Widok
Czym jest wirus HPV? Jak się go pozbyć? Porada eksperta
Opinie do artykułu: Czym jest wirus HPV? Jak się go pozbyć? Porada eksperta.
Przedstawiamy kolejny artykuł z cyklu pt. Porada eksperta. Specjaliści z różnych dziedzin udzielają w nim porad na pytania nadsyłane przez naszych czytelników. Dzisiaj porady udziela Marek Dawicki, ginekolog-położnik z Kliniki INVICTA w Gdańsku. Po badaniu cytologicznym powiedziano mi, że mogłam zostać zarażona wirusem HPV. Jeżeli ta hipoteza się potwierdzi, chciałabym wiedzieć, czy są jakieś metody, aby wyeliminować wirus z organizmu? Mam 29 lat.Zakażenie HPV (wirus brodawczaka ludzkiego) ...
Przedstawiamy kolejny artykuł z cyklu pt. Porada eksperta. Specjaliści z różnych dziedzin udzielają w nim porad na pytania nadsyłane przez naszych czytelników. Dzisiaj porady udziela Marek Dawicki, ginekolog-położnik z Kliniki INVICTA w Gdańsku. Po badaniu cytologicznym powiedziano mi, że mogłam zostać zarażona wirusem HPV. Jeżeli ta hipoteza się potwierdzi, chciałabym wiedzieć, czy są jakieś metody, aby wyeliminować wirus z organizmu? Mam 29 lat.Zakażenie HPV (wirus brodawczaka ludzkiego) ...
Nikt nie powiedział, że lekarz od męskich spraw intymnych nie istnieje Bystrzaku. Tylko o to, że my kobiety się badamy i dość często chodzimy do ginekologa. Mężczyźni natomiast udają, że problemu nie ma i zapierają się przed każdym specjalistą w kitlu. A to również dla partnerek zagrożenie.
Sama znam kilka par gdzie kobieta się leczyła, ale to leczenie nie dawało żadnego skutku, bo facet miał w sobie bakterię. I przy każdym stosunku bakterię tę przekazywał.
Sama znam kilka par gdzie kobieta się leczyła, ale to leczenie nie dawało żadnego skutku, bo facet miał w sobie bakterię. I przy każdym stosunku bakterię tę przekazywał.
Prywatne kliniki niech się nie wypowiadają
Moja mam zmarła za raka szyjki macicy dwa miesiące temu. Gdy się dowiedział, że jest chora powinna mieć usuniętą szyjkę a w inviccie jej wyłyżeczkowali. Takie działanie nie dało jej szansy na przeżycie. Zmarła w bólach pozostawiając rodzinę w strasznej traumie. Gdyby jej droga na początku choroby poszła w kierunku państwowego szpitale pewnie moje dzieci miałyby by nadal kochającą, pełną życia babcię.
popieram
Jeśli się tyczy invicty też mamy z nią nie miłe wspomnienia . Po wykryciu że coś jest nie tak mieliśmy ( pisze w imieniu mojej drugiej połowy ) skierowanie na badania HPV kolposkopie, w inviccie trzeba było czekać ze trzy miesiące albo i dłużej na NFZ-towskie więc postanowiliśmy zapłacić im 160 zł za badanie które odbyło się z marszu nie wykazało żadnych zmian na szyjce i niby wszystko w porządku miało być . Na szczęście zarejestrowałem moja kochaną również do szpitala "Kopernika "jakiś miesiąc później na to samo badanie którego wynik był całkowicie inny po niedługim czasie miała już przeprowadzoną operacje ! W Maju będzie kontrola czy nie ma znowu jakichś nieprawidłowości ! Więc jak widać nie jest to chyba dobra firma i teraz sobie myślę gdybyśmy im w pełni zaufali co by było dalej !!
jak prz
Kochane wirus hpv to po prostu wirus .fakt najczesciej roznosi sie go droga plciowa .ale nie koniecznie ! Doradzam w tej kwesti wizyte u specjalisty a nie hyle lekarza . Wirus ma 3 fazy .utajona.subkliniczna i kliniczna. Pierwsza faza jest nie wykrywalna i nikt nie wie ze masz wirusa nawet lekarz jak cie bada nawet kolposkopem i cytologia tez jie wykaze wirusa ale juz zarazasz innych .ten stan u wielu moze trwac latami i nieswiadomie taki ktos zaraza . Faza subkliniczna . Tu juz badanie kolposkopowe jak i cytologiczne wykaze wirusa . Kliniczna to po prostu widoczne golym okiem klykciny konczyste . :) wcale cie maz jie musial zarazic . Moglas to zlapac na basenie . Jakuzi . WC . I u ginekologa jak nie zachowal ostroznosci a przed tobabadal pacjentke z wirusem w fazie utajonej . Badania tez wykazaly w grupie uczniow uczeszczajacej na baseny wiekszy az o 50% zachorowalnosc na wirusa watroby niz u uczniow na baseny nie uczeszczajacej . Wirus hpv ta droga tak samo sie roznosi . Kuzajka to tes wirus hpv tylko inny typ niz genitalne a jak sie nia zarazisz ??? Wiec nie pitolic o jiewiernym mężu bo on wcale nie musi byc winnym .Wiecej na ...http://www.kolposkopia.com
Zastanówcie się
Ja też mam HPV w życiu spałam z jedym partnerem którym jest mój mąż a on nie jest zarażony . HPV można się zarazić również na basenie , korzystając z publicznych toalet jest dużo innych sposobow zarażenia. Więc to nie jest choroba ludzi współżyjących z wieloma osobami . To może spotkać każdego z was.
tak... zastanówcie się
Twój mąż mógł Cię przed laty zarazić, facet jest tylko nosicielem, u niego choroba przebiega zupełnie inaczej, bezobjawowo, a u Ciebie mogło sie to rozwijać od lat. Gdyby można było tak łatwo sie zarazić,to wszyscy by chodzili z tym wirusem...
Ty się lepiej dowiedz czy on Cię kiedyś nie zdradził, skoro Ty z nikim nie spałaś... ja już się dowiedziałam...
Ty się lepiej dowiedz czy on Cię kiedyś nie zdradził, skoro Ty z nikim nie spałaś... ja już się dowiedziałam...
Ech. Marudy. 90% ludzi jest nosicielem wirusa HPV. U większości nie objawia się on kompletnie niczym i nie jest szkodliwy. Zarazisz się nawet dotykając przedmiotów, które dotykał wcześniej ktoś, kto miał zwykłe brodawki na ręku. "to może spotkać każdego z was" . Ech... - no szkoda mi słów na takie przejmujące podejście do sprawy. a jesli chodzi o szczepienia, to sa one skierowane tylko na te najbardziej uciążliwe typy wirusa, a podaje się je zazwyczaj tylko i wyłacznie małym dzieciom. Wirus jak wirus, tak samo jak opryszczka. Każdy ma, nie u każdego widać. ;)
zainteresowana
Nie rozumiem dlaczego w artykule nie pojawia się dość istotna informacja!!! Po badaniu kolposkopowym jeżeli na szyjce macicy pojawiły się zmiany chorobowe, to jedynym wyjściem z sytuacji nie jest dość inwazyjny zabieg chirurgiczny polegający na wycięciu kawałka szyjki. Jest jeszcze KRIOTERAPIA, która oczywiście nie jest refundowana przez NFZ i pacjentki nie są informowane o niej jako alternatywie do ewentualnej operacji. Polega na wymrożeniu zmian chorobowych i jest właściwie bezbolesna.
wanilia789
Z tego, co wiem większość infekcji dotyka narządów płciowych. Jednakże są przypadki, gdzie również dotyczy to również jamy ustnej. Jak w jednym i drugim przypadku niezbędna jest diagnostyka infekcji i wirusa hpv. należy pamiętać, że zakażenie brodawczakiem przebiega raczej bezobjawowo, dlatego ciężko jest określić, jakie jest jego stadium. Odpowiednie testy HPV potwierdzą czy jest się zarażonym.
HPV
I ja mam ten sam problem, od 17 lat jestem samotna i nie miałam kontaktów z przygodnymi mężczyznami, a jednak i mnie dopadło to schorzenie czyli wirus HCV (opryszczka ludzka), nie wiem jak sobie z tym poradzić i skąd się to do mnie przyplątało czytając teraz wasze wypowiedzi zaczynam rozumieć, ale jak się tego pozbyć nie wiem, byłam u lekarza, ale powiedział że tylko operacyjnie można usunąć zmiany i mieć nadzieję że wirus sam się cofnie.
Pytanie
na jednym z portali przeczytałam taką informację "Raka szyjki macicy powoduje wirus brodawczaka (HPV), którym można się zarazić głównie przez kontakt seksualny z osobą chorą. Nie musi dojść do pełnego stosunku, wystarczy np. petting."
I tu moje pytanie. Jak petting może mieć COKOLWIEK związanego z HPV? Co, na rękach go się przenosi czy jak?
I tu moje pytanie. Jak petting może mieć COKOLWIEK związanego z HPV? Co, na rękach go się przenosi czy jak?
tak
wirusa hpv roznoscisz przez kontakt - zas nie jest on wariorem !!! czyli nie wystepuje w krwi , nie przemieszcza sie sam po organizmie ! złapiesz go nawet u ginekologa ktory nie jest ostrozny , a ze pacjentka ktora bada jest np zarazona hpv nie ma zaden ginekolog pojecia , no chyba ze ma widoczne juz objawy taka czyli kłykciny konczyste , ale dopóki ich nie ma nie ma wiedzy ze dana kobieta ma wirusa i go roznosi , wiec wystarczy ze taki ginekolog badajac kobieta sie gdzies zagapi , to badajac nastepną ją zarazi wirusem hpv
wiec bedac u ginekologa , patrzecie mu na rece , czy przy was zakłada rekawiczki , przed tym myjac rece - to wazne !! i czy potem tymi rekawiczkami czegokolwiek dotyka prócz waszej cipki .
wiec bedac u ginekologa , patrzecie mu na rece , czy przy was zakłada rekawiczki , przed tym myjac rece - to wazne !! i czy potem tymi rekawiczkami czegokolwiek dotyka prócz waszej cipki .
hpv
ja mam jednego partnera mojego męża i to on mi przynosi syfy...nic na to nie poradzę.Najgorsze jest to ,że jest zacofany pod tym względem i nie rozumie tego problemu,ubolewam strasznie nad tym nie mamy w tym temacie wspólnego języka,nic nie mogę zrobić,nie chce się leczyć,udaje że nie ma problemu w tym temacie i co wtedy robić?
dzis sie dowiedzialam
czytam i czytam i nie wiem co o tym myslec znajac moje szczescie bede mialahpv16
lub 18 ale dam mu rade harda JESTEM najgorzej z moim mezem bo tez bedzie zarazony znajac go nic go nie powstrzyma przed kochaniem sie zemna i lizaniem muszelki ..pozdrawiam cie kochanie wracaj z wczasow z krainy tysiaca zamkow i jednego klucza
lub 18 ale dam mu rade harda JESTEM najgorzej z moim mezem bo tez bedzie zarazony znajac go nic go nie powstrzyma przed kochaniem sie zemna i lizaniem muszelki ..pozdrawiam cie kochanie wracaj z wczasow z krainy tysiaca zamkow i jednego klucza
HPV
A ja mialam tylko jednego partnera w zyciu i mam wirusa HPV i co na to wszyscy madralscy. Bywalam w sanatoriu, i bralam zabiegi w wannach,ktore wlasnie widzialam jak sa myte i gimnastyki w basenie. Twierdze ze tam sie zarazilam.i co mam zrobic. Najgorsze ze ten virus juz u mnie sie uaktywnia czyli mam poczatki raka.Jestem zalamana
pomoc
dziewczyny, czy ktoś wam powiedział jak zyc z tym? Jak poznac faceta i powiedzieć mu o tym? Ja nie potrafię wyobrazic sobie zycia.
Wszyscy mowia jak uleczyć ciało. Ja nie mam żadnych objawow wirusa, ale jak mam uleczyc psychikę, mam ochote umrzec. Perspektywa zycia w samotności jest nie do ogarnięcia
Wszyscy mowia jak uleczyć ciało. Ja nie mam żadnych objawow wirusa, ale jak mam uleczyc psychikę, mam ochote umrzec. Perspektywa zycia w samotności jest nie do ogarnięcia
dasz rade
Mam HPV, ale da sie z tym zyc.
W zeszlym miesiacy zrobilam badania i wykryto DNA wirusa HPV, genotypy: 52, 56, 58, 59.
Na poczatku panikowalam, ale ostatnio duzo o tym czytalam i da sie z tym zyc. Nie mam zadnych fizycznych objawow.
Zmienilam diete, na zdrowsza, zaczelam chodzic na silownie regularnie.
Zerwalam z chlopakiem, bo mnie zdradzal.
Obecnie boje sie z kimkolwiek zwiazac, bo troche mi wstyd. Niby to nie EIDS czy HIV, ale tez moze prowadzic powazne stadium.
Ale jesli znajde chlopaka, z ktorym zdecyduje sie byc powiem mu o tym. Jesli bedzie mu na mnie zalezec to zrozumie.
Zawsze bede winic mojego bylego chlopaka o to.
W zeszlym miesiacy zrobilam badania i wykryto DNA wirusa HPV, genotypy: 52, 56, 58, 59.
Na poczatku panikowalam, ale ostatnio duzo o tym czytalam i da sie z tym zyc. Nie mam zadnych fizycznych objawow.
Obecnie boje sie z kimkolwiek zwiazac, bo troche mi wstyd. Niby to nie EIDS czy HIV, ale tez moze prowadzic powazne stadium.
Ale jesli znajde chlopaka, z ktorym zdecyduje sie byc powiem mu o tym. Jesli bedzie mu na mnie zalezec to zrozumie.
Zawsze bede winic mojego bylego chlopaka o to.
tez bylam tylko z jednym.Kiedys się przyznal że był u prostytutki. badaliśmy się na Aids.Na szczęście i**ota nie zalapal. Rozwodł się ze mna nie wiem za co. Bo go dusiłam orelacje a nie włażenie do wyra i załatwianie potzrzeby, walczyłam o dzieci ,by dobre się odnosil. Zniszczyl rodzine. Widzial że dzieci za mna . Pozazdrościl .Teraz jest tatusiem przez dwa tygodnie . w końcu też mnie poczestowal hpv. Ale nie martwcie się jeśli ty masz rakowego ,to on też Oni tez choruj
Mam HPV, ale da sie z tym zyc.
Zawsze bede winic mojego chlopaka o to.
Zawsze bede winic mojego chlopaka o to.
Tez dopiero co dowiedziałam się, że mam wirusa z genotypu 58. Nie mam żadnych fizycznych objawów. Nie wiem skąd go mam ani jak długo. Od 14 lat jestem z jednym facetem (mężem) i myślę, że to gdzieś przypadkiem złapałam np. w wc publicznym. Taki pech. Na dniach planuję się zaszczepić tą szczepionką przeciw rakowi szyjki macicy i hpv. Doradziło mi to kilku lekarzy - można sie szczepić nawet jak sie jest nosicielem wirusa (żeby nie złapać innych genotypów), rodziło sie dzieci, jest się w "średnim" wieku itd. Kwestia ceny (około 1400 zł)
wg jednego z portali medycznych 90% kobiet ma tego wirusa na jakimś etapie życia
z czego "leczy się" samoistnie po 1 do 2 latach u wiekszości bo to genotypy łagodne, niestety z początkowych 90% to 15% może się przekształcić w raka (genotypy złośliwe) i teraz ważne są te badania DNA VPV żeby wiedzieć z czym jest do czynienia
Zkażenie wirusem HPV da się wyleczyć!!!
"Obecnie brak jest skutecznego leczenia całkowicie eliminującego wirusa HPV z organizmu" - nieprawda!!! Proszę sobie przeczytać chociażby o przykładzie tej pacjentki: http://opramed.pl/29632-2/
Pani miała zaawansowane stadium i została całkowicie wyleczona!
Pani miała zaawansowane stadium i została całkowicie wyleczona!
Świetny specjalista
Jeśli leczyć HPV to tylko w klinice dr Michajłowskiego z Gdańska - zasłużony wenerolog, który pisal prace doktorskie wlasnie z wenerologii. Polecam: https://www.trojmiasto.pl/Laboratorium-drwenerolog-pl-o53631.html
Dr.Barbara Kułak ginekolog zaraziła mnie na wizycie
Zaraziła mnie podczas badania ginekologicznego HPV ,nigdy nie współżyłam,jestem dziewicą po badaniu zaczęło się zakażenie już pół roku byłam leczona antybiotykami teraz pojawiły się kłykciny kończyste .Zakaziła mi pochwę i odbyt .Nie zgadzałam się na badanie przez pochwę ale bez mojej zgody włożyła mi pale do pochwy a potem do odbytu mam teraz hpv w pochwie i odbycie.Przeżywam tragedię .Lekarze zakażają .Ja nigdy nie siadłam w publicznej toalecie zawsze uważałam. Zakażają a potem mają kogo leczyć i mają komu usuwać narządy .
Ozonowanie krwi i hpv
Witam. HPV ujawnił się u mnie 13 lat temu. Leczenie w naszym kraju jest doraźne a świadomość niektórych lekarzy woła o pomstę do nieba.Zaczołem szukać sam rozwiązania. Na początku 2022roku zrobiłem test na HPV którego żaden lekarz nie polecił mi wcześniej. Okazało się że mam trzy typy HPV 33, 54,83. Ozon zabija wirusy,grzyby i bakterie a HPV to wirus. Na YouTube znalazłem zabieg "ozonowanie krwi" Dwa pakiety czyli 20 zabiegów tak mi doradzono.(Katowice) nie pisze jaka klinika żeby ktoś nie pomyślał że to reklama.Zrobiłem ponownie test na HPV i tych wysokogennych już nie mam, został tylko typ 83. Słyszałem tylko na jednym filmiku YouTube że w Angli stosuje się szczepionkę HPV na wspomożenie leczenia z 90procentową skutecznością. Kochani są rozwiązania tylko świadomość naszych lekarzy ...
Kto szuka ten znajdzie a konsekwencje HPV sami wiecie jakie mogą być.
Pozdrawiam
Kto szuka ten znajdzie a konsekwencje HPV sami wiecie jakie mogą być.
Pozdrawiam