Widok
Czemu przeskakuje mi łańcuch na najmniejszej tylnej przerzutce
Czemu przeskakuje mi łańcuch na najmniejszej tylnej przerzutce
Mam nowy rower Merida Kalahari 590 PRO, na osprzęcie Shimano Acera. Jak porządnie się zaprę na najcięższym przełożeniu czyli z przodu 3 a z tyłu 8 (niekiedy 7), to przeskakuje mi łańcuch na zębach. Rower jest nowy, wszystko jest w idealnym stanie, przerzutki wyregulowane, żadnych luzów, na piaście, kasecie, przerzutkach. Czy powinienem skrócić łańcuch? Czy można w inny sposób wyregulować jego naciągnięcie?
Tomek
Gdańsk
0 602 288 698
Mam nowy rower Merida Kalahari 590 PRO, na osprzęcie Shimano Acera. Jak porządnie się zaprę na najcięższym przełożeniu czyli z przodu 3 a z tyłu 8 (niekiedy 7), to przeskakuje mi łańcuch na zębach. Rower jest nowy, wszystko jest w idealnym stanie, przerzutki wyregulowane, żadnych luzów, na piaście, kasecie, przerzutkach. Czy powinienem skrócić łańcuch? Czy można w inny sposób wyregulować jego naciągnięcie?
Tomek
Gdańsk
0 602 288 698
Hi.. odpowiedź jets bardzo prosta. Łańcuch na każdej zębatce musi być opleciony w taki spoób aby nie mogł si przesunać na zębach.Im mniejsza zębatka tym ten oplot jest mniejszy.... dlatego ten problem występuje najczęsciej na najmniejszej zębatce i czasami na jednej wyżej. Aby wyeliminować ten problem należy wykręcić niewielką sróbke ( znajduje się ona w okolicach mocowania przeżutki przy haku ) - wtedy przeżutka bedzie bardzien zagięta w strone przodu roweru i tym samym łańcuch będzie oplatał większą ilość zębów najmniejszej przeżutki a nie ślizgał sie jedynie po tylnych zębach. Wykręcenie tej śróbki nie powinno rozrególować przeżutki - a nawet jeśli to w bardzo nieznaczym stopniu.
stawiam na łańcuch, zakleszczone/zapieczone ogniwo. PS sprawdź czy przypadkiem nie nazbierało się dużo syfu przy najmniejszych koronkach. czasem może się tam zakleszczyć drobny patyczek itp itd.
...skoro rower jest nowy - wnioskuje po opisie Twojego posta, to śmigaj na przegląd... to nam zdecydowanie ułatwi życie i część z nas nie bedzie musiała wróżyć z fusów od herbaty co to może być :p
...skoro rower jest nowy - wnioskuje po opisie Twojego posta, to śmigaj na przegląd... to nam zdecydowanie ułatwi życie i część z nas nie bedzie musiała wróżyć z fusów od herbaty co to może być :p
Z reguły w nowych rowerach wszystko jest do siebie dopasowane, Merida też od dziś rowerów nie robi, Kalahari jest już na rynku od dawna. Wątpię, czy to wina źle dopasowanych części, aczkolwiek możliwe. Radzę sprawdzić w googlach czy ten model z tego roku ma tą usterkę masowo. Jeśli tak - będzie i rozwiązanie, jeśli nie to radzę sprawdzić, czy przerzutka jest dobrze doregulowana - czasami ciężko stwierdzić czy łańcuch ślizga nam się na jednym trybie, czy nie próbuje wskoczyć/zeskoczyć na sąsiedni tryb. Podobny objaw może dać luźna kaseta - czy jest poprawnie dokręcona, lub mocowanie na piaście. Zawsze może się zdarzyć fabryczna usterka.