Widok

Dookoła Polski

Śledzi ktoś poczynania Daniela Śmieji na trasie Maratonu Rowerowego Dookoła Polski? (relacje "na żywo" na stronie supermaraton.org)
Zapowiada się, że obydwaj zawodnicy zmieszczą się w limicie 10 dni na dystansie około 3100 km. Dzisiaj dobijają do mety w Rozewiu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
PGR-owiec napisał(a):

> Śledzi ktoś poczynania Daniela Śmieji na trasie Maratonu
> Rowerowego Dookoła Polski? (relacje "na żywo" na stronie
> supermaraton.org)

Jasne, że śledzi

> Zapowiada się, że obydwaj zawodnicy zmieszczą się w limicie 10
> dni na dystansie około 3100 km. Dzisiaj dobijają do mety w
> Rozewiu.

Kibicuję Danielowi, bo założyłem się, że wygra ;-)
No to wygrałeś zakład.
Daniel objechał Polskę rowerkiem w niecałe 10 dni, zresztą drugi zawodnik był na mecie tylko kilka godzin później.
Wielkie gratulacje dla obydwu, wspaniały wyczyn.
Brawo, brawo! Wprawdzie tempo mieli chłopaki "średnie", ale i tak przejechali ten dystans o 3 dni krócej ode mnie, tyle że ja jechałem z sakwami i normalnymi noclegami.
Wielkie gratulacje dla zawodników. Owa próba pokazała jednakże jak wielkie znaczenie dla człowieka ma sen i wypoczęty organizm. Jak widać Daniel starał się jechać non stop co w miarę konsekwentnie udawało mu się realizować. Łatwo jednak zauważyć, że Wojtek, który szybko obrał inną taktykę, polegającą na robieniu przerw na sen, stracił do Daniela relatywnie niewiele. Widać zatem, że nie opłaca się eksploatowanie organizmu na siłę gdyż korzyści nie są wymierne wobec ponoszonego trudu. Wypoczęty organizm stać na więcej natomiast zmęczony funkcjonuje na "pół gwizdka". A zatem błogosławiony sen i jego dobrodziejstwa! Pozdrawiam!
Ja tam czytałem, że Daniel podsypiał sobie trochę:
5 x na trawie w przydrożnym rowie, 2 x na stacji benzynowej na krześle, no i raz na siodełku podczas jazdy. Stosował podobne metody wypoczynku niczym armia Czyngis-hana podczas swoich podbojów.