Widok
Cztery gwiazdki w logo trzygwiazdkowego hotelu. "To nasz znak towarowy"
Opinie do artykułu: Cztery gwiazdki w logo trzygwiazdkowego hotelu. "To nasz znak towarowy".
Okazuje się, że ilość gwiazdek przy nazwie hotelu nie zawsze określa standard usług. Zdaniem niektórych hotelarzy równie dobrze gwiazdki mogą być elementem znaku towarowego hotelu. A że hotel trzygwiazdkowy w znak wpisuje sobie jedną gwiazdkę więcej, to już problem niezorientowanego klienta. Czy aby na pewno?
Zgodnie z rankingiem opublikowanym przez serwis rezerwacji hotelowych Trivago gdańskie hotele należą do najlepszych na świecie. Klienci nocujący nad Motławą są w ...
Okazuje się, że ilość gwiazdek przy nazwie hotelu nie zawsze określa standard usług. Zdaniem niektórych hotelarzy równie dobrze gwiazdki mogą być elementem znaku towarowego hotelu. A że hotel trzygwiazdkowy w znak wpisuje sobie jedną gwiazdkę więcej, to już problem niezorientowanego klienta. Czy aby na pewno?
Zgodnie z rankingiem opublikowanym przez serwis rezerwacji hotelowych Trivago gdańskie hotele należą do najlepszych na świecie. Klienci nocujący nad Motławą są w ...
Hotel bez nadzoru i pomysłu na siebie.
Tak to jest jak tatuś zorganizuje biznes dzieciom a te nie potrafią sobie z nim poradzić. Hotelem zarządzają osoby bez wiedzy hotelarskiej - uczą się. A to, że 4* lepiej się sprzedają, to chyba jest jasne dla każdego. Najweselsze jest to, że biorą się za budowę kolejnego hotelu w Gdańsku, więc biznes musi iść bardzo dobrze.
Niemiła obsługa
Zajrzałem niedawno do środka z ciekawości. Jakiś gość (manager?) spytał mnie, czy jestem klientem hotelu, powiedziałem zgodnie z prawdą, że nie - chciałem zobaczyć wnętrze i zapoznać się z informacją turytyczną (jest tam taki ekspozer z ulotkami). Na co dostałem odpowiedź, że to nie jest informacja turystyczna z sugestią, żebym znikał. Po prostu żenada, brak słów. Wyszedłem, nie polecę.
th01 coś tam wiesz ale....
nie do końca jest tak jak piszesz... hotele 3* często sprzedają się dużo lepiej od 4*, szczególnie jak są to mocna 3* i Goście odczuwają dużo lepszy standard w dobrej cenie. Odwrotna sytuacja gdy są 4* ale naciągane - wtedy pojawia się rozczarowanie...
Parę lat temu firmy farmaceutyczne czy banki nie interesowało nic poniżej 4* w dzisiejszych czasach dużo chętniej interesują się 3* bo mają inne(niższe) budżety. Swoją drogą gwizdki i kategoryzacje i tak nie oddają tego co zastaniemy na miejscu... dużo bardziej sprawdzają się opinie Gości, a jak zapewne wiesz w przypadku niezadowolenia, ludzie mają dużo większą motywację do podzielenia się swoim zdaniem z innymi.
Ps. skoro w myśl Twoich słów dzieci "nie potrafią sobie z nim poradzić" to jak myślisz czemu budują kolejny hotel? I znów Twój cytat "biznes musi iść bardzo dobrze." Mniej ważne kto jest właścicielem - hotel to inwestycja a dla kogoś kto branży nie zna żadna przeszkoda, wystarczy zatrudnić odpowiednich ludzi, najlepiej z najbliższej konkurencji i oni już muszą być z branży :)
Parę lat temu firmy farmaceutyczne czy banki nie interesowało nic poniżej 4* w dzisiejszych czasach dużo chętniej interesują się 3* bo mają inne(niższe) budżety. Swoją drogą gwizdki i kategoryzacje i tak nie oddają tego co zastaniemy na miejscu... dużo bardziej sprawdzają się opinie Gości, a jak zapewne wiesz w przypadku niezadowolenia, ludzie mają dużo większą motywację do podzielenia się swoim zdaniem z innymi.
Ps. skoro w myśl Twoich słów dzieci "nie potrafią sobie z nim poradzić" to jak myślisz czemu budują kolejny hotel? I znów Twój cytat "biznes musi iść bardzo dobrze." Mniej ważne kto jest właścicielem - hotel to inwestycja a dla kogoś kto branży nie zna żadna przeszkoda, wystarczy zatrudnić odpowiednich ludzi, najlepiej z najbliższej konkurencji i oni już muszą być z branży :)
Odpowiedź redakcji:
Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.
klient z czarnej listy
"W lutym 2013 roku otrzymaliśmy informację o bezprawnym umieszczeniu czterech gwiazdek na budynku hotelu. Natychmiast wezwaliśmy tego przedsiębiorcę do uregulowania stanu faktycznego zgodnie z przepisami, co od razu uczynił "
I teraz klient ma pretensje ze nie jest czterogwiazdkowy skoro od 2 lat jest trzy gwiazdkowy??? Też pracuje w hotelu i znam bardzo niekulturalne zachowania klientów oraz ich bezpodstawne roszczenia tylko po to żeby się wyspać za darmo.
Druga sprawa czy tak trojmiasto.pl może bezpodstawnie oczerniać ludzi?? To chyba własnie jest niezgodne z prawem?
I teraz klient ma pretensje ze nie jest czterogwiazdkowy skoro od 2 lat jest trzy gwiazdkowy??? Też pracuje w hotelu i znam bardzo niekulturalne zachowania klientów oraz ich bezpodstawne roszczenia tylko po to żeby się wyspać za darmo.
Druga sprawa czy tak trojmiasto.pl może bezpodstawnie oczerniać ludzi?? To chyba własnie jest niezgodne z prawem?
Widać, że pracujesz w hotelu, a nie w bibliotece, bo z takim poziomem czytania ze zrozumieniem mogła byś się w niej zgubić! Afera jest o to, że hotel od lat jest trzygwiazdkowy, a reklamuje się jako czterogwiazdkowy (internet, wizytówki itd.)
Pochwal się, w którym hotelu pracujesz, to poszukam takiego z bardziej rozgarniętym personelem!
Pochwal się, w którym hotelu pracujesz, to poszukam takiego z bardziej rozgarniętym personelem!
Hotel Mercure Posejdon, Hotel Mercure Gdynia
Hotele mają od czerwca br w nazwie MERCURE po to aby cena pokoi poszła w górę a syf w pokojach jaki był taki jest. Brudna pościel, brudna wykładzina na podłodze oraz grzyb w łazience to standard. W recepcji trzeba uważać aby cię nie oszukali. Co oznacza marka w dawnych hotelach ORBIS - ZERO jakości.
O Dyrekcji w tych hotelach lepiej nie pisać bo to drugie ZERO kompetencji.
Na szczęście są inne hotele o wysokim standardzie.
Były pracownik hotelu GDYNIA.
O Dyrekcji w tych hotelach lepiej nie pisać bo to drugie ZERO kompetencji.
Na szczęście są inne hotele o wysokim standardzie.
Były pracownik hotelu GDYNIA.
oby wiecej takich pracodawcow bylo w trojmiescie
Ludzie zanim cos napiszecie to piec razy sie zastanowcie ,pracuje u tych ludzi juz ponad 10lat i nigdy nie bylo zadnych problemow z wyplata ktos kto pisze takie bzdury to ma niepoukladane w glowce a P.Berbec jest bardzo sympatyczna i wyrozumiala osoba ,oby wiecej takich pracodawcow bylo
Kolezanka pracowala w tym hotelu jakis czas i nie dosc ze pensja placona w ratach to nigdy nie byla wyplacona w calosci, kantowanie na dodatkowych pieniadzach za prace w nocy i w swieta, kantowanie z iloscia dni urlopu jesli sie juz go otrzymalo w uzgodnionym terminie. Czesto bala sie isc do pracy ze wzgledu na syna wlasciciela bo nigdy nie wiedziala czy nie bedzie musiala przed nim uciekac ze strachu do toalety. Zatrudnianie ludzi na czarno. Najlepszym wyjsciem bylaby masowa kontrola PIPu Urzedu Skarbowego aby wysadzic ten hotel w powietrze :)
Drogi Panie Rafale
Zamieszczona powyżej tabelka dotycząca charakterystyki obiektów hotelarskich wprowadza potencjalnego konsumenta w błąd!!! Nie wiem skąd takie informacje, ale nasz Urząd Marszałkowski na pewno o takich wymaganiach nic nie wie. Namawiam do przeczytania Ustawy o kategoyzacji obiektów hotelowych a następnie zweryfikowania zamieszczonych w powyższej tabeli informacji.
;D
Panowie co za niekompetentna osoba wypisywała charakterystykę wyposażenia hoteli w zależności od ilości gwiazdek (proszę sprawdzać informacje które się publikuje bo aż wstyd):
Polecam samą ustawę:
http://www.ighp.pl/kategoryzacja/ustawa-o-uslugach-turystycznych-i-rozporzadzenia-wykonawcze-do-n/art,2,rozporzadzenie-w-sprawie-obiektow-hotelarskich.html
Polecam samą ustawę:
http://www.ighp.pl/kategoryzacja/ustawa-o-uslugach-turystycznych-i-rozporzadzenia-wykonawcze-do-n/art,2,rozporzadzenie-w-sprawie-obiektow-hotelarskich.html
ODPOWIEDŹ HOTELU
Szanowni Państwo,
Poniżej odpowiedź Hotelu, której publikacji z niewiadomych powodów odmówił portal trójmiasto:
Na wstępie, warto zaznaczyć, że sytuacja wydaje nam się o tyle dziwna, że klient o którym mowa nie zgłaszał swojego niezadowolenia podczas pobytu w hotelu, a dopiero podczas wymeldowywania żądając zwrotu kosztu pobytu. Pan Paweł zrobił rezerwację w HRS, ale z błędną interpretacją oznaczeń gwiazdek na w/w portalu. Portal kategoryzuje hotele wg. gwiazdek, ale tutaj cytat z portalu: Liczba gwiazdek opiera się zarówno na ocenie własnej hotelu, jak i na doświadczeniach firmy HRS i klientów HRS. Również wyszukiwarka na tym portalu pozwala segregować wyniki wyszukiwania po gwiazdkach HRS. W portalu tym można znaleźć wiele obiektów nie skategoryzowanych a posiadających 3 lub 4 gwiazdki wynikające właśnie z wysokiej oceny zadowolenia klientów.
Dodatkowo Pan Paweł nie zapoznał się Ogólnymi Warunkami Handlowymi Dotyczącymi Rezerwacji, gdzie wyraźnie w punkcie 8 opisany jest sposób kategoryzacji wg gwiazdek HRS:
8. Kategorie hoteli i informacje o hotelach
Międzynarodowa standardowa klasyfikacja hoteli oparta na systemie gwiazdek stanowi niewiążącą informację o standardzie danego hotelu. Wprowadzona przez firmę HRS klasyfikacja hoteli opiera się na ocenie własnej hoteli, która dodatkowo jest ewentualnie weryfikowana przez firmę HRS na podstawie własnego systemu oceny, jak również zebranych doświadczeń firmy HRS i jej klientów. Wszystkie dodatkowe informacje o hotelu i opisy oparte są również na informacjach własnych hotelu.
Dalsze omówienie kategoryzacji gwiazdek HRS znajduje się też w zakładce Najczęściej Zadawane Pytania na w/w portalu:
Jakie kryteria obowiązują przy klasyfikacji hoteli według systemu gwiazdek HRS?
Nasi specjaliści z branży hotelarskiej znają tysiące hoteli na całym świecie. Nie jest jednak możliwe osobiste sprawdzenie ponad 250 000 hoteli. Dlatego klasyfikacja gwiazdek HRS opiera się na dodatkowych źródłach informacyjnych, publikowanych ocenach oraz istniejących oficjalnych zaszeregowaniach hoteli. Jeśli hotel sam podaje informacje, HRS może przeprowadzać kontrole według własnego systemu oceny.
Czynnikiem decydującym o zaklasyfikowaniu danego hotelu w systemie rezerwacji hotelowej HRS są jednak zawsze doświadczenia i oceny naszych klientów. Firma HRS już dawno opracowała swoją własną procedurę, z której użytkownik może skorzystać online po zakończeniu pobytu w hotelu w celu dokonania jego oceny. Ocenę przyznaną przez naszych klientów można znaleźć w postaci gwiazdek HRS.
Pokrótce prostujemy też nieprawdziwe informacje jakie znalazły się w artykule:
- pokoje posiadają regulowane klimatyzatory
- mini bar nie jest wymaganym standardem dla hoteli trzygwiazdkowych
- pokoje wykończone są na wysokim poziomie standardu jak na bazę hotelową w Gdańsku
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na fakt, że Nasz hotel oceniany jest na poziomie dobry/bardzo dobry w portalach internetowych.
Poniżej odpowiedź Hotelu, której publikacji z niewiadomych powodów odmówił portal trójmiasto:
Na wstępie, warto zaznaczyć, że sytuacja wydaje nam się o tyle dziwna, że klient o którym mowa nie zgłaszał swojego niezadowolenia podczas pobytu w hotelu, a dopiero podczas wymeldowywania żądając zwrotu kosztu pobytu. Pan Paweł zrobił rezerwację w HRS, ale z błędną interpretacją oznaczeń gwiazdek na w/w portalu. Portal kategoryzuje hotele wg. gwiazdek, ale tutaj cytat z portalu: Liczba gwiazdek opiera się zarówno na ocenie własnej hotelu, jak i na doświadczeniach firmy HRS i klientów HRS. Również wyszukiwarka na tym portalu pozwala segregować wyniki wyszukiwania po gwiazdkach HRS. W portalu tym można znaleźć wiele obiektów nie skategoryzowanych a posiadających 3 lub 4 gwiazdki wynikające właśnie z wysokiej oceny zadowolenia klientów.
Dodatkowo Pan Paweł nie zapoznał się Ogólnymi Warunkami Handlowymi Dotyczącymi Rezerwacji, gdzie wyraźnie w punkcie 8 opisany jest sposób kategoryzacji wg gwiazdek HRS:
8. Kategorie hoteli i informacje o hotelach
Międzynarodowa standardowa klasyfikacja hoteli oparta na systemie gwiazdek stanowi niewiążącą informację o standardzie danego hotelu. Wprowadzona przez firmę HRS klasyfikacja hoteli opiera się na ocenie własnej hoteli, która dodatkowo jest ewentualnie weryfikowana przez firmę HRS na podstawie własnego systemu oceny, jak również zebranych doświadczeń firmy HRS i jej klientów. Wszystkie dodatkowe informacje o hotelu i opisy oparte są również na informacjach własnych hotelu.
Dalsze omówienie kategoryzacji gwiazdek HRS znajduje się też w zakładce Najczęściej Zadawane Pytania na w/w portalu:
Jakie kryteria obowiązują przy klasyfikacji hoteli według systemu gwiazdek HRS?
Nasi specjaliści z branży hotelarskiej znają tysiące hoteli na całym świecie. Nie jest jednak możliwe osobiste sprawdzenie ponad 250 000 hoteli. Dlatego klasyfikacja gwiazdek HRS opiera się na dodatkowych źródłach informacyjnych, publikowanych ocenach oraz istniejących oficjalnych zaszeregowaniach hoteli. Jeśli hotel sam podaje informacje, HRS może przeprowadzać kontrole według własnego systemu oceny.
Czynnikiem decydującym o zaklasyfikowaniu danego hotelu w systemie rezerwacji hotelowej HRS są jednak zawsze doświadczenia i oceny naszych klientów. Firma HRS już dawno opracowała swoją własną procedurę, z której użytkownik może skorzystać online po zakończeniu pobytu w hotelu w celu dokonania jego oceny. Ocenę przyznaną przez naszych klientów można znaleźć w postaci gwiazdek HRS.
Pokrótce prostujemy też nieprawdziwe informacje jakie znalazły się w artykule:
- pokoje posiadają regulowane klimatyzatory
- mini bar nie jest wymaganym standardem dla hoteli trzygwiazdkowych
- pokoje wykończone są na wysokim poziomie standardu jak na bazę hotelową w Gdańsku
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na fakt, że Nasz hotel oceniany jest na poziomie dobry/bardzo dobry w portalach internetowych.
hmmm
nikt ich nie zmuszał do umieszczania swojej oferty na hrs, zawsze mogą skorzystać z innych opcji, ale wybrali hrs - więc tak - masz rację, widziały gały co brały, a teraz pretensje, że to zły hrs na wizytówkach i materiałach reklamowych im jedną gwiazdkę dodał :) a złe trójmiasto.pl nie chciało zamieścić ich odpowiedzi i tłumaczeń "Chcieliśmy w artykule zaprezentować stanowisko przedstawicieli hotelu Fahrenheit, ale mimo zapewnień z ich strony, żadnej odpowiedzi na naszą korespondencję nie otrzymaliśmy." - także sorki, ale nie wierzę w wyjaśnienia hotelu, chcieli przycwaniakować, to mają.
kilka lat temu byłe w tunezji na wakacjach z rodziną
trafiliśmy do hotelu który wybraliśmy na podstawie opinii w internecie
jeżdżę po świecie więc w "paru" miejscach już byłem i widziałem nie jedno, ale jeszcze nigdy nie widziałem szoku ludzi którzy przekraczali progi tego hotelu łącznie ze mną i moją rodziną... nie będę opisywał tego co tam przeżyłem, fałszowania zdjęć w katalogach bo to nawet nie był retusz, ale skupię się na opiniach
wiem jedno - żaden ale to żaden klient tego hotelu nie przyjechał tam drugi raz niezależnie od biura podróży czy kraju
na wszystkich stronach internetowych z opiniami we wszystkich językach wpisy były notorycznie fałszowane, a złe opinie CODZIENNIE kasowane, musiał być do tego powołany zespół ludzi którzy przez cały sezon zajmowali się tylko tym i wpisywaniem samych pochlebnych opinii
skutkiem było ściąganie ludzi z całego świata za grubą kasę do miejsca które ja osobiście nazywałem nie hotelem a centrum slumsów, od tego wyjazdu obrzydła mi tunezja, afryka północna i cały tamten klimat społeczny
są i plusy tej całej sytuacji - po tym całym zamieszaniu postanowiłem nigdy więcej tam nie jechać a patrząc na wiadomości w tv to była trafna decyzja, drugim plusem jest to że w końcu ludzie przejrzeli na oczy i przestali dawać zarabiać tym bambusom
a wracając do tematu nazewnictwa hoteli i gwiazdek - służbowo jeżdżę tylko do sieciówek, wiem standard jak standard ale wiem czego się mogę spodziewać w danym hotelu, byłem już w hotelach 5cio gwiazdkowych gdzie remontu nie widziano przez ostanie 15 lat ale nie przeszkadzało to w reklamowaniu się "na najwyższym" poziomie i kasowaniu ludzi na tysiące za pobyt w śmierdzących, zabrudzonych pokojach,
jeżdżę po świecie więc w "paru" miejscach już byłem i widziałem nie jedno, ale jeszcze nigdy nie widziałem szoku ludzi którzy przekraczali progi tego hotelu łącznie ze mną i moją rodziną... nie będę opisywał tego co tam przeżyłem, fałszowania zdjęć w katalogach bo to nawet nie był retusz, ale skupię się na opiniach
wiem jedno - żaden ale to żaden klient tego hotelu nie przyjechał tam drugi raz niezależnie od biura podróży czy kraju
na wszystkich stronach internetowych z opiniami we wszystkich językach wpisy były notorycznie fałszowane, a złe opinie CODZIENNIE kasowane, musiał być do tego powołany zespół ludzi którzy przez cały sezon zajmowali się tylko tym i wpisywaniem samych pochlebnych opinii
skutkiem było ściąganie ludzi z całego świata za grubą kasę do miejsca które ja osobiście nazywałem nie hotelem a centrum slumsów, od tego wyjazdu obrzydła mi tunezja, afryka północna i cały tamten klimat społeczny
są i plusy tej całej sytuacji - po tym całym zamieszaniu postanowiłem nigdy więcej tam nie jechać a patrząc na wiadomości w tv to była trafna decyzja, drugim plusem jest to że w końcu ludzie przejrzeli na oczy i przestali dawać zarabiać tym bambusom
a wracając do tematu nazewnictwa hoteli i gwiazdek - służbowo jeżdżę tylko do sieciówek, wiem standard jak standard ale wiem czego się mogę spodziewać w danym hotelu, byłem już w hotelach 5cio gwiazdkowych gdzie remontu nie widziano przez ostanie 15 lat ale nie przeszkadzało to w reklamowaniu się "na najwyższym" poziomie i kasowaniu ludzi na tysiące za pobyt w śmierdzących, zabrudzonych pokojach,
Podaj przykład brudnego, 5-gwiazdkowego hotelu. Chociaż jeden. Zaraz się okaże, że 5 gwiazdek to on ma chyba tylko w katalogu jakiegoś śmiesznego biura podróży istniejącego od tygodnia. Sorry, ale jak ktoś uprawia turystykę za garść drobniaków, a oczekuje jakości 7-gwiazdkowych hoteli dubajskich to jest po prostu śmieszny. Za jakość się płaci, tak było, jest i będzie. A jak nie potrafisz znaleźć niezależnych for, na których żadne opinie nie są kasowane to nie mamy o czym rozmawiać, gdyż jesteś inwalidą umysłowym.
Polskie realia !!!
Standard w Polsce wycisnąć ile się da i wypad pod "4" gwiazdkowym hotelem stoi "4" gwiazdkowa taxi i na lotnisko 250 zl później się dziwimy dlaczego ludzie nie chcą odwiedzać Gdanska, te same ceny wszędzie a i wywalane go na mieście rzadziej się widzi !
HWD tym wszystkim za takie praktyki !
HWD tym wszystkim za takie praktyki !
Odpowiedź redakcji:
Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.
Naslac Inspekcje pracy na ten hotel!
Dlaczego pracownicy siedza cicho ? Czego sie boja? Walczcie o swoje podstawowe prawa! Pensja NIGDY nie wyplacana na czas, malo tego - W RATACH . Rozprawcie sie z tymi dziadami! Jeszcze bezczelnie pisza w komentarzacg ze wiecej takim pracodawcow powinno byc! Hamstwo do granic mozliwosci !!
Hotel, hotel
Hotel jak hotel. Bardzo drogi jest niezależnie od gwiazdek. Rywalizuje cenami z Mercure i pewnie Hiltonem z vis a vis. Straszne nadęcie, ale widać taka strategia właścicieli. Ciekawe, gdzie ten drugi hotel stawiają? Brakuje tylko służby w liberiach. Swoją drogą ten Pan Paweł (klient) to musi być strasznie upierdliwy człowiek.
Jak nie hotele to hoteliki :)
Są ciekawsze przypadki niż nielegalne posługiwanie się słowem "hotel" czy gwiazdkami. Przedsiębiorcy starają się obejść praw używając nazw "hotelik", "motelik", "HOTELux" czy "usługi HOTELarskie".
Tylko, że niedawno NSA wydał wyrok, z którego wynika, że nie można posługiwać się określeniami, które wprowadzają w błąd. Tak więc użycie nazwy "hotelik" łamie prawo.
Tylko, że wyrok nie miał większego znaczenia dla branży. Nadal w internecie można znaleźć masę obiektów, które nazywają się hotelikami. Nikt tego faktycznie nie kontroluje,
Tylko, że niedawno NSA wydał wyrok, z którego wynika, że nie można posługiwać się określeniami, które wprowadzają w błąd. Tak więc użycie nazwy "hotelik" łamie prawo.
Tylko, że wyrok nie miał większego znaczenia dla branży. Nadal w internecie można znaleźć masę obiektów, które nazywają się hotelikami. Nikt tego faktycznie nie kontroluje,