Widok

Dla kogo Merida "stuka" rowery?

"Kurcze! No, tego modelu nie spodziewałem się na tej hali! Merida jest nie tylko wielka marką rowerową. To także wielka fabryka i powstaje tu wiele rowerów, których powinowactwa z Meridą byście nie podejrzewali."

To cytat z relacji, jaką Miłosz Kędracki zamieścił w bikeboard.wyd.pl zwiedziwszy dalekowschodnią fabrykę Meridy.

Czy ktoś wie, jakie marki mógł zobaczyć reporter?

Oczywiście najbardziej interesują mnie - jeśłi są takie na hali u Meridy - kultowe marki wciskające frajerom kit, że ich produkty są jakoby "all hand-made", że najlepsi rzemieślnicy na świecie itd. blablabla
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
> Oczywiście najbardziej interesują mnie - jeśłi są takie na hali
> u Meridy - kultowe marki wciskające frajerom kit, że ich
> produkty są jakoby "all hand-made", że najlepsi rzemieślnicy na
> świecie itd. blablabla

chyba nikt zdrowo myślący, kupujący ramę za 500 PLN nie pieści w sobie tego przekonania... ?
A czy ktoś napisał, że za 500 PLN, a nie EUR czy GBP?
I czy w pytaniu była w ogóle mowa o jakichkolwiek pieniądzach?

I skąd przekonanie, że jacyś kolesie budujący i pielęgnujący wzerunek "garażowo - artystyczny" (bardziej grupa przyjaciół niż firma, warsztat gdzieś w kalifornijskim miasteczku, unique craftsmanship etc. blablabla) mieliby być z definicji niezdolni do szwindli?

Tak czy inaczej - pytałem jedynie o to, czy może przypadkiem ktoś wie, dla jakich marek (oprócz Centuriona, oczywiście) Merida produkuje rowery?

Bo ja nie wiem, a chętnie bym się dowiedział.
I już.
Nie wiem dla kogo robi ramy Merida, ale wiem ze Giant kiedys robil nizesz modele Specializeda, GT i Treka. Przypuszczam ze z czasem takie firmy jak Giant, Merida beda produkowac coraz wyzsze modele roznych marek.
Ja słyszałem, że Giant robi "coś" dla Santa Cruz :)
Dzięki za pierwsze konkrety. :-)))

Mam nadzieję, że będzie ich jeszcze więcej.

We wspominanym wyżej bikeboard.wyd.pl Martin Havlena, założyciel i szef Authora, mówi m.in.:

"Tańsze rowery muszą pochodzić z Azji, dla przykładu Trek - fantastyczna marka, rewelacyjne rowery i co? 30 000-40 000 produkują w Stanach, a reszta czyli 1 000 000 rowerów powstaje w Azji."

Jeżeli ktoś nie czytał, szczerze polecam całą rozmowę. Jest bardzo ciekawa.

http://www.bikeboard.wyd.pl/archiwum.php?art=1430

A jeśłi kwestia ceny i kosztów produkcji jest nie do przeskoczenia, trudno się dziwić producentom.
Ale też trudno się dziwić kupującom, że nie chcą łykać kitu.
jezusiczku... przecież z rowerami jest tak samo jak ze wszystkim na tym świecie - króluje outsourcing. właściciele marek sami rzadko zajmują się produkcją jako taką - zlecają ją - tak jest taniej i bezpieczniej, sami ograniczają się do projektowania, marketingu i sprzedaży (czasem tylko do marketingu i sprzedaży). jedyny wyjątek, to producenci, którzy dorobili się własnej marki.

zastanawia mnie też przkonanie co poniktórych o technologicznej wyższości produkcji jednostkowej nad masową - przecież to wcale nie jest oczywiste... jeżeli miałbym mieć rower robiony na zamówienie dla mnie to oczywiście wolałbym, żeby zrobił go mały warsztat w którym przykłada się wagę do jakości i który wypuszcza tych rowerów kilkadziesiąt rocznie, natomiast seryjnych rowerów "handmade" unikałbym jak ognia - panowie staszkowie na całym świecie zbyt często robią chałtury.
grrr... nie zalogowawszy się... no więc zgadzam się z moderatorem ;)
czesc,
podobno w fabryce gdzie powstaje merida robione sa tez ramy dla marek z USA - nie jestem pewien na 100%, ale cos mi sie obilo o uszy ze niektore modele Specialized, czy Gary Fisher - ale w sumie co to za znaczenie?

Jezeli fabryka meridy jest jedna z najowoczesniejszych na swiecie, to bardzo dobrze ze stuka ramy - dzieki masowej produkcji mozna dostac wyrob o doskonalej jakosci za mniejsza cene - jeszcze kilkanascie lat temu techonogia produkcji ram aluminowych byla droga i niedoskonala - dzieki takim duzym fabrykom mozemy otrzymac dobry sprzet w nizszej cenie... no chyba, ze ktos woli cannondale'a ;)
zobacz stronę www.kinesis.com.tw
To jeden z większych producentów. Produkuje dla:
Kellys, Diamondback, Felt, GT, Schwinn, Haro, Ironhorse, Jamis, K2,
Raleigh, Trek, Santa Cruz, Decathlon, Commencal, Stevens, Storck, Sunn, Kona, Bianchi, Corratec, Specialized itd (ramy, widelce i wszelką galanterię z alu i karbonu).
Krzyś napisał(a):

> zobacz stronę www.kinesis.com.tw
> To jeden z większych producentów. Produkuje dla:
> Kellys, Diamondback, Felt, GT, Schwinn, Haro, Ironhorse, Jamis,
> K2,
> Raleigh, Trek, Santa Cruz, Decathlon, Commencal, Stevens,
> Storck, Sunn, Kona, Bianchi, Corratec, Specialized itd (ramy,
> widelce i wszelką galanterię z alu i karbonu).

plus widelce sztywne dla cannondale p-bone, kiedy jeszcze takowe były do nich wsadzane ;P

Inne tematy z forum Rowery

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

do góry