Widok

Czy bieganie może poprawić koncentrację?

Cześć wszystkim!

Chciałem poruszyć temat trochę inny niż typowe rozmowy o boksie czy sportach walki mianowicie wpływ biegania na koncentrację. Ostatnio wróciłem do regularnych treningów biegowych i zauważyłem coś ciekawego: po przebieżkach 57 km dużo łatwiej mi się skupić na pracy i obowiązkach.

Co najlepsze, efekt przypomina mi to, co czuję podczas grania w Geometry Dash Lite pełne skupienie na rytmie, dobre wyczucie tempa i świadomość własnego ciała. Bieganie działa u mnie bardzo podobnie: rytmiczny oddech, jednostajny krok, zero rozpraszaczy.

Czy ktoś z Was ma podobne odczucia?
Czy bieganie poprawia Wam koncentrację lub pomaga wyczyścić głowę?

Chętnie posłucham różnych doświadczeń niezależnie od dystansu czy poziomu zaawansowania!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też zauważyłam, że bieganie działa świetnie na koncentrację. To jak naturalny reset dla mózgu. Rytmiczny oddech i skupienie na krokach pomagają oderwać się od codziennego chaosu i zebrać myśli. U mnie po bieganiu praca idzie znacznie sprawniej, a pomysły same przychodzą do głowy.

Ciekawe, że wspomniałeś Geometry Dash Lite. Faktycznie, ten rytm i skupienie mają sporo wspólnego z bieganiem. Kto by pomyślał, że sport i gra mogą tak się łączyć! A Ty, jakie dystanse preferujesz?

Bieganie? To też moja pasja! Jaki jest Twój najdłuższy dystans? Dopiero zaczynam, ale już czuję się o niebo lepiej i zdrowiej. Super sprawa!

Inne tematy z forum Sport

Ćwiczenia w domu zamiast siłowni (52 odpowiedzi)

Witam mam postanowienie noworoczne. Planowałam zapisac sie na siłownię. Mieszkam na wsi....

odżywki dla sportówców aktywnych... (4 odpowiedzi)

odżywki dla sportówców aktywnych...i tych co dopiero zaczynają,zapraszam na konsultacje...

sport i zdrowie w gdańsku. (6 odpowiedzi)

Dzień dobry. Od dekad przyjeżdżam do Gdańska. Lubię poganiać rowerem po uliczkach i trasach...

do góry