Widok

Czy komsomolska Prawda może prawdę powiedzieć lub realizować ?

Czy komsomolska Prawda może powiedzieć prawdę ?

Przypadkowo, w jakimś drobnym zakresie, pewnie tak.
Ale standardowo nie jest w stanie, bo nie dysponuje spójnym, całościowym modelem rzeczywistości i zbiorem zasad do stosowania w sytuacjach ujętych w modelu.
Dysponuje jedynie chęcią urządzenia się, ale pozbawioną powszechnie uznawanych zasad, bo całe życie trenowała brak zasad czyli czysty koniukturalizm i styl oszukiwania innych, na których można było żerować.
Komsomolska Prawda nie może więc, z jednej strony, dysonować jakimś spójnym, spolecznie uznanym modelem umyslowym, a z drugiej strony postępować w ulubiony, wyuczony cwaniacki sposób. Model taki, by uniknąć dysonansu poznawczego, musi odrzucić by pozostać przy swoim cwaniackim, pozbawionym zasad stylu bycia. Do sprawdzenia w sieci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

W jakim celu zakładasz te posty?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W odpowiedzi na tak przedstawiony problem, zgłaszam co następuje :

Protokół roprawy 26.07.2013 r.

Sygn. I C 214/13

PROTOKÓŁ

Dnia 26 lipca 2013 r.

Sąd Rejonowy w Sopocie, Wydział I Cywilny

na posiedzeniu jawnym rozpoznał sprawę z powództwa Lecha Wałęsy

przeciwko Krzysztofowi Wyszkowskiemu

o zapłatę

Posiedzenie rozpoczęto o godz. 11.00 zakończono o godz. 12.40 Po wywołaniu sprawy stawili się:

Powód osobiście wraz z pełnomocnikiem adwokat Eweliną Wolańską -pełnomocnictwo w aktach sprawy (k.20). /…/

Na pytanie Przewodniczącego:

Pełnomocnik powoda podtrzymuje pozew, precyzując przy tym żądanie pozwu oświadczając, iż wnosi o zasądzenie odsetek ustawowych.

Na pytanie Przewodniczącego:

Obecni nie składają wniosków ani oświadczeń przed informacyjnym słuchaniem powoda oraz pozwanego.

Staje powód (Lech Wałęsa) słuchany informacyjnie w trybie art. 212 kpc, podaje:

Zapadł wyrok, ja go wykonałem i sugestie w tym wyroku były, iż zachowałem się zgodnie z prawem. Doszło do emisji przeprosin i zapłacenia przeze mnie.

Na pytanie pełnomocnika pozwanego:

Jest odnośne pismo, co do wykonania tego postanowienia Sąd Rejonowego w Warszawie. Zalecenie wraz z wyrokiem zostało doręczone telewizji, jeśli coś się nie podoba to proszę się zwrócić do telewizji.

Obecni nie mają więcej pytań do powoda na tym etapie postępowania. /…/

Staje pozwany słuchany informacyjnie w trybie art. 212 kpc, podaje: Wiedziałem o wydanym postanowieniu przez Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa w Warszawie. /…/ Aktualny stan postępowania przed Sądem Apelacyjnym w tej sprawie jest taki, że wniosłem do Sądu Apelacyjnego wniosek o wznowienie postępowania, który został przyjęty. Sąd Apelacyjny przeprowadził już kilka rozpraw w tej kwestii i obecnie złożyłem nowe wnioski i dokumenty udowadniające konieczność ponownego rozpoznania sprawy, jestem pewny, że Sąd Apelacyjny je uwzględni, co będzie równoważne z unieważnieniem wyroku wydanego w 2012 roku.

Staje Lech Wałęsa lat 70, , zam. Gdańsk, obywatelstwo polskie, nie karany za fałszywe zeznania ani oskarżenie, pouczony o obowiązku mówienia prawdy, a także o tym, że w razie potrzeby może być przesłuchany ponownie po odebraniu przyrzeczenia i po odczytaniu zeznań złożonych na dzisiejszej rozprawie- podaje:

Podtrzymuję moje dzisiejsze zeznania, gdy byłem słuchany informacyjnie. Apelowałbym, aby wykonywano wyroki Sądowe. Oczywiście można zakładać następne sprawy dotyczące wydanych już wyroków, ale w tej sprawie już przeprowadzono całe postępowanie, z kasacją włącznie.

Obecni nie mają pytań do powoda. /…/

W tym miejscu pełnomocnik powoda wskazuje, iż pozwany nie odpowiadał na żadne wezwania przedsądowe kierowane przez nią.

W tym miejscu pozwany oświadcza, iż ja nie reagowałem na stanowisko strony powodowej gdyż nie zgadałem się z wyrokiem, złożyłem kasację, a po tym kiedy Sąd Najwyższy nie przyjął kasacji do rozpatrzenia, złożyłem wniosek w Europejskim Trybunale Praw Człowieka, który do dzisiaj tej sprawy nie rozpatrzył.

Sąd postanowił:

1. Odroczyć rozpoznanie sprawy do dnia 11 września 2013r., godz.13.00, sala 14

2. Pełnomocnik powoda o terminie zawiadomiona, zobowiązana do złożenia tzw. dalszego pisma przygotowawczego, tj. powołania w

formie pisma procesowego wszelkich twierdzeń, zarzutów i wniosków, w tym wniosków dowodowych – w terminie 14 dni pod rygorem zwrotu tego pisma (art. 207 § 7 kpc) i pominięcia w przyszłości zgłoszonych przez stronę powodową twierdzeń, zarzutów i wniosków w toku dalszego postępowania (art. 207 § 3, § 5 w zw. z art. 207 § 6 kpc).

3. Pełnomocnik pozwanego o terminie zawiadomiona, zobowiązana do złożenia tzw. dalszego pisma przygotowawczego, tj. powołania w formie pisma procesowego wszelkich twierdzeń, zarzutów i wniosków, w tym wniosków dowodowych – w terminie 14 dni pod rygorem zwrotu tego pisma (art. 207 § 7 kpc) i pominięcia w przyszłości zgłoszonych przez stronę powodową twierdzeń, zarzutów i wniosków w toku dalszego postępowania (art. 207 § 3, § 5 w zw. z art. 207 § 6 kpc).

4. Pozwany o terminie zawiadomiony, zobowiązany do osobistego stawiennictwa celem przesłuchania go w charakterze strony pod rygorem pominięcia dowodu z przesłuchania go w charakterze strony.

5. Akta przedłożyć pełniącemu obowiązki Prezesa Sądu Rejonowego w Sopocie – Wiceprezesowi Sądu Rejonowego w Sopocie SSR Piotrowi Pancer celem rozważenia zasadności zarządzenia rozpoznania sprawy w składzie 3 sędziów zawodowych ze względu na precedensowy charakter sprawy (art.47 par.4 kpc)

6. Zwrócić się do Sądu Rejonowego dla Warszawy -Mokotowa w Warszawie o akta I Co 275/12 wskazując termin rozprawy.

7. Zwrócić się do Sądu Okręgowego w Gdańsku z uprzejmą prośbą o przesłanie akt sprawy I ACa 1520/10 (jednocześnie wskazując sygn. akt I ACa 361/12 / sprawa ze skargi o wznowienie postępowania/) wskazując na termin rozprawy oraz zaznaczając, że akta sprawy zostaną zwrócone niezwłocznie po wykorzystaniu.

środa, 21 sierpnia 2013 10:04
Krzysztof Wyszkowski
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lechowi Wałęsie udowodniono, że był TW. Sądy, które wyrokują inaczej, wbrew faktom, popełniają przestępstwo. Dlatego wdrażana będzie reforma niezdekomunizowanego sądownictwa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

O k.....wa! Był to jakiś frustrat tak twierdzi.
A ja twierdze, że ty byłeś agentem.
Do pierdla na reszte zycia.
I tak "słabe życie, słaba śmierć"............
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy ktoś wie jak umiescic zdjecie w polu gdzie piszemy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy już cały sekretariat biura komsomołu się zebrał czy jeszcze ktoś dołączyć ma ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie, nie.... czekaliśmy tylko na Towarzysza, a skoro już Towarzysz dołączył, może niech poprowadzi obrady Rady Kołchozu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

łowca, dlaczego piszesz te posty?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

Koszt stworzenia strony internetowej (11 odpowiedzi)

Jaki może być koszt związany ze stworzeniem strony internetowej? Zastanawiam się czy powinna to...

Muza musi grać. (2699 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

Jakie ciekawe gadżety do biura podróży (5 odpowiedzi)

Witam, Planuje zakup nowej partii gadżetów dla klientów Biura Podrózy. Specjalizujemy sie w...

do góry