Widok

Dodatkowe ogrzewanie

Dom i mieszkanie Temat dostępny też na forum:
Witam, zastanawiam się nad dodatkowym ogrzewaniem w domku szeregowym na Baninie (108m2). Chciałbym uzyskać od Was jakieś spostrzeżenia i porady.

Na parterze będzie wszędzie podłogowe na górze tylko w łazience, reszta grzejniki. Chciałbym zamontować kominek i w związku z tym zastanawiam się nad wybraniem go z opcją płaszcza wodnego, czy może jednak darować sobie to i wziąć rozprowadzenie ciepła.

Słyszałem, że płaszcz nie jest teraz już taki drogi i to dobra opcją, że warto mieć zasilacz UPS. Pewnie jest ktoś na tym forum co posiada takie rozwiązanie. W końcu to żadna nowość.

Proszę o sugestie. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pan profesor mowi jak jest wiec na pewno Ci wyjdzie
;)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam rekuperator i kominek z płaszczem wodnym (z układem CO otwartym połączonym przez wymiennik do zamkniętej instalacji CO z piecem gazowym). Kominek ma szczelną komorę spalania z czerpnią powietrza do paleniska doprowadzonym pod posadzką z zewnątrz.

Oba rozwiązania sprawdzają się bardzo dobrze.
Rekuperator zużywa ~35W, jest cichy, w domu powietrze jest bardzo czyste i jest sucho (zimą przy trzaskającym mrozie za sucho - muszę nawilżać pomieszczenia gdzie śpimy). W domu bardzo szybko znikają nieprzyjemne zapachy i para na lustrach w łązienkach po kąpieli. Nie mam problemów z grzybami.
Z kominka korzystam rzadko.

Do pełni szczęścia brakuje mi dużego zbiornika (bufora) na wodę do kominka + odpowiedniej automatyki - i to polecałbym wszystkim, którzy chcieliby często korzystać z kominka z płaszczem wodnym (albo stosować go jako jedyne źródło ciepła).
W ten sposób można utrzymywac wyższą temperaturę paleniska (mniej sadzy i czystsza szyba), oraz pozwoli to kumulować ciepło na czas kiedy w kominku się nie pali.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślałeś nad ogrzewaniem nadmuchowym nowej generacji? Feelco jest takim systemem i myślę, że w Twoim przypadku sprawdziłby się on idealnie. Feelco jest wygodne w użytkowaniu, ponieważ samodzielnie dostosowuje temperaturę w domu w zależności od tego, czy na zewnątrz jest ciepło czy tez zimno. Warto tutaj też dodać, że system jest niezawodny i decydując się na niego niczym nie będzie trzeba się przejmować. Feelco to jednak nie tylko ogrzewanie, ponieważ posiada on również funkcję klimatyzacji oraz wentylacji. Oznacza to, że stosując takie rozwiązanie pozbędziemy się potencjalnego problemu związanego z pojawieniem się pleśni w domu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry