Widok

Dodatkowe ogrzewanie

Dom i mieszkanie Temat dostępny też na forum:
Witam, zastanawiam się nad dodatkowym ogrzewaniem w domku szeregowym na Baninie (108m2). Chciałbym uzyskać od Was jakieś spostrzeżenia i porady.

Na parterze będzie wszędzie podłogowe na górze tylko w łazience, reszta grzejniki. Chciałbym zamontować kominek i w związku z tym zastanawiam się nad wybraniem go z opcją płaszcza wodnego, czy może jednak darować sobie to i wziąć rozprowadzenie ciepła.

Słyszałem, że płaszcz nie jest teraz już taki drogi i to dobra opcją, że warto mieć zasilacz UPS. Pewnie jest ktoś na tym forum co posiada takie rozwiązanie. W końcu to żadna nowość.

Proszę o sugestie. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
tzn teorię czytałem, bardziej mnie interesuje praktyka - odczułeś jakieś problemy jeśli chodzi o zdrowie przy tej instalacji?
ja oprócz filtrów planuję jeszcze montaż nawilżacza kominowego, to ponoć mocno eliminuje problem kurzu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie nie ma żadnych problemów z dystrybucją ciepła!

Mam dziecko, które ma alergię dlatego ma zamontowany nawilżacz w pokoju w którym śpi.

Dodam, i może niektórych tutaj zszokuję, że u mnie temperaturą optymalną tzw. komfortową dla całej rodziny (przy bezwietrznej pogodzie) jest 19 stopni! nie dlatego, że oszczędzamy, tylko dlatego, że tak lubimy.

Gdy jest wietrznie na zewnątrz lekko podnosimy temperaturę o 1 stopień.

Gdy palimy w kominku temperatura wzrasta max. do 22 stopni. Nie lubimy by było za ciepło.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
porozmawiałem jeszcze przed chwilą ze zdunem - generalnie wszystko pod kontrolą. Podstawa to otwory rewizyjne i odkurzanie raz na jakiś czas żeby nie dopuścić do osadzania się kurzu i brudu. Co do nawilżania - wystarczy jeszcze jeden trochę większy otwór i garnek z wodą, 4 litry odparowują w dobę ; )
no i bez wentylatora i koniecznie piec nie może być izolowany wełną (na zachodzie jest to zabronione, u nas niestety nie)
Dałbyś mi namiary na tego zduna?

może będzie mi potrzebny w przyszłości.
jasne - http://kaflarniazduny.pl/
tzn., że oni do Gdańska przyjadą i Ci zrobią?
tak :)
To jeszcze takie info: Nie wiem jak dużą masz działkę i jak dużo będziesz spalał drewna na sezon ale musisz jeszcze wygospodarować budynek na opał z taką kubaturą, żeby drewno przeznaczone do spalania ze trzy lata było sezonowane.

Co do kurzu. Ja nie zaobserwowałem, że z ogrzewania nadmuchowego mam jakiś tak kurz. Jest czyściutko przy tym sposobie.
Spoko juz stoi od jesieni a w nim 3m przestrzenne buku :)
Ahh nie moge sie doczekac
To trochę mało;-) Pewnie te 3 mp obrócisz w sezon a na kolejny będziesz musiał kupować nie całkiem suche;-)

No nic, powodzenia;-)
Spoko wyjdzie w praniu;) to tylko dodatkowe grzanie wiec moze styknie. Jak nie, bede knuł:)
Zasada jest taka: Czym więcej lat to będziesz miał, tym mniej w tym rozpalał.

Mimo wszystko to jednak "cieszy";-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam u siebie kominek z dystrybucją powietrza na poddasze do każdego pomieszczenia - nie narzekam, jest cieplutko
oprócz tego mam 8 paneli solarnych podłączonych do bufora 500l - od marca do końca października podłoga cieplutka bez zużycia gazu
dodatkowo czerwiec, lipiec sierpień woda użytkowa podgrzewana tylko przez solary

najważniejsze koszty: gaz - ok. 2000zł/rok + drewno 6-7m3/rok
a ile koszt solarów ? bo to od razu sie nie zwraca..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja jeszcze załapałem się na dotacje także udało się to sfinansować wtedy za ok 11tyś.
Dziękuje za takie zainteresowanie tematem, prosiłbym przy okazji o podawanie metrażu całego domu, wtedy będzie każdemu łatwiej ocenić koszta związane z poszczególnymi systemami grzewczymi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ci co piszą o kominkach z rozprowadzeniem bez płaszcza jęczą o alergiach, a o migracji wilgoci słyszeliście?
po kilku sezonach takiego grzania górne piętra domu zaczynają być siedliskiem pleśni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
a masz jakies dowody na poparcie swojej tezy ? ;)
Kominek z płaszczem wodnym to niepotrzebna inwestycja, jeżeli masz gaz i dobry piec kondensacyjny, to dodatkowe pieniądze, które się nie zwrócą, jeśli nie masz czasu to i tak nie będziesz palił w kominku, a jeśli masz to i tak taniej nie wyjdzie niż gaz.
Mam zwykły kominek, bez rozprowadzenia, zrobiony jest tylko wylot na klatkę schodową i ciepło idzie do góry na 3 pokoje bez problemu. Jak palimy w weekendy to jest ciepło w całym domu. Na co dzień gaz, podłogówka na dole i w łazience u góry, pokoje - grzejniki, dom - 130m2, rocznie gaz (z podgrzaniem wody) wychodzi 2000 - 2500 zl przekrój z ostatnich zim + 1,5-2m2 drewna.
Moi rodzicie zrobili z płaszczem wodnym, palą cały czas, tamtej zimy spalili ponad 15m2 drewna, x 200 zł, to widać ile wychodzi, nie wspomnę o tym ile to jest pracy, ułóż 20 m2 każdego roku, przynieś do domu, wysyp popiół itd. z tym że oni są na emeryturze i po prostu bawi ich to :-) a później przełączą sie na gaz. Jednak są troche zawiedzeni tym rozwiązaniem, bo miało być taniej niż na gazie, a nie jest.
ja po 4 latach stwierdzam, że mój wybór był właściwy :-) bynajmniej co do ogrzewania
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
akurat o czyms takim nie słyszałem od nikogo kto ma takie ogrzewanie a mam kilku znajomych co grzeją tak naście lat.....a poza tym to myślę że trzeba wietrzyc dom jakie by ogrzewanie nie było :)
ps kominek bez płaszcza ma jeden duży + jeśli w zimie pradu nie będzie naprawdę długo.....bo wieje itd to mamy ogrzewanie , no i może jeszcze drugi -cała instalacja jest tańsza i mniej ma rzeczy które mogą sie popsuć :) ale kazdy musi indywidualnie dobrać sobie najlepsze rozwiązanie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry