Widok

Czy mamy mieszkać pod mostem?!

Hydepark Temat dostępny też na forum:
Jak to możliwe? Żeby przez całą długość Obwodnicy Gdańsk Południe zostawić tylko jedno jedyne gospodarstwo rolne i to w odległości zaledwie 30 metrów od mostu?
Jesteśmy rodziną od lat zamieszkałą na Olszynce. Zajmujemy się uprawą warzyw: od nowalijek do upraw jesiennych, a także uprawą kwiatów. Gospodarstwo jest naszym jedynym źródłem dochodu. Jak to możliwe, że ktoś wydał pozwolenie na budowę, zostawiając nas na pastwę losu?
Pas drogowy biegnie 5 metrów od budynku, most 30m od budynku, przewidywana liczba samochodów przejeżdżających przez most na dobę – 30tys., przez tunel foliowy przechodzi granica, zasypane rowy melioracyjne są przyczyną podmoknięć terenu uprawy, a także wysuszenia w porze letniej. Na budynku mieszkalnym powstaje coraz więcej pęknięć, hałas(dźwig, ciężarówki, betoniarki, trąbienie, gwizdanie, koparki, walce), dudnienie, całe nasze podwórko drży pod wpływem pracy na placu budowy, która zaczyna się o 7 rano a kończy o 22. W powietrzu unosi się kurz, hałas jest nie do wytrzymania, nawet w domu nie ma odpoczynku – hałas wcale tu nie jest mniejszy, a na dodatek czuć jak podłoga drży pod wpływem pracy maszyn. Na domiar złego uzyskaliśmy pozwolenie na budowę budynku gospodarczo garażowego „na własną odpowiedzialność”, ponieważ znajdowałby się on w zbyt małej odległości od wału przeciwpowodziowego i mostu(od mostu 30m). Budynek ten jest nam bardzo potrzebny do przechowywania i przygotowywania warzyw i kwiatów w okresie zimowym i letnim, bez niego po prostu ponosimy straty. Ze strony urzędników nie możemy uzyskać żadnej pomocy: podanie o wykup naszej ziemi wysłane do GDDKiA w 2007r pozostało bez odpowiedzi, interwencje w Ochronie Środowiska – bez skutku, wysyłaliśmy pisma do Urzędu Marszałkowskiego, Zarządu Melioracji oraz wysyłaliśmy mnóstwo odwołań od otrzymanych pism, ale wszystko bez żadnego rezultatu. Dodam, że nie chcemy przecież wstrzymać budowy, chcemy po prostu godnie żyć i spokojnie pracować… Co więc mamy robić?
Artykuł na nasz temat:
http://www.dziennikbaltycki.pl/fakty24/375826,gdansk-obwodnica-zabierze-im-spokoj-i-prace,id,t.html
Filmik pokazujący bliskość budowy, podmokłe podwórko, hałas i malutką odlełość naszej posesji od powstającego mostu:
http://www.youtube.com/watch?v=opzV-Gl3EI0
a to filmik, który jest dowodem na to, jak silnie odczuwalne są wstrząsy!
http://www.youtube.com/watch?v=eARW0yeZzeE
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
i niejednemu zaszkodziłą
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
jeżeli to możliwe w świetle dokumentów, z którymi trzeba się najpierw zapoznać, to normalna sprawa. Nie widzę problemu.

Beata Nowakowska
Adwokat
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kancelaria mieści się na Hallera 140

telefon 58 3800333 i 606455353
przeczytałam artykuł w Dzienniku Bałtyckim.

Pomijając inne sprawy, na decyzję pana Stosika z WINB jest odpowiedź w postaci praktycznego monitorowania pęknięć. Poza kształtowaniem relacji z tym panem, wiem jak zrobić to badanie.
w razie potrzeby mail: poczta@adwokatnowakowska.pl
Swietne!!!

A pewno juz wielu myslalo ze to NIE normalna sprawa :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
wnioski już złożone. Zobaczymy co się będzie działo. Będziemy walczyć.
Trzymamy kciuki i prosimy o wieści !
Tak, tez trzymam kciuki i czekamy na wiesci.
Powodzenia!
mamy nadzieję, że tym razem się uda. narazie czekamy na jakąś odpowiedź.
http://www.youtube.com/watch?v=FNCgnOum_2U

-> kolejny filmik
Dziś przyjechało do nas Radio Gdańsk, przyszło wielu mieszkańców Olszynki, którzy chętnie rozmawiali między innymi nt zasypanych rowów melioracyjnych. Ale ponieważ lista skarg i pytań jest długa być może Pani Redaktor odwiedzi nas po raz drugi.
Zapomniałam dodać, że audycja do posłuchania w Radiu Gdańsk, w czwartek o 17-17.20
Mam nadzieje ze Ci wszyscy smieszni urzednicy - ktorzy utrudniali Wam rozwiazanie sytuacji- zapamietaja Was dlugo.... :)
TRZYMAM KCIUKI , najwazniejsze ze sie nie poddaliscie:)!!!!
Trzymam kciuki, aby zmasowane działanie p. Nowakowskiej i mediów przyniosło jakiś efekt. Ciekawe co by było, gdyby którys z miejskich włodarzy miał tak zyc, z budowa na posesji
Udostępniałam tutaj zdjęcia z wizyty radia u nas.

https://picasaweb.google.com/106466633455649108196/RadioGdansk10Maja2011?feat=directlink
słuchałem relacji. Niezła jazda. Bierzcie się razem do kupy, razem, jak "śmierdzi" bardziej boli.
I trzymajcie tą napastliwą babę. Chyba nie ma hamulców przed powagą urzędu. Nie wiem, na ile olewa nas Polska, bo nie mam takiej, jak Wy sytuacji, ale wygląda na to, że baba się nie boi i nie pieści z gościami z urzędów. w tym kraju tylko upierdliwość i silny charakter są przebojowe. Ciepłe kluski nie mają szans
A co to była za audycja? Jest do posłuchania na stronie Radia Gdańsk?
CZEKAM I CZEKA NA TE AUDYCJE JESZCZE JEJ NIE MA W ARCHIWUM RADIA GDANSK.... MAM NADZIEJE ZE NA DNIACH BEDZIE. ...
PS. JAKA BABA...? O KOGO CHODZI?
Materiały nadawane na żywo z SNG nie "idą" do archiwum
do góry