Widok
Domy przy Saturna w Baninie
Banino to od lat intensywnie rozbudowujące się przedmieście Gdańska. Przybywa tu nowych mieszkańców, a co za tym idzie w szybkim tempie rozwija się infrastruktura potrzebna do wygodnego życia na co dzień. W bezpośredniej okolicy osiedla nie brakuje sklepów, są centra handlowe, przychodnia, szkoła i przedszkola.
Z osiedla szybko dojechać można także do przystanku PKM Rębiechowo, do centrum kursuje linia miejskiego autobusu.
Inwestycja przy Saturna powstawała etapami. Składają się na nią ...
więcej o inwestycji
więcej o inwestycji
A ja mam inna prośbę do sąsiadów z Saturna, a mianowicie o uszanowanie wieczornej ciszy- zlitujcie się nad rodzinami z małymi dziećmi i innymi osobami, które chcą sobie wieczorem odpocząć- proszę nie wykonujcie głośnych prac oraz koszenia trawy po godz. 20. W ostatnich dniach jest to nie do wytrzymania, co chwila ktoś hałasuje w godzinach wieczornych- rozumiem, że szeregi to skupisko ludzi, że nie każdy ma czas na prace w ogródku w godzinach porannych, ale zwyczajowo jest przyjęte, że głośne prace kończy się do godz. 20, a cisza nocna jest od 22. Trochę więcej wyobraźni i szacunku dla innych.
Saturna Eko Bud
Niestety stan dróg na Saturna świadczy tylko o deweloperze o jego traktowaniu swoich klientów . Bo kto tu mieszka ? W 2 części Saturna tylko klienci Eko budu .oddając mieszkania każdemu z nas opowiadał że doprowadzi ja do normalnego stanu.Pozytywne jest to ,że wielu potencjalnych klientów chodzi i ogląda ,pyta o stan i podejście dewelopera i te same bajki P.Krzysztof opowiada im do dziś. I ja nie zamierzam ich w tym utwierdzac bo klient sam widzi. W 7 niebie gdzie ostatnio bylem jest polbruk,chodnik , drzewka i tu dewelopera podejście jest zupełnie inne . Czy cena w zakupie dużo się różni ? Sami to wiecie bo każdy z nas też się orientowal. Panie Krzysztofie brakuje trochę elegancji w tej inwestycji delikatnie mówiąc .
Tak! A teraz wysypuje kamyki i utwardza POŁOWĘ drogi, (czyli od wjazdu od Tuchomskiej tylko prawą stronę i tylko do połowy całej długości ulicy), POŁOWĘ - czyli tam gdzie sprzedaje nowe szeregi. Żenujące! Ale jak już się sprzedadzą, nie liczcie na dalsze utwardzanie. Już mógł całą drogę utwardzić, przecież każdy kto ma rozum widzi, że to tylko pod sprzedaż zrobione :-)
Właścicielem drogi jest prywatna osoba....także Pan Niedrowski nic nie zrobi, raz że jest to droga prywatna, dwa to nigdzie nie mamy zapisanego, że po wybudowaniu szeregów ułoży płyty. Jedynie pozostaje zrzutka mieszkańców ul. Saturna- zarówno na płyty jak i robociznę (Gmina nie pokryje kosztów ułożenia płyt z uwagi, że jest to droga prywatna).
Nadmienię tylko bo obawiam się,że ta darowizna w postaci płyt dla gminy może skończyć się tym,że po tych płytach jeździć 20lat.Nic innego nas nie będzie czekać bo przecież droga będzie przejezdna i utwardzona porządnie.Okaże się później,że wszystkie osiedla zrzuca się ma płyty,i tak pozostanie na bardzo długo bez melioracji i odwodnień.A tym czasem w gminie będą powstawać kolejne osiedla.To tylko moje zdanie.Pozdrawiam serdecznie.
W obecnej chwili Gmina z ul. Saturna nie zrobi kompletnie nic, nawet jej nie wyrówna, w związku z faktem, że jest to droga prywatna, więc i tak źle i tak nie dobrze- ewentualnie gdyby drogę przejełą Gmina, wówczas możemy coś od nich wymagać, a tak pozostaje nam jazda po wertepach, ciekawe jak Saturna będzie wyglądała po zimie.
Droga przy której ja mieszkam tez jest droga prywatna. Same dziury ,ledwo można przejechać. Ostatnio składaliśmy się z wszystkimi sąsiadami i przyjechała równarka. Dowiedzieliśmy się w urzędzie ,że w tym roku nasza droga nie będzie już odśnieżana a csześniej była ( tak przy okazji jak inne odśnieżali). I musimy sobie sami radzić ale dlaczego gminne drogi są zalane, dziurawe itp. Wszystkich maja w poważaniu.