Widok

Czy wypada zamawiać prywatne paczki na firmowy adres?

Opinie do artykułu: Czy wypada zamawiać prywatne paczki na firmowy adres?.

Podobno coraz częściej robimy zakupy przez internet. Niestety, rozwój handlu w sieci nie idzie w parze z rozwojem oferty firm kurierskich. Zdarza się, że z racji mało korzystnych godzin rozwożenia paczek, klienci robiąc zakupy przez internet podają adres firmy, w której pracują. Czy to wypada, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy ruch samych przesyłek służbowych już bywa wzmożony?

Jak z tym zjawiskiem radzą sobie trójmiejskie firmy? W niektórych wprowadzono zakaz zamawiania ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

skąd pomysł mieszania w sprawę sekretariatów?

paczkę od kuriera odbiera bezpośrednio pracownik a nie sekretariat, jeśli ze względu na charakter pracy pracownik nie ma takiej możliwości to nie powinien zamawiać paczki do firmy i tyle w temacie. Nie rozumiem co to za wymysły w tym artykule i tworzenie różnych teorii,
popieram tę opinię 335 nie zgadzam się z tą opinią 23

ależ bzdury

Znam jedną firmę, w której kurier nie dzwoni nawet do pracowników, tylko dostarcza paczkę do sekretariatu a tam pani wkłada paczkę do pokoju na zapleczu i wysyła pracownikowi mejla.
Poza tym przypadkiem - nigdy nie słyszałam, żeby ktoś zamawiał paczkę inaczej niż kurierem, a w tym przypadku kurier dzwoni, pracownik wychodzi na chwilę i odbiera paczkę, a wszystko trwa krócej niż przerwa na papierosa.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 6

Pracuję w recepcji dużego biurowca i jest spory problem z prywatnymi przesyłkami.
Ludzie zamawiają paczki na adres biurowca podając tylko swoje dane. Ciężko jest im podać choćby piętro a podanie nazwy firmy w której pracują to już wielki wysiłek. Wydaje im się , że ja znam wszystkich (kilkaset osób) w budynku po nazwisku.
Mam swoje obowiązki. Cztery monitory , 72 kamery do ogarnięcia plus obsługa dwupoziomowego parkingu i oczywiście telefony i petenci recepcji.
Codzienne wizyty kilkunastu kurierów ze stosami paczek i pytaniami gdzie pracuje ten pan, ta pani, mogą rozwalić każdy poukładany system. Oczywiście większość adresatów nie raczy odbierać telefonów od kurierów i z recepcji. Ciągłe prośby kurierów o możliwość pozostawienia paczki też wkurzają. Miałem już kartony zalegające po kilka tygodni. O pretensjach ludzi, że przecież mogłem odebrać paczkę nie wspomnę.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czasami przy składaniu zamówienia nie ma dodatkowego miejsca na podanie dodatkowych szczegółów, może dlatego tak się dzieje?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Standardowe postępowanie kurierów. Nie dzwonią, a potem szukaj...

Ale jest na to jedna dobra metoda, którą stosuję czy to zamawiając do domu, czy do pracy.
Zawsze wybieram wysyłkę za pobraniem. Wtedy MUSI zadzwonić.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

gorzej jak nie odbierzesz telefonu

albo nadawca zle wpisze numer
wtedy kurier robi z paczki adresat nieznany i paczka wraca do nadawcy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

chyba pracujesz w sekretariacie

jeżeli pracodawca nie zakaże, to co za problem?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

To zalezy od zakresu zadań sekretarki

W niektórych organizacjach to nie problem, w innych, szczególnie tak gdzie trzeba ogarnąć pracę kilkudziesięciu-kilkuset osób, to może być nie do wykonania. Lepiej jeśli kurier dostarcza do konkretnego pracownika, to rodzi mniej problemów.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Robienie problemu z niczego.

Tak głupia sprawa, że aż dziw, iż ktoś się nią zainteresować. Jeszcze z sikania w pracy zróbcie problem. Czy ludzie mogą siusiać w pracy i czy przypadkiem nie powinni za to płacić.'
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 10

200

Ciekawe dla kogo będzie pracowała sekretarka odbierająca przesyłki np dla pracowników firmy, w której pracuje 200 osób. Niech sobie odbierze paczkę dla jednej osoby z poinformowaniem jej. To zajmie może 1-2 min. Teraz pomnóż to przez ilość osób, które danego dnia coś zamówią... No i ocena czy paczka nie uszkodzona itd. Masakra. Moim zdaniem paczkomaty to przyszłość. Jeśli kurierzy nie dostosowują się do godzin wieczornych to Inpost naturalnie ich wygryzie.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

Podobnych beretów dawno nie czytałam.

Ludzie zamawiają paczki sporadycznie. Pracuje w firmie zatrudniającej powyżej 200 osób. Jak się trafią 3 pączki miesięcznie to dużo. Nikomu to nie przeszkadza.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

chyba dajecie taki wycisk tym ludziom, że nie mają kasy na zamawianie, albo czasu, bo zasuwają przy taśmie na produkcji....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

80

A ja pracuję w firmie 80 osobowej i widzę, że sekretariat ma już dość pracy przy tej ilości osób. Więc oszczędź sobie komentarza o beretach. Sporadycznie zamawia ten, co kasy nie ma. U nas w firmie są osoby, co codziennie coś odbierają. Nie mierz ludzi i innych firm swoją miarą.
Zastanów się, czy sama chciałabyś odbierać codziennie za kogoś paczki, nie mając wystarczająco czasu na własną pracę.
Przy okazji... Trzy paczki w miesiącu na 200 osób. Wychodzi na to, że jedna osoba zamawia coś raz na kilka lat? Gdzie ty pracujesz?

pod warunkiem że kurier będzie tak miły, że będzie dzwonił i wyczekiwał każdego klienta z osobna.
W praktyce jest tak że do biurowca podjeżdża kurier, ma 30 paczek na dany adres firmy, zostawia je osobie odpowiedzialnej za logistykę jednym podpisem potwierdza odbiór i co?

Logistyka otwiera paczki, wpisuje rzeczy do ewidencji, a nagle się okazuje że część paczek które nadeszły na adres firmy to jakieś prywatne przesyłki pracowników
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

oczywiście!

Zamówiłem pakę dla odchodzącej emerytki z naszej firmy i kurier - choć są wartownicy - wjechał na teren i podjechał pod budynek wskazany w adresie wraz z nrem pokoju. Łatwo i wygodnie, bo paka była nie tyle dla mnie, co dla odchodzącej koleżanki na emeryturę. Także taksówki wjeżdżają bez problemu - rozległa firma.

sekretarka i tak nic nie robi więc może odebrać moją paczkę.

Zawsze tak robię, co za problem?
popieram tę opinię 63 nie zgadzam się z tą opinią 128

Chyba u Ciebie nic nie robi?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5

nic nie robi?

u mnie sekretarka zasuwa, zajmuje sie tysiacem spraw, mysli gdzie jest prezes, gdzie go nie ma agdzie bc powinien, musi pamietac wszystko za wszystkich i ma mnoswo obowiazkow, chyba pracujesz w malej slabiutkiej firmie gdzie seklrearka sie nudzi, bo u mnie kawy nie ma kiedy wypic :D
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 8

u mnie siedzi z gębą w telefonie nawet na oczach szefa

więc pewnie zależy od firmy...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

ciemnogród

Ależ Ty jesteś durny/a i tępy/a....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Trochę normalności proszę ... Za chwilę zaparzenie herbaty w służbowym czajniku okaże się problemem za 2 zł ...
popieram tę opinię 215 nie zgadzam się z tą opinią 11

i papier toaletowy będą wydzielać...
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 0

Robota nie gęś, ona się nie wytopi. A mnie denerwuje to ciągłe szczękanie szklanek w kantorze, i to ciągłe syczenie gazu!
-...Pani prezesie, przychodzimy tak wcześnie, jesteśmy bez śniadania.

Oni gotują herbatę na gazie. A kto płaci za gaz? Ja! A gdzie tu jest sens? Od dzisiaj panowie będą płacili. (...) I ja to robię dla panów dobra - oni się teraz wstydzą pić herbatę. Bo ich gryzie sumnienie, że to na moim gazie. A jak każdy zapłaci, to będzie śmiały! Będzie mógł patrzeć do mnie prosto w oczy! I to jest bardzo moralne, panie Stein. Bardzo!"
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3

2zł

2zł razy ile? ile tych herbat?

wszystko jest kwestią dogadania się

bardzo często jest to najbardziej rozsądne miejsce, gdyż z jakiegoś powodu kurierzy są niezwykle zszokowani, że o godz. 12:30 w mieszkaniu nikogo nie ma ;) A w pracy akurat jesteśmy - ot zaskoczenie ;) Dlatego jeśli szefostwo się zgadza, to to jest super pomysł. U mnie w firmie można to robić, ale recepcja pobiera chyba 1 albo 2 zł za tę przysługę. Ja osobiście nie korzystam, bo kurierzy zostawiają mi paczki w ochronie-recepcji
popieram tę opinię 96 nie zgadzam się z tą opinią 3

kurier

To najgorsza opcja dostawy prywatnej paczki. "będem między 10 a 11", a potem przyjeżdża Panisko o 17:30.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 9

uuu trzech kurierów zminusowało :D
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Będę między 11 a 17

To są dopiero widełki...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

10-18

Jesteś w domu 9- do nocy i do rana
Nie przyjeżdża

Boże, co za bzdury. Zamawiam zawsze do pracy. Kurier dzwoni, ja wychodzę przed budynek, odbieram paczkę i wrzucam ją do własnego samochodu. Wszystko trwa max 2 minuty i nikogo w to nie angażuję ani nikomu nie przeszkadzam. Oszczędzam i szanuję czas swój i kuriera.
popieram tę opinię 232 nie zgadzam się z tą opinią 9

I okradasz pracodawcę z 2min twojej pracy.

Kawki, herbatki, papieroski, ploteczki, kurier, toaleta.. i z 8h pracy za którą ci płacą, robi się 6h.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 42

Wychodzę raz na 2 tygodnie na 2 minuty po paczkę- okradam pracodawcę. Wychodzę codziennie kilka razy na 5 minut do toalety- nie okradam pracodawcy. Gdzie uczą takiego rozumowania rzeczywistości?
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cóż...

Zgodnie z kodeksem pracy, na każdą przepracowaną godzinę (poza ostatnią) przypada 5min przerwy, ale. Ale tę przerwę liczy się od momentu oderwania się od czynności służbowych, więc na upartego drapanie po nosie można też policzyć jako przerwę. Ps. To nie ja tak głupio ten przepis wymyśliłem, pretensje do PIP.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Chodzi o pracę przed monitorem

Nie masz 5 minut wolnego ale 5 minut przerwy od pracy przy monitorze, np. pracodawca może Ci zlecić w tym czasie pracę z dokumentami papierowymi.

Chyba mam prawo się wyszczać. Czy mam lać w majty. Debilu. Przerwa przysługuje w pracy. Chyba ze u ciebie leją w gacie pracownicy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

A szcz*sz w trakcie odbioru paczki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Brawo,chociaż jedna osoba wspomina o szacunku do czyjejś pracy a do tego myśli.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli się tylko da wybieram opcję paczkomatu i odbieram kiedy chcę. Jeśli się nie da zamawiam do pracy, bo inaczej nigdy bym nie odebrała przesyłki. Ale nigdy, w żadnej firmie nikt nie robił z tego problemu...
popieram tę opinię 84 nie zgadzam się z tą opinią 7

pamietaj ze paczkomat to nie jedyna opcja

kazda firma ma punkty partnerskie do ktorych mozesz przekierowac paczke

zamawiasz przez dhl mozesz paczke przekierowac do zabki i tam odebrac
w dpd mozesz przekierowac do stacji orlenu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Srestia robi problem

W ergo hestii robią z tego problem. Byłam pracowałam to wiem. Dziady, złodzieje, prominenci

Czy wypada?

To jedna z niewielu rzeczy , która firmę nic nie kosztuje a może coś zrobić dla pracownika , pomóc mu. Poza tym ten nie lata nie wiadomo gdzie po paczki (w czasie pracy) tylko siedzi w robocie. Korzystają więc wszyscy. Nawet kurierzy mają korzyść bo nie "całują klamki" kiedy kogoś nie ma w domu. Same pożytki dla wszystkich.
popieram tę opinię 151 nie zgadzam się z tą opinią 4

w tych wysokich szklakach w Oliwie

to będzie zawsze problem
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 8

No nie jest właśnie to problemem. Firma w której pracuję nie probuje mnie wyrzymać tak jak LPP czy te inne firemki z artykułu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zawsze zamawiam dostawę do pracy, nie wiedziałem że muszę zapytać szefa (czyli samego siebie).
popieram tę opinię 72 nie zgadzam się z tą opinią 13

Hehe, szef wszystkich szefów :-DDD
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzięki temu że jest szefem może siedzieć i wypisywać komentarze, pytanie co ty ty korposzczurku tu robisz zamiast wklepywać w tabelki excela kolejne cyferki ....
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Tak, tak ja zapytalem

samego siebie czy moge i moi pracownicy moga. Odpowiedzialem TAK!!!!! Jak odbierzemy pracujac to nie myslimy jak odebrac i kiedy. Ostatecznie lepiej pracujemy wszyscy. Nie kazda przesylke mozna odebrac w paczkomacie. Sa takie co zawieraja zwrotne dokumenty!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czasem zamawiam do biura, czasem zamawiam do domu, bo mam pełną dowolność. Nawet jak w domu nikogo z domowników nie ma to kurier może zostawić paczkę ochroniarzowi. Polecam!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 24

Ty we łbie nawet kupy nie masz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

a nie może zostawić kamerdynerowi ?

albo major domusowi ?
ostatecznie ukraińskiej gosposi?
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale wiocha..

Masz ochroniarza? Pewnie jakiś emeryt za 3.20zł/h ? Ja mam bodyguarda z elitarnej jednostki GROM. A takim BMW jak posiadasz, to moja gosposia na zakupy jeździ. Zawsze aktualne, człowiek ze wsi wyjdzie, ale wieś z człowieka nigdy.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

U mnie tez jest ochrona, i co?
Mimo ze nie mam bmw.
Jest sporo zwyklych budynkow w trojmiescie z ochrona na miejscu.
Wielkie halo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

To jest dobry pomysł. Ale dla nowobogackich.

U mnie był problem z mostem zwodzonym, ale gdy kazałem służbie zamontować wideodomofon przed fosą - problem zniknął. Kurier się anonsuje, podaje hasło, macha białą flagą - i zostaje wpuszczony na dziedziniec.
Tak się to robi.

Ja

A nie lepiej pokojówce lub lokajowi - ja tak robię.

Z naszych badań wynika, że nawet 69% kupujących na Allegro chciałoby odbierać przesyłki wieczorem - w domu, po pracy. Wspólnie z firmą DHL przygotowaliśmy nową formę przesyłki w bardzo korzystnej cenie, niższej niż średnia cena przesyłki kurierskiej na Allegro. Dzięki temu możesz zaproponować swoim klientom wygodną dostawę kurierem w godzinach 18:00-22:00 w większości miast, na pozostałych terenach 17:00-22:00, w atrakcyjnej cenie 9,95 zł netto.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tylko nie wszystkie paczki przychodza z allegro, a wiekszosc sklepow internetowych nie ma takiej opcji. Poza tym nie kazdy biegnie do domu prosto z pracy :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

paczkomat

Gościu, masz paczkomat dla takich jak ty. Rynek reguluje wszystko, ktoś nie ma usługi, nie sprzedaje i tyle. Ta twoja większość sklepów upadnie, jak nie będzie nadążała. Ja np nie kupuję, jak paczkomatu nie ma :P
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

O ile jest taka opcja, to zawsze zamawiam do paczkomatu. Jednak mam kilka takich sklepow z wysylka wylacznie kurierem, gdzie kupuję regularnie, bo po prostu nigdzie indziej nie dostane danego towaru. Na szczescie moja firma nie robi problemow z odbiorem paczki w pracy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Z naszych badań"

Czyli z czyich?
Bo z moich wynika zupełnie coś innego. Amoje są mojsze.

Testowałem ostatnio tą opcję

Kurier przyjechał normalnie rano i dzwonił z pretensjami, że nikogo nie ma. Czyli po staremu :)

Gimbusy nieposiadaja mózgu dlatego sązdziwione ze nie mogą podawac adresu firmowego.

Wczoraj taki jeden przyniósł swoje niepopakowane graty na pocztę wielkie pudło ze szkłem zdziowiony ze nie mają tak wielkiego kartonu :) jeszcze sie pytał co ma teraz zrobic ,:) Kobieta sie zlitowała sprzedała mu folie bą belkową ,a idiota jeszce sie pyta czy wystarczy do oklejenia tak wielkiej paczki tasma biurowa 2 cm szerokości.Znowu sie zliwtowała i sprzedała mu tasme do pakowania.20 minut stania w kolejce a gimbus nadal niewiedział co ma zrobić.Biedne jego dziecko skoro on jest takim nieudacznikiem to jak wychowa swojego dzieciaka. Gdyby gimbus trafił najpierw do papierniczego to by mu sprzedali co potrzebuje ale to wyższy stan umysłu tego na studiach sie nie nauczył:)
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 8

Nie obrażaj studiów, bo na nie trafiają ludzie, którzy potrafią wykonać takie podstawowe czynności jak pakowanie przesyłki. On zapewne nawet podstawówki nie skończył. I ludzie się później dziwią, że zarabiają grosze. Ja się nie dziwię, że debil zarabia grosze skoro wszędzie trzeba go prowadzić za rękę.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mógł cyknąć fotkę

I wysłać przesyłkę smartfonem

W normalnych firmach nie ma z tym problemu. Recepcja przyjmuje wszystkie paczki.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

Skoro tak mówisz, to powinien Ci ktoś mówić ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

ale wydumany problem

ostatnio zamawiałem 6 worków obornika końskiego pod iglaki i nie było problemu
wprawdzie panie z administrative associate patrzą na mnie od tej pory niechętnie , ale zawsze im przypominam , że w naszej firmie wzajemna uprzejmość i koleżeństwo to nadrzędne wartości ( nasze DNA jak mówi nasz PR manager )
i jeszcze przycebuliłem na koszcie wysyłki , bo podałem nasz numer płatnika , firma nie zbiednieje
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 3

"..panie z administrative associate..."

Dzięki :) :)
Promyk słońca :)
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

I nie stanowiło to u-nie-do-god-nie-nia?

Jeśli firma, w której spędzasz 1/3 swojego życia nie pozwala na korzystanie z adresu to uciekajcie z takiej firmy. Ja solidaryzując się nie będę korzystał z tych wymienionych w artykule!
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziennikarce za ciezko napisac artykul w calosci po polsku. "Internaszynal stajl" jest teraz taki modny :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja pracuję w małej firmie i zawsze zamawiam do pracy, zwłaszcza przesyłki listem poleconym.

Żaden listonosz nie zostawi wtedy awizo, że adresata nie było w domu.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

wolałbym odbierać

przesyłki w domu, ale jak do tej pory kurierzy jeździli jedynie do godz. 16-tej, więc jakie wyjście - wyskoczyć z pracy do domu?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

I to jest właśnie pierwszy objaw korpo

Jeżeli jakieś szefowe HRów plotą bzdury o tym, że wprowadzają opłatę, albo zabrania się pracownikom zamawiać swoich paczek w ogóle, oznacza to jedynie, że ludziom się w d..ach przewróciło, a firma jest na prostej drodze do korpo w negatywnym sensie.
Otóż recepcja, czy też sekretariat są również dla pracowników, a nie tylko pracownik dla tychże. Proponuję zatem opuścić zadarte noski i wziąć się do roboty.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 4

"Otóż recepcja, czy też sekretariat są również dla pracowników"

zgadza się, ale nie do załatwiania prywaty. Rozumiem osobisty odbiór paczki w firmie i nic nikomu do tego, ale włączanie sekretariatu do swoich prywatnych celów do przegięcie
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co to do nas do pracy nie przychodziło

Sam zamawiałem tu komplet opon i kilka kartonów kafli. Normalną rzeczą są paczki małe, jakieś ciuchy, buty itp. to przychodzi przynajmniej raz w tygodniu, ale przychodziły też też części do motocykli, rower, a nawet kabina prysznicowa.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak. Wypada.

Zamykam temat.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1

Marta

Dzięki Bogu jestem szefem sama dla siebie :-) I zamawiam do pracy zarówno przesyłki firmowe jak i prywatne. I nie widziałabym żadnego problemu, aby moim pracownicy zamawiali swoje paczki do biura.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

administrative associate

cleaner of flat areas hehehe
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Danii bez problemu można wybrać adres dostawy jako firmowy. Na stronie sklepów internetowych zawsze jest do wyboru adres dostawy prywatny albo do miejsca pracy i nikt z tego powodu nie robi dramatu. U nas jak zwykle wielkie zagadnienie i temat na rozprawę doktorską.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

też mi wielki problem...

że recepcjonistka odbierze przesyłkę i wrzuci do szafki. Korpo jak zwykle pod górę pracownikowi. Wyrzuć i wypluć. Z drugiej strony firmy kurierskie zarabiają na tym więc powinny dostosować swoje godziny pracy do klienta, a nie na odwrót.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

No przecież wypada jeśli jestem prezesem

A co to za różnica. czy do domu czy do firmy ? Lata komuny i zakładów sie pokończył

"administrative associate"?

Acha, już wiem.
To po polsku drugi zastępca pomocnika sekretarki.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

W korporacjach, nie wypada odebrać paczki, rozmawiać, uśmiechać się, zjeść posiłek, a nawet odlać się, kiedy trzeba...

Wypada natomiast zap....alać po 12 godzin i powtarzać sobie, że jest się niezbędnym "małym trybikiem" w wielkiej machinie korporacji, która jest twoim domem i rodziną.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 5

administrative associate

To już trudno napisać "sekretarka", "menedżer", itd.?

"administrative associate"

OMG.

Napisać tego po polsku się nie da, po prostu to niemożliwe...

zakaz paczek na adres firmowy

tylko w polsce. Na zachodzie sie zamawia do firmy lub do domu a jak w domu cie niema to paczka londuje w najblizszym sklepiku, i co by taki sklepiarz polski powiedzial skoro nawet recepcja w firmie odmawia.

lol. LUdzie jestescie denni , zero odruchow ludzkich. to jest tylko PACZKA....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Londuje? Co to?

A jak jest uszkodzona ?

Sklepowe robią zrzutę czy też przy kurierze sprawdzają i papiery reklamacyjne wypisują ?

administrative associate

Idę się popłakać. HR Manager. PR manager. M u r z y ń s k o ś ć. Kolonializm. Panie Boże, widzisz, a nie grzmisz! Pozdrawiam.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 2

dokladnie Kappo zwykly, lokalny poganiacz niewolnikow dostał role i sie wyrzywa

z polakow zrobili sie tubylcy
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

"sekretarka" brzmi zbyt plebejsko ;)

A jak to

rozwiązano w hotelu sopot?

Paczki na adres firmowy

Jak się odbiera osobiście na adresie pracodawcy to nie widzę żadnych problemów sam zatrudniam kilka osób dla mnie nie ma z tym problemu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

czy wypada aż za nadto wykorzystywać swojego pracownika,

czy wypada siedzieć po godzinach pracy i pracować by firma nie miała problemu , czy wypada pracować za zaniżone wypłaty ..........................

w ziemi obiecanej cwany wlasiciel fabryki kasowal swoich robotnikow za wegiel potrzebny do ogrzania wody na herbate....

tyle mam w temacie na temat POLSKICH firm ktore nie pozwalaja pracownikowi nawet odebrac paczki w recepcji....
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Słownictwo dziennikarskie... ehh...

"....dość istotne uniedogodnienia." Proszę ! Czy autor ukończył jakąś podrzędną szkołę średnią jedynie i próbuje brzmieć profesjonalnie? " ...dość istotne niedogodności." Bez żartów. Jak już coś się tworzy to może warto pomyśleć, a nie próbować brzmieć profesjonalnie!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

koleżanki z sekretariatu to najlepszy paczkomat

obsługują wszystkich dostawców. Tylko trzeba z nimi dobrze żyć :)) Pozdrawiam dziewczyny z WP :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Biorąc pod uwagę to że niejednokrotnie kurier mówił mi że pracuje do 16 i albo odbiorę paczkę jak on pracuje albo w bazie to się nie zastanawiam i zamawiam na adres biura
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

administrative associate w firmie Kainos

Nikt w firmie Kainos pewnie nie ma pojęcia, co może znaczyć "administrative associate", tak jak i Dyzma nie wiedział, że étranger to nie nazwisko osoby przybyłej do jego urzędu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo panów przepraszam, ale mam ważnego interesanta - pana Etranżera.

Kogo? Nieważne. E T R A N Ż E R A.

Panowie wybacza ale mam ważnego interesanta PANA ETRANŻERA
:-)

Kanclerski łeb!

Nie jest to mądre

Oczywiście nikt nie może zabronić pracownikowi że tak powiem umówić się z kurierem pod adresem firmy, kurier dzwoni, pracownik wychodzi na chwilę z budynku i odbiera paczkę.

Natomiast zamawianie czegoś na adres firmy to pomysł niezbyt mądry, zwłaszcza że często spowoduje to wprowadzenie adresu firmy jako nazwy kupującego, co po pierwsze może mieć poważne konsekwencje skarbowe w razie kontroli u tego sprzedającego - może się okazać że zarządzi się krzyżową kontrolę firm i urząd zażąda wyjaśnień od firmy dlaczego zamawia przedmioty będące np. środkiem trwałym (bo przecież sklep wysłał je na adres firmy), a nie ma ich w ewidencji.

Dlatego każda paczka która przybędzie do firmy, powinna zostać wpisana do ewidencji, ale wtedy jest już własnością firmy, a nie pracownika którą ją zamówił.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 12

To urząd zapyta, czemu nie wprowadzono w koszty...

I weź tu wytłumacz i wyjaśnij każdą taką sytuację.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

wyobrażam sobie karę z US

Za zaniżanie kosztów i płacenie za dużych podatków od zbyt wysokich dochodów

To bardzo sluszna koncepcja

Chyba najwiekszy formalista z urzedu skarbowego na to jeszcze nie wpadl

Akurat wpadł i znam człowieka który miał z tego powodu problemy.

Właściciel warsztatu mający zwykły kilkucyfrowy numer klienta w jednej z hurtowni motoryzacyjnych.
Zniżki w hurtowni zależą od obrotu, więc właściciel warsztatu podał numer klienta na forum w internecie zachęcając żeby inni z niego korzystali i korzystając ze zniżek nabijali mu obrót i robili kolejne zniżki.

No tylko okazało się że każde skorzystanie z tego numeru powodowało wystawienie faktury której odbiorcą był warsztat.

I właśnie US zarządził krzyżową kontrolę w tych firmach i były z tego powodu może nie kary, ale poważne nieprzyjemności i dużo czasu spędzonego na udowadnianiu (i przez warsztat i hurtownię), że nikt nie jest wielbłądem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

chyba nie wiemy o konkursie

na najbardziej bzdurny artykuł miesiąca. Pewnie jakaś wewnętrzna zabawa trojmiasto.pl ;-)

Zawsze od lat zamawiam do biura

Pracuję zdalnie ze swojego domu…

A kurierzy?

A pomyślał ktoś o kurierach?
Tak jest szybciej i prościej
A to chyba dla adresata najważniejsze

Ja pomyslalem

Pozdrowienia dla kurierow

Rozwój firm kurierskich... Się cieszcie, że są jeszcze jelenie co chcą dygać za te grosze od rana do wieczora :D

A czy student może odbierać paczki w dziekanacie?

Chyba ten wątek redakcja pominęła?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

czy to wypada? phi

no nie rozśmieszajcie mnie. podaję adres budynku, bez wskazywania nazwy firmy, gdy kurier jest na miejscu to dzwoni, a ja przychodzę i odbieram paczkę. kukam, jeśli ktoś używa do odbioru sekretariatu/recepcji firmy, ale kto tak robi?

A ja sobie chodzę na pocztę.

Bo z niektórymi kurierami ciężko się doporozumieć, a na pocztę idę kiedy mam ochotę, bo moja całkiem nieźle działa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

...i stoję w kolejce pół godziny, bo na poczcie zawsze jest kolejka. Zdecydowanie wole paczkomat.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Można pooglądać też dewocjonalia

i poczytać "Resortowe dzieci''
Bo takie cuda teraz poczta sprzedaje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pytanie

A jak ta sprawa jest rozwiązana w trojmiasto.pl

jestem magazynierem na dostawach

miejsce pracy rampa
godziny od 8 do 20
lepiej żebym zamówił 'na rampę' niż się zwalniał bo muszę odebrać na chacie
z resztą to co odbieram, góra nie ma o tym żadnego pojęcia
czasami faktury za to co odebrałem kiszę w kieszeniach tydzień
i jakoś nikt nie zapyta, czy coś 'przyszło'
to skąd mogą wiedzieć, czy magazynierzy odbierają swoje zakupy ?

Co za bzdury

A czy wypada aby Polacy zarabiali takie grosze ???? Weź się do roboty redaktorze a nie za bzdury.

gdzie jest problem ??????

co za problem zamówić paczkę na adres firmowy przecież kurier przynosi paczkę do osoby zamawiającej a nie do sekretariatu więc nie rozumiem "obciążenia sekretariatu" . Co za pomysł pobierania opłaty od pracownika przecież w siedzibie firmy spędzamy większość dobowego czasu - a o to chodzi pracodawcy. Gdzie ten kurier miał by nas szukać w godzinach pracy w domu ?????? Ponadto kurierzy to tez pracownicy którzy po południa chcą spędzać w domu w rodziną. Od paru lat tak zamawiamy i współpracownicy nie widza problemu, żeby odebrać za kogoś kto jest akurat nieobecny

Mała paczka to pikuś :D

Kolega zamówil rok temu opony do biura buhaha :D:D najlepsze jest to ze parkuje 10 minut od miejsca pracy bo korporacja nie oferuje pracownikom parkingu. Jak dobrze, ze ja juz tam nie pracuję!

To efakt dziadostwa firm kurierskuch

J.w firmy kurierskie robia laske ze dostarczja przesylki. Generalnie nalezaloby wciasc urlop i czekac na laskawosc kuriera. Najlepiej jeszcze wyjsc do kuriera z domu bo on sie spieszy. Efektem tego jest zamawianie przedylek do firmy

Najlepsze jest to :-)

Nie bez powodu wyraźnie podkreślamy, że LPP to firma rodzinna. Dlatego w wyjątkowych sytuacjach, w przypadku konieczności wskazania adresu firmy jako miejsca odbioru przesyłki, uzgadniamy wcześniej jej odbiór z naszym działem administracyjnym.

Intel rulezz

Potwierdzam, Intel ma paczkomat na terenie kampusu. Poza tym kurier ma automatyczny system, w ktory wpisuje nazwiska pracownikow, do ktorych przyszly przesylki, po czym idzie majl z automatu, ze paczka przyszla.
I recepcja nie jest zajmowana.
Cudowny pracodawca, cudownie sie tam pracuje

czy można w firmie ładować akumulatory swoich aut?

a smartfony?
A myć nasze wózki? A brać wodę do domu, bo w firmie lepsza?

facebook.com/kurierzypolska

Najlepiej iść na prosty układ. Zawsze pracownik opłaca paczkę z góry, wtedy doręczenie przesyłki od momentu powiedzenia "Dzień Dobry" zajmuje 20 sekund.
A w kontrze do tego - ile zajmuje wypalenie kilku papierosów dziennie?

Co do komentarza niżej
"jakiegoś powodu kurierzy są niezwykle zszokowani, że o godz. 12:30 w mieszkaniu nikogo nie ma ;)
zapraszamy na dzień jazdy z nami, ze wszystkich adresów prywatnych doręczalność w godzinach 9-13 wynosi mniej więcej 75-80%
do góry