Widok

Czy można jeździć ul.Słowackiego na rowerze??

Wrzeszcz Górny Temat dostępny też na forum:
Witam!
Mam do was pytanie!
Czy można jeździć na rowerze ul.Słowackiego?
A mianowicie jej dwupasmową częścią!!!
Sprawa wygląda tak!!!
Jadąc do góry tj. w stronę Matarnii na samym początku tego odcinka jest znak zakazu ruchu rowerami,ale nie ma nic że nie można po chodniku!Dalej na tym odcinku jest znak zakaz ruchu rowerami z tabliczką "dotyczy również utwardzonego pobocza" !!
więc tu nasówa się moje pierwsze pytanie:Co to jest to "utwardzone pobocze"??Chodnik?? I tu kończą się wątpliwości z jazdą w tym kierunku!!

Natomiast jadąc w dół tj.w stronę wrzeszcza zaraz za IKEĄ kończy się ścieżka rowerowa jest znak koniec nakazu jazdy rowerem(chodziło o tą ścieżke) i dalej aż do końca nie ma żadnego znaku!!I tu kolejne pytanie:Czy w tym kierunku można jechac rowerem??
P.S.ostatnio widziałem gościa jak w dół smigał rowerem!!(czyżby chciał zrobić sobie zdjęcie na pobliskim fotoradarze przekraczając dozwoloną prędkość?? ;) )
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pobocze to część jezdni, więc nie chodnik - to tyle w tym kierunku.

a w drugim - nie znam dokładnie oznakowania tam, ale na upartego, jesli jest tak jak mówisz wadza może się przyczepić, że jest wdłuż słowackiego ścieżka (chodzi o tę do matemblewa), a skoro jest to nie można jezdnią.

a tak czy inaczej - wiem jak ja jeżdzę po słowackiego w stronę wrzeszcza i nie chciałbym tam spotkać takiego drugiego siebie w samochodzie gdy jestem na rowerze - nie jeździjcie tamtędy.

no ale tam nie ma pobocza tylko jezdnia,kraweznik i chodnik!!wiec co to jest to utwardzone pobocze??row??las??

a jak sie konczy ta sciezka i nie ma dalej zakazu tylko koniec nakazu to chyba mozna!!!
jak myslicie??
można, tylko, że wiedząc jak sam tamtędy jeżdzę samochodem nie zaryzykowałbym jazdy rowerem.

i czytaj uwaznie - chodnik to nie jezdnia. skoro więc jest tam chodnik (nie wiem czy jest, słowackiego zazwyczaj przeskakuję w poprzek, a wzdłuż wole nadłożyć drogi przez matemblewo).

utwardzone pobocze to ten kraweznik :D nie wolno po krawezniku jechac.
moze to i racja bo zaraz za kraweznikiem zazwyczaj jest barierka i byloby za malo miejsca i mozna by stracic rownowage i przewrocic sie pod jadacego TIR-a :D
kiedyś jak podjeżdżałem pod słowackiego to akurat przed zakazem (tym pierwszym) stał sobie policjant z fotoradarem. nie zwrocił mi zadnej uwagi jedynie zmieżył predkość:-)))a z resztą czasami jakis radiowoz stoi w zatoczce przy przejsciu dla pieszych i jeszcze nikt mi nie zwrocił uwagi a podjezdzam dosyc czesto pod słowaka. a co do zjazdu to niewiem ale słyszałem ze mozna całkiem niezle predkosci wykrecic:D:D
Wszystko jest do czasu. Ja na przykład mandat dostałem :-(
Jest jeszcze druga mało przyjemna sprawa.
Gdy dojdzie do wypadku wina będzie po stronie rowerzysty.
Wjazd pomimo zakazu to jak sprezentowanie kierowcy licencji na zabijanie.

Należy pamiętać, że zdrowie i życie ma się jedno, a zakazów nie stawiają dla śmiechu.

Często jeżdżę tam samochodem i widzę jak jeżdżą inni. Nie jest to bezpieczna trasa dla rowerów. Znajomy skasował na tym zjeździe auto.
ale tak w nocy jak nie ma samochodow to bym sie bujnol tam ciekawe ile da sie wyciagnac!!moze nawet zdjecie radarem by sie dalo zrobic sobie!! :D
Zjeżdżałem Słowackiego jak jeszcze nie była otwarta i ztego co pamiętam to wyrobiłem trochę ponad 40, ale nie starałem się uzyskać jak najwięcej.
Jest faktem, że w dół nie ma żadnego zakazu - choć paradoksalnie przy wyjeździe z Matemblewa jest zakaz jazdy rowerem, traktorem itp. Ale ktoś jadąc zgodnie z prawem z góry nie widzi tego zakazu, który stoi przy bocznej uliczce - czyli właściwie nadal on go nie dotyczy.
A przy sprzyjających warunkach da się wykręcić... Rzeczywiście można byłoby nawet dostać mandat z fotoradaru, ale jak ustaliłem on nie dostrzega rowerzystów ogóle, czyli nawet nie ma możliwości zweryfikowania prawidłowości wyświetleń własnego licznika.
SzC napisał(a):

> Jest faktem, że w dół nie ma żadnego zakazu - choć
> paradoksalnie przy wyjeździe z Matemblewa jest zakaz jazdy
> rowerem, traktorem itp. Ale ktoś jadąc zgodnie z prawem z góry
> nie widzi tego zakazu, który stoi przy bocznej uliczce - czyli
> właściwie nadal on go nie dotyczy.

hmmm, może zakaz jest tylko na jezdni w kierunku 'pod górę'?? A z oszczędności nie postawiono znaku 'nakaz jazdy w prawo' z tabliczką 'dotyczy rowerzystów' ;-))
Nawet by to mialo sens - jadąc w dól można rowerem bez większego problemu jechać w okolicach dopuszczalnej prawem vmax :-)
Ścieżka przez Matemblewo jest rewelacyjna, ale wieczorem, zwlaszcza po liściach i w dól, jedzie się nieciekawie (jak ktoś jeździ 'użytkowo', nie rekreacyjnie)

> A przy sprzyjających warunkach da się wykręcić... Rzeczywiście
> można byłoby nawet dostać mandat z fotoradaru, ale jak
> ustaliłem on nie dostrzega rowerzystów ogóle, czyli nawet nie
> ma możliwości zweryfikowania prawidłowości wyświetleń własnego
> licznika.

dostrzega!!! aż się zdziwilem ostatnio :-)) Może dlatego że jechalem z jedną boczną sakwą.
pozdr/Wojtek
Wojtek_ napisał(a):

> dostrzega!!! aż się zdziwilem ostatnio :-)) Może dlatego że
> jechalem z jedną boczną sakwą.

Może to zależy od materiału ramy, albo od przybrania sylwetki mniej albo bardziej aero? ;-) Przy mnie nigdy jeszcze nie zareagował, choć się starałem.
No to moze we dwojke rownolegle ;), albo bez trzymanki z szeroko rozlozonym rekami :P
Proponuje kask z blachy nałozyć na głowe, żeby te fale miały się od czego odbijać ;]
wlasciwie to powinien reagowac na rowerzysta tak jak na motocykliste!!!
a ile udalo wam sie tam wykrecic??
BERGI napisał(a):
> a ile udalo wam sie tam wykrecic??

na dolnym odcinku tam gdzie Honda Pomirski - nieco wyżej - mijałem busa przy 72 .

;)
Bergi pytał o rower nie o samochód ;]
pomyłka - 74. A jeżeli chodzi o samochód to nie sprawdzałem v-max na Słowackiego, bo to ryzykowne ;)

;)
z tego co słyszałem ten fotoradar nie robi zdjęć, ale tylko robi pomiar prędkośći... bardzo możliwe, że na samym dole stoi 2 gdzieś ukryty, do którego należy się uśmiechać
Bardzo często tamtędy wracam z wypadów rowerowych szosą. I przyznam, że mnie też to zawsze zastanawiało. Jeżeli chodzi o ścieżki rowerowe w tym miejscu to są, ale urywane, nie da się przejechać całego Słowackiego drogą rowerową. Dlatego ja,jadąc pod górę jadę poboczem bardzo wąskim z prawej strony. Natomiast jak wracam zjeżdżam szosą.
Dla zainteresowanych:
Rowerem szosowym przy dobrym wietrze można tam wyciągnąć około 86km/h.

Inne tematy z forum Rowery

Jaki rower dla wysokiej kobiety? (129 odpowiedzi)

Przymierzam się do zakupu roweru, ale nie mam pojęcia jaki wybrać. Czy ktoś bardziej obeznany w...

Z Kościerzyny do Kościerzyny (3 odpowiedzi)

W najbliższą niedzielę, tj. 9 czerwca wybieram się na spokojną wycieczkę szosówką na trasie jak w...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (20 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

do góry