Widok

(Dlaczego) Polacy nie potrafią śpiewać

Opinie do artykułu: (Dlaczego) Polacy nie potrafią śpiewać.

My, Polacy, nie potrafimy śpiewać. Mamy problemy z powtarzaniem najprostszych melodii, utrzymaniem rytmu i tempa. W zasadzie z żadną piosenką nie jesteśmy sobie w stanie poradzić na trzeźwo. Boimy się otwierać usta, tak jakby śpiew był oznaką choroby psychicznej lub co najmniej zdziecinnienia. A zbliżające się Euro zweryfikuje nie tylko umiejętności piłkarskie, ale także wokalne.Przeciętny Polak przez całe życie podejmuje próby opanowania dwóch pieśni świeckich i kilku kościelnych (głównie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli wam było wstyd za "sto lat"

to co tu jeszcze robicie w tym kraju? Jedzcie gdzieś, gdzie napiszecie własne.
popieram tę opinię 100 nie zgadzam się z tą opinią 61

przeczytałem

do połowy ... dalej nie było warto...
tutaj do akcji wkraczają wasi ukochani "kibole"...kibice, którzy przygotowują oprawy meczy nierzadko ryzykując, śpiewają na całe gardła, nie raz byłem świadkiem jak prowadzący młyn na meczu dyrygując tłumem stracił głos, bo wkładał w to tyle siły! Przyśpiewki na dwa głosy - rewelacja! Problemem jest brak przyśpiewek ogólnych oprócz nic sie nie stało itd, ale TV nadal nam nie pomaga serwując koko czy futbol maryli (a stąd wszyscy znają słowa swoich przyśpiewek w UK), ale na szczęście problem nie dotyczy tylko nas. Wiele krajów nie potrafi krzyknąć nic innego jak naswę swojego kraju (np. USA). Taki jest problem "krajowego" kibicowania, które nie ma ŻADNYCH szans w starciu z kibicowaniem na poziomie klubowym! A druga sprawa to właśnie wspomniany konserwatyzm społeczeństwa, powściągliwość i od dziecka słuchanie kościelnych melodii itd. Gdzie w "żywszych" krajach słuchają i są zalewani od małego rytmicznymi melodiami samb itp., a u nas tego nie ma i nie będzie i dodatkowo ktoś pisze jeszcze artykuły tego typu. Generalnie przykładem może być brak dopingu i nuda na Baltic arenie podczas meczy polska-niemcy, który został zabity zanim powstał przez PZPN i karty kibica (to już też dłuższa sprawa!) - wystarczyło wspomóc paru młynarzy i bębniarzy podczas procesu zdobywania bilwtów/wejściówek, gwarantuje, że wybraliby odpowiednie przyśpiewki i wszyscy szybko załapaliby i melodie i słowa. Melodia najczęściej przecież pochodzą z prostych i szeroko znanych kawałków!
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 6

jeśli przeczytałeś do połowy to skąd wiesz czy dalej było warto czy nie?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ja się zgadzam

z opinią, że nie warto czytać dalej niż do połowy. Moi synowie chodzą do szkoły gdzie jest kładziony duży nacisk na wychowanie muzyczne, nie na tzw "śpiew". Uczniowie tej szkoły nie tylko umieją śpiewać, ale praktycznie każdy z nich grana jakimś instrumencie i nie piszę tu o diamentach-talentach, ale o ZWYKŁYCH uczniach. Szkoła jest zwykła, uczniowie też i żaden z nich w polskim hymnie nie śpiewa "...z ziemi włoskiej do włoskiej".
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

ale skad pan redaktor ma o tym wiedziec?:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

redaktor Borys Kossakowski

i wszystko jasne, większości wypocin tego pana nie da się czytać.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 11

ja też mam wrażenie

że on to pisał po tej wspomnianej wódce, bo to się kac kupy nie trzyma
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

popłynąłeś z tymi kościelnymi melodiami ;p
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

ten artykul poza zdjeciem kibicow to chyba niijak ma sie do euro ?

zreszta jego tytul tez ma sie nijak to tresci... wydawaloby sie ze beda jakies dane statystyczne,a nie opinia autora tekstu , ktora nie jest poparta zadna wiedza naukowa teoretyczna czy praktyczna, slabo, slabo , slabo,
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co do kibiców

to niestety u nas (Lechia) śpiewamy za szybko, jakby każdy chciał skończyć jak najszybciej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

te n artykul jest bardzo słaby

na bardzo słabym poziomie , a cala jego 'wiedza' opiera sie chyba tylko i wylacznie na wiedzy pana borysa...po co pieprzyc takie glupoty skoro są bezpodstawne??? nie rozumiem jaki to ma sens? sens bezsenswony? ja chociaz z malej szkoly podstawowej i do tego ponad 10 lat temu to uczylam się spiewu wielu piosenek, w poznijszych latach nauki rowniez (XXI wiek). nie widze potrzeby zwiekszania ilosci muzyki w szkole... wiele dzieci nie ma talentow muzycznych i naprawde zle sie czuja na tych lekcjach... moze lepiej zainwestowac w ksztaltowanie sluchu muzycznego juz w przedszkolach
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

ludzie boja sie spiewac w towazystwie, boja sie wyjsc zatanczyc w knajpie jak im sie podoba muzyka. to jest zniwo lat ucisku i tworzenia szarej jednolitej masy - bo wybijac sie nie wypadalo - lepiej bylo sie nie wychylac bo pala w leb mozna bylo zarobic.

jak patrze na tancei w kawiarniach i parkowych kafejkach przed wojna to az sie lezka w oku kreci. nasi pradziadkowie byli wyluzowani i cieszyli sie kazda chwila zycia

Pan Borys to ocenia Polakow przez pryzmat wlasnego srodowiska? Trojmiasto.pl udodownilo przy okazji zyczen swiatecznych dla czytelnikow, ze spiewac nie potrafi, ale nie mierzmy innych swoja miara. Co znaczy, ze w zasadzie nie potrafimy powtorzyc na trzezwo zadnych melodii? Mam watpliwosci czy ten artykul byl pisany na trzezwo. Pan redaktor bywa na meczach, gdzie caly stadion ryczy "Jeszcze Polska nie zginela"? Az ma sie ciary jak to sie slyszy na zywo. Chwila wzruszenia. Pan redaktor twierdzi, ze Jopek i Mozdzer koncertuja regularnie po swiecie? Jako nieliczni? Zapraszam do kontaktu z menedzerami zespolow. Mozna sie zapoznac z trasa. Owszem polskie zespoly to nie Michael Jackson, ale rowniez jezdza po swiecie. Ot chocby wspomniany Kult. Rzeczywiscie kwietny wianek i baranek targaja emocjami jak cholera:) Co ma Doda do spiewania czy tez niespiewania przez nas piosenek? Pan reaktor widze jest tym jednym z wielu, ktorzy odbawiaja Rabczewskiej talentu? Co z tego, ze cycata, wypieta i rozneglizowana. Dziewczyna ma kawal glosu. Chwala ja za barwe i osobowosc ludzie z branzy, nauczyciele spiewau, ale jak zwykle musi znalezc sie jakis dziennikarzyna, ktory to podwaza. Autorytet. Swoim tekstem, a raczej jego zakonczeniem pokazal Pan jak bardzo nie szanuje fanow Dody. A jest ich troche. Co z tego, ze to w wiekszosci mlodziez? Dziewczyna robi w swoich kregach kariere. Pan do tego nie doklada, a ze styl muzyczny Panu nie odpowiada? To nie ma zadnego wplywu na to czy Polacy spiewaja czy nie. Doda na raptem 20kilka lat. Jak ma wplyw na nasze checi spiewania? Na nasze poczucie rytmu? Artykul uwazam, w 99% nietrafiony. Nie wiem skad taka opinia, nie wiem skad te wiadomosci. Ja znam sporo osob, ale naprawde garstke, ktora nie umialaby powtorzyc dzwieku, wybic dlonmi rytmu czy zanucis zaslyszana piosenke. Nie wiem, gdzie Pan sie uchowal, ze twierdzi, ze nie potrafimy powtorzyc zadnej piosenki. Pewnie dlatego programy typu talent show przezywaja oblezenie mlodych talentow chcacych zaspiwac w programie typu xfactor. Prosze mniej chodzic po knajpach na karaoke. Tam naprawde mozna zwatpic w talent rodakow. Z reguly knajpiane karaoke wiaze sie z %, wiec domyslam sie, ze na tym opieral Pan swoja wiedze i opinie na opisywany temat.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

na meczach mam na mysli mecze reprezentacji, nie ligowe. Na logowe nie chodze, wiec nie wiem jaki jest klimat.

jak tu śpiewać takie biesiady koko euro to ma być spoko ?

żenada
popieram tę opinię 51 nie zgadzam się z tą opinią 29

żenadą jest, że coś co choć trochę nawiązuje do naszej kultury czy tradycji wg współczesnego pokolenia jest wiochą

super extra są natomiast wszelkie świecidełka i kupa zawinięta w błyszczący papierek rodem z USA i europy zachodniej
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 16

nie wytłumaczysz najlepiej spakować takich i niech jadą do USA i niech sobie słuchają Britney i innych pustych lalek (ikon muzyki współczesnej)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 13

:)

koko koko euro spoko, nie pitolcie tu głupoto, wszyscy śpiewać wnet umiemy, my kibicujemy!!!!!

A według ciebie tradycja polska to wielkomiejskie ośrodki?

Jeszcze dekadę-dwie temu większość Polaków zajmowała się rolą. Polska tradycja to folklor, a folklor to wieś.

Ilu Polaków potrafi zaśpiewać "3 Maj" ??? Nawet z hymnem narodowym (który zresztą też do końca świecki nie jest) mamy problemy (że palcem nikogo z polityków nie wskażę).

Znacie jakieś inne prócz wiejskiego folkloru oraz pieśni religijnych i pijackich?
No tak, jest parę wojennych, z których połowa przyszła ze wschodu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

powtorze za klasykiem: a czym sie koko rozni od wakawaka? No wiem, bo wakawaka jest po angielsku spiewane przez rozebrana shakire, a nie emerytki w koronkowych gaciach na glowie i sukniach po kostki. Jakby bylo po angielsku, to polowa bylaby zachwycona, bo rytmiczne, kompletnie nie rozumiejac tekstu. Bo przeciez oł bejbe aj łont ju tunajt brzmi tak fajnie.

Chłopie - nie masz o czym pisać ????

co Ty wiesz o życiu pszczół ?
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 37

a co ruszyło Cię to ? Prawda boli ?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 21

glupota boli. Jaka prawda? Jak ktos lazi po barach z karaoke i widzi naprutych "piosenkarzy" to czemu sie dziwic poziomem artykulu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no akurat B. Kossakowski ma o czymi pisać, bo to Jego temat
wychodzi Twoja ignoracja, bo nie masz kompletnie pojęcia czym BK sie zajmuje..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

a pan borys to jakis nauczyciel spiwu? organizator koncertow w polsce i na swiecie, ze to JEGO temat? Prosze cie, litosci. Autorytet jakis? Bez jaj. To, ze sie bylo na koncercie Kultu o niczym nie swiadczy. Zreszta jakby rozlozyc na czynniki pierwsze glos Kazia to tez nie wypadlby najlepiej;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Twoja ignorancja też wychodzi.... poszukaj w sieci, to nic nie kosztuje - a dopiero później się wypowiadaj

Hymn powinien miec ok. 6 sekund wstępu.

Przez to, że go nie ma ludzie spóźniają się i nie czują kiedy zacząć! Ciągle się to powtarza.
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 7

i powinni go oficjalnie skrócić do pierwszej zwrotki i refrenu tam zawarte jest już wszystko

cała reszta to już prehistoria
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

mi się nasz hymn nie podoba - jakieś bzdety zupełnie nie pasujące do sytuacji

wolałbym "Mury"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Kocham Rote

ale jej tekst raczej nie nadawalby sie na hymn :)

kolejny artykuł z cyklu jacy to my polacy jesteśmy do d*py..

Panie Kossakowski - może by tak do gazety wyborczej?
popieram tę opinię 113 nie zgadzam się z tą opinią 35

Polacy nie potrafią śpiewać ??

Mamy problemy z powtarzaniem najprostszych melodii, utrzymaniem rytmu i tempa ??? Szok !!!

Akurat jeśli chodzi o doping i śpiew jesteśmy czołówką Europy ! Kluby ze wschodu i zachodu zazdroszczą nam kibiców, dopingu, opraw oraz atmosfery jaką potrafimy robić na stadionach.

Czy to piłka czy siatkowka czy pilka reczna, skoki narciarskie sami zawodnicy mówią że uwielbiają Polskich kibiców i lubią przyjeżdżać do Polski ze względu na atmosferę jaką potrafimy zrobić

Panie Kossakowski jest pan dla mnie zerem, próbującym zaistnieć takimi nędznymi artykułami, które wypisuje zwykły malkontent jacy to my Polacy jesteśmy kiepscy... Szkoda słów i pisania...

Pan nie słyszał chyba jak śpiewane są hymny na polskich stadionach ekstraklasy podczas największych świąt narodowych. Naprawdę serce się rwie i dreszcze idą no ale tak pan nie lubi pisać w dobrym tonie o kibicach...

Polacy POTRAFIĄ śpiewać !!! Tylko jak jest się oszukiwanym we własnym kraju przez polityków, okradanym wysokimi podatkami i akcyzami to człowiekowi ręce opadają i brakuje sił do odśpiewania hymnu dla tego skorumpowanego narodu.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 10

ostatni akapit powala

radzę w miarę szybko iść do lekarza
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chcesz powiedzieć, że

skoro potrafisz zawyć "Pooooolska, biaaało czerrweoni" to potrafisz śpiewać? Niestety pełna zgoda z Borysem, wycie na stadionach, nędzne i niemrawe "sto lat" które w takim wykonaniu brzmi jak pieśń pogrzebowa, zawodzenie w kościołach - to wszystko moje uszy, uszy muzyka, drażni. Nikt nas nie uczy śpiewać, lekcje muzyki w szkole to farsa. Wiele zdolnych osób wstydzi się śpiewać, choćby spróbować. Za to kibice (nawet niepijący) do śpiewania sie rwą.. niestety.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Najlepiej się obrazić, tendencyjnie zaatakować gazetę, ale się nie przyznać...?

Podejrzewam, że mylisz Wyborczą z brukowym portalem Gazeta.pl.
Ale tam akurat w ciągu ostatnich kilku miesięcy była seria artykułów chwalących Polaków na podstawie tego jak jesteśmy widziani obiektywnymi oczyma z zagranicy.
Więc chybiony atak na redaktora.
Coś w tym jest co pisze o tym "nie śpiewaniu"... i nie trzeba tego brać od razu osobiście i obrażać się, tylko zastanowić się dlaczego i zacząć to zmieniać od rozśpiewania siebie.
Kiedy ostatnio Panie "do d*py" siedziałeś z rodziną, gdy ktoś grał na gitarze i śpiewaliście razem? Khłe?? A w niektórych krajach takie rodzinne spotkania z oprawą muzyczną to regularny rytuał.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Popieram

Czowieku opanuj sie bo twoich at\rtykulow nikt czytac nie chce, ponarzekacm, moze to umeiszcza.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

koleny artykul, a nei wiadomo skad taka obszerna wiedza? :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

bezsensowny artykul

akurat polscy kibice spiewaja jako nieliczni
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 28

dobry żart:-) wyją, nie śpiewają
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 8

Wyją to wilki a kibice to barany; beczą.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

odezwali sie uczetsnicy imprez sportowych.

pikniki nażrą się kiełbasy i nie chce im sie spiewać
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 9

wlaczam tvn - wszyscy spiewaja, polsat - spiewaja, tvp - spiewaja.

W kazdym programie typu mam talent - spiewaja. Ide na ognisko - spiewaja. Ten pisze ze nie spiewaja. Co mam rozmawiac z mama spiewem ? Nikt normalnie trzezwy nie spiewa bo po co ?
popieram tę opinię 95 nie zgadzam się z tą opinią 19

tvn to ty lepiej wyłącz
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 7

ale czemu? Bo prezes kazał? Mam swój rozum i oglądam co chcę a nie co mi ktoś każe lub zakaże. Spieprzaj dziadu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

za głupi jesteś żeby oglądać to co chcesz, mniej bajek sugeruję.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

No właśnie - życie to nie musical, szczególnie w Polsce ...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

już nawet TVP2 poszło w komercję i puszczają jakieś wiejskie BITWY na GŁOSY mało tego siedzą w tym JURY i udają że się im podoba to co tamci śpiewają żenada !
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

A ja gram i śpiewam

nawet w zespole i przed publiką. I zgadzam się z tym co Pan K. napisał. Polacy mają problem z rytmiką, śpiewem. Nawet nie czują kiedy jest akcent w piosenkach, kobiety bez powodu próbują śpiewać w wyższej tonacji niż ich głos, przez co wychodzi pisk i skrzek. No i przede wszystkim boją się swojego głosu przez co wychodzi....

Racja

Nie sposób się nie zgodzić z autorem artykułu. Wystarczy posłuchać śpiewów w kościele lub na meczu. W kościele same diwy operowe, którym słoń nadepnął na ucho, śpiewające "która głośniej", wspierane rozwleczonym buczeniem organisty i księdzem śpiewającym jak przy goleniu. Gdzieniegdzie przebija się basowy pomruk mężów wspomnianych wcześniej pań. Wszystko w dziwnej tonacji, bez rytmu. Nawet wesołe kolędy ciągną się jak flaki z olejem. A na meczu? Banda nawalonych kolesi profanujących hymn - linia melodyczna zastąpiona darciem japy, w całej melodii występują dwa dźwięki - wyższy i niższy. O śpiewaniu gdziekolwiek indziej zapomnijcie. Niestety Panie Borysie, ma Pan rację...
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 35

W kościele, na meczu czy gdziekolwiek indziej ludzie śpiewają jak potrafią,

a że śpiewanie to trudna sztuka wymagająca odpowiednich predyspozycji, ćwiczeń i dbania o struny głosowe itp to mało kto ma to odpowiednio opanowane. Ale w tłumie nie śpiewa się po to żeby dobrze wypaść przed publicznością tylko dlatego że jest się w podniosłym nastroju i dla poczucia wspólnoty.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

"...śpiewanie to trudna sztuka (...) to mało kto ma to odpowiednio opanowane."
Czyli zgodziłeś się, że Polacy nie potrafią śpiewać...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

zgodziłem się, że mało kto umie śpiewać

bez względu na narodowość. Na stadionach czy koncertach wszyscy drą ryja aby głośniej, a w kościołach pieją stare babki tak samo jak w meczetach pieją czy na obrzędach afrykańskich plemion. A wielkie amerykańskie gwiazdy bez obróbki komputerowej i sztabu speców brzmiałyby nie wiele lepiej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Bez względu na narodowość nie umieją śpiewać? Widać najdalej byłeś w Wąchocku.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

masz rację w 100procentach podobnie jak autor

pozdrawiam

Coooo ????????
Ja k.. nie potrafię śpiewać ?????
Do sądu podam was chamy.

a konkretnie na którą ?

nazwę podaj a nie ogólniki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

litewska msza

Na wsi faktycznie troszeczkę lepiej, ale warto pójść do kościoła w którejś z litewskich wsi za Suwałkami. Tam bez problemu śpiewają na cztery głosy, jakby się było na występie profesjonalnego chóru. Oni tak śpiewają w swoich domach, nie w szkołach, czyli przekazują to z pokolenia na pokolenie. U nas jednak z pokolenia na pokolenie przekazuje się nieumiejętność śpiewania.

spiewać każdy może!?

Mało śpiewamy w przedszkolu,mało w szkole lub w ogóle! więc jest klapa w tym temacie! smutne to ale prawdziwe. szkoda! bo w kulturze naszego Narodu jest wiele materiału. Polska! Biało-Czerwoni! To trochę za mało! A o euro-koko! już nie wspomnę! Taki przedmiot jak muzyka w szkołach już nie istnieje!Trzeba też dodać iż młode pokolenie ma poważne braki w czytaniu i pisaniu to gdzie tu o śpiewaniu!!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Najglupszy artykul na tym portalu ever

Kolejna granica glupoty zostala przekroczona. Czekamy na kolejne
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 21

no co ty, lepsze są te z cyklu trójmiejska ulica, jak wyglądamy
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

To przez żydowskie geny

żydzi nie mają wyczucia rytmu
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

jak ktoś myli słowa hymnu to też Żyd?

polski

jest żenujący i niemelodyjny oto cała tajmnica. Polszczyzna chu.szczyzna.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 20

tak tak jasne...

...a teraz oddaj polski dowod osobisty (o ile go juz posiadasz) i wroc do swoich na pustynie...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Slalom mogę zrobić moczem po twojej twarzy kolego;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

za maly jestes handlowcu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chyba mnie z kims pomyliłeś 1500brutto.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

czlowiek pochodzenia handlowego - mowi ci to cos ? a teraz znikaj.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Panie Autor. "Baranek" to utwór napisany i śpiewany przez Staszka Staszewskiego czyli Tatę Kazika

Jak się chce krytykować zdolności wokalne Polaków, to najlepiej jest zacząć od poznania tematu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

masz rację, ale nie do końca

Owszem Baranek jest autorstwa Staszka Staszewskiego (który korzystał z twórczości "ludowej", patrz też "Sowieci" ), jednak w wykonaniu Kultu brzmi nieco "łatwiej", więc idź lepiej na spacer zamiast się czepiać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Łatwiej? Bryk też brzmi łatwiej niż dana lektura szkolna:-) Doda brzmi łatwiej niż Demarczyk

Maleńczuk zapewne też brzmi łatwiej niż Wysocki w oryginale. Tak w ogóle to dla prostaka gotowiec zawsze będzie brzmiał łatwiej niż oryginał.

śpiewanie

A wystarczy posłuchać jak publiczność holenderska śpiewa z Markiem Knopflerem przeboje Dire Straita i to bezbłędną angielszczyzną. nie fałszując i trzymając rytm. Jako potomkowie Chopina, Moniuszki i Szymanowskiego i współcześni Pendereckiego powinniśmy się wstydzić bo jesteśmy głusi jak pień a to wina szkoły bo nie uczy śpiewać tylko grać na fałszujących cymbałkach z kiosku Ruchu za 15 zł. I nie ma co się oburzać, nie umiemy śpiewać. FAKT
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

racja

Tu Holendrzy śpiewają z(a) Pearl Jam. Kapelusz z głowy: youtube.com/watch?v=QXXxYrK_XT0

taki, że w Gdyni, w Sopocie i w Gdańsku mało kto potrafi śpiewać...ryby zresztą też, bo one to wogóle głosu nie mają

Bez rasizmu. Do śpiewania i wywijania hołubców jest czarna rasa.

My biali jesteśmy stworzeni do rządzenia:-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

po pierwszych kilku zdaniach juz czulem kto jest autorem tego artykulu

po zjechaniu na dol strony i upewnieniu sie ze mialem racje, kolejnych zdan juz nie czytalem. kossakowski dno jak zwykle.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

"Sto lat" prymitywne?

A wiesz autorze co to jest aranżacja? Pamiętasz aranżację hymnu państwowego w wykonaniu p.Górniak, gdy z prostej pieśni zrobiła własną interpretację?
Muzyka ludowa wszystkich narodów jest w przeważającej większości prosta (nie prymitywna). Czasami jest lepiej lub gorzej zinterpretowana, zaaranżowana, wykonana ale dalej oparta na tej samej, proste kanwie. Nie mam żadnych kompleksów porównując twórczość ludową innych narodów z polską muzyką ludową. Dygresje o picu wódki i przechodzeniu na ateizm pod wpływem pieśni kościelnych skomentuję tylko jednym słowem - żałosne
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pan Borys, ceniony trójmiejski spec od dziennikarstwa śledczego...

tym razem wyśledził... prawdopodobnie w trójmieście (a może tylko w redakcji trojmiasto.pl), że nie każdy umie spiewać... po prostu geniusz.

Brawo Szerloku!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

od kościoła faktycznie odstraszają denni organiści, zera kompletne

i ryczące bez sensu osoby
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Do wszystkich krytykujacych autora

Mozecie sobie pisac, barany jedne. Az cud, ze mozna was zrozumiec. Zamiast mitrezyc czas, tepaki, zryjcie kielbase i grillujcie. Autor ma racje. Do spiewu nadajecie sie tak samo jak do postepu, polityki i wspolzycia spolecznego. Alleluja i do przodu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

a kto powiedzial że Polacy nie umieją śpiewać??

Polacy świetnie śpiewają ale w Polsce promuje się tych zmiksowanych kolesi, ciotków i pociotków
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Głosy

do śpiewania to Polacy mają jak słowik który konie dusi !!!!!!!

A dla mnie to po prostu dobry artykuł

Można odpocząć od propagandowych relacji z budowy dróg czy ECS...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie wypowiadaj sie za polakow , i nie mów że sto lat jest prymitywne

poznaj slowa i wartość piosenek innych narodow a póżniej oceniaj. Wara od polskiej tradycji !jak uważasz się za polaka nie kalaj polskiego gniazda!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Polacy potrafią śpiewać lepiej niż tzw.artyści,to właśnie piosenkarze tego nie potrafią.Żaden ani żadna ze sztuczną mordą.Tyle!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Polacy umieja spiewac. nie wiem skad taki postulat ze nie umieja. bez sensu. kinole owszem dra ryja ale kibole to debile a nie normalni rodacy.

W epoce big bitu, kiedy padło hasło: "Polska młodzież śpiewa polskie piosenki" prawie każdy małolat budował gitarę elektryczną na podstawie instrukcji z "Młodego technika". To wtedy Toni Keczer i "Niebiesko Czarni" śpiewał "300 tysięcy gitar". Piosenki były łatwo wpadające w ucho, a festiwal w Opolu, to było minimum klika hitów.
A dziś? Jakieś mramczenie, pierdy, jojczenie, nieważne co śpiewa byle miał czadowy wygląd. Nie ma kompozytorów, nie ma przebojów, nie ma co śpiewać. Ostatni hit jaki pamiętam to "Takie tango". nawet na tej tandecie "top trendy" odtwarza się kawałki sprzed kilkudziesięciu lat.
Ten sam problem dotyczy tańca. Podstawowy krok dwa na jeden i można było zatańczyć dosłownie wszystko.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja nie wiem czy szef portalu nie ma tam optymistycznych ludzi :)???

same doły ,same narzekania i to na sprawy do których trzeba podejśc z dystansem :) Top Trendy - fe ? , Polacy -fe ? .... :( ja juz łapie doła jak to czytam:(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

kiedyś spiewano.

Kiedyś ile razy przechodziłem w pobliżu szkoly podstawowej, to zawsze dochodził
mnie stamtąd śpiew, nawet jak jej nie widziałem, to wiedziałem że tam jest szkoła.
Póżniej z pani nauczycielki śiewu stała się pani wykładowcą uczącą życiorysów
na pamięć. Mimo że dziecko miało słuch ale nie znało danego zyciorysu - to siadaj
- pała.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

dosc juz mam

dosc juz mam poruszajacych sie nieudacznikow na naszych drogach trojmieskich : ne nba npi nli nil nwe nel cin cw cb itd keidy beda oplaty za wjazd do miasta dla tych burakow ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Brawo Portal Trójmiasto, jestem dumny sami zobaczcie w samym środku zdjęcia w biało-czerwonym kapeluszu i takim samym szalu jest

Afro-Polak. Jeszcze raz brawo trzeba promować różnorodność bo jesteśmy w Europie. To ci afro-polacy w kapeluszach biało-czerwonych będą pracować na nasze emerytury i nauczą polaków śpiewania..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

W podstawówce miałem "zeszyt do nut" i z mozołem kreśliłem klucze wiolinowe i nuty. Nuty, półnuty, ćwierć nuty... kropka, łuk, fermata. Kto pamięta Siniora Fermatę? Człowiek dostał podstawy. A dziś? Sami naturszczycy, z nadepniętym przez słonia uchem.

Kossakowski śmieszny redaktorek.

Cały czas pastwi się nad Polakami, jaki to beznadziejny naród, by w innych artykułach wychwalać żydów i ich kulturę.
Powinniście go wywalić na zbity pysk z tego portalu.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

on był dla mnie zawsze podejrzany rasowo

ale trzeba przyznać, że nieźle mówi po polsku :P

Po części się zgadzam.

W dzisiejszych czasach śpiewa się trochę mniej, ale wydaje mi się, że jest to trend globalny. Muzyka popularna osiągnęła dno, dzieciaki słuchają strasznego chłamu. Odnoszę wrażenie, że muzyka, której się słuchało w czasach gdy my chodziliśmy do podstawówki czy ogólniaka była znacznie wyższej jakości, ale i tak nabijaliśmy się z Backstreet Boys czy Britney, którzy to przy takim Bieberze mogą być uznawani za artystów wysokich lotów ;)
Jeśli chodzi o mnie to zawsze gdzieś w okolicy był ktoś z gitarą, grało się na plaży w Sopocie piosenki polskie jak i zagraniczne. Zresztą sam o tym dobrze wiesz. W tej chwili jest podobnie, albo i nawet lepiej, bo coraz więcej ludzi muzykuje - stać ich na to. Za naszych czasów było trudniej o sprzęt itd. Jeśli zaś chodzi o muzykę tradycyjną, to wydaje mi się że 45 lat komuny skutecznie wypleniło pamięć o większości piosenek śpiewanych przed wojną i w jej trakcie. Dla komunistów tradycja i religia to wróg, co widać w dzisiejszych czasach, kiedy prawica jest w rzeczywistości lewicą, liberałowie to komuchy a Polskość to obciach i nienormalność...

Polacy nie potrafią śpiewać Hymnu!

Hymn ma tempo marsza, a nie Bogurodzicy :/
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Autor artykułu to klasyczny ignorant

Kolejny "wielki znawca" epoki PRL, którego wiedza ogranicza się do tego, że coś kiedyś usłyszał o occie, kartkach i stanie wojennym - a resztę już sobie dopowiada po swojemu.

Czasy PRL (podobnie zresztą, jak każde inne) mają to do siebie to, że nie wszystko było w nich piękne, ale też - nie wszystko złe i ponure. Wprawdzie ostatnio panuje w mediach tendencja, by przedstawiać je wyłącznie w negatywny sposób - jednak nie posiadający wiedzy nadgorliwiec może się na tym ostro przejechać.

W ostatnim akapicie autor stawia tezę jakoby rządy PRL obrzydzały rzekomo kulturę ludową. Trzeba naprawdę mieć ZEROWĄ wiedzę o tamtym okresie, by palnąć taką bzdurę! Czy redaktor Kossakowski słyszał kiedykolwiek o zespołach folkorystycznych, takich choćby jak "Śląsk" i "Mazowsze", które najprężniej działały właśnie w czasach PRL, a ich piosenki potrafił wówczas zanucić niemal każdy? Czy pan redaktor wie, że zespoły ludowe za czasach Polski (nomen omen) Ludowej istniały w każdej mieścinie czy większej wiosce? Czy wie, że kultura ludowa obecna była w mediach zdecydowanie częściej niż obecnie?

Zapewne nie wie. A szkoda - bo bycie dziennikarzem powinno zobowiązywać do tego, by podawane informacje weryfikować. Zastępowanie faktów własnymi domysłami i fantazjami to domena pseudodziennikarzy, panie Kossakowski.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

No To Co

Te opolskie dziouchy

Co????????

Co za bzdury! Polacy nie umieją śpiewać ? Tak samo umiemy , jak Niemcy , Hiszpanie , Anglicy i inni... Pewnie ,ż jak tlum spiewa to nie jest to spiew chóru , ale gęby potrafimy otworzyć do śpiewania. Chciałabym usłyszeą solówkę Redaktora , który to pisał. Niech nie sądzi po sobie!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak to nie umiemy...

IDŻ DO KOŚCIOŁA A USŁYSZYSZ PIĘKNY SPIEW.
i co...nie umiemy.. :))
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bo jesteśmy smętnymi pi..mi i kochamy się smucić, maltretować i bogoojczyźnianie nadymać.

Nawet wesołe kolędy, kiedy śpiewane są w kościele, brzmią jakby ktoś umarł.
Polak tańczy i śpiewa tylko, kiedy się napije.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

OJ NO BO W ZŁEJ TONACJI WSZYSTKO....

toż ja tylko w g-dur daje rade, jak zmienią, to nie wyciągam.... nie chce innych kogutem straszyć.... ;))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

My, Polacy, nie potrafimy śpiewać. Mamy problemy z powtarzaniem najprostszych melodii, utrzymaniem rytmu i tempa. W zasadzie z ż

...To jest rzeczywiście bardzo ważna kwestia.... Gratuluję, Panie Kossakowski, wyczucia tematu. Mam dla Pana temat na jutro: "Dlaczego Niemcy pierdzą przy stole?".
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zgadzam sie z autorem w 100 %. Wystarczy posluchac jak spiewaja kibice na angielskich stadionach. Tam sie na prawde spiewa a u nas ryczy prosto z przepony. W dodatku kiwajac sie w przod i w tyl jak jakies pajace. To samo tyczy sie hymnu. W Polsce sie go ryczy. A np w takiej Szkocji? Wpiszcie sobie na youtube jakikowliek mecz ich kadry .

chodziłem 1956 -1963do szkoły podstawowej nr1 przy ul. Wałowej

ze spiewu na Świadectwie mam " 5" w chórze obowiązek też byłem, ale uważam że nie jestem indywidualistą.w chórze tez nie wypadlem najlepiej..
gratuluję wybrańcom,
Pozdrawiam Robotniczą, i oczywiście Zielony Trójkąt(Danusie)i i niezapomiane Letniewo...

ed

a na Lechii spiewasz?

słyszałem opinie kilku muzyków fanów futbolu, którzy też tak twierdzą więc coś jest

na rzeczy, prawdopodobnie brak zwykłych lekcji muzyki w szkole i zerwanie ze swoja muzyczna kulturą przykład wyszydzania utworu Koko koko euro spoko, który przy konkurujacych w konkursie popowych 3 ligowych gniotach rzeczywiściue był najlepszy. No i rzeczywiście na meczach reprezentacji właściwie kibice śpiewają tylko jeden utwór , dokładnie przeróbkę utworu pewnego gejowskiego bandu , gwoli prawdy na meczach ligowych jest nieco lepiej ale tam sa prowadzacy doping

Eurowizja

:D To wyjaśnia czemu na Eurowizji nas jako najlepszych nie wybierają.

EUROWIZJA

guano tam Eurowizja-Toż to samo towarzystwo wzajemnej adoracji co roku(te same państwa głosują na siebie i vice versa-ty mi a ja tobie).Polacy mogą wykazać się gdzie indziej,tym bardziej,że potrafią.

Niestety popieram

W Polsce brakuje edukacji muzycznej. Zobaczcie jak to wygląda w Japonii - szkoły Yamahy na każdym rogu. Tam muzykowanie jest powszechne, muzykują całe rodziny. W Polsce ludzie wstydzą się śpiewać - nie wszyscy, ale wiele drobnych talentów przepada. Nieprofesjonalne śpiewane kojarzy się ze wsią, "Jarzębiną", z obciachem. Z kolei na stadionach, wiecach itp uszy więdną. Znajomy Anglik sądził, że "Sto lat" to pieśń żałobna, gdy ją usłyszał w domowym wykonaniu.

szanowny autorze chyba naprawdę musisz wyjść do ludzi a nie siedzieć przed monitorem i podziwiać wygłupy małolatów na YouTube. Zapraszam na imprezy do moich teściów, śpiew jest czymś normalnym i wcale nie po 3 flaszce. W repertuarze są zarówno piosenki stare ludowe jak i te nowsze, Budki Suflera, Kombi czy innych Polskich artystów. Nie twierdze że wszyscy śpiewacy to Pavarotti czy Tina Turner. Chciałbym zobaczyć ile zna Pan polskich piosenek ludowych czy choćby obecnych hitów i czy Pan potrafi którąś zaśpiewać bez fałszowania. Krytyka przychodzi łatwo ciekawe jak z wykonaniem naszego hymnu . Widział Pan kilka zespołów z Ukrainy czy Rumuni ciekaw jestem czy jest Pan wstanie powiedzieć to o całych narodach...jestem ciekaw dlaczego klepią taką biedę zamiast koncertować na całym świecie.

Polacy nie potrafią śpiewać ale...

potrafią pic i narzekac.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jak to czytam to..........

chce mi się pić i narzekać.

I tym

się właśnie wyróżniamy spośród innych narodów. Przecie kcemy sie wyróżniać.

A czy Borys Kossakowski umie pisać?

Proszę o sondaż, np:
1. Wcale
2.Trochę
3.Tylko po wódce.

Coś mi tu pachnie

obowiązkową maturą ze śpiewu i to zdawaną na trzeźwo

bez przesady

"Happy Birthday" jest jeszcze bardziej prymitywne ;)

Racja, Racja

Niestety taka jest prawda.

moja ,,pani od śpiewu''

z podstawówki wpisała mi do pamiętnika kilkadziesiąt lat temu:
,,Gdzie usłyszysz śpiew,tam wchodź śmiało.
Źli ludzie, wierzaj mi, ci nigdy nie śpiewają''
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Głupi wierszyk

Faszystowska armia pięknie śpiewała wkraczając do zdobywanych miast. Np. "Heili - heilo".

to lekko niedokładna wersja Norwida

romantyk, i faszystów nie przewidział

Szanowny Panie Kossakowski dziekuję że napisał Pan ludkom co za chwilę dadzą mi mnóstwo minusów kilka słow prawdy-zgadzam

się z Panem na 200 procent.A kto tego nie widzi i nie słyszy jest własnie fragmentem owego braku umiejetności.Nie będę pisał w jakich to ja szkołach nie byłem,chórach itp itd aby nie zanudzać i nie wkurzać maluczkich co to mają świetne samopoczucie muzyczne.A i na scenie tez wystapiłem z powodzeniem nie raz.O moim rodzonym wujku jest w ksiązce rock nad motławą że miał wartosciowe solówki na wiośle w latch 60-tych- sam tez gram i śpiewam od wczesnej młodości-piszę to w gniewie więc proszę wybaczyć gorzki ton bo przeczytałem wszystkie komentarze i zamiast zrozumienia o czym Pan pisze jest chęć nierzadko deprecjacji Pana osoby - atoli wszelako jest to zwykłe świństwo a argumenty merytoryczne są nader miałkie
...tak uważam...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

ojojoj. Ilu tu ludzi nie znosi Polakow. Ludziska, po co sie meczycie wsrod tej prostackiej holoty. Szeroki swiat, zapach oceanu, piachy pustyni oczekuja was. I tam na poludniu zawsze cieply klimat...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Polak wszystko potrafi

A ja twierdzę,że Polacy gdy są rozlużnieni, nie koniecznie po wódce, potrafią śpiewac i to dobrze.Takie opinie obniżają i tak już małą samoocenę u Polaków.NIE WIERZCIE GAZETOM-POLACY TO WSPANIAŁY NARÓD I ŚPIEWAC TEZ POTRAFI!!!Pozdrawiam rodaków!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Brawo TINA

Wreszcie ktoś napisał coś pozytywnego o sobie (POLAKACH). Jesteśmy lepsi lub równi innym nacjom. Nie dajcie się manipulować.

Nie potrafimy śpiewać, ani tańczyć, ani bawić się ...

I stąd tyle programów w tv w których inni to robią a my możemy spokojnie zająć się tym co lubimy i potrafimy.

Czyli narzekaniem i wymądrzaniem się :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

tak samo jest ze sportem

zamiast go uprawiać, będziemy gapić się w tv a potem narzekać i wymądrzać się

Co za bełkot....

autor zapomniał jeszcze nadmienić o ogólnie znanym braku naszej higieny i skłonności do złodziejstwa.

A tak już na poważnie...wytłuszczenie linijki o polskim pijaństwie jest prymitywnym rasizmem bezmyślnego ehh...brak słów...apeluję do redakcji o niezamieszczanie tekstów tego typu pismaków...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

MUNDUS CANTAT w SOPOCIE!

Właśnie zakończyliśmy kolejną edycję Międzynarodowego Festiwalu Chóralnego MUNDUS CANTAT, gdzie w części konkursowej GRAND PRIX wygrał polski chór.
Przyjeżdżajcie do Sopotu bo właśnie tam organizatorzy robią wszystko aby zadać kłam tej tezie i to z powodzeniem. Pomóżcie nam tę ideę rozpropagować to na pewno uda się nam rozśpiewać społeczeństwo.

pytanie

Faktycznie przeciętny Polak w porównaniu z przeciętnym Ukraińcem, Białorusinem czy Rosjaninem nie śpiewa. Ale pytanie: czemu ten temat wypłynął w związku z EURO? Mamy już propagandę sukcesu na portalu (z usuwaniem niewygodnych opinii), radosną modę na sprzątanie ulic i podwórek (we własnym zakresie przez mieszkańców). Teraz jeszcze brakuje ozdobiania dziur i remontowanych ulic kwiatami i wspólna nauka śpiewania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Oczywiście mogę śpiewać!

Piszę z Wenezueli. Właśnie wróciłem z Sopotu, Polski, gdzie cieszył się Festiwal Mundus Cantat, gdzie wiele krajów uczestniczyło. Mogę zaświadczyć, że Polacy czy może śpiewać! Polska... Biało Czerwony!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polacy nie tylko kibice

Kto mi wyjasni związek pomiędzy zdolnością Polaków do śpiewu, a obrazkiem do artykułu? Ludzie idą na mecz nie po to by spiewać, ale robią to przy okazji.

Co do śpiewu, to przynajmniej w moim pokoleniu bardzo popularne były wypady do lasu z gitarką i namiotem. Co do śpiewu np. na imprezach, podstawowym problemem bywa brak spójnego repertuaru, lub nieznajomosc tekstu. Jeśli jednak da się ludziom tekst i zaintonuje melodię, conajmniej połowa zgromadzonych odnajduje w sobie ułamek Torzewskiego :) Do śpiewu potrzeba zapadajacej w ucho melodii i tekstu, który byłoby warto zapamietać. O śpiewaków trudno wsród fanów ekstremalnych stylów muzycznych, jak techno, dicho, metal, muzyka klasyczna, które w warunkach polowych po prostu się nie sprawdzają. Najlepszy do śpiewania jest polski rock i bigbit, blues, muzyka ludowa, klasyki biesiadne, szanty, trochę poezji spiewanej.

Podpowiem kilka hitów, które powinny zadziałać:
Czerwony jak cegła, Whisky moja żono, Szła dzieweczka do laseczka, Wszyscy Polacy to jedna rodzina, Mniej niż Zero, Nie płacz Ewka, Gdzie ta Keja, Hiszpańskie dziewczyny, Morskie opowieści, Leżę (Piersi), Stokrotka (gdy strumyk płynie z wolna), Arahia, trochę Kaczmarskiego (np. Mury, Obława) i Starego Dobrego Małżeństwa (np. Jest już za póżno..) też sporo osób, zwłaszcza harcerzy kojaży. Maryla Rodowicz też się świetnie nadaje - jej piosenki są powszechnie znane, bardzo melodyjne i łatwe do zaśpiewania, a do tego zna je zarówno młode pokolenie, jak i pokolenie dziadków oraz wójków. Piosenki Grzesiuka sa genialne. Były odswierzane przez Kaczmarskiego, Kult, T-Love, Maleńczuka, ale mam wrażenie, że mimo to jakoś mało się ich śpiewa. Polecam "Komu dzwonią, temu dzwonią" - murowany hicior każdej imprezy.

no niestety

idealni nie jesteśmy. Nie umiemy śpiewać i grać w piłkę. Może po prostu pogódźmy się z tymi wadami zamiast kompromitować się śpiewem i organizacją Euro?

Myślmy pozytywnie.

Ale to nie chodzi oto aby być idealnymi. No bo kto jest bez wad? A gramy bardzo dobrze w inne gry np.siatkówkę

właśnie

dlatego po prostu zajmijmy się tym, co potrafimy. mniej więcej o to mi chodziło. zagrajmy w siatkówkę i wypijmy

Polacy

nie śpiewają,nie malują,nie tańczą,nie robią na drutach ,nie haftują ,nie grają...itd.Kiedyś też to zauważyłam,ale co ja mogę na to poradzić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

bo Polacy chodzą do pracy

jak wrócą, mają inne zajęcia, niż haftowanie, malowanie i śpiewanie, na które trzeba mieć dużo czasu.

Może nieco przygotowania przed napisaniem artykułu?

Polacy nie potrafią śpiewać?? To dlaczego chór Politechniki Warszawskiej zdobył pierwsze miejsce na wspomnianym Międzynarodowym Festiwalu Muzyki Cerkiewnej "Hajnówka" w Białymstoku, a zaraz potem pojechał do Legnicy gdzie wyśpiewał Grand Prix Ogólnopolskiego Turnieju Chórów "Legnica Cantat" a dodatkowo dostał też główną nagrodę "nieoficjalnego jury" konkursu?

Panie redaktorze....Troszkę wiedzy, zanim zacznie się pisać?

Wiadomości (Dlaczego) Polacy nie potrafią śpiewać

Jeden hur nie czyni wiosny !!

Mistrzowie Świata

To na tej samej zasadzie( tłumacząc łopatologicznie): skoro zdobyliśmy 3 miejsce na MŚ Nożnej w 1974 r, to jesteśmy potęgą piłkarską

edukacja moi drodzy

Nie będę się tym razem rozpisywać, ale to nie jest tak, ze Polacy są mniej utalentowani muzycznie. Gorzka prawda tkwi w wieloletnim zaniedbaniu wychowania artystycznego od początku edukacji szkolnej. Już kolejne pokolenie dzieci nie ma zbyt duzego kontaktu z instrumentami muzycznymi a przecież jak powszechnie wiadomo nauka gry na jakimkolwiek instrumencie rozwija zdolności abstrakcyjne, matematyczne, motoryczne i koordynację pomiędzy wieloma zmysłami. Druga sprawa to mechaniczne zerwanie więzi z kulturą narodową, wojny, wymiana elit oraz panująca dzis "kultura kiełbasy z grilla". Nie śpiewa sie już nawet kolęd w d

jaki żal

Racja,edukacja w naszym kraju w dziedzinach artystycznych to śmiech na sali,szkoda mi tej uzdolnionej muzycznie młodzieży,nie bez powodu Sienkiewicz napisał Janko muzykanta,dopiero po latach można zrozumieć przesłanie....

c.d

...kolęd w domach- ze niby "obciach". A tymczasem w innych kulturach, tych odległych o naszych i tych nie odległych śpiewanie jest elementem wychowania, tradycji i zaciesniania więzi społecznych od wieków. Np Szwedzi śpiewają prawie na każdych oficjalnych prywatnych spotkaniach, maja świetna tradycje chóralną, ich wokalisci są na wszystkich scenach operowych zachodniego swiata. Nie wspomnę o tym ze są potęga w muzyce pop czego nie trzeba przypominać. Natomiast nie maja dobrych interpretatorow muzyki klasycznej instrumentalnej. Z kolei Chorwaci maja wielowiekowa tradycje śpiewania kilkugłosowych pieśni zwanych "klape". Śpiewają je niezależnie od sytuacji, wystarczy czasem, ze siedzą na kawie w kilka osob i nagle zaczynaja śpiewać. Wynika to z ich wewnętrznej potrzeby zamanifestowania śpiewem swojej radości życia w kraju z najpiękniejszym morzem, najpiękniejszymi górami, wyspami, winem czy architekturą. Tak wierzą. Po prostu nie została im zerwania wież z ich własna tradycja. Śpiewanie nie jest obciachowe. Robią to prominentni politycy, lekarze czy biznesmeni. Na koniec chciałbym Autorowi uzmysłowić jednak jedna sprawę. Rozumiem, ze będąc obywatelem Trojmiasta można znać jednego tylko świetnego muzyka jakim niewątpliwie jest Leszek Mozdzer, ale będąc jak sadze wykształconych obywatelem RP to nie można nie wiedziec, ze od wieków z Polski wywodzili sie i wywodzą najwybitniejsi muzycy swiata. Z samych żyjących wymienię np. Krzysztofa Urbańskiego ( dyrygenta, szefa orkiestry w Indianapolis), śpiewakow- Mariusza Kwietnia czy Piotra Beczałę, skrzypków- Nikolaja Znaidera czy Bartlomieja Nizioła oraz pianistów- Krystiana Zimermana czy Piotra Anderszewskiego. Jeśli zebrać tylko te nazwiska i pomnozyc przez ich roczne dochody ( to zawsze działa na przeciętna wyobraźnię) to wyszedłby z tego budżet roczny niewielkiego miasta ( ok. 10 mln złotych). Reasumujac- potencjał muzyczny w naszej nacji jest wiecej niż przeciętny. Jesteśmy jednak zaniedbani edukacyjnie. Może następne generacje polityków pomogą naszemu narodowi otworzyć buzie do śpiewu łoząc na elementarną edukację muzyczną i świadomość tradycji.

Łukasz Lisowski

vvv

Mnie zastanawia jedno,dlaczego wielu''artystów'' nie wie o czym śpiewa,ja rozumiem że nie oni pisali tekst piosenek ale skoro śpiewanie o śmierci sprawia im taką radość że nawet melodia przypomina disco,to już coś nie hallo.
do góry