeznanie i nawet wysyłaliśmy maila do Rossmana)..
Przydałby się WARZYWNIAK - świerze owoce i warzywa i może trochę żywności ekologicznej.
Do tego oprócz netto mógłby tutaj powstać Lidl :):):) Obok netto jest spora działka. Na Ujeścisku Netto i Lidl stoją obok siebie...
Przydałby się WARZYWNIAK - świerze owoce i warzywa i może trochę żywności ekologicznej.
Do tego oprócz netto mógłby tutaj powstać Lidl :):):) Obok netto jest spora działka. Na Ujeścisku Netto i Lidl stoją obok siebie...
Zdecydowanie "prawdziwej" poczty, żeby nie latać z awizem na zatłoczony Jasień. Myjnia jest w budowie koło turboronda.
Był dobry mięsny, ale się nie utrzymał.
Teren tak naprawdę nasycony, Auchan blisko, apteka i siłownia jest, fryzjer, kosmetyczka i manicurzystka też. Żłobki i przedszkola też.
Jakby ten park przy Azaliowej zrobili, to może kawiarnia dałaby radę.
Był dobry mięsny, ale się nie utrzymał.
Teren tak naprawdę nasycony, Auchan blisko, apteka i siłownia jest, fryzjer, kosmetyczka i manicurzystka też. Żłobki i przedszkola też.
Jakby ten park przy Azaliowej zrobili, to może kawiarnia dałaby radę.
jak widać wielu rzeczy: placówek usługowych jak i przedmiotów uzytecznosci powszechnej(kosze na smieci, lampy..)ALE myslę ze przede wszystkim brakuje JEDNEGO zarzadzajacego ,który by ogarnął wszystkie takie potrzeby i sensownie to załatwiał; i nie miasto i urzednicy TAM daleko od naszych problemów pracujacy ale tu na miejscu mieszkańcy; i nie mam na mysli rady osiedlowej ,która nie wiem czym sie zajmuje a została wybrana przez 12% z nas; zeby stworzyc jedność na osiedlu trzeba mówić jednym głosem; miec wspólną jedną wizję osiedla i traktowac każdego uprzejmie (bez wyjatków czy to działki czy nie); wiem ze w teorii kazdy jest madry ale dzieki forum tacy teoretycy moga coś zrobic w realu bo wiedza że nie są sami.....jakies propozycje?
wybranie konkretnych projektów na budżet obywatelski, takich, które będą służyć wszystkim - czyli np. park przy Azaliowej, z siłownią na świeżym powietrzu, drogi dojazdowe do kościoła, uporządkowanie skrzyżowania przy szkole (od strony Kartuskiej - na bank dzieciaki będą latać między samochodami). Niechby ta szkoła ruszyła - w końcu będzie miejsce żeby się spotkać! a potem konsekwentne promowanie!
no nie wiem skąd pani czerpie informacje ,ale napewno nie będzie to burdel tylko profesjonalny salon kosmetyczny,
zresztą to jest właśnie polska mentalność jeśli ktoś otwiera jakis biznes ,,i jest opcja ,że mu sie powiedzie to najlepiej napisac jakieś nieprawdziwe informacje,ja osobiscie wiem jaki to bedzię salon i korzystalam juz z usług jednego z gabinetów w Poznaniu.Jestem bardzo zadowolona ,ze bedę miala bliżej ,i w 100 % mogę zapewnic ,ze jest to porządna firma,,a nie dom publiczny!!!
zresztą to jest właśnie polska mentalność jeśli ktoś otwiera jakis biznes ,,i jest opcja ,że mu sie powiedzie to najlepiej napisac jakieś nieprawdziwe informacje,ja osobiscie wiem jaki to bedzię salon i korzystalam juz z usług jednego z gabinetów w Poznaniu.Jestem bardzo zadowolona ,ze bedę miala bliżej ,i w 100 % mogę zapewnic ,ze jest to porządna firma,,a nie dom publiczny!!!
Pani "anka" mówi jakieś totalne bzdury ponieważ będzie to Instytut Zdrowia i Urody Yasumi, a nie jak niejaka anka pisze, że "pro-masaż, znaczy się prostytutki, które masują ale na pewno nie plecy". Wypraszam sobie tego typu teksty, które są nieprawdą i takie gadanie głupot jest nie na miejscu. Jestem osobą, która jest właścicielem i będzie to studio odnowy najwyższej klasy. Pani anka niech nie podaje nieprawdziwych i niepotwierdzonych informacji i informuję iż obraża Pani tym co napisała osoby, które będą u mnie pracowały.
Owszem, na matarni jest wpłatomat, niestety w godzinach popołudniowych jest tam często spory ruch samochodowy, pieszo to spora odległość. Pozostaje poczekać na ukończenie tuneli pod torami PKM by chociaż na rowerze można było tam podjechać, bo w tej chwili przejazd na przykład ul. Budowlanych rowerem to prawie samobójstwo. Oczywiście można robic sobie wycieczki do sąsiednich dzielnic, by załatwic swoje sprawy, ale chyba nie o to w tym wątku chodzi.
Matarnia to osobna dzielnica. Myślę, że karczemki razem z kokoszkami, mające swoją nową szkołę oraz przychodnię, mogłyby dorobić się także jakiegoś małego oddziału banku - w końcu to popularne usługi dla mieszkańców, a tego nie ma nigdzie w pobliżu.
Podoba mi się taki kompleks 'Czerwona torebka' jaki widziałam na przykład na oruni górnej. Jest tam miejsce na sklep nocny, aptekę, warzywniak, dobry sklep mięsny i właśnie oddział banku. Może już dorośliśmy do takiego 'centrum' ?
Matarnia to osobna dzielnica. Myślę, że karczemki razem z kokoszkami, mające swoją nową szkołę oraz przychodnię, mogłyby dorobić się także jakiegoś małego oddziału banku - w końcu to popularne usługi dla mieszkańców, a tego nie ma nigdzie w pobliżu.
Podoba mi się taki kompleks 'Czerwona torebka' jaki widziałam na przykład na oruni górnej. Jest tam miejsce na sklep nocny, aptekę, warzywniak, dobry sklep mięsny i właśnie oddział banku. Może już dorośliśmy do takiego 'centrum' ?
rozumiem ze pani karola nie chce wybetonowanego parkingu? dlaczego? ja mieszkam w poblizu i na codzien parkuja samochody wszedzie; takie czasy ze kazdy ma samochod i trzeba panie JANO zapomniec o spokojnych karczemkach jak sie pozwolilo gigant szkole wybudowac!!!! tylko dlaczego bez parkingu????czy ktos mi to moze logicznie wytłumaczyc???
Wiem, że jest problem z parkingiem. I parking przy szkole jest potrzebny!!! Jak wybudują na tym terenie kolejne szeregowce to problem się powiększy. Dlatego tak jak napisałam wcześniej najlepszym rozwiązaniem byłoby zaaranżowanie tego miejsca częściowo na duży parking i częściowo na park ( bez placu zabaw :) ). Przyjdzie zima i wątpię aby odśnieżali ten parking na łące..
jakos nikt pana MOSSI nie chce posłuchac i tak rozjezdza trawniki pod domem gdzie wczesniej ktos pielegnowal dbal kosil.....i po co jak teraz jasnie panstwo maja samochody i moga wjechac na ten trawnik....a cala reszta sie nie liczy....bo oni mieszkaja w takim miejscu ze im nikt trawnika nie rozjezdza.....
wlasnie na takie chwile czekalem ja teraz gdy zaczelo padac i zrobilo sie blotnisto.... ja te wszystkie mamusie i tatusiowie zasowaja na paluszkach w blocie....... z pewnych zrodel wiem ze w tym miejscu i tak nie bedzie parkingu.....
kiedys dzieciaki zasowaly do szkoly z buta i nikt nie mial problemu a teraz trzeba przywiesc dziecko do szkoly bo ma 500m, pozniej wyrastaja zyciowe niedojdy...
kiedys dzieciaki zasowaly do szkoly z buta i nikt nie mial problemu a teraz trzeba przywiesc dziecko do szkoly bo ma 500m, pozniej wyrastaja zyciowe niedojdy...
wczoraj byli geodeci a dzis od rana chodzi kopara:))))) troche deszczu i niektorym myslenie przyspieszylo BRAWO. monituje o ten parking od sierpnia ale w sierpniu za sucho bylo.....i niektorzy na urlopach; teraz pasy i toche wiecej spiacych policjantow i nikt juz osiedlem nie bedzie sobie skracal drogi......:))) naprawde nastala cywilizacja i ciesze sie ze to sie stalo teraz;
Wizyt Straży miejskiej i zobaczenia jak parkują kierowcy w godzinach porannych 7.30-8.30 i popołudniowych oraz w trakcie gdy odbywają się zebrania w nowej szkole;
Brakuje porządku- sprzątania "po sobie" czy to wyjeżdża tir z budowy nanosząc tony błota na ulice czy to niesprzątających właścicieli psów;
Brakuje porządku- sprzątania "po sobie" czy to wyjeżdża tir z budowy nanosząc tony błota na ulice czy to niesprzątających właścicieli psów;
Czego brakuje na karczemkach i Czego brakuje na karczemkach?? Lepiej zobaczcie co jest, ale słabo reklamowane;-) Pubik mamy fajny. A teraz doszedł sklepik, w którym jest sporo fajnego browarka i nie trzeba już latać do miasta po fajny browarek. Sklepik za rogiem na ulicy Różany Stok na dole, tylko reklamę ma słabą;-)
Oczywiście że byliby i tacy co będą marudzić ale zdecydowana większość szuka na własną rękę świeżych produktów od okolicznych gospodarstw a można by bylo to ułatwić :) a tak muszę jeździć do Oliwy do hali Olivia na Bazar Natury co sobotę ; tam kupuję jajka chleb masło warzywa i mięso zamiast do hipermarketu :)
porzadku, o ktory kazdy z nas by dbal o otoczenie ...
... tak, sprzatam smieci, ktore przechodzacy wyrzucaja na trawnik - nie, nie moj - nalezy do miasta, ale przylega do mojej dzialki i tez lubie jak jest ladnie dookola
... tak, sprzatam to co zostawiaja po sobie Wasze zwierzeta, bo komus sie nie chce posprzatac ...
... tak, sprzatam butelki, ktorych po miesiacu jest conajmniej kilka ...
dbaajcie o cos wiecej niz tylko to co do Was nalezy ... tu naprawde moze byc lepiej i niewiele trzeba by to zmienic
... tak, sprzatam smieci, ktore przechodzacy wyrzucaja na trawnik - nie, nie moj - nalezy do miasta, ale przylega do mojej dzialki i tez lubie jak jest ladnie dookola
... tak, sprzatam to co zostawiaja po sobie Wasze zwierzeta, bo komus sie nie chce posprzatac ...
... tak, sprzatam butelki, ktorych po miesiacu jest conajmniej kilka ...
dbaajcie o cos wiecej niz tylko to co do Was nalezy ... tu naprawde moze byc lepiej i niewiele trzeba by to zmienic
Taaaa, jak to ma być 264 to ja dziękuję bardzo. Co prawda to jest linia z Wrzeszcz PKP ale przez Jaśkową,Do Studzienki, Schuberta, Jasień... Ogólnie sorry ale szybciej o wiele jest pojechać tramwajem na Siedlce i stamtąd się przesiąść na Kielpino lub Bysewo.
Jedynym ułatwieniem - przyspieszeniem podróży dla mieszkańców Karczemek byłaby przedłużona linia 157 na Wrzeszcz.
Jedynym ułatwieniem - przyspieszeniem podróży dla mieszkańców Karczemek byłaby przedłużona linia 157 na Wrzeszcz.