Widok

Dookoła Polski

Pruszcz Gdański Temat dostępny też na forum:
Witam wszystkich maniaków rowerowych- jestem nim sam.Mam zapytanie czy ktoś z was myślał kiedyś o wycieczce dookoła Polski.Czy planował ktoś taką trasę? Mam plany zrobić taki wypad w przyszłym roku dlatego robię wywiad środowiskowy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja kiedyś skreśliłem Polskę. Na mapie, od linijki narysowałem linię Ustrzyki górne - Międzyzdroje. Do Ustrzyk Górnych pociągiem, a stamtąd rowerem do Górnych i dalej starałem się trzymać linii w miarę rozsądku i dostępnych asfaltów, aż do Międzyzdrojów. Wyszła ciekawa podróż (z namiotami).
Dookoła Polski wymagałoby albo dużych przebiegów, albo długiego czasu. Najlepsze są wyprawy około miesiąca z lenieniem się i jazdą na luzie. Można oczywiście zrobić rajd szosówką + hotele w 2 tygodnie, ale chyba nie o to chodzi. W dobie google maps i google earth planowaie trasy to bajka, ja plany snułem od zimy na lekcjach geografii, na ławce była pod szkłem mapa Polski. Stopień końcowy nie był zadowalający, ale wycieczka - super.

Dookoła Polski to byłby dość szalony wypad. Lekko licząc 2500 km. Zakładając miesięczną wyprawę, mamy 85 km dziennie (jedna czwarta po górach), bez dnia przerwy, albo po 100 km dziennie i tylko raz na tydzień popas. 100 km rowerem wyprawowym, z obciążeniem zrobisz w 4 godziny + 2 godziny na przerwy, posiłki i upały/deszcze. Deszcze latem sa częste i w ciągu miesiąca trzeba mieć wyjątkowe szczęście, żeby nigdy nie padało.
Dodaj jeszcze godzinę-dwie na zwiedzanie ciekawych miejsc.
To 2500 km, to też raczej punkt wyjściowy, sądzę że ciekawa trasa wyjdzie bliżej 3000.
Ja nie widzę dookoła Polski przez miesiąc na luzie, tylko jako zadanie do wykonania, może się znudzić. Samemu raczej nie warto, ekipa musi być niewielka, najlepiej 4-6 osób, baaradzo zgrana, najlepiej taka, która już robiła razem wielodniowe wycieczki.
Ponad miesiąc, to wkradnie się znużenie.
Dużo osób machnęło w różnych konfiguracjach taką trasę, jedni "na szybko", inni celebrując krajobrazy i zabytki w grupie koedukacyjnej.
Jak ktoś ma za sobą wycieczki po 1000 km to może sobie do 3000 ekstrapolować. Bez doświadczenia 1000 km, to ja bym się nie rzucał, ale do odważnych świat należy :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki za informację jest bardzo ciekawa i rzeczowa co do tematu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak byś już był na etapie rozplanowywania trasy, to polecam tą stronę - https://www.komoot.de - po zalozeniu konta mozna sobie zapisac trasy, jest tez oczywiscie do wyboru język angielski.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rowery

rowerek treningowy stacjonarny - gdzie kupię? (14 odpowiedzi)

Gdzie mogę kupić w Trójmieście rowerek treningowy stacjonarny w cenie ok. 200 zł? Decathlon,...

Z Kościerzyny do Kościerzyny (3 odpowiedzi)

W najbliższą niedzielę, tj. 9 czerwca wybieram się na spokojną wycieczkę szosówką na trasie jak w...

trening interwałowy (24 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

do góry