Widok

Dokarmianie ptaków latem jest wykroczeniem

Opinie do artykułu: Dokarmianie ptaków latem jest wykroczeniem.

Gdyby ktoś nie wiedział, to wszędobylskie gołębie należą do dzikiego ptactwa, a w związku z tym gdy dokarmiamy je poza sezonem zimowym, w świetle prawa prowadzimy... nielegalną hodowlę.Wysypywanie grochu czy suchego chleba dla ptaków to norma zimą. Ale także latem często widać na ulicach rozradowane rodziny karmiące ptaki.A tymczasem teoretycznie gołębie o tej porze roku powinny żywić się nasionami traw czy kwiatów z kwietników albo owocami z drzew i krzewów. Takie było ich zadanie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

kolejne zajęcie dla SM

jak już babcie będą za kratkami i pietruszka w magazynie CBA labo ABW, przyjdzie czas na tych którzy dokarmiają gołębie ... albo na same gołębie :)
popieram tę opinię 258 nie zgadzam się z tą opinią 39

Golab to tak naprawde latajacy szczur

Roznosi choroby i brudzi gdzie popadnie. Z drugiej strony stworzenie jak kazde inne i nie jego wina, ze natura takim go stworzyla.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

teraz tylko czekać jak zaczną przy drogach rowerowych z radami czatować kto jedzie powyżej 10 km/h
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 2

oczywiście, nie zdajesz sobie sprawy jaka to ciężka praca,

kiedyś się podrapałem na plecach siedząc w krzakach
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zapraszam

na Długą, tam "nielegalnych hodowców" pod dostatkiem i nie trzeba się w krzakach chować ;)
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

paczą:)

No tak wypowiada się

producent systemów zabezpieczających. I sprawa jasna.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

SM

SM dostanie działka przeciwlotnicze do zesztrzeliwania gołebi i innych skrzydlatych telesforów, ale zabawe bedą mieli
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

NIE NIE! Pietruszka nie będzie w magazynie :] Bo jak babcie będą handlowały na prywatnym terenie to wtedy SM nic nie może takiej "babci" zrobić ;] moga tylko działać w tej kwestii na terenie publicznym ! ;]

gołębie

czytam i widzę że nie zdajecie sobie sprawy ile zarazków jest w odchodach gołębich! We Wrocławiu też maja ten problem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

badałeś też zarazki we własnych odchodach?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

a czemu winne gołębie?? skoro tak są nauczone, to trzeba je teraz dokarmiać, bo inaczej zdechną z głodu i będzie podejrzenie ptasiej grypy!! :P

gołąb w mieście ma dużo jedzenia ! Poradzi sobie.

Latające szczury

Pal licho golębie, mewy mają czasem do 2m rozpiętości skrzydeł! Potwory! ;-)
popieram tę opinię 164 nie zgadzam się z tą opinią 20

mój sąsiad debil...

... dokarmia mewy te ogromne, mój kot na parapecie dostaje pitolca ja raz w tygodniu muszę szorować parapet o****ny parapet i okna, nie wspominając o zaparkowanym aucie pod blokiem które również jest o****ne lub z pozostałościami jedzenia.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 5

proponuje postawic sasiadowi klocka na wycieraczce i parapecie

moze to go oduczy ;)
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 2

dls

już rozważałam :) podrzucić odchody mojego PUPILA :)

Zanim zaczniesz wyzywac kogoś od debili, zweryfikuj swoją wiedzę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

A Ty debilu od rybitw chyba w ogóle na biologię nie chodziłeś

Te ptaki to Mewy Srebrzyste. Swoją wielkością dorównują gęsi i są kurka częściowo pod ochroną.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mewa Srebrzysta

siodłate sporadycznie występują w Polsce.
Często jestem na wysypisku w Szadółkach i są tam nie tylko mewy ale i nawet było miesiąc temu 8 bocianów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ty wez sie dokształc uosiu

mewa z 2metrową rozpiętością skrzydeł tak? ty sie horrorów za duzo naoglądałeś. 2 metry to ma ALKA, ale nie mewa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wymiary średnie alki

dł. ciała ok. 42 - 48 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 63 - 67 cm
waga ok. 550 - 920 g

zdarzają się i takie, to gatunek mewy srebrzystej panoszącej się miedzy innym w śródmieściu Gdyni. Za wikipedią: Wymiary średnie
Długość ciała ok. 55-68 cm
Rozpiętość skrzydeł ok. 130-150 cm
Masa ok. 600-1500 g
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie alka tylko...

ALBATROS
albatros wędrowny ma największą rozpiętość skrzydeł (251350 cm; rekordowy osobnik miał 370 cm

Ostatnio rowerem przejechałem ślimaka... czy grozi mi za to 15 lat ciężkiego wiezienia?
popieram tę opinię 174 nie zgadzam się z tą opinią 23

podobno 25 lat łagru
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 1

teraz mają twoje ip

6 rano zapukają do drzwi
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie pozostaje mi nic innego, jak dziś w parku poszukać rodziny tego ślimaka i szukać ugody...
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 0

oby mieszkań nie pomylili
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeśli sam zgłosisz się na komisariat będziesz mógł ubiegać się o przedterminowe zwolnienie po 5 latach ...
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 0

Za przejechanie nie, ale za nie udzielenie mu pomocy po wypadku - jak najbardziej :)
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja

przejechałem gołębia, bo... rzucali im chleb na ścieżce rowerowej przy Biedrze na Stogach.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja widziałem gołębia który wleciał w szprychy rowerzyście i starannie go poplamił.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polacy nic się nie stało, nic się nie stało. Polacy nic się nie stało.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

brawo!!!

Może to jest metoda na pozbycie się gołębi - zwabić je żarciem a potem rozdeptać lub przejechać:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak przejechałes winniczka w okresie rozrodczym to grozi Ci kara jak poza to raczej nie.

najgorsze są te stare raszple wyrzucające przez okno duże kawałki chleba.
popieram tę opinię 195 nie zgadzam się z tą opinią 24

Przechodzac obok,

polecam podrzucic np. portfel na wysokosc okolo 1,5 metra. Zobaczycie reakcje golebii :-)

gołębii?

a nie przypadkiem gołębi?

TEMAT NA "JEDYNKĘ" :)))

Kolejny artykuł na miarę TROJMIASTO.PL poruszający aktualne problemy społeczności trójmiasta. Kopalnia wiedzy wszelakiej: "Gdyby ktoś nie wiedział, to wszędobylskie gołębie należą do dzikiego ptactwa
"
popieram tę opinię 76 nie zgadzam się z tą opinią 20

Hmmmm...

"...a w związku z tym gdy dokarmiamy je poza sezonem zimowym, w świetle prawa prowadzimy... nielegalną hodowlę.". Ja na przykład nie wiedziałem, że dokarmiając ptaszyska latem, łamie się prawo. A Ty wiedziałeś/aś ?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeśli masz immunitet poselski nic Tobie nie grozi.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

może nie przeszkadza ci gołębie guano...

Ale mnie tak i to bardzo. Gdyby głupi i beznadziejni ludzie nie dokarmiali tych gołębi byłoby ich 10 razy mniej i co za tym idzie było by 10 razy mniej syfu...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nawet nie 10 razy ale więcej... bo nie dość, że mniej bo obsrywały to jeszcze - niedokarmiane - zjadałyby inny syf...

BRawo

to jest patologia społeczna aby dokarmiać ptaki latem. dzięki takim ludziom powodujemy zachwianie równowagi biologicznej i większy brud na ulicach. czy wiecie że łabędź na kąpielisku zanieczyszcza tyle co człowiek w toalecie.
popieram tę opinię 122 nie zgadzam się z tą opinią 33

sugerujesz odsztrzał łabędzi

Czy karanie ich mandatem 50-100 zł?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 8

Może warto więc kupić łabędziowi kostkę do WC?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

a gołębie s****ą na zabytki na których renowację wydaje się miliony...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

podobnie jak ludzie

ale ludzie podobno maja rozum

zachwianiem równowagi...

zachwianiem równowagi jest również dokarmianie ptaków zimą zatem. to też patologia społeczna?

Pewnie grozi za to dwa lata pozbawienia wolności!?

a Panu Marcinowi P. tylko pięć! Brawo polskie prawo! Brawo Polska! Cudny kraj dla złodzieja!
popieram tę opinię 85 nie zgadzam się z tą opinią 11

Niee, Marcinowi P.

się już upiekło - i na tym koniec. Dozór policyjny. Dziękuję. Do widzenia.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

złodzieje rządzą,

złodzieje robią prawo pod siebie.Jak mówisz - cudny kraj dla takiego!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie widzę przeszkód abyś jeden z drugim zrobił porządek z prawem w Polsce. Rozumiem, że zobaczę wasze nazwiska na jednej z list wyborczych a dalej to już z górki. Jak tylko potraficie narzekać to umówcie się pod klatką i to róbcie do woli.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zapowiada się ciężki wrzesień, rok temu w starciach z dzikim ptactwem straty w ludziach i sprzęcie przewyższyły nasze najgorsze przypuszczenia... chociażby ciężkie trzytygodniowe walki o Stadion przed Euro2012... przeciwnik wykorzystał przewagę w powietrzu, stąd w tym roku będziemy wspierani przez dwa MI 24 z bazy w Pruszczu Gdańskim.
Oby tylko flota gawronów nie zlokalizowała naszych punktów zbornych przed przygotowywanym natarciem...
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zapomniałeś dodać, że wspólnie szkolenie z SEALS w Kazachstanie da nam dość spore wsparcie na ziemi. Myślę, że zajęcia z techniki kamuflażu, podkradania się do wroga i szybkiego wypisywania mandatów spowodują, że będziemy skuteczniejsi. Poza tym zajęcia z maskowania fotoradaru na pewno nam się przydadzą na sopockich rowerzystów przekraczających prędkość 10km/h na ścieżce rowerowej. A i warto wspomnieć, że "foki" były pod wrażeniem tego, jakie szkolenie musi przejść w Polsce człowiek by uzyskać plakietkę Strażnika Miejskiego.

No i pamiętaj drogi Radku, że za rok mamy mieć wspólne szkolenie z nurkami z Formozy, by być skuteczniejszymi w każdym środowisku.

Komendant z kolei budżetował nam na 2013 rok dwa śmigłowce bojowe, więc i szkolenie w Dęblinie też nas czeka...

Śmiejcie się...

...a zastanawialiście sie kiedyś, czemu wróblom grozi wyginięcie? Zastanawialiście się nad tym, ze gołębie to latajace szczury, tak jak szczury roznoszą choroby, zakażenia?

Nie należy ich zachęcać do pozostania w mieście, niech sobie same radzą, one to potrafią i bez tych "humanitarnych" babć i wnuczków, które je dokarmiają.
popieram tę opinię 158 nie zgadzam się z tą opinią 18

Gołębie są w odwrocie

W latach 90 osiedla były wypchane dzikimi stadami gołębi, obecnie pozostało po kilka sztuk. Myślę, że są za to odpowiedzialne agresywne mewy i wrony i gawrony.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

Mewy i wrony...

...były zawsze w naszych miastach. Natomiast gołębie jeszcze 3 - 4 dekady temu, to tylko po Długim Targu się pętały. Potem się ropleniły wszędzie, dzięki tym "dokarmiaczom", bo to przeciez takie piekne jak przylatują i dzieci sie ciesza, och jej jakie to urocze. Ich guana na każdym kroku, na oknach, ławkach, ubraniach, samochodach - tez pewnie sa urocze...
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 6

przyjedź zatem na Żabiankę...

od cholery tego tałatajstwa gołębiego tutaj :/

swego czasu zdarzyło mi się być świadkiem takiego obrazka:

starsza pańcia, dość zaawansowana emerytka, wyrzuciła z foliowego woreczka paszę dla s****zy /znaczy gołębi/; w tym czasie akurat na małym rowerku podjechało dziecko może 2-3 letnie, w niedalekiej odległości szli dziecięcia rodzice; gołębie, jak to gołębie - rozpierzchły się, pańcia emerytka jak nie wrzaśnie na dziecię, że straszy ptactwo, jak nie rzuci wiązanki w kierunku rodziców, że dziecko na potwora wychowują i że do sądu ich poda... sodoma i gomora normalnie, szok!

generalnie nie do przetłumaczenia jest starszym osobom, że robią tylko krzywdę ptakom /i nam przy okazji także/ dokarmiając je poza okresem tęgich mrozów
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dobra dobra... przepisy mówią " łamie się w ten sposób przepisy porządkowe miasta zabraniające zanieczyszczania środowiska miejskiego" w sezonie letnim !!! A w sezonie zimowym można ? :] Toć gołębie s****ą latem i zimą więc szkodzą i wtedy i teraz ! Chore! :] porażka poszarpane prawo i normalnie tragedia!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

wróble mają się dobrze

w rejonach zalesionych wróble latają chmarami, co nie jest już zabawne a przyprawia o dreszcze..
Dlatego nie wiem skąd ta myśl, że wróblom grozi wyginięcie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Stąd, że...

...ornitolodzy od lat alarmują że populacja wróbli spada - przede wszystkim w miastach, gdzie zawsze żyły.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

a jak nie było miast?
Pewnie pozdychały
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

wróble "przyprawiają o dreszcze" ;)

za dużo było Hitchcocka w dzieciństwie, co? ;)

roznoszą

choroby i zakażenia a także kleszcze gołębie !

martw się tym, co ty roznosisz

bo ptasie pasożyty i choroby tobie nie grożą
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ty jako Homo sapiens roznosisz najwięcej chorób i zakażeń. Gratuluję.

A mi gołębie robią na krokwię koło okna i próbuję się ich pozbyć.

Próbowałem już stracha w formie foliowej torebki i rozpyliłem jakiś środek odstraszający, ale nic nie dało.
Macie jakieś iine pomysły, bo ja się jeszcze zastanawiam nad pożyczeniem spluwy do paintballa od kumpla...
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 10

taśma z kolcami.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kup ptaka drapieżnego

będzie miał zajęcie. Proponuję ptaka o nazwie Sokół Gdański :D
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja nad balkonem przyczepiłem na żyłce namalowanego na grubej folii (taka od bindowania dokumentów) jastrzębia w locie (podobny do tych malowanych na przeźroczystych ekranach akustycznych). Przyznam, że działa nadspodziewanie dobrze. Gołębie siedzą na innych budynkach, a mój balkon sobie odpuściły.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 0

TO SIĘ NAZYWA KROKIEW....

język polski umiera....
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

kota przygarnij do domu

tylko go nie przekarmiaj za bardzo

pistolet na wodę

brzmi śmiesznie, ale jak się zacznie do nich konsekwentnie strzelać z pistoletu na wodę za każdym razem jak przylecą, to te latające z****ńce szybko się uczą, że tu się nie przylatuje. metoda wypróbowana!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

srutówka

paintbalówka zbyt humanitarna ,rozwal jednego to reszta ucieknie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

pomoc

zaloz sztuczna wrone...gwarantuje ze poskutkuje, mozna kupic to to w sklepie zeglarskim
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

strzep se kapucyna

na te krokwie,
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

rada

powieś płyty CD na sznurkach
ich blask powinien ich odstraszyć

Najgorsze jest to jak ludzie rzucają chleb na ścieżkę i tym samym gołębie rzucają się prosto pod koła roweru.
Gołębi tor przeszkód.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Gołębie to najmniej inteligentne dzikie zwierzęta jakie widziałem...
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 9

a o wyborcach PO słyszałeś? głupieeee, a i bez kija nie podchodź.

co w związku z tym? czy tak chciałeś zagaić? a co powiesz o ludziach?

W badaniu z Uniwersytetu Ohio wykrywalność raka przez rozróżnianie zdjęć, na których 'jest rak' vs. 'nie ma raka', u gołębi wynosi 84%, czyli tyle, ile u najlepszych radiologów.
W takim razie niewiele widziałeś. Poza tym na jakiej podstawie twierdzisz, że zwierzę jest mało inteligentne?

Do tego zadania SM wydzieliła swoich najlepszych funkcjonariuszy.

Ale zanim do tego doszło przeszli oni 4-miesięczne szkolenie w górach Kazachstanu razem z żołnierzami osławionej jednostki SEALS. Podczas tego szkolenia doskonalono techniki podkaradania się do łamiących przepisy dokarmiaczy ptaków, a także nauczono się wypisywać nowy wzór mandatu karnego. A wszystko po to, by żyło się lepiej (nam, nie Wam).
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3

mamy sąsiad adokarmiającego notorycznie gołębie

a kłopot robi mieszkańcom ostatnich pieter które mają o****ne balkony okna i pranie!
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 5

no komandosi ze straży miejskiej!!

notesik , długopis w dłoń i do boju!

Demokracja dzięki Wam odniesie kolejne spektakularne zwycięstwo
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

W ankiecie powinna być jeszcze jedna opcja

- temat który poruszy dziennikarz trójmiasto.pl który nie wie o czym ma już pisać
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

A nikt nie pochwalił zdjęcia! Jak dla mnie super ;)

Świetny temat na "jedynkę" - brawo dla "orła" KM! A co do gołębi, to tak jak z zabójstwem na klatce schodowej - ważne aby ktoś to posprzątał! ;p Tak już ornitologii do życia - co tam nowego w sprawie Amber Gold??
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

po kiego grzyba

wszystko regulować prawem?
Juz niedługo eurokraci będą określać godziny odwiedzin w kiblu a karać za korzystanie w innym terminie
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

bo dizeki temu można utrzymywać pół miliona urzedniczych nierobów, które są stałym elektoratem
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na zachodzie uważane są za latające szczury

i prawdę mówiac tak to wygląda na placach. Wszedzie gołębie kupy ktore są niestety przyczyną chorób u ludzi i zwierząt domowych na tyle niebezpiecznych ze mogę wywoływać w porywach ślepotę jak ktoś ma pecha jak pewna Kanadyjka.
Gołębie odchody na aucie to pewna naprawa lakiernicza jak się zostawia to na słońcu.
Dokarmianie ptaków latem to oznaka choroby psychicznej podobnie jak dokarmianie kotów które mają chronić przed szczurami a tam gdzie są domki dla kotów występuje plaga szczurów o dziwo.
Jedynym rozwiązaniem problemu jest po prostu unicestwienie populacji gołębi w miastach które dla środowiska miejskiego są równie pożyteczne co śmieci w lesie.
Warto dodac że gołębie w mieście to brak turystów o czym się przekonało kilka polskich miast.
A na koniec warto zauważyć że nawet ojciec Mateusz co niedziela przegania gołębie na placu rowerem!
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 11

i znów te bzdury o kotach-ludzie skąd wy takie głupoty bierzecie?
nie opiekujesz się kotami to nie pisz bo widać że pojęcia w temacie nie masz i powtarzasz zasłyszane,przekręcone 100 razy plotki

mam kota w domu

a te na podwórku roznoszą nicienie toksoplazmozę i inne tasiemce.
I nie bujaj tu bo dokarmianie kotów powoduje ich namnażanie w postępie geometrycznym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

wszystkie koty, te domowe i podwórkowe, muszą być odrobaczane

i kastrowane.

nieprawda, osoby zajmujące sie bezdomnymi kotami najczęściej współpracują ze schroniskiem dla zwierząt, gdzie koty są sterylizowane. Dostają też tabletki na odrobaczanie kotów.

dokładnie! no chyba że ktoś robi to w nieodpowiedzialny sposób,nie sterylizuje/kastruje i nie odrobacza to wtedy niestety więcej krzywdy z takiego zajmowania się jest niż pożytku

co za głupoty wypisujesz o kotach i o gołębiach

temat kotów już poruszył ktoś wcześniej
jak martwisz się o turystów, to przejdź się w sezonie po Gdańsku albo jedź na plac w Rzymie ;)

Na zachodzie gołębie uważane

Ty też jesz i s...z. Trzeba az oczyszczalni ścieków bo przyroda sobie nie poradzi. Z kąt się wzięly bezpańskie koty, chyba nie przywędrowały z Australii i uważasz że ten brud co ludzie po sobie zostawiają powinny sprzątac koty

TWOJE IP ZOSTAŁO NAMIERZONE

Proszę nie odchodzić od komputera. W ciągu trzech godzin pojawi się w Twoim domu ekipa Straży Miejskiej w celu nałożenia mandatu za obrazę majestatu.

Dziękujemy za współpracę
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

a tak na serio to chłopaku podawanie sie za funkcjonariusza to przestępstwo....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ptaki

Wiem, że temat może niezbyt poruszający, ale w mojej okolicy jest to problem. Mieszkam w Chyloni w pobliżu Parku Kilońskiego. Ludzie notorycznie rozsypują tony starego chleba i bułek.Często skrupulatnie pokrojonego w kosteczkę !!!! Gołębie, mewy i inne ptaki robią gdzie popadnie. Doszło do tego, że nie można usiąść w niektórych miejscach na ławce bo są całe w ptasich odchodach. Poza tym pojawił się kolejny problem, którym są szczury. Korzystając z darmowej stołówki biegają po okolicy. Nic nie dały ustawione tablice o zakazie dokarmiania, a straż miejska i policja nie ukaże mandatem starszych ludzi, którzy głównie dokarmiają ptaki. Reasumując : dokarmiajmy ptaki zimą karmą odpowiednią dla tych zwierząt i tylko w miejscach do tego wyznaczonych.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

Uwielbiam wszystkie ptaki poza gołebiami!

gołębie to samo zło w czystej postaci!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 10

Pamiętam jakiego pierdziela miał pewien emeryt jak panowała ptasia grypa a on z ręki gołębie karmił :-)

Później te gołębie wyzdychały masowo a on biedny miślał że to przez ptasią grypę :-)
A one od mrozu i głodu wyzdychały.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

romanus

w Brzeźnie juz są w okolicy Gdańskiej i Dworskiej plaga parapety z****ne masakra gdyby nie było dokarmiania to by ich nie było. Wystarczy ze starsza babcia wychodzi z bloku a juz lecą z dachów okiennych parapetów. Może jesli ktoś lubi te chwasty niech sobie poza miastem załozy swoja hodowle
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

won z gołębiami

w SOPOCIE stare dewoty karmią regularnie , miałem przez odchody gołębie ich ILOŚĆ ! 2 razy zalane mieszkanie ! CO ZA TĘPE BABCIE mieszkają w tym sopocie
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7

Powiedzcie to pani która notorycznie, dzień w dzień wysypuje calą siatkę okruchów przed pasażem handlowym w Orłowie.
Jest tam mnóstwo gołębi, które koczują przy pobliskim placu zabaw, oczywiście załatwiając się na nim.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 3

We Wrocławiu Krakowie Berlinie

Miasto dokarmia gołębie specjalną paszą ze środkiem antykoncepcyjnym.Nie zabija to gołębi które wszędzie robią szkody w postaci wydalania odchodów na zabytkowe i nie tylko budowle ale ogranicza ich rozmnażanie.
Jest to bardzo cywilizowany sposób na ograniczenie populacji tych ptaków.W gdańsku do prezydenta miasta gdańska docierały oficjalnie kierowane takie postulaty by ograniczyć populację gołębi na gdańskiej starówce ale niestety budyniowe myślenie nie obejmuje takich działań. A szkoda bo kiedyś na szczytach gdańskich kościołów żyły sokoły i inne drapieżne ptaki które regulowały populację gołębi. Dziś ptaki drapieżne uciekły od zgiełku miasta a gołębie na potęgę obsrywają gdańską starówkę.Szkoda że budyń też i tego nie chce widzieć.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 3

czyli od kiedy jedzą tę antykoncepcyjną paszę to sie nie rozmnażają? Czyli same stare gołębie tam są? I niedługo padną ze starości i nowych, młodych nie będzie? To się chyba nazywa masowa zagłada gołębii?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

nie masowa zagłada tylko

ograniczenie populacji szkodnika! Karaluchów tez Ci szkoda? Moim zdaniem żadnych dziko żyjących zwierząt w mieście nie powinno sie dokarmiać, bo to powoduje nieograniczoną ekspansje gatunku. Tak samo jest z kotami. Potem nie ma kto sie nimi zająć i drą ryja pod oknami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Gołębie to szkodniki!

Roznoszą choroby jak szczury!
Kiedy wreszcie ludzie to zrozumieją a miasto zrobi z tym porządek???
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 6

Łapać i karać gołębie mandatami, to one sa winne

nowe zadanie dla SM
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

my za gołębie

prędzej dostaniemy mandat niż marcinek za przekręty
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

wbrew pozorom temat nie jest błachy

jeden dokarmiacz to przekleństwo dla setek mieszkańców którzy mają z****ne okna dachowe balkony pranie samochody tarasy. Do tego zazwyczaj odchody zawierają groźne wirusy bo dokarmiane ptaki są najczęściej słabymi osobnikami które w wyniku naturalnej selekcji by zdechły a tak przedłuża sie im konanie.

Chwała tym którzy dokarmiaja zimą ptaki i na pochybel letnim dokarmiaczom.

Najgorsi są emeryci sypiący karmę z balkonów i okien.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 8

Wszystkie zwierzęta były dzikożyjące!

A jednak niektóre udomowiono. To samo może czekać dzikie gołębie. Może już zachodzi ten proces. A przepisy trzeba będzie zmienić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

No

to teraz "straż fornalska" będzie szlac , oberwie się babciom i dziadkom !!!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

guaniana służba straży miejskiej !

Zadzwoniłem dzisiaj rano do straży miejskiej bo na mojej ulicy już drugi dzień stoi samochód z rejestracja z południa Polski, a w nim facet w ciemnych okularach, który obserwuje dom sąsiadów. Dyżurny w straży był wk...... , że coś od niego chcę. Udawał przygłupa, że nie wie o co mi chodzi, w końcu stwierdził, że oni są tylko od porządków i jak chcę zgłosić podejrzenie złodzieja, to do Policji, a nie do nich. Zdenerwowałem się, bo nie widziałem wszystkiego. Teraz wiem, że straż miejska jest od papierków na ulicy, ptasich i psich gówien oraz studentów pijących piwo. Trochę mi ich szkoda, bo maja guanianą służbę !
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

zrób mu zdjęcie z okna

i napisz ilustrowany artykuł czytelnika na portal trójmiasto.pl

Ja tam lubię gołąbki

zwłaszcza pieczone.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

bezkarny karmiciel

na ul. Meissnera na Zaspie, jest taki karmiciel, którego spółdzielnia mieszkaniowa się boi. On karmi gołębie pod tablicą zakazującą karmienie ptaków a uwagi mieszkańców ma w nosie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Okazuje się, że większość z nas popełnia codziennie jakieś wykroczenia, nawet o tym nie wiedząc.

Służby porządkowe, w szczególności Straż Miejska, upajają się możliwością ukarania obywatela. Nic tak nie nastraja funkcjonariusza SM, jak wlepienie komuś mandatu.

Cóż, niech i tak będzie. Pomyślałem sobie, że może warto by było skierować do Ministerstwa Sprawiedliwości i MSWiA (jemu podlega SM i Policja oraz inne służby), aby dokonano ogólnopolskiego sprawdzenia legalności oprogramowania na komputerach wszystkich funkcjonariuszy służb porządkowych.

W tym celu, niezawisłe i niezależne grono, jakim jest rzekomo społeczeństwo, powinno wyłonić specjalne trójki obywatelskie wsparte osobowo młodymi, zdolnymi ludźmi z wiedzą informatyczną, które zaopatrzone w adresy zamieszkania funkcjonariuszy, koniecznie o 6 rano w świetle kamer i dziennikarskich mikrofonów, weszłyby do ich mieszkań w celu weryfikacji legalności posiadanego oprogramowania i legalności posiadanych plików muzycznych, filmowych i innych.

Wyobraźcie sobie, jakby pracowały po takiej akcji tzw. sądy 24h - nic innego nie robiłyby przez długie miesiące, tylko skazywały (a czemu nie?)wstrętnych przestępców, co okradli biednych artystów i programistów.
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Utopia? Z pewnością. Równie utopijne, jak karanie człowieka za to, że się z ptakiem chlebem podzielił.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

dokarmianie ptaków chlebem jest SZKODLIWE dla ptaków !

ptaki jedzące ziarna np. łabędzie należy karmić ziarnami, ptaki morskie jak mewy powinny jeść ryby, ptaki jedzące owady mogą dostać słoninkę w zimie gdy nie ma owadów. Chleb nie ma odpowiedniej wartości odżywczej dla ptaków. Chleb dla ptaków jest jak cukierki dla dzieci, smaczny ale nie wartościowy. Ptaki karmione systematycznie chlebem są chorowite i wątłe.

Bez pozwolenia ?

Złotem w Gdańsku można handlować bez pozwolenia a dokarmiać ptaków nie można ?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

plaga

Gołębie w mieście to plaga. Mieszkam we wrzeszczu codziennie rano muszę skrobać gó... z auta. I nic tłumaczenie tym starym dewotom co je dokarmiają nie pomaga. Kupię wiatrówkę albo je wytruje bo tak jak inni posiadacze aut mam tego dość.
Podobnie jest z naszą nową elewacją na bloku!!!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7

"Kupię wiatrówkę albo je wytruje "

kogo???!!! Te dewoty co je dokarmiają?

W Gdynia to jest plaga !!!

Policja i straż miejska nie reaguje mimo że zwracałem uwagę na to że jest to hodowla. Ciekawe kiedy władze miasta zaczną dostrzegać to jako problem. Jak znam życie to zaraz władze wydadzą za darmo gołębniki dla chętnych hodowców podobnie jak to było z budkami dla bezpańskich kotów. Gdynia generalnie wspiera hodowców, takie mama wrażenie :)

I dobrze,

niech dają mandaty, a nie siedzi w parku taka humanitarna babcia narozsypuje tyle tego chleba,że oprócz ptaków nakarmi też szczury. Tak właśnie było w Parku Kilońskim w Gdyni
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

ornahs

zamiast ścigać prezesa z AG ścigać babcie które dokarmiają gołębie-to prawdziwe Państwo prawa
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

ciekawe...

szkoda, ze prawo nie karze surowo za wyrzucenie psa przez okno i inne patologie...sie pierdołami zajmują..prawo łowieckie..tez mi cos..! btw nie mamy monopolu na zycie....
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co w tym debilnym kraju nie jest jeszcze przestepstwem, wykroczeniem?

kretynizm. normalnie stalinowskie czasy nastaja. Wladza terroryzuje obywateli.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

na Stogach dokarmiają w każdej chwili. Nie można spokojnie przejść, bo można zostać obs...ym. Jak się zwróci uwagę, to można otrzymać kilka brzydkich słów.
Może służby się zainteresują.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

dzik

na Stogach dokarmiają nie tylko gołębie ale i dziki :) osobiście wolała bym trafić na stado ptaków niż dzikich dzików :D

stado

a stado na placu przy Witominskiej w Gdyni to dzikie czy prywatne? jak rozpoznac?

pomagam ludziom przez cały rok;
czy to jest wykroczenie ?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

A VAT od tego odprowadzasz?

Jesli nie, to nawet na przestępstwo skarbowe możesz się załapać.

pomagam ludziom....

co poruwnujesz podniebnych szczurów do ludzi.Pukni się w głowę.

a gu

a na własnym okienku nie łaska ??? może nikt nie zobaczy

Mewa srebrzysta budzi gdynian

Skrzek tych ptaków o świcie jest porażający. W śródmiesciu Gdyni jest katasrofa z tą mewą. Macie podobne doswiadczenia? Co na to szanowny UM?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

zuza

a szum morza Ci nie przeszkadza?

Ale Wy w Trojmiescie przynajmniej nie

macie takich klopotow jak Amerykanie z tymi dzikimi kanadyjskimi gesiami. Ktore to masowo okupuja wszystkie parki, place no i oczywiscie tereny dookola lotnisk amerykanskich. Co moglibyscie zrobic jak na teren Rebiechowa zlecialo by sie na caly sezon od kwietnia do konca wrzesnia kilka a nawet kilkanascie tysiecy tego swinstwa. Wszystkie place, trawniki, deptaki dokumentnie obesrane. Nie ma gdzie nogi postawic. To przez nie przeciez ten samolot wodowal na rzece Hudson pomiedzy New York i New Jersey bo zapchaly obydwa silniki. A te glupie organizacje ochrony zwierzat nie pozwalaja im nic zrobic bo to niehumanitarne okrucienstwo. Golebie to duzo mniejszy problem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mogą mnie cmoknąć

Sypię groch łuskany w połówkach, bo całe spadają mnie z parapetu i wydają odgłosy jak dywanowy nalot na Hamburg. Mieszam to z pęczakiem. Mój parapet i moje gołębie. Rozpoznaję około 20 osobników. Mam w tym towarzystwie parę sierpówek, które wskakują mi nawet na blat w pokoju.
Całą rzecz ujmę tak: wolę z gołębiem zgubić niż z platfusem znaleźć. Nawet gdyby to miała być drożdżówka w tunelu dworca.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

najlepszy komentarz ;)

Mogą mnie cmoknnąć....

Psychiatra się kłania!

marchewki

jak to Pan Bóg mądrze wymyślił-dobrze że słonie nie fruwają:)

Wszystkim oburzonym życzę nawiedzonej sąsiadki z piętra wyżej, karmiącej gołębie na swoich parapetach. To, że moje okna i parapety są dokumentnie zafajdane to nic. Można je umyć. Za to pobudki skoro świt, (latem nawet o godz. 3-ciej nad ranem) kiedy to całe stada gołębii wzbijają się do lotu - i tak co kilkanaście minut - wrażenia nieocenione.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Odchody ptaków to bardzo dobry nawóz.
Wolę odchody gołębie niż zalewanie balkonu wodą. Farba łuszczy się na balustradzie i podgniwa sufit, nie mówiąc o tym, że nic nie mogę połozyć na balkonie.

Pozdrawiam nawiedzoną miłośniczkę pelargonii i innych kwiatów, która o nieprzewidywalnych porach zlewa je wiadrami wody ;)

Cokolwiek jest zrobione w miłości, zawsze przekracza ramy dobra i zła.

Friedrich Nietzsche

ku@@a mac!!!!!

Co czytam jakis nowy artykul to widze nowy zakaz- mam dosc. zgodnie z litera prawa nawet ptakowi musze zydzic bulki!!!!!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czy to zakład ornitologiczny

Na Żabiance lokator wspiera gołębie, trzyma je na Subisława w budynku 4-piętrowym na II piętrze. Asministrację SM Żabianka trudno przekonać aby pomogła mieszańcom przerwać ten chory proceder
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

lepiej zajmijcie się pracą w sądach a nie kawki i prywata, o złocie nie wspomnę, zajmijcie się pracą dla ludzi bo Trójmiasto straszy smutnymi wykształconymi i biednymi ludźmi, którzy zamiast obiadów jedzą zupki za 80 groszy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sąsiad w nowym porcie ma gołębnik

w domu na 8 piętrze i ciągle otwarte okno, przez które wlatują i wylatują gołębie to chyba można je dokarmiać, bo to są udomowione gołębie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

a sr*ą do kibla te udomowione ?

Nasze osiedla charakteryzują się biocenozą wysypiska. Żyją w niej

przede wszystkim wrony siwe, sroki (oba bardzo drapieżne ptaki), mewy. Gołębie to kolejne negatywne ptaszysko. Zobaczcie jak giną ptaki śpiewające. Wróble mazurki, czy sikorki.Pomoc należy się przede wszystkim tym małym ptakom! Czy latem ? Tylko w wyjątkowych wypadkach gdy dominują drapieżniki!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

trzeba chcieć

ps:
U mnie przed zakusami sąsiadów udało się ocalić trochę drzew i krzaków, dlatego (poza srokami, których gniazda jakoś nie przeszkadzają;) ) mieszka u nas dużo sikorek, wróble i mazurki.

Gołębie!

Ostatnio stoję sobie w pokoju, kiedy to usłyszałem huk. Wybiegam na balkon z myślą, że ktoś czymś rzucił(było głośne odbicie od szyby), a tam domniemany samobójca- martwy gołąb. UPRZEJMIE PROSZĘ GOŁĘBIE O ROZWALANIE SOBIE GŁOWY NA ŚCIANIE BLOKU A NIE MOICH SZYBACH.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja miałem gniazdo na balkonie. Miałem wyrzucić jaja, bo to dziczyzna?

Zostawiłem je. Wykluły się, urosły i sobie poleciały. Też jestem przestępcą?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

dobry czlowiek

Dzię ki takim ludziom jeszcze chce mi sie żyć na tym wstrętnym swiecie gdzie to co dobre jest ganione ii nie akceptowane a zło króluje.i rozprzestrzenia się.
Karmiąca nie tylko ptaki.

miałam gniazdo....

Nie przestępcem, głupcen niedouczonym.

noooo to strazaki mejskie maja nowe zadanie...

i godnych siebie przeciwnikow- emerytow i przedszkolakow. i niech ktos powie ze ta formacja jest niepotrzebna... ale uwazam ze jednak powinni miec prawo do uzywania broni ostrej, wszak zagrozenie jest potezne.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

na dokarmianie ptaków można

przymknąć oko ale na tych co karmią te koty ....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

a ludzie co śmiecą i sikają wszędzie gdzie się da to ci nie przeszkadzają?
zajmij się czymś pożytecznym to przestaną ci przeszkadzać ludzie zajmujący się kotami

a gdybyś ty był bezdomnym kotem

?kilka lat temu będąc w piwnicy zobaczyłam 3 martwe koty .....zdechły głodową smiercią.... wszystkie okienka były zamknięte ......była zima.Od tamtej pory wspólnie z sąsiadką karmie koty codziennie ,sprzątam po nich ....:-) .Jak myślisz kim jestem????nie jestem ani stara .nie jestem starą panną Jestem poprostu C Z Ł O W I E K IE M czego i tobie życzę!

Wiecie jak to wygląda we Wrzeszczu??

Katastrofa! Wspólnoty wywieszają tabliczki z zakazem karmienia ptaków, ale niestety starsi ludzie cierpią na wtórny analfabetyzm!

o****ne balkony, parapety, dopiero co wyremontowane elewacje- o samochodzie nie wspominając. A w mojej kamienicy, mieszka taka jedna inteligentna, co raz na czas wyrzyca na pobli trawnik resztki starych ryb i mięsa (chyba dla kotów???) Ludzie- ruszcie tymi pustymi głowami!!!!!! Zwierzęta se poradzą- nie wykańczajcie ludzi!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

weźcie się za meneli

Wywalcie meneli ze skwerków, bo to wstyd dla miasta zwłaszcza upodobali sobie wrzeszcz koło Crystalu i lidla przy galerii bałtyckiej, a też w parczku między Grunwaldzką i Partyzantów

A gdzie te kwiaty?

Wszędzie kosiarki i trawa. Miasto na kwietniki nie ma pieniędzy, a ludziom nie chce się uprawiać kwiatów. Króluje więc tra równo cięta, czyli bez nasion. I tak teoria rozmija się z praktyką. Już nie ma motyli i innych owadów, niedługo nie będzie ptaków.

w Gdyni z roku na rok jest coraz więcej kwiatów, to zasługa miejskiego ogrodnika

hodowca kur

Czy to chodzi o gołębie, czy mewy i łabędzie też.

wróć do szkoły

gołębie to nie szczury
i zapisz się na siłownię, to może stracisz trochę agresji do świata.

wytruć wszystkie ptaki

JąMam propozycję dla was dobrych ludzi. WYTRUC WSZYSTKIE ptaki dzikie koty .bezdomne psy biegajace po ulicach ,wszystkie wstrętne staruchy ktore je dokarmia ich wnuczki,wytruć wszystkich ludzi chorych psychicznie itd .ZOSTAWIĆ normalnych ,takich którzy własnych rodziców oddają do przytułku ,przywiązują psy do drzewa w lesie,skazując ich na śmierc , tych kto rzy leja swoje żony idzieci,malwersantów,łapówkarzy,itd ,itd.Pisze to kobieta która każdego dnia walczy o zycie ,KARMI ptaki ',dzikie koty w piwnicy , pomaga potrzebujacym ludzom!!!(i nie stara inie panna)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Odp.na "wytruć wszystkie ptaki"

Bardzo pani przesadza-nie wytruć ale nie przyczyniać
się do zwiększenia populacji przez niepotrzebne dokarmianie szczególnie ptaków,ktore stworzone są do tego aby same się żywiły-takie są prawa przyrody i ingerencja czlowieka w te prawa zamiast pomagać niestety szkodzi.A z patologią trzeba walczyć- nie zabijać ale również nie ingerować w prawa natury.

Polskie prawo,prawem absurdów...Ten kogo stać na opłacenie prawników i jest "poprawny politycznie"może czuć się

Już czas,żeby zmienić nie tylko prawo,ale konstytucję... Bo co to za prawo,które np.pozwala na inwigilację uczestników pokojowego marszu"Obudż się Polsko",a pozwala niemieckim bojówkom bez przeszkód dotrzeć do stolicy,gdzie wszczynają burdy,nie będąc przez nikogo niepokojeni...

golebie

jestem mieszkancem sopotu od urodzenia ale widze ze ludze tu zdiczeli strasznie w glowach im sie przewraca o golebie dbajcie o budynki te szare co tu sa w sopocie zegnam

Nie dokarmiać gołębi

Gołębie to ptaki wielce nieużyteczne a wręcz szkodliwe
roznoszą choroby, brudzą,obsrywają parapety mieszkań i nie tylko.Dokarmianie gołębi i latem i zimą powinno
być zabronione.Dziwię się matkom z małymi dziećmi które nie boją się kontaktu dzieci z tymi ptaszyskami i wręcz zachęcaja do karmienia.Emeryci za dużo wydają
na chleb i nie zjedzone resztki marnują rzucając je dla gołębi.Chyba jednak chleb jest za tani.
Apeluję do mądrych -nie dokarmiajcie gołębi nigdy ani
zimą ani latem.Mądry zrozumie a głupi niestety nie albo będzie robił na złość mądrym.Powinny być mandaty.
W Paryżu straż miejska karze mandatami osoby karmiące ptaki bo to również zaśmieca środowisko.

niedawno chciałem przysiąść na ławce, sypnąć trochę ptaszkom i odpocząć po emeryckim spacerku. W pewnej chwili podszedł do mnie stały bywalec ławek i powiedział: uważaj ,bo ci s**** napta.Tym zepsuł mi popołudnie

Dokarmianie ptaków latem jest wykroczeniem

W moim miejscu zamieszkania, na podwórzu gołębie, a wraz z nimi rybitwy, mewy śnieżki i kawki dokarmiane są przez cały rok. Kilka lat temu sąsiad zaczął dokarmiać gołębie chlebem. Wkrótce pojawiło się wielu emerytów naśladujących sąsiada. Dokarmianie ptaków przez cały rok stało się plagą. Najwięcej szkód robią rybitwy. Ich odchody znaleźć można na karoseriach samochodów, zewnętrznych parapetach, oknach, wejściowych zadaszeniach etc.. W dziobach noszą kamienie na dach budynku. Co się z tym wiąże łatwo możemy się domyśleć. Podczas większych mrozów i głodu, rybitwy potrafią zadziobać gołębia i go pożreć. Kilka razy byłem świadkiem takich ataków. Życie z tym ptactwem przez 365 dni w roku stało się uciążliwe i kosztowne. Częstsze mycie auta, remont dachu itd.
Pozdrawiam ornitologów.

kamienie na szaniec

Mówisz: ptaki noszą w dziobach kamienie :) ??? Może chcą pomóc przy budowie. A swoją drogą szkoda, że nie noszą w dziobach rozumu. Niektórym by się przydał.

Niby nie problem

a jednak jest bo jak ptak się przyzwyczai to zeruje w tym samym miejscu.

Stado Gołębi s****ących na okna, samochody o****ne schody trasy parapety.

Może nie karać tylko takiej dobrotliwej babci jednej czy drugie w ramach pracy społecznie użytecznej zlecić sprzątniecie tego
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pan korneliusz jest kretynem do tego kompromitujacym sie nieznajomoscia prawa. Niech najpierw przeczyta ustawe tam jest definicja hodowli zwierzat, a nie opowiada bzdury

zakaz dokarmiania wszystkiego

Straszne jest uświadomić sobie ilu jest sadystów wśród prawodawców.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dobrze

A ja uwazam to za bardzo madre, ptaki powinny normlanie wspomagac naturalny ekosystem polujac na owady, a nie potem placz ze wysyp kleszczy. No ale co ma je utrzymac w ryazch (lasach) jak nie wlasnie taki ptak? Normlanie powinna byc za to kara grzywanej a nie za smiecenie czy cos.

Gołębie są inteligentne i oddane ludziom. Nie sa dzikie bo udomowione.

Gołębie miejskie nie sa wcale dzikimi ptakami. Gołębie miejskie pochodzą ze skrzyżowana gołębi udomowionych, dlatego lgną do ludzi. nie istnieją,

Gołąb skalny został udomowiony około 3000 lat temu przez Sumerów, którzy również go zjadali. Z okresu pomiędzy 2334 a 2279 r. p.n.e. pochodzą psalmy pokutne, w których znajdują się opisy gołębników.
W starożytnym Egipcie gołębich odchodów używano do garbowania skór. Zjadano również ich mięso. W II wieku p.n.e. istniał już tam zawód hodowcy gołębi.

Gołąb pocztowy jedna z odmian gołębia skalnego, odznaczająca się zdolnością powracania do gołębnika z dużych odległości.

Praktyczne wykorzystanie gołębi pocztowych do przesyłania wiadomości znane jest ze starożytnej Persji i Egiptu; w Grecji wykorzystywano je jako posłańców przekazujących informacje o zwycięzcach Igrzysk Olimpijskich. W XII wieku muzułmanie w wojnach z Królestwem Jerozolimskim używali ich do wzywania pomocy. Gołębie te powszechnie wykorzystywano w czasie I wojny światowej (zob. Twierdza Boyen).

W czasie II wojny światowej zniszczona została populacja polskiej hodowli gołębi pocztowych, kiedy to Niemcy w 1940 roku na terenie Kraju Warty zarekwirowali wszystkie gołębie.
Hodowców w Polsce grupuje Polski Związek Hodowców Gołębi Pocztowych. Obecnie gołąb pocztowy hodowany jest głównie dla celów sportowych. Organizowane są zawody z ich udziałem polegające na wypuszczaniu kilkuset do kilku tysięcy ptaków ze wspólnego startu, z odległości dochodzących czasem do 2000 km. Ich średnia prędkość przelotu na umiarkowanym dystansie (około 800 km) to 80 km/h, jednakże prędkości do 94,5 km/h obserwowano w zawodach na krótkie dystanse.
Bezpośrednim przodkiem gołębia pocztowego jest gołąb skalny, protoplasta
również kilkuset innych ras gołębi domowych (garłacze, pawiki, wywrotki itd).

Gołębie zawsze oddawały przysługi ludziom i sa ścisłe związane z człowiekiem.

Szanujcie gołębie i budujcie gołębniki w których można zamienić jajka na sztuczne, zamiast krakać bezczynnie.
Autor artykułu wcale nie zna się na ptakach.

karmia,karmia

jak mozna znosic halas wrobli przed okami , bo ktos z lokatorow wymyslil sobie dokarmianie wrobli , a przy okazji zlatuja sie glolebie ,kruki i inne wrzeszczace i halasujace . brudza strasznie , parapety o*****e .siedza na dachu budynku i borde dra . Kary wprowadzic dla tych ,ktorz dopuszczaja sie zachwiania rownowagi dla ptakow . Niech zyja i radza sobie swoim sposobem , nie potrzeba ingerowac w ich zycie . Ludzie dokarmiajacy obudzcie sie , nie robcie im w ten sposob krzywdy .
do góry