Widok

Dodatkowe ogrzewanie

Dom i mieszkanie Temat dostępny też na forum:
Witam, zastanawiam się nad dodatkowym ogrzewaniem w domku szeregowym na Baninie (108m2). Chciałbym uzyskać od Was jakieś spostrzeżenia i porady.

Na parterze będzie wszędzie podłogowe na górze tylko w łazience, reszta grzejniki. Chciałbym zamontować kominek i w związku z tym zastanawiam się nad wybraniem go z opcją płaszcza wodnego, czy może jednak darować sobie to i wziąć rozprowadzenie ciepła.

Słyszałem, że płaszcz nie jest teraz już taki drogi i to dobra opcją, że warto mieć zasilacz UPS. Pewnie jest ktoś na tym forum co posiada takie rozwiązanie. W końcu to żadna nowość.

Proszę o sugestie. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Myślałeś nad ogrzewaniem nadmuchowym nowej generacji? Feelco jest takim systemem i myślę, że w Twoim przypadku sprawdziłby się on idealnie. Feelco jest wygodne w użytkowaniu, ponieważ samodzielnie dostosowuje temperaturę w domu w zależności od tego, czy na zewnątrz jest ciepło czy tez zimno. Warto tutaj też dodać, że system jest niezawodny i decydując się na niego niczym nie będzie trzeba się przejmować. Feelco to jednak nie tylko ogrzewanie, ponieważ posiada on również funkcję klimatyzacji oraz wentylacji. Oznacza to, że stosując takie rozwiązanie pozbędziemy się potencjalnego problemu związanego z pojawieniem się pleśni w domu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mam rekuperator i kominek z płaszczem wodnym (z układem CO otwartym połączonym przez wymiennik do zamkniętej instalacji CO z piecem gazowym). Kominek ma szczelną komorę spalania z czerpnią powietrza do paleniska doprowadzonym pod posadzką z zewnątrz.

Oba rozwiązania sprawdzają się bardzo dobrze.
Rekuperator zużywa ~35W, jest cichy, w domu powietrze jest bardzo czyste i jest sucho (zimą przy trzaskającym mrozie za sucho - muszę nawilżać pomieszczenia gdzie śpimy). W domu bardzo szybko znikają nieprzyjemne zapachy i para na lustrach w łązienkach po kąpieli. Nie mam problemów z grzybami.
Z kominka korzystam rzadko.

Do pełni szczęścia brakuje mi dużego zbiornika (bufora) na wodę do kominka + odpowiedniej automatyki - i to polecałbym wszystkim, którzy chcieliby często korzystać z kominka z płaszczem wodnym (albo stosować go jako jedyne źródło ciepła).
W ten sposób można utrzymywac wyższą temperaturę paleniska (mniej sadzy i czystsza szyba), oraz pozwoli to kumulować ciepło na czas kiedy w kominku się nie pali.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pan profesor mowi jak jest wiec na pewno Ci wyjdzie
;)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie kumam tej pleśni i wilgoci u mnie kominek pali sie czesto i dużo mam rozprowadzenie ciepła i nie mam żadnej pleśni i wilgoci.....
Pozdrawiam,
Na dzień dzisiejszy d u ż y wybór tych "udogodnień".
Sam wiesz, że wszystko wychodzi w praniu.
Od pewnego etapu budowy trzymam się prawdy, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Po przegryzieniu tematu, zrezygnowalismy z płaszcza.
Podłogówka wszędzie poza garażem i kotłownią. Grzejniki na ręczniki, w łazienkach. Głowne zródło ogrzewania - gaz... (plus tzw. "śmieciuch").
Kominek kojarzy mi się k l a s y c z n i e, dla klimatu, przyjemności.
Każdy ma inne potrzeby, upodobania, poglądy a każde rozwiązanie swoje plusy i minusy.
Pomów konkretnie ze swoim wykonawcą instalacji.
Powodzenia i miłego "kominkowania" :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Powyżej była dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej nocy, czyli porównywanie tych dwóch układów. Dyskusja o wyższości DGP nad kominkiem podłączanym do CO jest jak dyskusja o wyższości samochodu osobowego nad ciężarowym ciągnikiem z naczepą, wszystkie rozwiązania muszą być adekwatne do potrzeb, dlatego nie ma co ich porównywać.
Jeśli ktoś nastawiony na grzanie sporadycznie zainstaluje sobie kominek z płaszczem, to nie wykorzysta jego możliwości i w konsekwencji znacznie przepłaci, natomiast jeśli ktoś grzejący tym źródłem ciepła codziennie zainstaluje DGP, to będzie się musiał zaprzyjaźnić z pleśnią i wilgocią w górnych "tarasach" domu :)
ale kto ci powiedzial ze u mnie DGP ma byc glownym zrodlem ogrzewania?
okej powiedzmy szyby w zimie - jest wykroplenie wody w wilgotnych pomieszczeniach?
to samo zle zaizolowane powierzchnie np skosy na pietrze kazdy mostek cieplny bedzie wykraplal ci w zimie wode ktora zmigruje z dolu poprzez nadmuch, a woda w postaci cieczy niestety juz nie wroci spowrotem tam skad przyszla.
ty natomiast piszesz z pozycji pani gozdzikowej :D
nie wiem jak wam to wytlumaczyc inaczej, moze wezcie sobie ksiazki i poczytajcie doszkolcie sie i tak dalej.
piszecie o kurzu zapominacie o wodzie i wszyscy wielcy specjalisci w temacie.
dodaj sobie te wentylacje (nie grawitacyjne bo to smiech na sali) i inne komponenty, aby uklad dzialal tak jak powinien i juz z taniego DGP zrobi ci sie cos porownywalnego finansowo z kominkiem z płaszczem podlaczonym do CO.
Ale oczywiscie ci od gozdzikowej wszyscy maja przeciez haj lajf prawda?
pomine juz sprawnosc dzialania DGP kontra kominek z płaszczem...
Są dwie ewidentne rzeczy DGP sobie mozna instalowac jak chcesz miec klimacik w domku i palisz sporadycznie, jesli kominek ma byc glownym zrodlem ogrzewania potrzebny ci bardziej sprawny uklad i wtedy zakladasz kominek z plaszczem (niczym w zasadzie nie rozni sie od kotla na drewno) i nim palisz.
to dwa ROZNE rozwiazania dla roznych potrzeb.
dlatego dla sporadycznie uzywanych DGP nie bierze sie pod uwage migracji wody, gdybys tym palil non stop to niestety fizyka dziala tak a nie inaczej 2+2= 4 i mozecie sobie stawiac minusow ile wam sie podoba swiata nie zmienicie.
problem pozostaje w kwestii wyboru rozwiazania pod siebie z pelna akceptacja jego wad i zalet a nie "wypieraniem" wad tego co sie wybralo bo to sie nadaje do konsultacji ze specjalista od glowy
Instalacja nie jest jeszcze położona.
To wymaga przeprojektowania całej instalacji wentylacyjnej.
a co sądzicie o rekuperatorach ? Słyszałem bardzo pochlebne opinie.
Polecam zdecydowanie Tarnave, chyba najlepszy możliwy kominek. Wkład jest monolityczny, nie ma co się w nim poskładać. Polecam, mam go od 5 lat i jestem zadowolony
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
piszesz z pozycji pana profesora tlumaczacego pewne oczywistosci idiotom, gratuluje podejscia do ludzi

teoria teorią, praktyka praktyką, jestem pewien że przy odpowiednim użytkowaniu (brak wentylatorów - tylko grawitacja, wietrzenie etc) problem o którym piszesz jest czysto wyimaginowany
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam wkład firmy Spartherm model Varia AS 2Lh-4S-2 Linear i z czystym sumieniem mogę polecić. Narożna podnoszona szyba robi wrażenie, jakoś wykonania bardzo dobra. Generalnie Spartherm to uznana marka od wielu lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a jakiej firmy kominek polecacie bo firmy kratka słyszałem że są tylko do okazjonalnego palenia .
Bynajmniej to nie przynajmniej.
ok, kominek masz na dole, ogrzewanie DGP nie dziala w cudowny sposob na zasadzie perpetuum mobile, sila napedowa dla transportu ciepla i masy jest konwekcja, powietrze zasysane jest z dolnych pieter tam gdzie stoi sobie kominek i wraz z wilgocia na zasadzie konwekcji unosi sie do gory kanalami, u gory oddaje cieplo bo na tym to polega, a wilgoc wykrapla sie.
no bardziej lopatologicznie nie mozna i jesli ktos nie widzi roznicy pomiedzy zwyklym systemem centralnego ogrzewania gdzie podlaczony jest kominek z plaszczem a DGP, to cos chyba mu umyka, dodatkowo jak kilka postow wyzej piejecie o transporcie kurzu :) okej, czyli kurz migruje, woda nie migruje na twoje kurz tak samo powinien byc transportowany przy innych systemach grzewczych, a jednak nie jest :)
to jest wlasnie forum, dla was problemu nei ma bo somsiad panie twierdzi ze nie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja wszystko rozumiem;-) tyle tylko, że w praktyce u mnie nie występuje żadne ochładzanie ani wychładzanie.

Jeśli przypuśćmy w danym pokoju jest stale 19 stopni to gdy kominek nadmuchuje powietrze, to automatycznie zmniejsza się grzanie w grzejniku. Bo czujnik wychwycił, że w pokoju jest cieplej niż powinno być. Jeśli w kominku przestaje się tlić to automatycznie grzejnik wraca do zadanej temperatury.

Poza tym różnica w wahaniach tej temperatury o 2 stopnie nie powoduje powstania ewentualnej pary wodnej.

Gdy np. ogrzewany kominkiem nadmuchowo a na zewnątrz jest np. - 25 stopni i nagle temperatura spada nam w pomieszczeniu powyżej 5 stopni różnicy i trwa to kilkanaście dni z rzędu, to pewnie ma to znikomy jakiś tam wpływ. Skroplona para wodna powstaje przy naprawdę dużych i zintensyfikowanych wahaniach temperatury.

Problem wilgoci nie jest problemem takiego czy innego źródła energii służącego do ogrzewania domu, zdecydowanie problem leży po stronie regularnego utrzymywania w domu stałej temperatury. Również zależy to z czego dom jest wybudowany. Domy wybudowane z suporexu są bardziej narażone na wilgoć niż domu z ceramiki poryzowanej ale wszystko zależy od tego czy w domu utrzymuje się stałą temperaturę.

Mimo wszystko polecam Ci kominek z płaszczem wodnym (pomimo, że mam inny).
przecież dokładnie te same prawa fizyczne występują przy pozostałych typach ogrzewania. Ciepłe powietrze zawsze idzie do gory i ochładzając się oddaje wilgoć. Jak się nie wietrzy to się ma grzyba niezależnie czy ogrzewasz gazem czy DGP

Inne tematy z forum Banino

Banino Osiedle Rodzinne (4 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co oznaczaja wysprejowane znaki pomarańczowej farba na ulicy ?

budujecie/kupujecie na kredyt? (263 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...

Internet JMT Elektronika Marek Wensierski (36 odpowiedzi)

Witam, do tej pory internet od JMT Elektronika Marek Wensierski działał sprawnie ale od około 2-3...

do góry