Widok

Domek holenderski? Złóż zgłoszenie budowy

Opinie do artykułu: Domek holenderski? Złóż zgłoszenie budowy.

Jeśli planujesz postawić na własnej działce budowlanej tymczasowy domek, sprawdź najpierw, czy nie będzie wymagane pozwolenie na budowę lub zgłoszenie.

Do redakcji napisała pani Marta, która kupiła działkę budowlaną na obrzeżach Gdańska.

- Boję się popełnić błąd, żeby nie okazało się, że zostaniemy oskarżeni o jakąś samowolę budowlaną. Nigdzie nie mogę niczego dowiedzieć się na pewno, w Internecie czytam, że prawo w ubiegłym roku się zmieniło - pisze o swoich obawach nasza ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie satc mnie na kredyt więc pozostało

postawienie domku holenderskiego i nie żałuję. Zewnątrz się może elegancko nie prezentuje ale gdy w środku sobie odpicujesz to masz wrażenie,że mieszkasz w apartamencie.
popieram tę opinię 108 nie zgadzam się z tą opinią 4

A osiem miesięcy zimno i wilgotno,i ciągle pilnuj bo ci się będą ciągle włamywać.Wolę 17 m w wieżowcu chociaż kiedy chcę mogę wyjechać a nie ciągle pilnować jak pies
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 31

17m2

Brejwik ma wiecej w kryminale w Norwegii
popieram tę opinię 66 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo to celebryta :-)
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 0

mój garaż ma 36m2

haha
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 14

A w tym wielkim garażu Fiat 126p, pewnie stoi.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziś taki 126p to luksus.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkałem w takim domu 7 miesięcy w Angli jak robiłem na farmie.

Z zewnątrz i w środku wygląda ok i n atym koniec plusów: zimno,zero akustyki i intymności chyba że mieszkasz sam i największy minus czujesz się jak na staku cału chodzi słyszysz i czujesz każdy krok współlokatora. Jako odmek letniskowy ok, ale mieszkać w czymś takim przestrzegam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

ty tak na poważnie?

W apartamencie, który ma całe 35m? No to się jak król czujesz zapewne lol.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

po co pytacie sie tego pana Dariusza skoro nie odpowiada na pytanie tylko plecie cos od rzeczy

nie dosc, że nie odpowiedzial na temat to jeszcze nie na temat. Pani Holenderska zapyatała o domek holenderski, który jest tak naprawdę POJAZDEM a nie domem. I jego prawo budowlane NIE DOTYCZY.
No ale pan Dariusz przeciez nie moze byc, by wyszło, ze ciemniak z niego i w lodzie go trzymaja.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Potwierdzam w całej rozciągłości,domku holenderskiego nikt nie buduje tylko stawia-w danym miejscu- na podporach,które on posiada,nie jest stale związany z gruntem nie ma fundamentów.Kto takiego głąba zatrudnia.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

uchodźca

Właśnie dla mnie , jestem uchodźcą i mieszkanie w takim domku to frajda i przyjemność. Nikt nikogo nie zmusza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie rozumiem co ma tu prawo budowlane, przeciez taki domek jest zbudowany juz w fabryce
popieram tę opinię 90 nie zgadzam się z tą opinią 5

ktos musi przytulic grosza .
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

A czy on jest trwale związany z gruntem? Nie sądzę.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mamy taki domek postawiony na bloczkach. Taras do niego drewniany dobudowany na bloczkach również . Najważniejsze żeby nie postawic za blisko ogrodzenia. Sam domek przestawić nie problem z tarasem już gorzej
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

To prawo jest dla nich , a nie dla nas i pamięta

komunę. Wg nich nie zgłoszenie holendra jest opresyjne. Co ciekawe przyczepa z tablicami może stac, a domek nie.
Kary przewidywane za niedopełnienie formalności to:
kara ograniczenia wolności;
kara pozbawienia wolności do lat 2, lub
kara grzywny;
nakaz rozbiórki obiektu tymczasowego.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wojt

A pustaki na dom są robione w fabryce. Taki sam tok myślenia?!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wariat

Tym pustakiem w glowe se p... .

Nie koniecznie, domek holenderski to nie surowiec do budowy a kompletny produkt.
Niby pustak tez jest kompletnym produktem ale w pustaku nie zamieszkasz.

Domek holenderski

Witam serdecznie może wiecej informacji do tej wypowiedzi ponieważ mam sprawe w sądzie za taki domek dziekuje za odpowiedz

To proste

Holendry nie spełniają warunków jakie stawia się budynkom, więc nie mogą być używane jako budynki. Na samochód też nie uzyskasz pozwolenia na budowę....na przyczepę campingową też.

Procedura nie jest długa ale warto jej przestrzegać: zgłoszenie zamiaru, odczekać 30 dni i można działać.

Dotyczy nie tylko budynków nie związanych z gruntem (na bloczkach, holenderów itp) ale także np ogrodzenia jeśli przylega do drogi publicznej, studni itd itp.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ogrodzenie jeśli ma do 2,2m nie wymaga zgłoszenia, nawet jeśli przylega do drogi publicznej.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie do końca

Budowa ogrodzenia o wysokości przekraczającej 2,20m wysokości wymagać będą w każdej sytuacji dokonania zgłoszenia. W przypadku natomiast niższych ogrodzeń, istnienie obowiązku dokonania zgłoszenia uzależnione będzie od sąsiedztwa, od którego nieruchomość ma zostać odgrodzona planowanym ogrodzeniem. Jeżeli ogrodzenie ma zostać postawione od strony miejsc publicznych, w szczególności takich jak place, drogi, linie kolejowe, wówczas postawienie ogrodzenia będzie wymagać dokonania zgłoszenia zamiaru budowy takiego ogrodzenia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do 2,2 m...

hm... a mogę ogrodzenie w środku działki... w kształcie kwadratu 10 x 10 ?

to przyczepa

przecież domek holenderski to przyczepa na kołach, więc co ma prawo budowlane do parkowania przyczepy ??

tu se poczytaj

orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/1CEA64C2BA
Durne prawo to i durne wyroki
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Autentyk ) ..kiedys w pewnej gminie zglosilem ze chce zamieszkac lecz pod ziemia )

wiecie iz nie odpisali do dzis a to juz iles lat. ) Pismo tam lezy lecz cymbaly mowia iz nie ma przepisow do zabudowy mieszkalnej pod ziemia i ze ich warunki zabudowy na tym terenie musza miec jakis dach o okreslonych parametrach ........ja sie zapytalem jaki dach ma miec dom pod ziemia ktorego nie bedzie widac nad ? tego tez nie wiedza ))))).
popieram tę opinię 100 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dom pod ziemią? Schron atomowy znaczy? Czego to ludzie nie wymyślą... a tępi urzędnicy muszą na te wszystkie fanaberie jakoś odpisywać
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 23

ale kit :)

szpilek to ty?

Zamieszkasz, już niedługo...

...na cmentarzu komunalnym.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja wylałem 6 betoniarek pod ziemię

12 ton stali, wentylacja, woda i jest super!
Polecam,ale tak aby się sąsiedzi nie gapili.Dobrze ogrodzić aby nie bylo gapiów.
Robotnikom dałem premie - nikt nic nie gadał - każdy robił swoje.
Dzisiaj mam pełnosprawny dom-schron.
O parametry zadbałem. Swoje wiem.

podaj jakies namiary na siebie

hej - podaj proszę jakiegos mejla - mam pare pytań bo chce zrobic podobnie..

Wystarczy napisać podobną bajkę.

Prawo do kradzieży w biały dzień!

Chciałbyś deweloperce odebrać prawo do okradania z godnie z literą prawa PRL! Twoje nie doczekanie. A jak utrzymać armię donosicieli za mieszkanie, dom dla kobiety i dzieci, toż to tradycja PRL od pół wiecza, a wisi im gdzie będziesz mieszkał, a jak chcesz dobrze to płać nie będziesz musiał donosić na brata rodziców, ale płać 200% realnej wartości a co! Urzędnicy dlatego zarabiają mało, żeby mogli dorobić bezkarnie stąd prawo o domach to hańba na narodzie, ale jak się rozpędzi naród na 4 wiatry to kogo to obchodzi.

w wielu takich sytuacja opisanych w sieci wyczytuje-polska to nienomalnośc-może to okeslenie ,cos Pani wyjaśni Pani Marto

życzę powodzenia.lub rozglądać sie za biletem do cywilizacji
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 5

Według mnie, prawo powinno ograniczać się do tego, by inwestor udowodnił że:

Budynek jest/będzie zrobiony zgodnie ze sztuką budowlaną, BHP, itp. Po drugie, inwestycja nie będzie zakłócać życia innym. Po trzecie, jego przeznaczenie i architektura będzie się komponować z budynkami już powstałymi i planem zagospodarowania przestrzennego.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 7

Stawiasz wyższe wymagania niż obecnie obowiązujące przepisy.

Plany zagospodarowania - a to taki dach,a to o takim

skosie , a płaskiego nie można. Ma pięknie wyglądać - jednakowo? Harmonia. A tu jeden wali tynk wściekle fioletowy, a drugi wściekle żółty.

Bo widocznie gmina dopuszcza kolorowaciznę i pstrokatość. Jak nie, to wpisze że mają być pastele w odcieniach beżu, żółci, biel

Tego "komponować się" nie popieram

kto jaki dom chce to kwestia gustu, skoro w okolicy betonowe klocki to ja tez musze mieć? Głupota jakaś. A jakbym chciał jak żeromski - szklaną elewację frontową z wtopionymi ogniwami PV i polaryzatorami, to nie mogę?
A jakbym chciał podobny jak w szymbarku z piwnicą na strychu to już też nie mogę? Są gdzieś dzielnice domów do góry nogami? Państwo zbyt ingeruje, rozumiem ograniczenia typu wysokość budynku - żeby ktoś 10piętrowca nie postawił pomiędzy domkami, ale wtryniać się w styl, skos dachu, czy kolor tynku? To już kompletna przesada
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hał macz..... taki domek ,chyba rozómiecie co do was piszę
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

g ten urzedas odpowiada

Nie na temat i nie praktycznie.... Bo plan zagospodarowania albo warunki to sir latami vzeka
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

mpzp i warunki

Leszczu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

no to żeście pomogli...

Takie mamy super prawo.

Poprawka do poprawki i później takie kwiatki są. Pozwolenie jest potrzebne i nie jest potrzebne w myśl tej samej ustawy.

domek na działce

Miałam domek we wsi Rybaki nie związany z gruntem i kazano mi go rozebrać (podobnie jak wszystkim z Trójmiasta) a podobne tylko właściciele mieszkańcy Kościerzyny mogą mieć i jeszcze rozbudowują tak więc są równi i równiejsi jak to w Polsce. Kościerzyna nie dba o turystów i swoje dochody z turystów.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wstaw holendra na kołach i mogą Cię cmoknąć

w pompę wody.....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

w Kościerzynie pracują złośliwi i niekompetentni urzędnicy

Kupiłem gotowy projekt domu. Architekt naniosła mi małe poprawki o które prosiłem: powiększyłem grubość izolacji, zlikwidowałem jedne drzwi. Tak poprawiony projekt złożyłem w Kościerzynie. DOSTAŁEM ODMOWĘ - przyczepili się UWAGA! Do koloru cienkopisu jakiego uzyła architekt w poprawkach, do kroju pisma jakim je opisywała, do grubości lini jakimi operowała :)
Odwołałem się do Gdańska, dostałem pozwolenie od ręki. W uzasadnieniu napisali, że argumenty jakich użyli w Kościerzynie są bezpodstawne i dziwią się, że mogły być użyte.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak jak my ich tu nie chcemy tak oni nas tam nie chcą.
Kogoś to dziwi?

mnie dziwi

bo ja do nich nic nie mam.

Ale urzędniczka która prowadziłą moją sprawę była fanką "żołnierzy przeklętych" i nacjonalizmu, więc widocznie ma jakiś nacjonalistyczny odpał i nie podoba jej się np. mój kolor szalika, albo oczu, czy innej skóry.

Od dziesięcioleci nic sie nie zmieniło..Masz znajomych w urzędzie nie ma problemu

Nie masz znajomych albo jesteś konfliktowy z urzędnikami. To Ci skasuja jako samowolę budowlaną.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wymaga zgłoszenia

Kwestia charakteru prawnego przyczepy kempingowej w świetle przepisów Prawa budowlanego była wielokrotnie przedmiotem orzecznictwa sądowoadministracyjnego , które jednoznacznie uznaje ustawione na gruncie przyczepy kempingowe, nie spełniające w danej chwili swojej pierwotnej funkcji transportowo komunikacyjnej, za obiekty budowlane (por. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 24 maja 2012 r., sygn. akt II OSK 384/11, dostępny w Centralnej Bazie Orzeczeń Sądów Administracyjnych
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli się JW Urząd się nie zgodzi

wówczas trzeba postawić taki domek ale w taki sposób aby nie mogli się przyczepić że przestał pełnić funkcję transportowo - komunikacyjną. Należy pozostawić koła i opony, nie podłączać na stałe do prądu i wody a np tymczasowo przedłużaczem i szlauchem. Nie dobudowywać tarasu lub nie obudowywać płotkiem. Wtedy mogą Ci skoczyć bo nie będzie wówczas spełniał kryteriów obiektu budowlanego
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak kogoś coś boli, to idzie się do lekarza. Jak ktoś chce uzyskać informację prawną, to idzie się do prawnika, a nie do gazety, bo się można potem mocno zdziwić i mieć problemy.

Zaśmiecanie krajobrazu tym badziewiem dla ubogich.

Absolutny zakaz stawiania tego syfu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 32

moja działka - moja wolność

tak byłoby najlepiej

kubuś

ty Rokefeler myślisz , że masz pałac?

U nas niestety nie ma co pytać

Ostatnio chciałem w pewnej miejscowości kupić ziemie z domkiem letniskowym i chciałem w gminie sprawdzić jaki jest stan prawny, bo ze studium wynikało, że to ziemia rolna przeznaczona do nasadzeń i zabudowy nie powinno tam być. W gminie miła pani oczywiście powiedziała, że absolutnie nie powinno być tam nic budowane (dodatkowo Kaszubski PK) i na pytanie czy w takim razie nielegalnie stoi tam kilkadziesiąt domów nad jeziorkiem nie była w stanie nic odpowiedzieć poza "no wie pan"
Także jedni pytają i dostają odmowę, inni budują i mają gdzieś prawo. Najgorzej wychodzą tradycyjnie ci, którzy starają się wszystko uczciwie i zgodnie z przepisami załatwić.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polecam niżej artykuł o donosach.

Na Kaszubach można, trzeba tylko dorobić skośny dach:)

Musieliśmy obudować domek drewnianym szkieletem, tak żeby miał spadzisty dach i taras. Wtedy dostaliśmy pozwolenie na przyłączenie do mediów:) Prawdę mówiąc duuużo lepiej wygląda:)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

wystarczy że przyczepa będzie miała koła i wtedy to już nie jest budowla tylko pojazd jezdny
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

współczesny wóz drzymały

prawo budowlane ma tu i ogólnie znaczenie drugorzędne - istotna jest ustawa o planowaniu ... i prawo miejscowe, lub jego proteza decyzja o warunkach...

wiadomo, że to nie przyczepa campingowa a obiekt budowlany - rekreacji indywidualnej

ważne aby takie śmieci przestrzeni koncentrować w strefach rekreacyjnych śmietnisk, a nie rozsiewać tego śmiecia wszędzie albo nie daj Boże skażać tym dziewiczej przestrzeni
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

debil

debila nauczyli pisać. sukces.

Co tam jakies domki holenderskie. Wystarczy zobaczyć jak wyglądają ogródki działkowe w całym mieście. Wszędzie ludzie mieszkają, pobudowali sobie domy i mają wszystko gdzieś. Skąd mają wodę, prąd, gdzie odprowadzają ścieki? Czemu tym się nikt nie zajmie?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 9

Racja
Ja takich fotografuję i wysyłam do inspekcji
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

donosiciel

uprzejmie donoszę , że Kowalski sr* do miednicy a nie widzę co z tym g*wnem dzieje się dalej ...

nir oplaca sie budowac domku czy stawiac holendra

Bardziej sie oplaca wynająć domek na Kaszubach. Kalkulowalem to kilka razy i zawsze wychodzi mi to samo. Placisz przyjeżdżasz,korzystasz,wyjeżdżasz i masz wszystko w czterech literach. Swój dom to obowiązek i finansowa studnia bez dna.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

wszystko zależy

jak jedziesz na działke dwa razy w roku to możesz domek wynajmować ale jak chcesz jeździć dwa razy w miesiącu albo co tydzień to musisz mieć swój domek
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak jedziesz raz na rok to sie zgadzam. Jak jezdzisz / jezdzic chcesz czesto to fajnie miec cos swojego. Pakujesz manatki kiedy chcesz i jedziesz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie zgodze sie.

Zakladajac, ze jezdzilbys w każdy weekend na Kaszuby w okresie od maja do wrzesnia co uważam, ze nie jest wykonalne to wydasz... Weekend wynajęcia domku kosztuje ok 400zl, miesięcznie 1600zl, rocznie (maj-wrzesień, przez resztę roku nie ma po co na zimne Kaszuby jeździć) to koszt 8000zl. Kupno działki, projekt domu, kierownik budowy, przylacza(woda,szambo,prąd) i jakiś zwykly maly domek to koszt minimum 200000zl. Wniosek taki, ze możesz jeździć na wynajmowany domek przez 25 lat! Nie wspomnę o kosztach które wyjdą po drodze, remont po 10-15 latach. Co roku po zimie do wymiany czesc kranow, jakas peknieta rura(nigdy calkowicie nie spuścisz wody w ukladu. ) Nowy hydrofor i masę innych. Uważam, ze się nie opłaca. Lepiej jest wynajmować, co rusz w innym miejscu i próbować, a o remonty niech sie martwi właściciel.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

200000 moze nie wystarczyć

Kończę właśnie budowę swojego domku i koszt wyszedł mi znacznie wyższy niż zakladalem. Nie liczyłem wielu rzeczy. Dzialka 35000zl, projekt domu, adaptacja, geodeta,mapki,i imme 6000zl,kierownik budowy 2500zl,przylacze prądu 3000zl,studnia wraz z hydroforem 6000zl,szambo 3500zl, ogrodzenie najtańsze z siatki plus brama 5000zl(dzialka 900metrow 2),dom 91m2 z najtańszych materiałów 150000zl plus umeblowanie, zadbanie o dzialke, trawa,krzewy,tuje 4000zl,odbiór domu po zakończonej budowie 1800zl.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

przeczytawszy Twoją opinie stwierdzam, ze nie masz pojecia o kosztach zwiazanych z budowa domku

Zapewne swojego namiotu nigdy nie miałeś a teraz wyzywasz innych od oszołomów. Żal

urzędnicy zawsze mówią wymijajaco

Sami często nie rozumieją przepisów i tego co mówią. Gorzej oni nawet nie wierzą w to co mówią...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zakaz totalmy

Madafaka mam taki domek i cóż nie wolno bo nie i kutaxx. Tak było w 204 roku w gminie kartuzy gdzie posiadam dużą dzałkę. Jeżeli nazwiemy to domkiem holenderskim to kaplica ale wystarczy nazwać to pom gospodarczym do 25 m

pozwolenie niepotrzebne choc konieczne ;-)

Absurdów prawnych ciąg dalszy ;-)

Domek holenderski ma koła więc nie mydlcie ludziom oczu to tak jak postawić przyczepę na działce żadna zgoda nie jest potrzebna a tym naszym baranom urzędnikom to już się w głowach poprzewracało.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Problem z urzednikami

Kupiłem domek zgłosiłem wg zasad a i tak przyszła odmowa ponieważ uznano, że musze mieć pozwolenie na budowę . I co teraz ???

hej

jesli dowiedziales sie czegos wiecej na ten temat odezwij sie prosze na mdomin@vp.pl

Rozwiązanie?

Jak Pan rozwiązał problem? Stoję przed podobnym nie wiem co robic
Niestety ja również kupiłam domek i nie myślałam że jest potrzebne pozwolenie na jego postawienie A tu przyszła odmowa na zgłoszenie z gminy . Masakra , nie wiem robić. Tak się cieszyłam z działki i domku A teraz już myślę o sprzedaży wszystkiego

Polska paranoja

Już same pierwsze słowa, pokazują gdzie żyjemy. Kobieta, na seojej własnej działce "boi się" postawić przyczepę, żeby jej ten chory kraj nie wpadł na pomysł oskarżyć. Ludzie gdzie my żyjemy. Jestem kierownikiem budowy od 15 lat. Całe te prawo budowlane i warunki techniczne, powinno się wywalić na śmietnik. Dziki chory Bantustan.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry