Widok

Dlaczego Polacy nie chodzą na koncerty?

Opinie do artykułu: Dlaczego Polacy nie chodzą na koncerty?.

Ile razy w roku chodzisz na koncerty? Kilka? To znaczy, że jesteś w grupie zaledwie dziewiętnastu procent Polaków. Według sondażu CBOS, z chodzeniem na koncerty jest jeszcze gorzej niż z czytaniem książek. Polscy artyści postanowili nie zasypiać gruszek w popiele i zorganizowali akcję "Nie bądź dźwiękoszczelny". Poparła ją m.in. trójmiejska grupa The Shipyard.Słabsze zainteresowanie koncertami można tłumaczyć kryzysem finansowym, ale pieniądze nie są jedynym czynnikiem wpływającym na taki ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Żadne odkrycie

Polska muzyka jest na dnie i wszyscy to wiedzą, dlatego szkoda czasu i pieniędzy na ten syf. Porządni zagraniczni wykonawcy nie chcą tu przyjeżdżać, a jeśli już się ktoś pojawi, to bilet kosztuje 200 zł. Mi zdarza się pójść na koncert dokładnie raz w roku. Zamiast tego wolę obejrzeć film w kinie lub mecz na stadionie.
popieram tę opinię 200 nie zgadzam się z tą opinią 57

porządni wykonawcy nie chcą tu przyjeżdżać?

np. kto? niewiele jest zespołów, które nigdy nie występowały w Polsce
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 12

Steve Vai, Joe Satriani :)

itd
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Satriani był.
Daaawno temu ale był:-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Sopocie na molo, byłem

jest różnica

między 'raz kiedyś' a 'regularnie'
jak często zjawiają się w Polsce (albo lepiej w Gdańsku, bo przejazd do Warszawy czy na Śląsk to zwykle podwojenie ceny biletu i dwa dni z głowy- nie każdy moze sobie na to pozwolić, mówię głównie o czasie) tacy wykonawcy jak
-knopfler
-clapton
-red hot chili peppers
-santana
-glimour czy waters
-metallica (ci chyba najczęściej do nas przyjeżdżają- raz na kilka lat)
-iron maiden
-depeche mode
-tu wpisz innego znanego artystę z gatunku, który lubisz
pewnie, ze większość/wszyscy byli, nawet klika razy...a wtedy każdy koncert gromadzi dziesiątki tysięcy- a to jest raz na kilka lat 1 raz na cała Polskę...
W innych krajach zwykle są przynajmniej raz do roku, jak nie częściej...
i zgadzam się, że większość polskich muzyków to dno i dorzucam metr mułu...
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 5

Polscy Artyści?

Jak się nie wie, gdzie szukać, gdzie patrzeć, to wiadomo, że można pomyśleć, że polska muzyka to syf. Jeśli chodzi o Pop- i owszem. Ale wystarczy spojrzeć na muzykę rockową- polski rock jest tak odmienny od światowego, tak klimatyczny, charakterystyczny. Na alternatywę. Na rap, mamy bardzo dobrych raperów (wiem to, mimo, że takiej muzyki nie słucham ;)). Wystarczy dobrze się przyjrzeć, a nie zadowalać tym, co nam w radiu podają.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

Proszę Cię...

Błagam Cię...
Polski rock i rap to najgorsze z możliwych przykładów. Zachodni rap to w ogóle tragedia. Rock zagraniczny jeszcze ujdzie.

Problem jest taki że w Polsce, w radiu i telewizji dominuje głównie muzyka anglosaska (kosztem naszej rodzimej!!!), a to powoduje, że jest mała różnorodność. Ja na przykład nigdy nie mogę znaleźć dla siebie muzyki, i muszę szukać w sieci wykonawców azjatyckich, bo zachodnia muzyka nie trafia w me gusta jakoś specjalnie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jack Johnson

i wielu wielu innych

Hmm, tępy albo prowokator.

Opinia została zablokowana przez moderatora
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

jak mam isc na koncert, na ktorym bedzie slabe naglosnienie, albo nawaleni artysci to wole posluchac muzyki w domu i poczytac ksiazke. A jak mam isc na koncert zachodniej gwiazdy i wywalic za 1.5 h 200-300 zl to wole sobie gdzies na weekend pojechac, a zachodnia gwiazde puscic z plyty;) Bo wiadomo, ze te megagwiazdy jakos w Polsce sie nie przykladaja. Patrzcie RHCP. Chlopcy daja czadu, a u nas bylo raptem poprawnie, bez energii, szalu.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 5

bo Polacy mają inny cel w życiu: przetrwanie !!!

gdyby zarabialiby jak w Berlinie, to chodzili by tak samo na koncerty.
A druga sprawa to fakt, iż tzw zagraniczne gwiazdy się nie przykładają do występów w Polsce, traktując je jako rozgrzewkę, "dogranie się" przed wizytą w Europie. np. Shakira, J.Lo., niby taki sam show, ale atmosfera fuchy na pół gwizdka.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Polska muzyka jest na dnie i wszyscy to wiedzą"

No popatrz, ja nie wiem i nawet słucham. Nie, nie tego co leci w radiu. Bo jest jeszcze coś innego.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

W ogóle porównywanie Polski do UK pod względem koncertów, a więc muzyki? Hmmm... Z całym szacunkiem, może lepiej się porównywać do Czech.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Prawda jest inna

Akurat polska muzyka zjada brytyjską na śniadanie. Brytyjska muzyka, podobnie jak z całej strefy anglosaskiej wieje tandetą, płycizną, wulgarnością i tanim erotyzmem. Fuj.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pewnie z tego samego powodu

dla ktorego muzycy nie chodzą tłumnie do galerii artystycznych i na płatne wystawy w muzeach :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie sądzę

Szczerze mówiąc, wolę polską i wschodnią muzykę niż zachodnią. To właśnie zachodnia, a zwłaszcza amerykańska muzyka jest beznadziejna.

hmm

bo pracy i kasy nie maja
popieram tę opinię 254 nie zgadzam się z tą opinią 16

ile można klaskać na rubiku...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

bo kasy nie mają na byle co wydawac?

załatwcie Riverdance albo coś tego pokroju to pójdę wydac kasę, a na tą naszą chałturę szkoda wydawac
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

bo najtańszy bilet na diane krall to 1/10 mojej pensji. Tyle w temacie
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 3

głupie tłumaczenie

dobra, dobra, ja jestem bezrobotna, od zawsze cienko przędę a do filharmonii nie wyobrażam sobie żeby nie pójść przynajmniej 4 razy w roku! z reguły jak już się zdecyduję, to lubię się szarpnąć na coś ekstra :) to nie chodzi o kasę tylko o to że większość Polaków nie czuje potrzeby. Po co, kiedy w domu jest telewizor!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 15

Ale pewnie u rodziców mieszkasz?

Idź na swoje, to pogadamy. "Nie wyobrażam sobie" funkcjonuje tylko u osób, których tak naprawdę jeszcze życie nie przycisnęło.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

proszę

Aga proszę powiedz skąd jesteś i czy chodzisz do desdemony
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

chodzę, a dlaczego

pytasz?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Agnieszko a może jesteś ładna , delikatna, masz śliczne długie włosy, szatański uśmiech, dobre serce, wielką empatię i głos który brzmi jakby pochodził nie z tego świata a któremu żaden śmiertelnik by nigdy niczego nie odmówił.
I czy tam spędzałaś kiedyś więcej czasu nie tylko na koncertach i nie tylko przy winie ? A może zdarzało Ci się jeszcze zachodzić do klubokawiarni.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dorośnij i skończ z onanizmem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pytam bo szukam agnieszki która tam często przebywała, częściej po drugiej stronie baru.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

dokładnie

1500 na rękę a ceny jak w euro wystarczy sobie przeliczyć produkty które codziennie trzeba kupić i ja mam chodzić na koncerty
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3

Są koncerty za free, ale to jest muzyka niszowa, taka jak jazz czy poważna, trzeba się interesować, żeby wiedzieć. Już wiesz, jak chodzić na koncerty? Rozwijaj gust. Wyłącz radio, włącz ucho.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

I TYLKO na takie chodze, ciezko pozwolic sobie zeby nie siedziec na sucho wiec o platnych wystepach nie mysle.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

to już lepiej idź się napić
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

fff

No przepraszam, ale to było głupie. Mam się przerzucić z np. metalu na jazz, żeby na darmowe koncerty chodzić?
Gust można rozwijać, ale niekoniecznie zmienić.
Wszystkie koncerty o których marzyłam w tym roku, odbywały się na południu. Razem z dojazdem koszt każdego, to skromnie licząc 600 - 1000 zł. I właśnie dlatego na koncertach bywam raz w roku.

Metal i Jazz łączy więcej niż Ci się wydaje.

bo nie ma artystów tylko propagandziści
i dlatego nie chodzą
i chwała im za to

o kwestiach finasowych nie wspominając

ale na Jennifer Lopez pójdą odłożą kasę i pójdą bo jak odpoczywać przy artystce a nie przy medialnych sztukatorach
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 16

zalezy kto jakiej muzyki slucha.

Nie wiem tego na 100% ( nie wiem , bo nie uczestnicze w koncertach artystow popowych ), ale wydaje mi sie ze w najgorszej sytuacji sa osoby sluchajace pop.
Bilety drogie lub bardzo drogie, a wybor nie wielki ( ostatnio J.Lo ).
Dobrze , ze jest Ergo Arena , bo byla by kompletna porazka poza sezonem wakacyjnym.

Jednak ludzie z kregow muzyki HC/Punk nie maja powodow do narzekania , bilety przewarznie w cenie 15 zlotych , kapele na poziomie , ostatnio bylem na UTBROTT (Luleå, Szwecja) dzieciaki na oko 17 lat , zagrali super pod kazdym wzgledem !
Dla mnie jedymym ograniczeniem jest czas!
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie wielki

analfabeto - do szkoly, a nie na koncerty !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 19

Napisał "kajtuś"

I wszystko małą literą. Gratulacje.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

zamknij

Opinia została zablokowana przez moderatora
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie, co więcej, trzeba się zastanowić co definiujemy jako koncert. Na koncerty dużych zespołów metalowych nie jeżdżę bo są za drogie i nie ma czasu, ale na koncerty lokalnych formacji uczęszczam dość często. Jest blisko, jest tanio i jest dobrze. Dlatego trzeba rozgraniczyć co nazywamy koncertem w świetle tego artykułu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ocena przez wygląd bywa myląca.

My Polacy chodzimy do kościoła

Strasznie to złości co niektórych. Dlaczego Polacy nie chodzą na koncerty - pytają z rosnącą irytacją. Jak często chodzisz na koncerty?

My jako rodzina na koncerty chodzimy "raz lub dwa razy w roku". Do kościoła co najmniej raz w tygodniu. Patrząc i obserwując mogę stwierdzić, że Kościoły w niedzielę, święta są pełne w ludzi. Widzą to i ci, którzy żyją nienawiścią do wszystkiego co chrześcijańskie. Owszem, chodzą do kościoła - mówią tacy - ale chodzą "na pokaz", "bo co powiedzą sąsiedzi". Niech sobie mówią co chcą.

"Spadek popularności koncertów to kwestia charakterystyczna dla Polski. W Wielkiej Brytanii chodzenie na koncerty jest wpisane w ich tradycję i słuchanie muzyki na żywo jest absolutnie normalne i naturalne. U nas jest inaczej."
Stadiony tam też są pełne, a kościoły puste - dlaczego tak? Można by rzec - tam, gdzie nie szuka się Boga tam Jego namiastką są różnorakie bożki. Ale oni szukają nie tam gdzie trzeba! My, Polacy szukamy życia i prawdy. Oni karmią się namiastkami życia, ochłapami. My, jako Naród widzimy to, że jesteśmy pod Bożą opieką, że Bóg z miłości do nas nie pozwoli, by jakiś bożek zajął Jego miejsce! Czujemy Boga opiekę, Jego obecność. I dlatego też chodzimy do kościoła tak często, a na koncerty tak rzadko, co tak bardzo złości tych, którzy nienawidzą.
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 140

"wykształcony" nie jest jednoznaczny z "inteligentny".
odsyłam do wszystkich słowników świata :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

Prawda jest czymś innym od opinii większości

Wszyscy towarzysze którzy ukończyli moskiewską akademię twierdzą, że mają "wykształcenie wyższe" i uważają się za ludzi młodych, z jasnym, nowoczesnym, światowym umysłem... jak coś dolega to mamy do czynienia tylko z "pourazowym zespołem przeciążeniowym goleni prawej". A tak poza tym to bogowie są nieśmiertelni - tak ci naiwni i łatwowierni głupcy uważają...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Prawie wszyscy młodzi, którzy ukończyli prywatne "szkoły wyższe" też twierdzą,, że ukończyli wyższe studia :)

Formalnie tak. Podobnie jak ci z moskiewskiej akademii. Poziom "wyższych uczelni" dzisiaj często dorównuje dawnym renomowanym gimnazjom.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Można dyskutować nad ogólnym poziomem naszej oświaty (w mojej ocenie się cofamy), ale odnośnie "wyższego" u Kwaśniewskiego czy tytułu "profesora" dla Bartoszewskiego to nazywam to kłamstwem, oszustwem, wielką ściemą w sowieckim stylu.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

W sowieckim stylu to są prace pseudonaukowe oparte na nieśmiertelnych tezach wodza rewolucji - Ilicza Lenina.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciekawe jaki bolszewik zaminusował...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bzdury

O jakich pełnych stadionach marzysz.Niedługo komornicy będą te stadiony rozbierać za długi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 8

Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

oh, większą sztuką jest przeskoczyć ponad własną myśl misiek!
klapy z oczu
i więcej pokory

Pod jaką to bożą opieką są Polacy???

bo padnę ze śmiechu. Stokrotnie dziękuję za taką opiekę i proszę tegoż boga, żeby poszedł sobie tam skąd przyszedł - na pustynię żydowską
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 11

Modlitwa jest potrzebna do zbawienia i do doskonałości

"Opatrzność Boża jest to opieka Boża nad wszystkim, co Bóg stworzył, a szczególnie nad człowiekiem, by wszystko doprowadzić do pełnej doskonałości i ostatecznego celu"
Celem życia człowieka na ziemi jest wieczne zbawienie. Kto to rozumie, dostrzega także istotę Bożej opieki nad Polską.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 15

KK miało swoje "pięć minut" w średniowieczu

- popisało się: stosy, wyprawy krzyżowe, nawracanie ogniem i mieczem, totalna ciemnota - następne pokolenia nazwały ten okres "Wiekiem ciemnym".
Dzisiaj ludzie żyją w harmonii w Skandynawi - 2-5% wierzących, katolików praktycznie nie ma.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jakbym czytał współczesną Trybunę Ludu

Polakom katolikom zarzuca się ksenofobię, antysemityzm, "faszyzm"... "bicie żon"... "kler" to "jak powszechnie wiadomo" bardzo "lubi chłopców"... a Kościół katolicki "MA KREW na rękach"... Brednie mają to do siebie, że można je głupim siać bez końca.

Mamy tutaj myśli towarzysza milicjanta co naczytał się Urbana i innych z żydokomuny i teraz powtarza za nimi zapamiętane stwierdzenia, czyli kłamstwa i brednie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 16

Uważaj, bo się zaplujesz i jeszcze zadławisz własną śliną

czemu od fanatyków KK wieje taką hipokryzją, nienawiścią, żółcią?
Nigdy nie czytałem Trybuny Ludu, w odróżnieniu od ciebie, który ją cytujesz. Uwielbiam narody zdroworozsądkowe, takie jak np. Skandynawowie.
Dzisiaj komunę propagują jedynie zakony katolickie:
Cytat z Biblii Tysiąclecia (katolickiej), Dzieje Apostolskie:
"Jeden duch i jedno serce ożywiały wszystkich wierzących. Żaden nie nazywał swoim tego, co posiadał, ale wszystko mieli wspólne".
Warto pamiętać, że zarówno Jezus (Jehoszua), jak i apostołowie byli Żydami. To więc oni byli ojcami żydokomuny. kropka
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 11

Żydokomuna - a co to znaczy?

Nie w rękach żydokomuny jest dzisiaj zdecydowana większość mediów i banków, sądów i władz państwowych na świecie? A w Polsce Kwaśniewski, Mazowiecki, Geremek, Michnik, Urban, Borowski i setki innych, których rodzice byli żydowskiego pochodzenia nie przyczynili się do tego, że dawniej polskie banki i media są dzisiaj kontrolowane przez wybranych? A przypomnijmy tajne przemówienie Jakuba Bermana do żydów w Polsce: "Żydzi mają okazję do ujęcia w swoje ręce całości życia państwowego w Polsce i rozszerzenia nad nim swojej kontroli. Nie pchać się na stanowiska reprezentacyjne. W ministerstwach i urzędach tworzyć tzw. Drugi garnitur. Przyjmować polskie nazwiska. Zatajać swoje żydowskie pochodzenie. Wytwarzać i szerzyć wśród społeczeństwa opinie i utwierdzić go w przekonaniu, że rządzą wysunięci na czoło Polacy, a Żydzi nie odgrywają w państwie żadnej roli." Dalej Berman mówił o roli mediów i wiele innych ciekawych rzeczy.

Tutaj fanatyczny czciciel Urbana pisze o nienawiści. Z punktu widzenia wolności słowa może pisać co chce. Nawet Jezus szanuje naszą wolność tak jak uszanował wolność swoich współziomków (np. Mk 6, 1-6). Jego jedyną reakcją jest zdziwienie ich niedowiarstwem, ale nie krytykuje ich decyzji, nie stara się ich przekonać na siłę, nie broni swojej racji i swojej prawdy; pozwala im dokonać wyboru.

Za żydokomuną (nie mylić z przedstawicielami Wielkiego Narodu Żydowskiego) "wyjaśnia" fragment Pisma Świętego. Jak interpretuje je Kościół święty? 'Słowa te kreślą jeden z owych obrazów (patrz także Dz 2,42; 5,12-16), w których autor Dziejów Apostolskich przedstawia szkicowo pierwszą wspólnotę chrześcijańską w Jerozolimie, ukazując ją jako obdarzoną niezwykłą świeżością i dynamizmem duchowym.
Cechuje ją modlitwa i świadectwo życia, a przede wszystkim wielka jedność, której Jezus pragnął dla swego Kościoła jako niezawodnego znaku rozpoznawczego i źródła owocności.
Duch Święty, duch miłości i jedności, którego w czasie chrztu otrzymują wszyscy przyjmujący słowa Jezusa, sprawiał, że wierzący stawali się jedno - jedno ze Zmartwychwstałym i między sobą, ponad wszelkimi różnicami ras, kultur i klas społecznych.
Jeden duch i jedno serce ożywiały wszystkich wierzących. Żaden nie nazywał swoim tego, co posiadał, ale wszystko mieli wspólne.'

Warto przyjrzeć się dokładniej aspektom tej jedności, ale nie miejsce tutaj na opis. Kto chce, kto szuka - znajdzie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

O twórcach komuny - Dzieje Apostolskie 2, 44-45

"Ci wszyscy, co uwierzyli, przebywali razem i wszystko mieli wspólne. Sprzedawali majątki i dobra i rozdzielali je KAZDEMU WEDŁUG POTRZEB".
- spadkobiercy tej pierwszej idei:
Marks, Engels, Lenin, Stalin
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

za darmo to Stalin dawal gulag co najwyzej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co Kościół daje za darmo?

Nawet za paciorek w czyjejś intencje każe płacić "co łaska, ale nie mniej niż..."
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 8

DLACZEGO KOŚCIÓŁ NIENAWIDZI KOMUNĘ, A KOMUNA KOŚCIOŁA?

Odpowiedź jest prosta: są zbyt podobne do siebie, a nie znoszą konkurencji!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

prośba

Powyższy wpis o "Zydokomunie" nadaje się do wytoczenia procesu z powództwa cywilnego z tytułu podawania nieprawdziwych informacji o osobach publicznych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Dawni towarzysze do dnia dzisiejszego wyznają wiarę w komunizm

A ty w co wierzysz, "wierząca"?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Człowieka poznaje się - tak jak drzewo - po owocach jakie rodzi

Dlatego wytykanie komukolwiek pochodzenia jest równie śmieszne jak przypisywanie Polakom antysemityzmu.
- Leszek Balcerowicz - Aaron Bucholtz
- Jan K. Bielecki - Izaak Blumenfeld
- Marek Borowski - Szymon Berman - jego wuj - Jakub Berman
- Jan Brzechwa - Jan Worobiec
- Włodzimierz Cimoszewicz - Dawid Goldstein
- Bronisław Geremek - Berele Lewartow
- Hanna Gronkiewicz-Waltz - Haka Grundbaum
- Jarosław i Lech Kaczyńscy - Kalkstein
- Janusz Korczak - Henryk Goldszmit
- Janusz Korwin-Mikke - Ozjasz Goldberg
- Jacek Kuroń - Icek Kordblum
- Aleksander Kwaśniewski - Izaak Stoltzman
- Tadeusz Mazowiecki - Icek Dikman
- Adam Michnik - Aaron Szechter
- Andrzej Olechowski - Mosze Brandwein
- Józef Oleksy - Szymon Buchwio (Łemek)
- Jan Olszewski - Izaak Oksner
- Krzysztof Skubiszewski - Szymon Schimel
- Hanna Suchocka - Haka Silberstein
- Wiesława Szymborska - Rottermund
- Jerzy Urban - Josek Urbach

To ten słynny pogromca feministek? Hm a ty to pewnie ta nieszczęśliwie w nim zakochana, znana od wyświetlaczy w tramwajach, słynna feministka hm ciągle on ci się śni po nocach.... biedactwo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

dziecko drogie ,skąd się urwałeś.Rozmowę dziadka i babci podsłuchałeś ?

a teraz na forum bąki sadzisz.Marsz lekcje odrabiać
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

towarzysz milicjant się rozmarzył.... ech te wspomnienia, kiedyś to się towarzysza ludziska słuchały a teraz?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Widzę, facetko, że nie odpuszczasz. Cały dzień tu czuwasz?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Obawiam się, że w Polsce ludzie po prostu mają wyje bane. ;p
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przyzwyczaili się do darmowych koncertów sponsorowanych przez koncerny piwne, na których można za free posłuchać fajnych kapel w centrach miast, żłopiąc browar "mecenasów sztuki". Co dziwne, za piwo nie żal im płacić, a za bilet byłoby szkoda wysupłać parę groszy.
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 20

W sobotę wieczór piwo i tak by wypili. A jeśli przy okazji można pójść na darmowy koncert, to wieczór będzie jeszcze fajniejszy.
Koncerty, które by mnie interesowały kosztują zwykle 50-150 zł. Nijak się to ma do ceny piwa.

Sponsorowanie koncertów "psuje" oczywiście słuchaczy, bo nie lubią płacić za występy, ale przecież sponsor (czasem urząd miasta) coś tam zespołowi zapłacił, więc nie jest to występ darmowy.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Plusem darmowych koncertów jest też to, że mogę tam pójść z dziećmi (kupienie biletów dla całej to spory wydatek). Z drugiej strony małe dzieci z reguły nie wytrzymają długo na koncercie, który mnie interesuje, więc bez żalu za pieniędzmi można wyjść w połowie (z żalem za to, że trzeba z tego koncertu wyjść).

Na emeryturze będę miał czas, nie będę miał kredytu, więc będę chodził na biletowane koncerty do bólu. No chyba że emerytura będzie głodowa i chęci się z wiekiem wypalą :(
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Porównanie muzyki z lat 80-tych do dzisiejszej jest przysłowiową kulą w płot

Na koncerty nie chodziłem, ale miałem prawie każdego czarnego singla "Krzaka", "Dżemu", "Dezertera"... Ukazywały się prawie zaraz po debiucie wydawane przez państwowe wytwórnie "Pronit" i "Polskie Nagrania". Były LP Abby i Drupiego, Budki Suflera i Oddziału Zamkniętego. Po prostu była muzyka.
Niestety, ale za to co jest obecnie szkoda złamanego grosza. Wolę sobie puścić na YT stare rockowe kapele niż słuchać tych australijskich wyjców z dysfunkcją głosu i słuchu.
popieram tę opinię 90 nie zgadzam się z tą opinią 10

A co sie dziwić.

Bilet koncert w Polsce na gwiazdę światowego formatu bywa czasem droższy niż np. Wejściówki w Londynie czy Berlinie. Organizacja w kraju pozostawia wiele do życzenia, szczególnie jak organizuje ja jakaś prestiżowa spółka, doświadczyłem osobiście żenady w Poznaniu i dziękuje mam dość.
popieram tę opinię 90 nie zgadzam się z tą opinią 3

w stosunku do zarobków oczywiście
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

chciałem pójść z rodziną na Jacksona do filharmoni.Bilety po 120 zł. czyli 480 zł + dodatki czyli pewnie jakieś 540 zł. Za tą kase to musimy przezyć 2 tygodnie. dziękuję
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

to akurat wiemy :)

Edziu G. w kuchni w Świerku po cichu chciał zrobić, ale WIELKI BRAT się dowiedział i nie pozwolił ;)

To jeszcze nic!

On napisał coś w piątym zdaniu o zasypianiu gruszek w popiele.
Co za gamoń bez szkoły!
I taki ktoś jest "redaktorem"???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zanim się oralnie wypróżnisz na forum,

zapoznaj się, proszę, z pisownią ojczystego języka. Bo póki co, to Ty z siebie nieuka zrobiłeś/aś.

Czyli dobrze jest baranku?

"Nie zasypiają gruszek"?
Hi hi, baranku!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Owieczko,

poczytaj proszę: polszczyzna.fora.pl/tropiciele-wiel-bladow,5/nie-zasypywac-gruszek-w-popiele,408.html

dobrze

:)

jest poprawinie!

cytat:
Mało kto używa poprawnej wersji: nie zasypiać gruszek w popiele, kiedy chce podkreślić, że sprawy, o których mówi, nie mogą być zaniedbywane (tj. nie można zwlekać z ich załatwieniem). Słychać więc apele: Lepiej nie zasypywać gruszek w popiele albo (autorstwa tych, którym obił się o uszy właściwy frazeologizm, ale... chyba mu nie uwierzyli?) Lepiej nie zasypać gruszek w popiele. Wszystkim opornym zatem tłumaczymy: zwrot nie zasypiać gruszek w popiele pochodzi z dawnych czasów, kiedy to piekło się gruszki w popiele (jak dziś np. ziemniaki) i danie to tylko wtedy mogło się udać, jeśli się podtrzymywało żar, nie pozwoliło się zasnąć owocom w stygnącej pierzynce (a. spalić się w zbyt gorącym ogniu).

nieprawda Tusk z rostowskim i Sikorskim twierdza ze mieszkamy na Rajskiej zielonej wyspie

i juz dawno przegonilismy zachód nawet zarobki sie unas wyrównały a jeszcze wczesniej ceny nawet przegoniły:)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

zero filozofii

wysokie ceny biletów i fatalne ngłośnienie koncertów - po co przychodzić ? żeby za 40 lub więcej złotych słuchać hałasu ponad który wybija się stopa perkusji ? a wokalisty najczęściej nie słychać wcale - o zrozumieniu tekstu który wyśpiewuje nie ma nawet mowy. Kiedy amatorzy nagłaśniający koncerty wreszcie wymrą i zastąpią ich profesjonaliści to ja zacznę przychodzić. O ile dożyję ...
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gów

Drogo, brak kasy. Poza tym rąbię biedę, a ten co występuje opływa w dostatki.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pewnie dlatego, że

PO-PISowe obalenie komunizmu polega na zachowaniu komunistycznych pensji przy cenach z Zachodu
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

SLD wzywa do zakończenia lustracji

Tak jak lewacy od popaprańców, lewacy z SLD i ugrupowań innych chcą podwyższyć pensje. Wszystkim. Obniżyć ceny biletów obiecują też. W ogóle wszystkiego ceny.

Pomożecie?

Pudło. Wyczekuję partii

która po pierwsze: zadba o dobro Polaków,
nie są to partie oddające majątek narodowy i budżet państwa Watykanowi lub korporacjom Zachodnim. Nie ma jeszcze takiej partii, a szkoda. I z pewnością nie są to ani SLD, ani PIS ani PO, ani Palikot. Po prostu

KNP

No to jedynie Nowa Prawica !

nie słucham byle czego i nie chodzę na byle co

Z ogromną przyjemnością pójdę na koncert w Trójmieście najlepiej w Gdyni ofkors mojego niedawnego odkrycia polskiego rewelacyjnego zespołu Kamp! i i angielskiego Hurts :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Takie mniej znane kapele to w londynie graja po pubach,a nie daja koncerty i oczekuja,ze zaplacimy za wstep za cos czego nie znamy.ja jade do londynu w listopadzie na koncert andrea bocelli i za 2 bilety dalem ponad 1000 zl i nie bylo mi szkoda kasy,ale jakbym mial zaplacic za koncert jakiejs nieznanej kapeli w polsce 20zl to wole isc do pubu lub baru w sopocie na drinka.na pieniadze to trzeba sobie zasluzyc,bo czasy disco polo sie skonczyly.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

W trójmieście jest za mało koncertów z gatunku

reggae i ska zarówno wykonawców z Polski jak i zagranicy. Dlatego aby móc posłuchac ulubionych kapel muszę jeździć po całej Polsce. Teraz 17 listopada jadę do Wrocka na OneLove.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

.

Niestety często ceny biletów są zaporą, druga sprawa, że duża część zagranicznych artystów omija nasz kraj. Po raz setny będzie Depeche Mode, Sting, pewnie U2 i Rammstein,a gdzie koncerty gwiazd które nie były jeszcze w Polsce a są u Nas bardzo popularne. Do tych artystów których wymieniłem absolutnie nic nie mam, ale przydałoby się odświeżyć repertuar. Z drugiej strony z koncertami rodzimych wykonawców niema problemu jest duży wybór gatunków i wykonawców, ceny też przyzwoite (z wyjątkami).
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cena za bilety - tu leży cały kłopot

Całkowicie niedostosowana do polskich realiów. Co jakiś czas mamy koncerty niezłych i znanych zespołów. Ale cena powala. Np Elton John, koncert odbył się tylko w Łodzi.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

JEZELI ZAMYKASZ UMYSŁ NA "POPIE" TO ZGADZAM SIĘ TO DNO

Jeżeli zamykasz umysł na POP-ie to zgadzam się że to dno. Niestety rozczaruje Cię, jest masę ale to masę wspaniałych artystów niezrzeszonych lub tych z niszy. Tyle, że nie wydają kasy na reklamę, a nam trzeba do głowy ładować co jest dobre a co nie. Zero własnego odbioru. Analfabetyzm muzyczny.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4

ach te ceny

Moze rozpoczne troche od czego innego a mianowicie od cen płyt,kosztow wejsciowek na koncerty.Wszystko jest tak wiwindowane kosmicznie w gore ze nie ma co dziwic sie piractwu i sciaganiu muzyki nielegalnie.Pare razy słyszałam wypowiedzi Z Chołdysa na podobne tematy to rece opadaja słuchajac go Ceny powinny byc realne niech ktorys z bogaczy pozyje za te 1500zł i pojdzie na koncert z osoba towarzyszaca. Powodzenia
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Serio?

Zacznijmy od tego ze nie ma w polsce dobrych zespolow. Wszyscy spiewaja o tym samym, teksty piosenek sa w wiekszosci zalosne. Prawie kazdy zespol uzywa tych samych instrumentow (gitara, bass, perkusja). Wokal przewaznie paskudny i nie do zniesienia. Wszedzie pseudoartystyczne dno. No i co najwazniejsze (dla mnie) jezyk polski brzmi strasznie. A co do koncertow zespolow zagranicznych - za drogo!

Ah, no i jeszcze brawo dla zespolu The Shipyard! Nie wiem skad sie to badziewie urwalo, ale wiem ze na pewno mnie nie zacheca ta ich cala inicjatywa.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 10

Serio...?

Serio nie lubisz języka polskiego w muzyce? Ja na przykład uwielbiam, jest taki ekspresyjny... I nie należę do mniejszości! Ale co kto woli...

Problem leży po stronie"artystów"

W Anglii zespoły graja w małych lokalach (prawie do kotleta), nie płaci się za wejście do lokalu z koncertem a zespół dostaje kasę z utargu, jak jest dobry to przychodzą ludzie i pij, jedzą - zespół zarabia. A u nas?? U nas zespół gra koncert, biletowany i tu jest problem.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

u nas to nie wypaliłoby

wpuszczą bydło do klubu, to za chwilę flaszki by latały w powietrzu

z jakiego "utragu" klubu muzycy dostają kasę?

że niby właściciel oddaje kapeli pieniądze,które zarabia na utrzymanie klubu i pracowników? i sam żywi się energią kosmiczną? ciekawe rzeczy prawisz... wskaż proszę te kraje,to się tam przejedziemy pograć :)

a jak wyobrażasz sobie "nie biletowanie" koncertu w Polsce?
paliwo,by zespół mógł dojechać do miasta gdzie gra, wynajęcie sali,nagłośnienie, ewentualny nocleg-skąd na to wziąść kasę,jak nie z biletów?

Nie ma na co chodzić.

W Gdańsku nie ma na co chodzić.Na ACDC i Rolling Stonsów musiałem jechać do Warszawy.Widzę reklamy z ticketpro,tylko Łódż i Warszawa.PGE Arena istnieje już ponad rok i był tylko jeden koncert.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 4

spadek zaineresowania

bieda, brak pracy, mizerne zarobki poniżej minimum bytowego, Polacy umieją liczyc, prosty rachunek ekonomiczny - jezeli pojdę na koncert to nie będę miał na jedzenie
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

kilkadziesiąt razy w roku hahaha to kiepski zart nawet tyle niema w trójmiescie!

Występ jakiś grajków w małej budzie nazywacie koncertem???? prawdziwych koncertów jest mniej niz za czasów PRLU!! A jak są to kosmicznie drogie!!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie przesadzajcie z cenami biletów. Każdy zarabiający

jest w stanie wydać rocznie kilkaset złotych na biety. Jeżeli kogoś na to nie stać to współczuje. Dla mnie jest zdecydowanie za mało koncertów w Gdańsku. Gdynia prezentuje się lepiej.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 34

I masz komu współczuć. Średnie dochody przy pracy na umowę to 3 tys z hakiem brutto, mediana pewnie około 2 tys., najczęstsze dochody pewnie też koło tego (może inaczej mają ci, co prowadzą własną działalność). Koncertami zainteresowani są przeważnie młodzi ludzie, którzy zaangażowali się w 20-30 letnie kredyty mieszkaniowe. W tym czasie nie stać w zasadzie na nic, co nie jest konieczne do przeżycia. Niestety. To jest oczywiście sprawa indywidualna, bo dla niektórych koncerty mogą być niezbędne do przeżycia, ale z rozumiałych względów to jest margines społeczeństwa.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

otóż to...

bardzo chciałabym pojechać na Depeche Mode. Przy zarobkach 1500 zł brutto (1100 na rękę) nie stać mnie na bilet na koncert 250 zł i podróż pociągiem za ponad 100 :( Nie mówiąc już o jakimś noclegu w Warszawie, żeby nie siedzieć po nocy na dworcu, czekając na powrotny pociąg...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znajdź 4 osoby, pojedzie autem na gaz to przejazd będzie tańszy Od biedy można się przesłać w aucie KOncert jest za prawie rok, po 30 m-c dasz radę odłożyć Wiem ze takich obliczeń nie powinna robić osoba pracująca ale to nie ja ustalam reguły życia w Polsce Powodzenia

jak dajesz ostro d*p...y na lewo i prawo to cie stac!!:)

dodatkowo to zawsze facet funduje bilety

Sprzedaż płyt..

Sprzedaż płyt NIEDOCHODOWA???
To kto tą kasę (min. 30 zł) za płyty trzepie? Pośrednicy!!! No to już problem "artystów".
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

jale51

zawsze mnie zdumiewa, że takie głąby jak Ty jale51 chodzą po ziemi, kochają kobiety, zakładają rodziny, mają dzieci... to powinno być zakazane - to również do tych, którzy poparli wypowiedż

Dokładnie

Wole mieć oryginał w kolekcji ale tak jak napisałeś cena w sklepie 70PLN a ile z tego dostaje Artysta? W Germanii płyty te same trochę taniej w Holandii to samo Ale jakie zarobki.... ostatnio rarytas ze stanów kupiłem cena zakupu 29$ w polandi prawie dwie stówki . I wiemy czemu mamy piractwo..

Czy mnie jeszcze pamiętasz?

Niemen, Czerwone Gitary, Polanie, Niebiesko Czarni.......Te koncerty wspominam i porównuje z dzisiejszymi, gdzie muzyka przeszkadza w spektaklu oślepiających błysków światła i puszczania dymów.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

Śmiech w biały dzień

Koncertów tyle, co kot napłakał, ceny biletów astronomiczne, gwiazdy niskich lotów....
Po co się rozwodzić, dlaczego nikt nie chodzi, nie tak dawno widziałem tu artykuł na temat lipnych gwiazd wypromowanych przez talent szoły... Ledwo takie w tv pokażą i chcą 50PLN za 45min "koncertu", potem koncert odwołany....
Jakby było czego słuchać i bilet kosztowałby tyle co kino, to może ludzie by chodzili. BTW: bilet do kina kosztuje 20PLN, wyprodukowanie filmu idzie w grube miliony $, a wyprodukowanie kilku piosenek i zagranie ich na koncercie? Chyba dużo mniej, a o dziwo bilety x razy droższe. Więc niech się artyści nie puszą, że nikt kasy nie chce tracić, zachłanność nie popłaca!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

to wina "darmowych koncertów", służących za "kiełbasę wyborczą" samorządom i promocję supermarketom. Artyści nie powinni się godzić na występy w nich, bo to rzeczywiście psuje rynek i ludzie uważają, że kultura im się należy za darmo, ba może nawet, że z łaski swojej w niej uczestniczą...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Litości a na jaki koncert mam iśc?

Dawniej był wybór była świerzość i nie muszę wymieniać bo każdy kto ma między 25 a 60 lat wie o co chodzi.
Obecnie pozostaje koncert jakiegoś oszołoma reklamującego soczki który porwie biblię albo oglądanie wyopinania się kobiety słonia konia czy innego glona która uważa się za królową kiczu a jej płyty leżą w dyskontach w koszach po 4,99?

Pozostaje posłuchać jakichś hiphopowców pomimo że to obca jak dla mnie dziedzina i nie kwalifikowałbym tego jako muzyki ale świeższa niż bełkoczący trup czy gołodupny śpiewający koń.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie ma roboty

jak pracowalem to co tydzien gdzies chodzilem koncerty byly bardzo czestym wydarzeniem dla mnie a teraz jak nie mam pracy nie chodze, bo mnie nie stac. norma
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciekawy jestem prawdy - koncert J. Lopez

Czy ostatecznie był dochodowy? Ile biletów poszło bokiem, bez sprzedaży, tylko po "znajomych"?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

nawet oficjalnie podali ze kilka tysiecy biletów rozdali celebrytom i znajomym znajomych

nawet organizator przyparty do muru najpierw mówił ze był zysk to potem ze jesli strata była to bardzo niewielka. strata była ale publicznie sie do niej nikt nie przyzna chyba ze ktoś puści parę anonimowo

no ich kurka nie srtac

dobijaja mnie takie tematy
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie ma kasy!!!!!!!!!!

moze dlatego ludzie nie chodza, ze byla jaki "artysta" zaraz zada 60zl

albo i wiecej za swoj wystep!

Dobra metoda.

Nie stać mnie na koncerty i teatr,do kina też nie chodzę.Kupiłem sobie kabel który podłączyłem z kompa do plazmy 42 cale.I tak łykam kulturę.Pozdrawiam bogatych parchów.

Głusi akustycy

Plagą koncertów w Polsce sa nieprofesjonalni akustycy.Ustawienie nagłosnienia jest naprawde spora sztuką,tymczasem u nas typowy realizator dżwięku to młody człowiek bez pojęcia,za to z powaznym ubytkiem słuchu,sadząc po tym ile decybeli nastawia.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale skąd zdziwienie?

Cena biletu na koncert gwizady to 150-200 zł za miejsca standardowe i 200-300 za dobre. Koncert kogoś trochę mniej znanego to też ponad 100zł. Koncerty nie-gwaizd to kilkadziesiąt złotych od biletu. To wszystko razy 2, bo raczej samemu sie nie chodzi. Ludzie ledwo przędą, spłacają kredyty za mieszaknia, muszą siebie i dzieci wykarmić - więc skąd to zdziwienie? W tym roku było przynajmniej 5 czy 6 koncertów, na które chętnie bym poszedł - ale wystarczyło spojrzenie na cenę, by mnie od razu zniechęcić (a zarabiam trochę wiecej niż średnia krajowa).
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pójdę do filharmonii jak zmieni się skład orkiestry,bo na naukę to chyba za póżno.

ceny nieproporcjonalne do wartości artystycznej/rozrywkowej

zarabiam trochę powyżej średniej krajowej, mam oszczędności i generalnie stać mnie na to by zapłacić za bilet na każdy koncert jaki odbywa się w kraju. ale nie robię tego, bo nie lubię PRZEPŁACAĆ. w 90% przypadków ceny biletów są znacznie przeszacowane w odniesieniu do poziomu prezentowanego przez zespoły oraz organizatorów (czasem zespół może być świetny ale gra w tak marnym miejscu że koncert po prostu nie może się udać). nie było dla mnie problemem zapłacić ponad 200 zł za Rammsteina, nie będzie też problemem zapłacić podobną kwotę i ponieść koszty wyjazdu do Warszawy na Depeche Mode. ale te zespoły gwarantują rewelacyjne doznania i człowiek nie boi się tyle zapłacić oraz potem nie szkoda mu tych pieniędzy. a niestety z wielu koncertów które odbywają się pod nosem w Trójmieście trzeba rezygnować, bo człowiek boi się rzucić 40-50 zł na zespół który nic nie gwarantuje.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

polaki nie chodzą na koncerty

Bo nie mają piniondzuf. A jak już mają, to trzeba przecież się ubrać, ale jako, że nie mają piniondzuf, to nie mają za co. Poza tym ' na pewno będzie w telewizji ', a skoro tak, to po co w ogóle wychodzić z domu. Lepiej siąśc na fotel brzuch do przodu i tankujemy piwsko !!!!!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ach! zaspane te gruszki w popiele :)

"nie zasypiać gruszek w popiele" ;)

chciałeś zabłysnąć, a się zbłaźniłeś

akurat (wyjątkowo) bardzo poprawnie jest użyte w tekście to wyrażenie. jak nie wierzysz, to poszukaj w googlach i poczytaj od czego ono pochodzi. właśnie od zasypiania, a nie zasypywania.

HH

Ja chodzę tylo na koncerty hiphopowe gdzie wstęp kosztuje 10 - 30zł a klimat i muzyka są świetne. I na takich koncertach czuć więź artysty z tłumem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Koncerty

Osobiście chodzę prawie na wszystkie koncerty bardziej znanych zespołów w 3 mieście. Wpływ radia i TV, powoduje, że na mniej znane zespoły chodzą osoby interesujące się tym rodzajem muzyki. Myślę, że to media powodują taki stan rzeczy. Fenomenem jest DiscoPolo, które wypełnia sale po brzegi. Właściciel klubu musi zarabiać, a nie być pasjonatem . Z jednej soboty z Disco ma 10x tyle, co z garstki studentów wypijających po 2 piwa, a pijących przed 4. Niestety, pieniądz rządzi i to się nigdy nie zmieni.

Ja nie chodzę z powodu...

braku czasu i pieniędzy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Jeśli nie będziemy płacić muzykom, przestaną tworzyć."

Jak mi nie zapłacicie też przestanę tworzyć. Co zrobicie bez moich komentarzy?

Ceny ceny ceny... sam odpuściłem myślę z 10 koncertów na które z chęcią bym się wybrał w ostatnich dwóch latach z powodów finansowych. Bilet (a w zasadzie minimum dwa bilety), przejazd, nocleg... wychodzi tysiak za koncert. Będąc zmuszonym wybierać... wybiorę kupno płyt (których mam dużo, mówię o oryginałach). Swoją drogą ceny płyt to inna strona medalu ale jest trochę lepiej niż kiedyś.

Ludzie pewnie by częściej chodzili na koncerty, gdyby jakieś ciekawe się odbywały, na pewno ja przynajmniej....Polskich dobrych zespołów jest mało, natomiast bilety na koncert zagranicznych grup to droga wyprawka, ponieważ nie dość że bilety na koncert drogie to trzeba też jakoś dojechać na ten koncert i wrócić....Polska rzeczywistość niestety...

Dlaczego Polacy nie chodzą na koncerty?

Bo w większości ich nie stać. Prominenci chodzą całymi rodzinami i fotografują się z gwiazdami.
Niech się zachłystują i tak g..do oglądania i słuchania. Badziew!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Prominenci to akuray załatwiaja sobie bilety za free wraz z chalniem

ff

Zaprosić np. ACDC na koncert do Gdańska to zobaczycie tłumy ludzi.

Starzy ,zorientowani młodzi i te kilkadziesiąt tysięcy ludzi pokaże na kogo warto iść nawet jak będzie drogo......Dobór się liczy. I klasa artysty.

kto ?

Rząd powinien nałożyc grzywne na polaków co nie chodza na koncerty

I to bardzo wysoką - łacznie z aresztem !
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bo nie ma na kogo chodzić!!!

Lady Gaga ? J.Lopez i jej seksowny tyłeczek? Podrasowana tandeta........
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

DROGIE BILETY?!

chciałabym czasami pójść z mężem lub córką na spektakl lub koncert ale na tą "wyprawę" niestety nas nie stać a szkoda.................................

prawdziwi bohaterowie

Powiem tak dopóki ja będę zarabiał jak na wschodzie a płacił jak na zachodzie to nic się nie zmieni. żeby zarobić 5000-5500 na miesiąc muszę dymać na dwóch etatach żona 1400. moje życie dzisiaj podliczone z ostatniego miesiąca bez szaleństw z kredytem 6000. Przypominam 5500 to z praca dodatkową bez niej zebym się utrzymał z pęsją żony co powinno być jej wyborem że pracuje a nie obowiązkiem nie ma szans na utrzymanie. I podobno zarabiam całkiem nieźle. I nie mam dzieci... jeszcze. Chory kraj jak zacznę dostawać ja sam w jednej pracy za 180 godzin przynajmniej 10000 to moze pójdę na koncert za bagatela 200 zł od osoby!!! Skąd oni się urwali z taką ceną ludzie . Jak zabezpiecze byt rodzinie i zacznę odkładać nie zyć z dnia na dzień to porozmawiamy. Pozdrawiam wszystkich z Trójmiasta i Polaków bohaterów którzy codziennie wstają i walczą.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ty powalcz jeszcze z błędami ortograficznymi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

A może jednak z kredytem

bo albo specjalnie go zawyżasz, albo dałeś się wrobić w pułapkę kredytową i to nie w bankach, bo one na tyle nie pozwolą, a w para bankach. Bo z tego co piszesz wygląda na to że kredyty pochłaniają ci większość pensji. Jeżeli to prawda to gratuluje głupoty i dobrze, że nie masz jeszcze dzieci, bo doprowadziły by one ciebie na skraj bankructwa przy twym myśleniu.

Koncerty są drogie...

Wejście w zależności od koncertu średni koło 50zł, do tego jakieś piwko które na koncertach jest wyjątkowo drogie, dojazd itd i wychodzi ponad stówa

oczywiście piwko jest niezbędne.

także trzeba zrobić eliminację wg priorytetów.
zawsze można wypić piwko na ławce i posłuchac muzy z telefonu.

dajcie najpierw chleba a bedziemy chodzić na igrzyska

2 mln. Polaków wyemigrowało to chodzą na koncerty u obcych
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

too much...

gdyby ceny były przystępniejsze, znaczy niższe, chodziłabym na koncerty często bo to lubię, ale zwyczajnie nie stać mnie, aby dać za bilet np 200zł

zróbcie tańsze a ludzie będą chodzić ...

Drogie koncerty?

Jeśli znacie tylko garstkę artystów popowych wypromowanych w telewizji to owszem, bilety na ich koncerty są drogie bo artysta i organizator wiedzą, że wszystkie lub większość biletów i tak będzie sprzedana.
Nawet w Trójmieście odbywają się często koncerty bdb wykonawców w cenie do 50 zł, no ale trzeba mieć tego świadomość...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Za drogo i nie ma na co chodzić

Ja chciałem pójść na koncert multimedialny - nowej wersji the War of the worlds Jeff'a Wayne'sa

... to go cichaczem odwołali - po prostu usunęli ze strony organizatorów, a na stronie ERGO napisali:

W imieniu organizatora imprezy - Live Nation z przykrością informujemy, że Musical Jeffa Waynea Wojna Światów, który 13 stycznia 2013 r. miał odbyć się w ERGO ARENIE, został odwołany z powodu problemów logistyczno-technicznych.

Więc jeśli nie stać nas na sprowadzanie rzeczywiście oryginalnych twórców to nie ma się co dziwić że nie chodzimy na koncerty.

Na szarpidrutów nie będę wydawał 100-200 zł.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Darmozjady biorą po 50 zł za odgrzewane kotlety - Staszewski jest tego najlepszym przykładem!!!

Bilety na Soulfly niecałe 80 zł, na Kult 50 czy tam nawet więcej. To samo Coma. Bilety powinny być max po 25 zł bo to i tak kupa kasy dla zespołu. Tak kiedyś było, ale widać stare rupiecie zaczęły odkładać na emeryturki, a nowych zespołów nikt nie chce promować, a młodzież też woli stare zespoły niż wysilić się i przekonać do młodych i zdolnych. A tyle świetnych bandów się zmarnowało z 3city. Stagma, Instanity, Vanitas, Fnag, w sumie niby znane, ale też nieznane Milczenie Owiec, Killoff, Kontragarda i jeszcze wiele innych. Chassis gra od 11 lat i nadal na koncerty wbija po 10 osób.

Na polskich

koncertach to tak jak na polskich filmach-nie słychać wokalisty, za to słychać perkusje i inne dźwięki - w polskich filmach słychać szuranie żwiru pod stopą zamiast dialogu.

w moim przypadku

nie chodzę na konzerty bo często wystepuje "drugi garnitur" za niebotyczne pieniądze. Za każdym razem po konzercie obiecałem sobie , że już się nie dam nabrać. Dlatego jeżdzę do Warszawy i mam to co chcę mieć

Za drogo!

Jest po prostu za drogo. Jak już ktoś "konkretny" przyjedzie to taka kasa ze "hoho". W przyszłym roku będzie Depeche Mode ale kogo stać na 300- 400 zł za bilet? :-(
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Przecież najtańsze bilety na Depeche Mode kosztują poniżej 180 zł.

promocje, integracje i kluby

Mój syn, który jest muzykiem, twierdzi że jest to powiązane z b. częstym organizowaniem darmowych imprez sponsorowanych. Rzeczywiście, gmina może wydać 50 tys zł na koncert 'gwiazdy' na placu z piwkiem, i w ten sposób a) wyczerpuje jedną faktura budżet na kulturę, b) zapokaja potrzeby artystyczne mieszkańców na rok. Do tego mamy teraz ERGO ARENĘ i stadiony, które trzeba będzie wypełnić -- i to może być już naprawdę koniec rodzimej sceny. Póki co, w klubach - gdzie trafiają się ŚWIETNE kapele ze świata i często BARDZO dobre lokalne, słucha tego 15 osób płacących po 10 zł. W tej chwili czym niejszy klub tym lepszy, bo można uzyskać wrażenie że 'są ludzie' i jest dla kogo grać. Smutne, szkoda. Trzeba rzeczywiście jakoś obudzić tę kulturę.

dokładnie tak! trzeba tylko troszkę poszperać! a nie brać co pod nos podtykają, bo to najczęściej bywa rzeczywiście niestrawne!

tak jest od 15 lat co najmniej. Niestety małych klubów coraz mniej.

a grać też nie ma dla kogo.

stefek

bo duzo kosztuje bilet i tyle.....

Trojmiasto to sypialnia

Zobaczcie jakie koncerty sa w spodku, co dzieje sie w wawie , w łodzi - gdyni + trojmiasto to masakra - nawet zespol kat gra w grudziadzu i omija juz trojmiasto

Przecież mamy muzyczne występy

w telewizjach i to różnych, nawet tam śpiewają.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tylko POLO TV ma dobrą muzykę

i podobno wszyscy to oglądają, szczególnbie ta młodsza widownia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Za darmo?;]

Drodzy muzycy. Skoro przeszkadza Wam to, że ktoś chce od Was darmowy wjazd na koncert to proponuję zacząć od siebie i też płacić za usługi, których oczekujecie za darmo lub dla "zajawki". Np Fotografie zespołu ;]

Nie chodzę na koncerty bo w Gdańsku nie zaprasza się takich muzyków jak schiller,
kraftwerk,Władysław komendarek, OMD, klaus schulze i wiele innych, dużo można by wymieniać

elmuza

Władysław Komendarek akurat był raz w Gdyni ale to było dawno, na Kraftwerk to musiałem jechać do Krakowa w 2008 roku, na Klausa to do Warszawy a na Schillera jadę do Berlina w grudniu. W Trójmieście niestety kompletnie nic z muzyki elektronicznej :(
I ja też jadę do Berlina, miało byc Drezno, ale pomysłalam, że w Berlinie będzie bardziej "swiatowo" :)

Pozdrawiam fanów Schillera :D

Ostatnio bylem na koncercie Rolling Stones w Warszawie 4 lata temu.

Po takiej uczcie trudno o porownania. Bardzo chcialbym by Paul w koncu zawital chociaz na jeden koncert. Byloby wydarzenie. Jak Jego zabraknie to nie bedzie niczego jak to klasyk mawial.

Zaś ja...

...chcę Kalafinę w Gdańsku, w Berlinie już był koncert

Myślę sobie, że w rolę wchodzą głównie o kwestie finansowe. Ja osobiście nie stronię od książek i płyt, jednak jeśli mam zapłacić 60 zł za koncert to bardzo mocno się zastanawiam i najczęściej nie chodzę. Owszem rozumiem , że to sposób zarobkowania, jednak przeciętny śmiertelnik też człowiek.

zarabiajac 1100 zł - 1500 mcznie

wyciska sie ostatni grosz na najwazniejsze potrzeby, smutna prawda,

dwa- po Republice chyba juz nie ma za wiele koncertów na które warto chodzić.
trzy- mieszkam w UK i tu bilety do teatru, na koncerty znanych grup (typu Rammstein) sa tansze o ponad połowe przy zarobkach wiekszych 5-10 krotnie.

Ot proste odpowiedzi na proste pytanie. Potrzeba zaspokajania kulturowego jest w piramidzie masłowa powyzej potrzeb typu jedzenie, ubranie, bezpieczenstwo. Bez zaspokojenia podstawowych nie bedzie prob zaspokajania postawionych wyżej.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

opinia

Kto nie chodzi ten nie chodzi,
a kto chodzi ten chodzi.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

dlatego, rze

wszystko można mieć za darmo w Internecie nie wychodząc z domu. Ludziom nie chce się tłuc, gdzieś w jakieś odlegle ,miejsce.

Ponieważ Polacy oglądają VYDEŁO !!

i zajadają gryla...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

cholera, dlaczego mnie cenzura 3miasto wycina

przecież mówię prawdę: niech rząd Tuska da ludziom pracę, a potem ludzie będą chodzić na igrzyska
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Polacy nie chodzą na koncerty bo:

bilety są tak drogie i w cenie zawarte są darmowe wejściówki dla kolesi i ich "najbliższych"
Polacy nie gęsi nie mają zamiaru jeszcze więcej dokładać( oprócz podatków )do trzymania blichtru przez "wodzostwo"

chybione porównanie z muzyka z lat 80'

1. dla tego że była lepsza, lepsze teksty, prawdziwa muzyka a nie tak jak teraz - teksty o d*pie marynie, muzyka w jeden czambuł - taka by radio puściło :)
2. w 80' muzycy mieli misję, grali dla muzyki a nie dla kasy
3. muzycy grali za obiad, piwo grali bo kochali muzykę, grali po pracy a teraz muszą zarabiać na muzyce :)
4. Jakbyście byli dobrzy to by się wasze płyty sprzedawały, a tak
5. a teraz prosta matematyka - bilet 20 zł piwo 9 min. x 2 dla 2 osób = 78 zł za koncert jakiejś kapeli !!!!!!! i dziwicie się że nikt nie chodzi na koncerty
6. w Anglii kapele grają "do kotleta", wejście za darmo, jak kapela jest dobra to widzowie pija piwo, jedzą i przychodzą im więcej piwa tym lepszy procent dla kapeli i tak się zarabia a nie tak jak u nas
inaczej kto mi zwróci kasę za marny koncert marnej , mało znanej kapeli ????

Kasa

Kasa, praca w systemie zmianowym, zmęczenie - dlatego Polacy rzadko chodza na koncerty

Brak kasy i na bilet i na opiekę do dziecka

to chyba proste co-nie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dlaczego polacy nie chodzą na koncerty?

Bo bilety na koncerty w polsce są bardzo drogie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chodzę na koncerty rockowe i metalowe ile wlezie.

Poza tym nie stronię od filmu, teatru i muzyki poważnej. Jest tego w trójmieście MASA, malkontentów o zdanie nie pytam. Szkoda życia na ślęczenie przed telewizorem i wbijanie plastiku do swojego mózgu. Pozdrawiam myślących i aktywnych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

"Jeśli nie będziemy płacić muzykom, przestaną tworzyć." Tacy z nich muzycy?

Ceny sa nie dla zwyklych ludzi

Bo jest za drogo. Chciałbym pojsc na koncert Diany Krall - w Gdyni ale bilety od kilkuset zlotych. Dla kogo takie ceny - przeciez nie pojde sam tylko z osoba towarzyszaca. Dlatego Polacy nie chodza na koncerty. W domu odpale plyte i poslucham.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odpowiedz jest prosta-brak kasy!!!!!!!!!!

Bo drogo jest!!!

Nie chodzę bo mnie nie stać!!!! Proste!!!

:-)

"Polscy artyści postanowili nie zasypiać gruszek w popiele" - a może nie zasypywać ? Hm ?

Dlaczego nie chodzą? Ceny biletów. Marny wybór. Jeżeli już jakaś `gwiazda` się zjawi, to `gwiazdą` była może kiedyś, z 10-15 lat temu. Chętnie wybrałbym się na U2, The Offspring czy Nickelback.

Nie ZASYPIAC gruszek w popiele?

Jakis nowy idiom - brawo za inwencje Panie Redaktorze!

Nie, poprawna polszczyzna.

polszczyzna.fora.pl/tropiciele-wiel-bladow,5/nie-zasypywac-gruszek-w-popiele,408.html

Proszę zapoznać się, zapamiętać i nie kompromitować się więcej.

proste - bilety są za drogie!

Wybrać się na koncert? Chętnie.. tylko skąd kasa.. na bilety, na zimne piwko, na dojazd i powrót..

już nie wspomnę o zagranicznych gwiazdach.. poszłabym, ale nie za 200zł/ osoby. Taki wieczorny wypad we dwoje to koszt ok. 450-500zł.., a dla większości to 1/4 wypłaty albo i więcej.. a co z pozostałymi wieczorami? w miesiącu mamy ich ok 30 :) a jeść też coś trzeba

bo nam

na szapmon i papier toaletowy po opłaceniu wszystkiego nie starcza, i to nas polaków o to pytacie/

polacy się ..

nie przeprowadzają w inne miejsca w polsce, nie jadają regularnie w restauracjach, nie uzywają dobrych kremów i nie ma kasy na rozwoj szczytów piramidy Maslova, czy tego nie widać? naprawdę?

Lalka

Ostatnio byłam na koncercie w Kwadratowej (K.Bednarek). Ogłuchłam choć nie stałam zbyt blisko kolumn. Lubię Bednarka, ale prawie nie kojarzyłam piosenek. Nagłośnienie w tym klubie jest fatalne. Zróbcie coś z tym !!! Dwa dni po koncercie spędziłam u lekarzy, a do dziś biorę lekarstwa.

bo kasy nie ma

a co to za artysta np doda dajcie spokoj

G-na

co za głupie pytanie bo ich nie stac , bilety kosztują po kilka setek to o co pytanie /

nie chodzą bo nie chcą ogłuchnąć

Chodzę na koncerty gdzie grają i śpiewają na żywo tj, filharmonia i kameralne koncerty. Na dużych koncertach jest okropnie nagłośnienie, słychać głównie łomot, można ogłuchnąć. Nie ma sensu chodzić słuchać łomotu, bo regułą jest że im słabsi artyści tym więcej czadu dają. Ostatnio byłam w Ergo Arenie na koncercie A. Sztaby. Były dwie orkiestry symfoniczne i muzycy Sztaby. Nagłośnienie okropne, co innego widziałam i co innego słyszałam, maszyneria dźwięki przetworzyła, wzmocniła i zniszczyła brzmienie orkiestr. Hala ma dobrą akustykę, bo gdy muzycy na żywo stroili instrumenty było słychać doskonale, wzmacniacze były zbędne. Po tym doświadczeniu nigdy nie pójdę na taki koncert, nawet za darmo.

Marudzenie,lenistwo,brak ciekawości

Ale te dwa ostatnie najbardziej.
Polacy nie potrzebują kultury do życia - ot co...To smutne, ale tak jest,i po co więcej wymyślania,co jest nie tak? Że za drogo, kiepsko itp.
Nie ciekawią w grodzie nad Wisłą nikogo nowe zespoły, a jakże by im jeszcze zapłacić, na koncert nieznany iść, tak za kota w worku wbijać kasę? A nuż okaże się, że syf, a tu nie można zareklamować, zwrotu kasy dostać.
O ile takie myślenie jeszcze jestem w stanie zrozumieć, to niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego /wiele razy byłam świadkiem/ gdy gra znany zespół, a przed nim support, nikt tego supportu nie słucha, tylko wychodzi -np. na piwko.
Skoro tak jest, to nie ma sensu oczekiwać w ogóle zainteresowania koncertami, szczególnie mniej znanych kapel.

jaka szkoda, że statystyki w kwestii kultury są tak opłakane :( sama często chodzę na koncerty czy to plenerowe czy to w teatrze, np. szekspirowskim i zawsze jestem zachwycona. obcowanie z kulturą działa na mnie kojąco więc nie rozumiem, czemu się przed tym wzbraniać, zwłaszcza, że teatry oferują bogaty repertuar i myślę, że każdy znalazłby tam coś odpowiedniego dla siebie ;) http://teatrszekspirowski.pl/wydarzenia-gts/koncerty/

Jestem wielką fanką muzyki i chodzę na koncerty kilka a nawet kilkanaście razy w roku. Jeśli zawsze chcesz być na bieżąco z nadchodzącymi wydarzeniami muzycznymi, koniecznie zajrzyj na https://ticketclub.pl/ Nie przegapisz więcej występu ulubionego zespołu, a bilety kupisz bez wychodzenia z domu.

re

Chodzę, może rzadko, ale chodzę te 2-3 razy do roku. Jakoś nie poluję na określonych wykonawców, tylko kiedy widzę, że na EmpikBilety mają wejściówki na koncert, który mnie interesuje, to wtedy kupuję. A w sumie chodzenie na kocerty w tym kraju nie wymaga wydawania szczególnej kasy. Raczej wszystko jest do ogarnięcia rozsądnym kosztem.

Sztuka wojny i masoneria z Kalifornią to przyczyna blokady środków finansowych na płace, renty, emerytury i zasiłki. Celowo się trzyma te poziomy niskich płac czy blokad lotto tylko dla masonerii jak i lokat aby wszystko upadło.
do góry