Widok

DYSKOPATIA

Zdrowie Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś ma do czynienia z tym cholerstwem? Na rtg kręgosłupa okazało się że mam dyskopatię i jakieś osteofity kostne na całej długości odcinka piersiowego. Ból między łopatkami okropny. Lekarka rodzinna nie dała mi skierowania do żadnego specjalisty, nawet na rehabilitację powiedziała co to da tydz rehabilitacji a co dalej?! jestem w szoku? nie wydaje mi się by to była taka bagatelka by to w tej chwili ignorować..? nie wem czy naciskać o skierowanie? Było cos o jakichś dwóch kręgach l7 i l8 chyba a odcinek lędźwiowy mam niezrośnięty...? mogę później dokładnie przepisać wynik... napiszcie proszę jak sobie z tym radzicie bo ja ciągle jadę na ketonal gel ale ile można???
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
witam w klubie z tym tez mam do czynienia ale ja mam w dolnej czesci w dwoch miejscach do tego tez mam rew kulszowa. Dziwnego masz lekarza bo nasz rodzinny wyslal mnie od razu na rehabilitacje i dal skierowanie do neurologa. Na iwizycie u neurologa dostalam dokladne wytyczne jak mam zyc z tym dziadostwem zebym kazdego dnia mogla wsatc z łóżka do tego tez dostalam skierowanie na tomografie komp. Pani doktor uprzedzila mnie ze najlepiej dbac o siebie w razie gdyby bardzo bolalo kozystac z rehabilitacji i srodkow przeciwbolowych w ostatnecznosc czekac bedzie mnie operacja ale ja ta ostatnia opcje bede odwlekala jak najdluzej. U neurologa bylam w pruszczu super babka bardzo polecam
image

Uploaded with ImageShack.us
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam, jest to niestety choroba cywilizacyjna wynikająca ze słabości mięśni stabilizujących kręgosłup. Jedyną skuteczną metodą jest stopniowe odciążanie ucisku kręgów na korzenie nerwowe, następnie wprowadzenie odpowiednich ćwiczeń. Tabletki i zastrzyki to tylko działanie doraźne objawowe. Jestem lekarzem i zajmuję się tego typu bólami (607560516).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
jaka to doktor?tzn neurolog.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Najlepiej udaj się do fizjoterapeuty.Łukasz Płecha jest świetnym specjalistą. Zajmuje się kompleksowo pacjentem a nie jak lekarze dają tylko leki.Znajdziesz go na http://www.fizjo.com.pl.Pom już kilku moim znajomym skutecznie.
no to witaj w klubie:(((( tez mam to dziadostwo, nigdy nie mam czasu na rehabilitacje i zawsze zaluje bo niestety daje sie to we znaki, ja mam ledzwiowa z rotacja na 4 i 5 kregu chyba, juz nie pamietam, niestety obcasy wykluczone, bieganie wykluczone, niestety trzeba uwazac i dbac o siebie
Dzieki dziewczyny. Niestety lekarz z Trąbek nie dał mi nic ani skierowania ani rehabilitacji, tylko jakieś broszurki jak prosto siedziec-szok!!! mnie lapie przy tym lumbago -straszny bol w dole krzyza dziwne ale to moze od tego niezrosnietego odcinka ledzwiowego? rwa tez-boli z prawej strony i promieniuje do kolana tak ze czasami noge wloke za soba bo ciezko ja podniesc z bolu... ech musze isc jeszcze raz do lekarza. Niestety to mnie boli caly czas nie ma dnia zeby nie bolalo, poza tym mam 11 mczna corke ktora wazy ponad 10 kg :) nie jest utuczona tylko wysoka i zbita stad waga a jeszcze sama nie chodzi to trzeba ja nosic-porazka dla moich plecow. Czy promieniuje Wam to do żeber? bo mnie czasami tez zebra bola no ale ja mam dyskopatie odcinka piersiowego :( z gory dziekuje za wszelkie info-jestem zielona w tym...
w pruszczu w starym osrodku jest "centrum" rehabilitacji, prywatna wizyta u lekarza to koszt 50zl, natoomiast na sama rehabilitacje dlugo sie nie czeka a i cenowo wychodzi nie najgorzej, moj tata tez z dyskopatia caly miesiac codziennnie chodzil na zabiegi i bardzo sobie chwalil
Cały miesiąc...rehabilitacja taka nowoczena to nie zestaw fizykoterapii i ćwiczeń..dobry terapeuta przyjmuje raz max 2 razy w tygodniu i pomaga skutecznie..nie dajcie się zwieźć że po tzw serii ma być lepiej lub gorzej..Pan Łukasz każdą wizytę zaczyna od badania i wprowadzania zmian w terapię a do domu daje max 1 ćw!!! Ale jest przy tym skuteczna a nie bezmyślnie wykonuje zabieg.I lepiej koleżanko czas znajdź - wrócisz do sportu i tego co zechcesz.A to że dbać trzeba to oczywiste
ja go znam. moja mama u niego była.jest bardzo zadowolona, mówi że pomógł jej w dwie wizyty i już od wielu miesięcy nie narzeka na kręgosłup. a wcześniej to zawsze albo zastrzyki jej lekarz dawał albo sama łykała ketanol. tak jak napisałaś mówiła że pierwszy raz ją ktoś tak zbadał dokładnie
witam, jestem fizjoterapeutką. Jeśli jak piszesz masz bóle między łopatkami i "osteofity" na całym odcinku kręgosłupa piersiowego, może to wskazywać na tzw kyfozę piersiową (ch. Scheuerman) niegroźną, ale dającą dolegliwości bólowe. Proponuję znaleźć dobrego terapeutę (lekarze często bagatelizują rehabilitację), albo wybrać się do mnie do gabinetu 'FizjoFit' w Gdańsku (fizjofit.net.pl). Odpowiednimi ćw można sobie pomóc. pozdrawiam
A jakimi cwiczeniami mozna sobei pomoc ??

Ja sie wybieram do bingo na zajecia wzmacniajacymi kregoslup Ale neurog kazala mi poinformowac instruktora o swoich dolegliwosciach zeby ten mogl tez dopasowac dla mnie jakies cwiczenia
image

Jeśli nie weźmiesz się sama za skuteczną rehabilitację to cienko Cię widzę za parę lat. Osteofity doprowadzą do zrostu kręgów piersiowych i nie będziesz mogła normalnie oddychać tylko przeponą (widziałem takiego gościa). To co masz jeszcze można uratować i doprowadzić do stanu używalności, ale będzie to wymagało długiej rehabilitacji 3-4 lata 2-3 razy dziennie. Nie licz na NFZ bo oni Ci nie pomogą - najwyżej zrobią z Ciebie kalekę. O siebie musisz zadbać sama. Kup sobie takie urządzenie : http://www.youtube.com/watch?v=YWv_wVVcpDk&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=KajkZYGAZxY Jeśli odpowiednio wykorzystasz urządzenie to po kilkunastu miesiącach będziesz mogła normalnie funkcjonować. Potem zginą osteofity i będzie OK. Brzmi jak bajka? To nie bajka tak działa twój organizm tylko go trzeba odpowiednio zastymulować.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ty dziadu. wciskać ludziom taki kit.... żal
przeciętny pacjent się nie zna i to nie jego wina. można mu wszystko wcisnąć. ale te łóżka terapeutyczne to jest bezczelne wciskanie kitu za duże pieniądze....
Baran jesteś i małolat. Sam mam problemy z kręgosłupem po ciężkiej pracy przy wymianie okien 4 lata, oraz inne ciężkie fizyczne prace. Dostały kręgi lędźwiowe i szyjne. Objawy- brak czucia w końcach palców, wysiadały nogi i wszystko co poniżej pasa. Zmiany na szczęście nie były jeszcze wielkie, ale jak trafiłem do neurologa to dostałem wyrok: ,, Pan to teraz może dźwigać 3 kilo". Przerobiłem całą rehabilitację z NFZ przez kilka lat i to g...o dało. Nikomu niczego na siłę nie wciskam. Sam byłem w podobnej sytuacji jak połamańcy z powyższych postów. Też szukałem pomocy u różnych lekarzy, ale to co od nich dostałem to po prostu żenada w porównaniu z tym co może takie łóżko. Rehabilitacja kręgosłupa może trwać koło czterech lat, ale można postawić się na nogi i normalnie funkcjonować - i chyba o to chodzi - NFZ tego nie zapewnia - tam masz szansę 50 na 50%. 50 % że będziesz chodził, a 50% że skończysz na wózku. Ja korzystam z tego łóżka już ponad rok i mogę normalnie funkcjonować i pracować. Może i są drogie, ale dla mnie była to jedyna SKUTECZNA rehabilitacja. A ty plaskacz poczekaj trochę, jak się narobisz jak głupi osioł, i któregoś pięknego poranka nie będziesz się mógł zwlec z łóżka - i będziesz już po 40stce to sobie wtedy pogadamy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Grzegorzu poziom Twojego postu jest co najmniej płytki... ja akurat się zgodzę że to wciskanie ludziom kitu. Każdy lekarz Ci powie że nie wolno na własną rękę wykonywać żadnych masaży przy schorzeniach kręgosłupa. Musi to robić specjalista bo można narobić więcej szkody niż pozytku a Ty starasz się w wulgarny sposób udowodnić że byle jakie łóżko stworzone dla zarobku jest w stanie uleczyć UWAGA!!! kazdy rodzaj choroby kręgosłupa!!! Wybacz ale ta rozmowa nawet nie sięga poziomem dyskusji dzieci z piaskownicy. Teraz możesz sobie ponownie ulzyc i rzucac dalej wyzwiskami odkrywajac swoj bardzo niski poziom.

O naiwnosci lozko ktore leczy heh...
Jeśli uważacie że wciskam kit to zobaczcie tu: http://tojanarkoman.blogspot.com/ i spytajcie się tego gościa co mu pomogło (posłuchajcie sobie piosenki). Więcej nie będę się rozpisywać bo widzę, że szkoda czasu. Proponuję pokopać po internecie i się poduczyć. Masażu samego kręgosłupa nigdy się nie robi i z tym się zgadzam i łóżko tego też nie robi. Ja próbuje zwrócić Waszą uwagę na inne leczenie niż tradycyjne, które nie przynosi żadnych efektów. Przykład z życia : szwagier poszedł do lekarza z rwą kulszową i co usłyszał - nieuleczalne. Poszedł do fizykoterapeuty - uleczalne poprzez rehabilitację. Tu możecie spytać się przewodniczącego Polskiej Izby Lekarzy Prof. Jerzego Woj- Wojciechowskiego na temat tego urządzenia http://czat.wp.pl/id_czata,1049,zapis.html?T%5Bpage%5D=2
Znalazła Pani ratunek dla siebie?
Sorry, nie chciałem nikogo obrazić.A byłeś u fizjoterapeuty? czy tylko chodziłeś na rehabilitację z NFZ gdzie pacjent jest traktowany jak towar na taśmie produkcyjnej (następny, nastepny)? Bo to jest różnica zasadnicza. W NFZ stosowane są metody sprzed 30 lat. Polska przez ponad 40 lat była w komunie. Świat się w tym czasie rozwijał a u nas ciągle rehabilitacja "państwowa" wygląda ja za PRL. Problem w tym że lekarze będą Cię leczyć tylko tymi metodami, za które zapłaci NFZ. Idąc do prywatnego gabinetu dobrego fizjoterapeuty zobaczysz jak wygląda prawdziwa nowoczesna rehabilitacja. Po pierwsze z dyskopatią trzeba walczyć działając na przyczynę, wtedy jest szansa na wyleczenie - a nie tylko zaleczanie na chwilę. Fizjoterapeuta dokładnie Cię zbada ( ok. 30 min. badania), i dostosuje program leczenia indywidualnie do Twojego schorzenia.

Maszyna typu łóżko CE**M działa schematycznie a przecież każdy pacjent jest inny i każdy ma inną postawę, inny rodzaj uszkodzenia.

Poza tym czytałeś instrukcję obsługi ciała ludzkiego? To się nazywa ergonomia. Można pracować ciężko fizycznie tak jak Ty, ale można to robić mądrze i nie doprowadzając do nadmiernego zużycia materiału.... tego też fizjoterapeuta Cię nauczy....i co Ty na to?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Spoko, ale nie trzeba się tak od razu sadzić na kogoś kto chce innym pomóc nawet w taki nietypowy sposób. Wracając do tematu to u fizykoterapeuty nigdy nie byłem i dostawałem rehabilitację z NFZ. Zgadzam się, że rehabilitacja u fizykoterapeuty byłaby lepsza niż z NFZ tu, ale pewnie trzeba by było płacić za zabiegi pewnie w granicach 50 zł za zabieg i trzeba by było większą ilość takich zabiegów żeby poskutkowało. Na urządzeniu Ceragem można wykonywać oprócz standardowego zabiegu również zabiegi specjalistyczne, i każdy może wykonywać je sam dostosowując je do własnych potrzeb w zależności od problemu (po odpowiednim szkoleniu). Można wykonywać odpowiednie zabiegi na poszczególne odcinki kręgosłupa, na brzuch, na nogi - jest tego trochę. Odpowiednie zestawienie odpowiednich zabiegów daje niesamowite rezultaty - takie których nie jest w stanie osiągnąć żaden fizykoterapeuta - mogę się założyć o każde pieniądze. Poza tym koszt takiego zabiegu na C.M jest nieporównywalny z inną fizykoterapią. Ja korzystam z tych zabiegów 2 razy dziennie czyli 60 zabiegów miesięcznie (nie wychodząc z domu) i nawet jak bym miał spłacać ratę, to i tak za taki zabieg wyszłoby mi nieco ponad 4zł. Niech mi ktoś powie gdzie mogę dostać tyle za tyle? A w tej chwili to płace tylko za prąd czyli jakieś kilkanaście zł miesięcznie. Drogo?
Jak byłem młodszy to nikt nikogo nie uczył ergonomii ( i nadal nikt tego nie robi), tylko się zapie...szało w robocie nie patrząc na konsekwencja zdrowotne. Dopiero człowiek zaczyna nad tym się zastanawiać jak coś mu wysiądzie, albo go łupnie. Często jest już wtedy za późno na ratowanie czegoś co się straciło przez własną głupotę (w większości przypadków włącznie ze mną) - ZDROWIA. I co wtedy większość ludzi robi? Idą do lekarza. A jak nas leczą? Tak jak im płacą za kontrakt. Ilu mamy specjalistów od różnych części ciała i różnych chorób - sam nie wiem dokładnie ilu. I wcale nie chce mi się do nich biegać. Ceragem działa na CAŁY organizm jednocześnie, traktuje go jako całość, a nie jak poszczególne elementy do wymiany. Przykład - jedziesz z zepsutym samochodem na warsztat. Mechanik go ogląda i wysuwa wnioski - silnik nie działa - do wymiany, alternator nie kręci - do wymiany. Mechanik jednak nie popatrzał że silnik nie działa bo nie ma paliwa, a alternator nie kręci bo padł akumulator. Ja już miałem dość takich diagnoz i leczenia fragmentarycznego z NFZ i dla tego zdecydowałem się na inną formę leczenia, z której jestem bardzo zadowolony bo przynosi mi wymierne korzyści- zdrowotne i finansowe. Nikogo do tego nie chcę przekonywać, tyko POLECAM jako skuteczną alternatywną formę rehabilitacji i regeneracji organizmu. Ja już skorzystałem, inni też mogą na tym skorzystać. Natomiast decyzja należy do nich. Mam kilka fajnych materiałów i mogę je wszystkim zainteresowanym przesłać.
A moze podal bys jakies przeciwskazania bo na pewno nie wszyscy moga go uzywac.
image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przeciwwskazania: Ciąża, nie mogą korzystać osoby będące po operacjach - do pól roku po operacji kręgosłupa i trzy miesiące po innych poważniejszych operacjach - musi się wszystko samo zagoić. Przed zabiegiem nie wolno pić alkoholu (natomiast z drugiej strony świetnie ,,leczy" kaca - przerobione) i nie smarujemy się maściami rozgrzewającymi. Dzieci od 4-5 lat mogą korzystać z pełnego zabiegu, Młodsze mogą korzystać z mat grzewczych i projektorów zewnętrznych wytwarzających podczerwień. Należy dostosować odpowiednią temperaturę dla dzieciaków. W ten sposób dzieciaki mogą się pozbyć np. buli brzucha, kolki, skazy białkowej. Moja młodsza córka teraz w wieku 6 lat śpi na lekko włączonej macie Ceragem (inny produkt) od ponad roku - niezależnie od pory roku. Przestała chorować na górne drogi oddechowe - skończyły się katarki i kaszelki i piepszone syropki. Urządzenie przeznaczone dla dużych i małych, starych i młodych, dla każdego kto ma jakikolwiek problem z kręgosłupem i ze zdrowiem. 99,9 % WSZYSTKICH CHORÓB JEST OD KRĘGOSŁUPA. Tam przebiega rdzeń kręgowy, przez który mózg kontroluje cały organizm - zupełnie jak główna wiązka przewodów elektrycznych w samochodzie (komputerze). Odepnijcie przewód od przepływomierza w samochodzie. Będzie chodził ? No będzie - tylko jak muł. Tak samo jest z naszymi narządami. Wystarczy 0,02 grama nacisku na nerw w okolicy kręgosłupa i w 60% przestaje on pracować. CZY CHCESZ FUNKCJONOWAĆ TYLKO NA 40%? Ceragem POMAGA odblokować i zregenerować zakończenia nerwowe - przecież organizm ma takie zdolności. Łóżko posiada certyfikat urządzenia medycznego. Takie zabiegi wykonuje się również w sanatoriach: http://www.budowlani-szczawnica.pl/sanatorium7.html
Naściemento link dla Ciebie ^ i dla innych niedowiarków również (Sanatorium Uzdrowiskowe "Budowlani" Szczawnica ul.Zdrojowa 27 34-460 Szczawnica recepcja tel. 18 262 25 10 - można się spytać o zabiegi na urządzeniu Ceragem).
Mimo młodego wieku też mam podobne problemy zdrowotne. Osteofity mają to do siebie, że dyskomfort spowodowany ich obecnością jest coraz bardziej odczuwalny, należy więc zapobiegawczo dużo pływać, podstawą jednak są profesionalne masaże, jakiś czas temu trafiłam z polecenia przyjaciółki do gabinetu rehabilitacji 'Zaglaniczny' (ja chodzę do gabinetu we wrzeszczu bo mam bliżej), uporałam się przede wszystkim z bólem przy nieodpowiednich r******h i rozwojem wady. A lekarz pierwszego kontaktu polecił mi jadać dużo sera ;) życzę zdrowia!
Sandy jak biegasz na zabiegi do Wrzeszcza to możesz zobaczyć też tutaj: http://www.centrumzdrowegozycia.com.pl/ też we Wrzeszczu i wypróbować . Kilka pierwszych zabiegów GRATIS. Nic nie musisz ja tylko polecam, ale powiedz gdzie dostaniesz zabiegi za free? i bez kolejki?
Dzięki za propozycję, ale w dzisiejszych czasach nie ma nic za darmo i jakoś nie ufam tym "bez kolejki i za darmo". Pan Dominik to doświadczony specjalista i jakoś nie chciałabym zmieniać gabinetu, ponieważ czuję że jestem w dobrych rękach. Pozdrawiam
Można też wykupić abonament lub poszczególne zabiegi. Szkoda że nie chcesz chociaż spróbować miałabyś porównanie, ale jak nie to nic na siłę.
Też uczęszczam do tego gabinetu, rewelacja :) Pan Dominik zna się na rzeczy:)
Spróbowałbym energoterapii, sam miałem kilka razy problemy z dyskami kręgosłupa, tzw. wypadnięcie dysku, właściwie to tylko wysunięcie ale ból taki , że ruszyć się nie można. Dobry bioenergoterapeuta, jak moja znajoma likwidowała to w ciągu kilku zabiegów.

Rwa kulszowa

czy ktos wie gdzie szybko moge sie zapisac na rechabilitacje i na tomokomputer troche podzwonilam po szpitalach przychodniach i n9gdzie nie maja zapisow nie wiem co mam robic zyc mi sie nie chce boli jak cholera!!!seria zastrzykow nie pomogla leki rozniesz tramal mnie nie powalil. Pomocy moze znacie jakies domowe sposoby na rwe kulszowa??
http://www.centrumzdrowegozycia.com.pl/ Tu się możesz zgłosić. Dowiesz się co to jest rwa kulszowa i jak ją SKUTECZNIE rehabilitować. Możesz też wykupić odpowiednie zabiegi na tą przypadłość. Zapewniam, że przy odpowiednich zabiegach można powstrzymać proces który się u Ciebie rozpoczął, a może doprowadzić po wielu latach do konieczności wymiany biodra, czego nikomu nie życzę. 10 podstawowych zabiegów gratis bez kolejek. Poczytaj sobie na internecie co to jest rwa kulszowa.
witam, jest to niestety choroba cywilizacyjna, każdego dosięgnie... Jedyny skuteczny sposób to nie tabletki tylko stopniowe odciążanie ucisku kręgów na korzenie nerwowe, a następnie wprowadzenie odpowiednich ćwiczeń stabilizujących odcinek ledźwiowy. Jestem lekarzem, zajmuję się tego typu bólami (607560516).
Mirakula czy , moglabys napisac gdzie moge znalezc neurologa w Pruszczu. I czy wizyta jest na nfz? Będę wdzieczna .
Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska Lidia Kutrzeba

ul. Grunwaldzka 25 Pruszcz Gdański

tel: 058 683 50 04
prywatnie i na nfz
Dzieki piekne .

Inne tematy z forum Pruszcz Gdański

Zarządca nieruchomości Prestiż - prośba o opinie (23 odpowiedzi)

Szukamy administratora dla nasze Wspólnoty Mieszkaniowej w jednym z kandydatów jest Prestiż. Czy...

Sikorskiego 36 (76 odpowiedzi)

Inwestycja powstaje w zielonym otoczeniu, we wschodniej części Pruszcza Gdańskiego. Niewielka...

Sklep rybny (8 odpowiedzi)

cześć, szukam w pruszczu sklepu ze świeżymi rybami. jest jeszcze gdzieś coś takiego?

do góry