Widok
Dobra ocena podczas wizytacji kanonicznej w kielnie
Słyszałam ,że parafia wypadła bardzo dobrze podczas wizytacji kanonicznej .Tak przedstawił to nasz proboszcz ale nie słyszałam podziękowań dla księdza Michała.Bo moim zdaniem należą się jemu także podziękowania za prace ,bo miał w tym swój znaczący udział.
Musiała się wypowiedzieć. A że nie było pomysłu to wyszło co wyszło.
Kościół ma to do siebie, że nie liczy się z nikim. Wszystko jest tajne i rozliczane we własnym gronie także więc nie spodziewałbym się zbyt wiele.
Proponuję bojkotować msze ks. proboszcza. To chyba jest najlepsze co możemy zrobić. Taka odmiana biernego oporu.
Kościół ma to do siebie, że nie liczy się z nikim. Wszystko jest tajne i rozliczane we własnym gronie także więc nie spodziewałbym się zbyt wiele.
Proponuję bojkotować msze ks. proboszcza. To chyba jest najlepsze co możemy zrobić. Taka odmiana biernego oporu.
No ja byłam i słyszałam to kazanie a raczej streszczenie, że o 8.30 przybył biskup, 8.45 zjadl śniadanie z proboszczem rada i wójtem itd. Ogólnie Parafia wypadla wspaniale. Tylko się z tym niezgadzam. Bo ludzi w kościele nie ma, chwilowo brakowalo wikarego, ale się znalazł taki co proboszczowi pasuje chyba bo jest drugi tydzien dopiero. Poprzedni po 6 tygodniach wyleciał. Organy zamilkły, że organista chory dowiadujemy sie po dwóch miesiącach, teraz coś gra ale coś nie poradnie, tak jakby dla siebie, a czy ludzie śpiewają to nieważne. Parafia choruje a proboszcz udaje że jest zdrowa. To dobry pomysl. Bojkotowac msze proboszcza, może to mu da do myślenia.
Nie raz pada tu informacja o długach.
W kościele jestem na mszy w niedziele czy święta i nie mam zielonego pojęcia o długach. Ostatnio na tace inwestycyjna zebrano 3 tys i rozumiem ze to nadal na pokrycie wymiany schodów. Okna w większości chyba tez miały sponsorów. Na samochwało-pseudo-kazaniach nie raz słyszałem o dopracowanej bombonierce.
Fred jeśli masz jakaś wiedzę to zwyczajnie się nią podziel.
Jeśli prócz dziwnej akcji z wikarym, organista czy wielbieniu siebie dochodzi jeszcze kwestia zadłużenia parafii to warto byłoby poinformować o tej sytuacji jak najszersze grono ludzi bo jak widać jest to jedynt temat, który „cieszy” się zainteresowaniem na forum.
A swoją droga to chyba Kościoła nie zlicytują na biedronkę...
W kościele jestem na mszy w niedziele czy święta i nie mam zielonego pojęcia o długach. Ostatnio na tace inwestycyjna zebrano 3 tys i rozumiem ze to nadal na pokrycie wymiany schodów. Okna w większości chyba tez miały sponsorów. Na samochwało-pseudo-kazaniach nie raz słyszałem o dopracowanej bombonierce.
Fred jeśli masz jakaś wiedzę to zwyczajnie się nią podziel.
Jeśli prócz dziwnej akcji z wikarym, organista czy wielbieniu siebie dochodzi jeszcze kwestia zadłużenia parafii to warto byłoby poinformować o tej sytuacji jak najszersze grono ludzi bo jak widać jest to jedynt temat, który „cieszy” się zainteresowaniem na forum.
A swoją droga to chyba Kościoła nie zlicytują na biedronkę...
Chodziła po wioskach naszej parafii petycja.Osiem stron ciekawej lektury.Luk nic o tym nie wiesz? Sprawą zajął się pan Bieszk z Kielna i pan Hasse z Dobrzewina. Skontrolowali finanse parafii chyba na prośbę kogoś z rady parafialnej,która jest tylko radą parafialną z nazwy bo okazuje sie,że boją sie proboszcza i guzik robią w interesie parafi.Efekty tej kontroli są powalające.Wyszedł szacher z działkami w okolicach Leźna i Banina i przelewy kasy z konta parafii na prywatne konta. Okazało się też,że ludzie czekają na kase za zrobione inwestycje i nawet pieniądze ,które były zbierane na te cele też dostały nogi.Proboszcz na pytania co sie wyrabia zasłania sie amnezją.Tak to z grubsza wygląda.
Trudno powiedzieć.Po kościach sie raczej nie rozejdzie już choćby ze względu na wierzycieli.Opcja była taka,że proboszczowi przedstawić mieli propozycje.Albo spłaca długi w wyznaczonym terminie albo sprawą zajmie sie prokurator. Co z tego wyszło w tej chwili nie wiem.Mam tylko nadzieje,ze proboszcz był obecny na tym zebraniu bo różnie to bywa z tą jego amnezją ;)
Wyciąg z sesji kurialnej z dnia 14 września.
Zobowiązania Franciszka :
http://zapisz.net/view.php?filename=436_franciszek.jpg
Zobowiązania Franciszka :
http://zapisz.net/view.php?filename=436_franciszek.jpg
To niech swoje prywatne konto wyczyści i merca sprzeda.Ta kasa nie rozpłynęła sie w powietrzu tylko zmieniła właściciela.Z konta parafii wyemigrowała.Prokurator ją znajdzie jakby proboszcz miał problem z tym.A tak w ogóle czy nie czas żeby sie rozliczył i zwinął żagle?Tu już mu nikt nie zaufa i wątpie żeby ludzie chętnie na msze do niego chodzili.
Adam -dzięki za wyciąg z protokołu tej wizytacji .Ale bardzo mnie on przeraził , tyle zaleceń wiec musiały one wynikać ze stwierdzonych "Uchybień"podczas tej wizytacji a w przekazie proboszcza same +++++++.Co więc robi Rada Parafialna? A o tej radzie także zalecenia.A nam przekazano, że nie będzie zmian RADY. Nie jest dobrze.