Widok

Dorota Wellman zagra Henrykę Krzywonos w "Wałęsie" Wajdy

Opinie do artykułu: Dorota Wellman zagra Henrykę Krzywonos w "Wałęsie" Wajdy.

Dorota Wellman zagra postać Henryki Krzywonos w filmie "Wałęsa" Andrzeja Wajdy. Podczas konferencji prasowej w Ratuszu Głównego Miasta podpisano także umowę między Miastem Gdańsk a Akson Studio, na mocy której miasto zostało mecenasem filmu i dołożyło 500 tys. zł na produkcję. Premiera planowana jest na grudzień 2012 roku.- To najtrudniejszy film w moim życiu - mówi Andrzej Wajda. - Sytuacja w naszym kraju się zaostrzyła. Myślałem, że pogodzimy się, zejdziemy się razem, ale takiego podziału ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mało podobna. Komorowska z podwójnym podgardlem

byłaby znacznie lepsza...
popieram tę opinię 143 nie zgadzam się z tą opinią 35

TO PODWÓJNE GARDŁO

POJAWIŁO SIĘ OD CZASU REKLAMOWANIA PRZEZ NIĄ JOGURTU ODCHUDZAJĄCEGPO
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 7

Albo czarownica Kaczyńska w kimono owinięta mogłaby zagrać

z nieśmiertelna reklamówką w łapie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 58

kretynie...
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 2

I bardzo dobrze , z pani Doroty to fajna babka .
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 94

Tylko przed kamerą. Na żywo jest chamska i prostacka.

Takie uroki telewizji...
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jest tragiczna. Zabawna na sile. Zyskuje dzieki Prokopowi. Nie lubie baby. Ostatnio czytalam z nia wywiad. Powiedziala, ze najbardziej w sobie lubi inteligencje, ze uwaza sie za inteligentna osobe. Szkoda, ze nie pokazuje tego w TVN. Zawistna i prosta kobieta.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

Poszukajcie sobie nagranie Anny Walentynowicz o Henryce Krzywonos daje do myślenia.
popieram tę opinię 125 nie zgadzam się z tą opinią 27

Henryka ma klasę

a Walentynowicz na starość odbiło taj jak Macierewiczowi i Gwazdom, chyba za duzo przeszli w młodości i teraz odreagowują. Poza tym ambicja była wielka a czasy ich przerosły...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 23

Czytelnikom G-Wnianej odbija co widać czytając posty. Dla lewaków wybiórczość w tym poszukiwaniu "autorytetów" nie ma większego znaczenia bo "ludzie honoru" są pilnie poszukiwani, są potrzebą każdych czasów. Tramwajarka Henryka Krzywonos reprezentuje ideologię środowiska o nazwie michnikowszczyzna, dlatego - pomimo, że zatrzymała tramwaj bo zabrakło prądu a jeśli coś powie to tylko brednie - ma u lewaków medialne poparcie.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 10

nie czytam Gazety Wyborczej

bo nie mam czasu zapierniczam bo nikt mi niczego nie dał i na nikogo nie licze oprócz siebie i rodziny, mogę być lewakiem liberałem bo w kwestii obyczajowej jestem za całkowitą wolnością jednostki, mam honor ale nie jestem przeważliwiony na swoim punkcie jak wy "prawicowcy" - nie macie dystansu do siebie i innych i za wszelką cenę chcecie nam wmówić nową objawioną prawdę spod znaku rydzyka i kaczek... myslisz ze obrazisz mnie lub zaczarujesz prawdę? nie posiadasz takiej mocy bo świat idzie do przodu mimo że tacy jak ty mówią że jest inaczej
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 15

może warto jednak coś mądrego od czasu do czasu poczytać

postępowcu. przecież chodzi o to abyś "zapierniczał" i za dużo nie myślał a więc nieświadomie wpadłeś w pułapkę, zostałeś zaprogramowany. jak można ślizgając się jedynie po tematach wydawać osądy, stwierdzać o tym kto ma rację?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

W sumie to się zgadzam z Tobą tylko,

że starzy "tramwajarze" opowiadają, że Henia po prostu bardzo wczorajsza była tak mocno, że nie mogła prowadzić...
I teraz kto ma rację? "oni" w końcu z nią pracowali...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

wk jaką "klasę" ma Henryka, to

pokazała dwa lata temu, na uroczystościach organizowanych przez Solidarność, jak wlazła nieproszona na scenę przed mikrofon i zaczęła się awanturować.
P.S. wk naprawdę idź do szkoły lub do lekarza.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

racja

pokazała temu buractwu co to po kątach siedziało i gwizdało na zaproszonych gości jak należy się zachować, pokazała kto ma jaja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak to dobrze, że zawsze znajdzie się ktoś kto dba o prawdę historyczną

I stworzy dzieło z uwzględnieniem nawet drugoplanowych bohaterów, np. tramwajarki, co to zatrzymała tramwaj, który wcześniej stanął z powodu braku zasilania sieci trakcyjnej.
popieram tę opinię 154 nie zgadzam się z tą opinią 17

Prawda

historyczna po nowemu , tragedia !!!
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokladnie to samo pomyslałem, ciekawe czy ludzie wiedzą że ona jako jedyna wyjechała tym tramwajem podczas gdy pozostali się przeciwstawili a tramwaj stanąl bo odłączyli zasilanie a nie że Pani z krzywym nosem jak hamulec od tramwaju -go zatrzymała......
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

teraz jestescie bohaterowie internetu?

a za komuny to trzesipupy, no ale najłatwiej to przywalic komus wielkiemu. najłatwiej opluc w necie bo to kazdy potrafi nawet 7latek. może pochwalcie sie co osiagneliscie albo wasi ojcowie? pokolenie neostrady zero klasy i zasad tylko jad bo inni są lepsi to trzeba dowalić bo moje ego musi byc wielkie chociaż sami jestescie mali...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 15

a może wypowiadają się się internauci urodzeni po 80 roku

więc jak mają odpowiedzieć na Twój zarzut trzesipup? 4 latek miał zrobić zamach na zomowca czy jak?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

byłes w tym czasie tam gdzie jarek

u mamy pod spódnicą,
więc się nie odzywaj i tyle
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

zarzut odnosi sie do cechy charakteru

w internecie kazdy jest kozak, wiekszosc z was za komuny nawet by nie podskoczyła, tak jak wasi ojcowie i matki siedzieli cicho przez 40 lat, lubicie dowalić Wałesie Borusewiczowi Michnikowi, poczytajcie troche o KOR, ja za komuny też nie walczyłem bo byłem za młody ale nie opluwam nikogo kto był lepszy ode mnie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Współczesna Trybuna Ludu "wyjaśniła" i on "wie"

Bronisz "ludzi honoru". Przykładowo "nasz" noblista co tyle już razy wspierał lewą nogę tak samo gadał na krytykę że "ja obaliłem komunę" a "co oni zrobili". A jak emeryci i renciści nie mieli za co żyć gadał "weźcie swoje sprawy w swoje ręce".
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

odwal sie od Wałesy

to prawdziwy Bohater a ty kim jestes pochwal sie co zrobiłes dla kraju, dla wolności dla innych ludzi...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

hehehe
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

ciekawe jak zagra

udział w libacjach na terenie stoczni gdańskiej?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

A przepraszam Pani Krzywonos

to czym zasłynęła. Zjechała "15" do zajezdni, wyrzucając wcześniej pasażerów na ulicę. No to są zasługi nie do opisania. Ale oczywiście jest ona pyskata i związana z obecną władzą, podobnie jak Wajda, więc widać, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
popieram tę opinię 166 nie zgadzam się z tą opinią 27

do szkoły!!!

Kredki ci z tornisterka wypadły...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 46

Henryka to BOHATER

a tacy jak ty są nikim i to cie boli? siedzisz w necie pryszczaty gimnazjalisto i leczysz kompleksy?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 18

Bohaterstwo to wielka cnota. A czym się ta tramwajarka wsławiła?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

chcesz jej dorównac?

jedź na Białoruś i stań na środku centralnej ulicy w Mińsku, zatrzymaj ruch i powiedz że chcesz wolności dla więźniów politycznych wtedy bedziesz mógł ją opluwać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 12

Skąd masz o tamtych wydarzeniach wiedzę? Trybuna Ludu pisała? To by była bohaterką faktycznie, gdyby tak było. Problemem jest to, że z punktu widzenia historii tamtych lat najprawdopodobniej tak nie było, bo żaden historyk (badacz) tego nie potwierdza. A świadków musiałoby być wielu.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

wk i ten wyżej

pryszczatymi gimnazjalistami to wy jesteście. Jak was na świecie nie było lub jak robiliscie w pieluchy to ja byłem wtedy na wiecach Solidarności.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

skoro tam byłeś

to dlaczego nikt cie nie zna? skoro byłes bohaterem (bo schowałes sie za plecami tysiecy innych) to dlaczego Henryka jest w podręcznikach, w wikipedii i tysiacu innych miejsc a ciebie nie ma? ja też chodziłem ne wiece Solidarności i mogę powiedzieć że jestem wazniejszy niz Wałesa ale prawda jest taka że robiłem to dla frajdy bo młodzi lubią adrenalinę (np gdy uciekasz od zomowca) ale nie byłem internowany nie siedziałem za wolnośc innych nawet sb sie mną nie interesowała. Nie rozsmieszaj mnie tymi pieluchami
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 11

Widzę, że jesteś strasznie ograniczony wk

Sam w necie rozpędzasz awantury i siejesz ferment. Według twojego ograniczonego rozumowania to tysiace ludzi którzy wtedy protestowali są niczym lub robili to dla "adrenaliny". Większość tych osób, dzięki którym możesz sobie wypisywać bezkarnie i bez cenzury te bzdury, są zapomnianymi i nie mogą końca z końcem dziś związać a nie "przy korycie". Puknij się w głowę i nie mierz innych swoją miarką. A jak normalnie nie potrafisz dyskutować to idź do szkoły lub do lekarza od nerwów. A te tysiące książek to chyba jest w twojej chorej wyobraźni. P.S. Jesteś bojówkarzem Platformy, czy masz jakiś inny problem ze sobą?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

od wk na kilometr śmierdzi tzw. "młodym demokratą" czyt. bojówkarzem platformersów

za zasługi nagradzanym profitami (jak ZOMO w PRL) albo zmanipulowanym zabieganym "młodym wykształconym" na dorobku, który nie ma czasu tyrając na życie na rzeczową ocenę rzeczywistości we własnym zakresie, więc czerpie wiedzę wybiórczo z radia ZET stojąc w korkach, Metra jadąc SKM czy szkła kontaktowego zasypiając przed telewizorem. Biedak nie wie kto i czemu mąci mu w głowie.

Niech Budyń sobie mecenasuje ale z własnej kieszeni

najhojniej sypie się zawsze z publicznych
popieram tę opinię 142 nie zgadzam się z tą opinią 11

pan prez. Budyń daje 2$/mc na murzyna z Afryki

i 5 PLN wrzucił do puszki Owsiakowi.... Jednym słowem jest
wielkim filantropem
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 4

OBIE BABY SIEBIE WARTE I WISIENKĄ NA TORCIE KOMUSZEK WAJDENSEN

DOBRZE, ŻE ZACHOWANO POZIOM OSOBOWOŚCI OD "REŻYSERA" PO "BOHATERO" - "AKTORA"
popieram tę opinię 80 nie zgadzam się z tą opinią 15

nastepne pisiory

szczekajcie sobie a karawana jedzie dalej, za kilka lat okaże sie że leczenie kompleksów w necie nic nie dało i dalej jestescie nikim nawet w stosunku do Welman nie wspominając o Henryce
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 14

Krzywonos stanęła bo zabrakło prądu

Krzywonos reprezentuje antyklerykalne środowisko feministyczne, które zwalcza solidarność patriotyczną gloryfikując solidarność żydokomuny. G-Wniana i to całe środowisko lewackie opisując tamte wydarzenia zwyczajnie kłamie. Także Krzywonos rozpoczęła swoją słynną przemowę od starego, często powielanego kłamstwa, które zelektryzowało jej dawnych kolegów z "Solidarności", więc zaczęli gwizdać. Powiedziała: "Jestem sygnatariuszem Porozumień Sierpniowych, to ja zatrzymałam komunikację miejską w Gdańsku"!

A prawda jest taka, że to nie ona zatrzymała komunikację miejską w Gdańsku"!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

wszyscy to wiedzą, a taki leming "wk" dalej powtarza te bzdury zasłyszane w tvn

masakra...

katolicki jad sie leje

obrażacie wszystkich bo leczycie komleksy ale świat i tak sie zmienia i to nie tacy jak wy dostaja oskary, nagrody nobla, są premierami, prezydentami i na zawsze zostają w pamieci innych a wy jestescie tylko chwilowymi "bohaterami" w necie, za chwilę szef opierniczy że nic nie robisz w pracy wiec musisz gdzies odreagowac, a najłatwiej tutaj obrazając prawdziwych bohaterów... i nie mówie o sobie, bo ja jestem tylko wstretnym kapitalistą który zarabia na waszej krzywdzie :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

Co się przezywasz od

katolików :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

KTO CI POWIEDZIAŁ, ŻE AUTOR TO PISOWIEC ?

NIE DZIWIE SIĘ, ŻE TAK OGRANICZONA OSÓBKA MA ZA BOHATERÓW TAK OGRANICZONE OSÓBKI

"Film się zwróci" - i to dwukrotnie, tylko ciekawe komu.

najpierw podatnicy wyłożą na produkcję a potem drugi raz na bilety dla dzieci, które będą przymuszone iść do kina w ramach zajęć szkolnych.
popieram tę opinię 115 nie zgadzam się z tą opinią 7

Byłby i trzeci raz ale kurcze ACTA zablokowali

zawistni PiSowcy
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

Henryka Krzywonos to MIT, stworzony przez rząd, bo też chcieli mieć kogoś po swojej stronie...

poza tym Wajda nie lepszy, może nie jestem zwolennikiem pochówku Lecha Kaczyńskiego na Wawelu, ale słowa Wajdy, jakoby Kaczyński zajął JEGO miejsce, to już przegięcie...
popieram tę opinię 134 nie zgadzam się z tą opinią 17

Jaki k.... "mit stworzony przez rząd", jak słyszałem o niej już 30 lat temu ???

Tusk już wtedy rządził, baranku ?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 51

"Panowie, policzmy głosy!"
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ty słyszałeś, ale jakieś 90% społeczeństwa usłyszało dopiero wtedy, gdy dopiekła Kaczorowi. Wtedy się zaczęło, wywiady, okładki gazet, kobieta roku, zapraszanie do TV jako eksperta.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 7

A skąd masz te dane? Każdy, kto choć trochę interesuje się historią Polski, słyszał o niej dużo wcześniej. Ale niektórzy czerpią wiedzę historyczną z TV Trwam, więc co się dziwić...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 37

A niektóre orły bieliki z GW.Więc nie dziwota.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dobrze, ja też o niej słyszałem. Głównie to, że imię i nazwisko, tramwajarka, uczestnik strajków. Odkąd dowaliła Kaczorowi, to wiem też jak na imię ma jej mąż, ile ma dzieci, jakie szafki w kuchni a ostatnio nawet co myśli o reformie emerytalnej, bo zaprosili ją do TV do komentowania wypowiedzi Balcerowicza.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 3

...tylko, że kiedyś byłą "jakąśtam" postacią, jedną z wielu...

a teraz jest "bohaterem narodowym"
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

Współczesna Trybuna Ludu "wyjaśniła" i on "wie"

On "słyszał". Co się dziwić, że czytelnik G-Wnianej ma wiedzę wybiórczą, taką politycznie poprawną.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też słyszałem i co z tego?

W połowie lat 80-tych koledzy z RSA (Ruch Społeczeństwa Alternatywnego) mówili mi, że Lechu w 70 tym uspokajał tłum z okien komitetu, a w 80 tym SB cja podwiozła go motorówką do stoczni. Jak powiedziałem o tym w domu to awantura była, a dziś się okazuje...., że coś jest na rzeczy
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak człowiek słyszy takie pierdoły to żal aż ściska... Nie masz nic lepszego do roboty? Nudzisz się w pracy czy jak?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 16

Wajda to nawet matury nie ma

(vide: WP.PL)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tramwaj zwany pożądaniem-jak tak patrzę na małżonkę ex-zomowca.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

może by tak nadać imię temu tramwajowi
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

BOLEK!!!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

a może zamiast tramwaju zagra ta rozbita terenówka którą młody Bolek zahaczył jadąc 115km/h ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

YT: Ania Walentynowicz o Henryce Krzywonos

"S" to było 10 mln ludzi nie zgadzających się z rzeczywistością, a nie kapusty które przedłużyły komunizm pod inną nazwą
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 9

kogo to interesuje ? żal
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 9

A kto zagra Motorówkę którą bł. TW Bolek przeskakuje Legendarny Płot Stoczni

i obala komunę w Polsce i na świecie ?
popieram tę opinię 58 nie zgadzam się z tą opinią 10

W scenach z motorówką, motorówkę zagra krążownik Aurora

cementując tym samym przyjaźń polsko-radziecką
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak marszałek K., to

na Gawronie (zanim pójdzie na żyletki - Gawron, nie marszałek) :-) W końcu to za jego rządów w MON zmarnotrawiono fundusze na to cudo techniki i polskich nadambicji.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

motorówkę zagra ORP Gawron
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pierwszy akapit zaprzecza ostatniemu?

Wajda zapewnił, że podatnicy nie dołożą do produkcji filmu...

A BudyńLand dołożył 500 tys?
Więc się pytam: Cesarz metropolii Budyń 1-szy, sprzedał dwie ze swoich
7 garsonier i w ten sposób znalazło się 500 tysiaków.
Czy ww. Wajda reżyser jak zwykle kłamie?
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pewien noblista

wyciągnął z rękawa nową bohaterkę, która jego oponentów nie szczędzi, a złym słowem obrzuca.
Wajda kręci prawdziwe fakty o prawdziwych bohaterach. I okrągły stół się przewraca z wrażenia. Takich scenariuszy wiele lat po czasach Solidarności nikt sią nie spodziewał.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wellamn jako Krzywonos?!!!!

Ja tam Wellman nie widze w roli Krzywonos.... to jakaś pomyłka!... Ani Wellman aktorka ani fajna.... bleeeeee
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ani krzywonos bohaterka.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie. Jaka bohaterka,

taka aktorka :-)
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Powinni zrobić bohaterkę grafiką komputerową

najlpiej odda całokształt postaci

Młodzi Demokraci, dajcie mi 100 kciuków w górę

na cześć pani Profesor Krzywonos, która zatrzymała motorówkę i obaliła Komunę
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 12

Na pewno nie pójdę na ten film!

Nie wierzę w obiektywny film Wajdy o Wałęsie!
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dobrze że nie jest robiony w kooperacji z

Kutzem. To dopiero byłoby "dzieło" przenikliwego obiektywizmu w obrazowaniu rzeczywistości. Tak to tylko może powstanie jakiś megalomański gniot podtrzymujący mit TW B., ale o zadęciu bogoojczyźnianym ze zbiorowym bohaterem w postaci ludzi z Solidarności.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mało jest głupszych narodów niż my... Tylko my potrafimy niszczył własnych bohaterów...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 38

Skoro "bohaterowie" woleli się przy wódeczce dogadać w Magdalence, a potem robić "grubą kreskę", to co się dziwisz?
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 4

Słusznie prawisz.Pierwsze lepsze przykłady:Walentynowicz,Gwiazda,Wyszkowski.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Cóz, już wiele wieków temu powiedziano, że ,,nie ma proroków we własnym kraju"
Głowe dam, że 99,99% tu się wypowiadajacych co najwyzej z pielucha w gaciach biegalo, kiedy Wałęsa narażał się chocby tylko po to, żeby teraz bez strachu, ze za chwilę ZOMO do drzwi zapuka, mogli takie durnoty wypisywac. Oj, pałą wam, rozum z d.. we wlasciwe miejsce przemieścic. Chociaz pewnie po poziomie wypowiedzi sądząc, przemieszczać nie ma czego...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

No to głowy już nie masz...

ale w sumie to tylko ozdoba

Coś ci się pomyliło, przecież największych krytyków Lech Wałęsa ma wśród swoich kolegów z roboty, którzy byli i widzieli, a najwięcej obrońców wśród młodzieży, która relację z na z TV, lub wśród Warszawki.

A skąd pewność że Bolek to bohater?

Oprócz Zyzaka żaden historyk nie odważył się napisać
biografii...

Ciekawe czemu?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

O KOMUCHACH PRZEZ KOMUCHÓW

tyle w temacie
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 3

Typowy film na zamówienie...Wajda sprzeawczyku....a poza tym jaki film tacy aktorzy haha
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie ma co się tak podniecać. Ten film trafi tam gdzie trafiły takie dzieła jak "Piątka z ulicy Barskiej".
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5

pani Henia stala sie dopiero slawna jak napyskowala Solidaruchom kiedy oni Komorkowi i Donkowi

wypominali ze zapomnieli o LUDZIACH
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie wierze jaki ten naród głupi !!!

Wałęsa z Tuskiem inicjowali nocną zmianę w 1992r. a teraz robi się z nich bohaterów narodowych, gdyby wtedy odsunąć całą tą bandę od koryta byli byśmy o wiele dalej. Bolka aż telepało byle by prawda nie wyszła na jaw o jego szemranej przeszłości i współpracy z SB. Wałęsa do tej pory nie zdaje sobie sprawy że był marionetką w rękach komunistów, i twierdzi że obalił system a prawda jest taka że to jego komuchy wystawili na pierwszy szereg bo wiedzieli jakim będzie słabym prezydentem ! polecam film "nocna zmiana" na YT
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 3

!!

No proszę !!

ło matko! a ja myślałem ,że Grażynę z Klanu...

Takie filmy jak Wajdy powinny powstawać ale powinny też powstawać filmy inne

o Wałęsie - czemu mamy patrzeć na jakąkolwiek postać z jednego "słusznego" punktu widzenia?? Prawda jest niestety taka że jak Wajda zrobi ten film to o Wałęsie już nikt w Polsce nie zrobi filmu przez najlbliższe 10 lat... smutne! To już chyba lepsza była cenzura.. ;/ przy najmniej wiadomo kto był kim
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szukam pracy od 5 miesięcy. Mam 35 lat i trzy zawody. Nie mam znajomości.

.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 2

idź do Donata,w nim jedyna nadzieja dla podobnych ludzi..głupi żart,prawda?

A wcale nie, działalność w partii znacznie zwiększa szanse na rynku pracy. Oczywiście w partii jedynej słusznej.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Można mieć i sto zawodów, nie o ilość chodzi. Powinieneś mieć zawód, na który jest zapotrzebowanie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Hmm dwa pytania kto to był Henryka Krzywonos? A i czy pani Dorota wystąpi w następnej edycji tańca z gwiazdami?
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ludzie PO co kręcić film o Wałesie, już kiedyś Amerykanie chcieli kręcić w latach dziewiędziesiątych i jak się kapneli, że ich

główny protagonista i bohater to zwykły kapuś i menel z pod budki z piwem to zrezygnowali. Sprawa była dosyć głośna bo pan Wałęsa dostał zaliczkę w wysokości miliona dolarów a w rolę pana L.W miał się wcielić Robert Deniro. Niestety amerykański twardziel jak się dowiedział co będzie grane to zrezygnował. W rezultacie zostawili Bolkowi milion dolarów i się wycofali. PO co dalej wydawać pieniądze na gniot który się nie zwróci. Adamowicz z pieniędzy gdańskich podatników władował na to dodatkowo pół miliona złotych. Pytam się po co i komu to służy, sprawa TW. Bolka jest już zakończona. PO co będą pokazywać Krzywonos przecież wiadomo, że jeździła tramwajem tak długo aż jej wyłączyli prąd. To jakiś absurd, w Gdańsku brakuje miejsc w przedszkolach bezpłatnych publicznych toalet i Bóg jeden wie czego tam jeszcze, naprawdę szkoda pieniedzy.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ale zaraz, tego, no tego.... a kuku ? wyjeżdżam do Australii....

Nie, nie tego, nie rozumiem ???? a kto zagra tramwaj w takim razie ?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

No to juz wiem ze nieide na TEN film z TA pania i o TYCH panstwu!!!

tylko pytam

a kto zagra słyną motorówkę no i nie mniej słynny płot??
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

welman,welman...

a kto to jest ta cała wellman?nie znam osoby..
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

kto te wszystkie nudzidła, filmidła -solodarnościowe kłamstwa jeszcze ogląda?bzdety..my młodzi mamy takie pomysły w tyle.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

a czy w filmie bedzie poruszony temat pomrocznosci jasnej ,pewnie nie bo wajda to d*powlaz rzadzacych.nawet nie mam zamiaru wybrac sie do kina,bo to nie ten bohater.a kiedy film o danusi,bo ksiazka juz jest.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy pani Welman otrzyma kilka lekcji poprawnego wysławiania się? Niestety to ,co możemy oglądać a raczej słuchać w Tvn z jej udziałem to woła o pomstę do nieba.Prostackie i infantylne komentarze i tendencyjne uwagi na porażająco niskim poziomie.Co to czy też kto to jest?

jak sie wozi żoope.

na tylnej kanapie bentleya razem z "piekna pania od jedzenia bez" to sieprzechodzi do historiii!!!

no to

będzie oskar dla wajdy ! Statuja dla wajdy a kasa dla bolka !!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pisiarska hołota pluje jadem,

czyli dzień jak co dzień w PL...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 37

Przeczekać.

Umrze Nadprezes Jarosław, przekręci się detektyw Antonio, na łono - o zgrozo!, o ironio!- Abrahama przeniesie się wielebny Tadek i od razu atmosfera w Ojczyźnie znormalnieje, świat znów stanie się piękny bez wyimaginowanych wrogów przyczajonych za węgłem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 16

I tak będą dzielić.
Jak zejdzie prorok Adam,twoje życie straci sens.Tym się martw.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Będzie jak u sojusznika Putina: 4 latka Bron -- 4 latka Donek

a potem 4 latka Donek -- 4 latka Bron itd...
Bo przecież nieładnie jest jak politycy się kłócą, nie?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fajnie tak ustawić sobie przeciwnika w narożniku i "kto nie z nami ten przeciw nam", niestety, społeczeństwo już widzi, że obiecanego cudu nie było.

Przepraszam!!!!!

A kto zagra Maryjana Krzaklewskiego i tego senatora podobnego do Grzegorza Halamy- no tego Borusewicza? Krzaklewskiego powinien zagrać ten koleś co grał Farkłada w Szreku a Borusewicza Pazura. No i jeszcze trzeba znaleźć kogoś, kto zagra DONKA- KONDONKA- alpinistę z czasów komuny co w tle rozgrywającej się akcji będzie mył okna w Zieleniaku. W tej roli obsadził bym tego kolesia co klaska w ręce i z nieba lodówki spadają (kinder czekolada).
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

To kolejna manipulacja krzywonos stanal bo wylaczyli zasilanie linii a z baby robia bohatera !!!!!!!!!!!!!!!

KOLEJNA POPRAWKA HISTORII PRZEZ po.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 1

:)

a na dodatek postawiła się strajkującym i wyjechała tramwajem, az jej prąd komuchy wyłaczyły
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

brad pitt
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pana Prezesa

zagra szympans Jarek z gdańskiego zoo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 21

Pana Prezesa i jego brata

zagrają bracia Mroczkowie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

ANDRZEJ WAJDA - REZYSER WALESY.

TO ZNACZY ZE WALESA SAM TEGO PRZEWROTU NIE ZORGANIZOWAL !!!! TO WAJDA POWINIEN DOSTAC JOBLA A NIE WALESA . A JA MYSLALEM,ZE WLESA JEST TAKI "MADRY".
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dlaczego kasujecie tu wpisy anty PiS, chociaż nie są wulgarne ani obraźliwe ???

Wolność słowa ?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 17

Premiera w grudniu 2012

ciekawe czy przed czy po końcu świata

znowu nieprawdziwy film Wajdy?

Zagra panią łamistrajk?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Precz z komuną!!!

mam na myśli obecnie rządzących oczywiście

Z artykułu Leszka Biernackiego, znanego fotografa

dokumentującego czas Sierpnia '80, stanu wojennego, strajków w maju i sierpniu '88, zdecydowanego wroga Jarosława Kaczyńskiego.

Notka na salon24.pl z dn. 31.08.2010, na podstawie badań histyorycznych historyka IPN Arkadiusza Kazańskiego.

Kto rozpoczął strajk komunikacji miejskiej w Trójmieście w czasie strajku w sierpniu1980 r.? Dziś w "GW" możemy przeczytać, że to H. Krzywonos. Nie jest to prawda. Wierząc Krzywonos, że to ona rozpoczęła strajk motorniczych zakłamuje się historię, krzywdzi pamięć tych, którzy odważnie powoływali komitety strajkowe i reprezentując całą załogę rozpoczynali negocjacje z dyrekcją. Krzywonos dziś lansując jedynie siebie świadomie dąży do zakłamania przeszłości. Przypuszczam, że robi to pod wpływem planów powstania filmu o kobietach sierpnia1980, którego pewnie będzie jedną z wiodących postaci. Pamięta się dziś o Krzywonos. Zatarto pamięć o Janie Wojewodzie, Stanisławie Bagneckim i Zenku Kwoce.
15 sierpnia1980 r. strajk podjęłą trójmiejska komunikacja. Od około godz.4.30, na trasy nie wyjechali kierowcy z zajezdni autobusowej przy ul. Karola Marksa (dziś Józefa Hallera) w Gdańsku. Zostały spisane postulaty i wybrano Komitet Strajkowy, którego przewodniczącym został Jan Wojewoda. Postulaty przekazano dyrektorowi Wojewódzkiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w Gdańsku. Od rana rozpoczął się także strajk w zajezdni tramwajowej we Wrzeszczu przy ul. Wita Stwosza. Pracowanicy spisali swoje postulaty i przedstawili dyrektorowi WPK oraz sekretarzowi Komitetu Zakładowego PZPR. Przewodniczącym Komitetu Strajkowego został motorniczy Stanisław Bagnecki. Motorniczowie z dwóch pozostałych zajezdni tramwajowych w Gdańsku Nowym Porcie i przy ulicy Łąkowej mimo wezwań do strajku pod naciskiem kierownictwa zakładów wyjechali na trasę. Pierwszym tramwajem, który wyjechał z zajezdni w Nowym Porcie kierowała Henryka Krzywonos. Przed nią dwóch motorniczych odmówiło wyjazdu na trasę - jeden gdzieś się zapodział, a drugi dostał raptem biegunki. Gdy raptem przerwano zasilanie trakcji tramwajowej wszystkie tramwaje które wyjechały na miasto stanęły. Krzywonos porzuciła swój tramwaj i poszła do stoczni. Inni motorniczowie pozostali w tramwajach. Krzywonos za pozostawienie tramwaju mogły grozić konsekwencje łącznie ze zwolnieniem z pracy. W stoczni nie reprezentowała swoich kolegów z pracy, gdzie pracowała od niedawna i była mało znana.
...
Ostatecznie16 sierpnia wieczorem zawarto porozumienie. Ze strony strajkujących podpisał je Jan Wojewoda. Tadeusz Fiszbach zagwarantował wszystkim pracownikom podwyżkę50 proc. oraz niewyciąganie konsekwencji wobec strajkujących. Warunkiem otrzymania podwyżki miało być przystąpienie komunikacji do pracy w niedzielę,17 sierpnia. Strajk nie został jednak przerwany; autobusy i tramwaje w Gdańsku i Gdyni nie wyjechały na miasto. Po decyzji załóg o odrzuceniu porozumienia i kontynuowaniu protestu18 sierpnia z przewodniczenia Komitetowi Strajkowemu zwolniono Wojewodę, zastąpił go Stanisław Gorzelany. Wpływ na kontynuowanie akcji strajkowej przez komunikację miejską w Trójmieście miała umowa zawarta m.in. przez reprezentującego strajkujących w zajezdni autobusowo-trolejbusowej przy alei Zwycięstwa w Gdyni Zenona Kwokę i Borusewicza, który nocą z15 na16 sierpnia ubrany jak stoczniowiec w kombinezon i żółty kask przybył do zajezdni w towarzystwie Basi Hejcz i Ani Gadziałowskiej. Podczas nocnego spotkania postanowiono, że WPK nie zakończy strajku bez Stoczni, a Stocznia bez WPK.
W czasie strajku pracownicy WPK chcieli, aby w stoczni reprezentował ich wybrany przez nich przedstawiciel, a nie przypadkowa osoba, za którą uważali Krzywonos. Jednak z uwagi na publiczne ogłoszenie wcześniej skłądu Prezydium MKS, do którego weszła Krzywonos, chcąc nie szkodzić akcji strajkowej zrezygnowano z tego wniosku. Tramwajarze odwołali Krzywonos już we wrześniu1980 r. ze składu MKZ.
Lubię Henrykę, polubiłem ją już na strajku w sierpniu1980. Zwykła, choć niespokojna i burzliwa kobieta o niewyparzonym języku. Walcząc w sobotę16 sierpnia o przedłużenie strajku w Stoczni Gdańskiej walczyła o swoją skórę. Gdyby nie zastrajkowali inni tramwajarze i kierowcy autobusów, którzy zorganizowali komitety strajkowe i wybrali swoich przedstawicieli na strajk w stoczni, gdyby strajk w Stoczni Gdańskiej się zakończył, zostałaby dyscyplinarnie zwolniona z pracy. Stąd jej determinacja i pełne poświęcenie w sierpniu1980 r.
Henryko, dlaczego zapominasz o swoich kolegach z pracy, dlaczego nie walczysz o przypomnienie nazwisk tych, którzy wówczas poderwali całą komunikację w Trójmieście do strajku?
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nowa Suwnicowa !

Krzywonos zostala druga suwnicowa po pani Walentynowicz a my mamy zalobe !
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Wstyd" nie "wstyt", matołku.

Na dole po prawej masz przycisk "Sprawdź pisownię", gimbusie. Skorzystaj, to nie boli.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

antybohaterka zagra antybohaterkę...

czyli odcinek z cyklu "Świat na głowie"
eeehhhhhhhh.....

Bo ujrzał Twój krzywy pysk.

Też bym się na taki widok zaśmiał.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Bo okazało się że córcia nie dźgnęła konkubenta,tylko sam sobie kose pożenił.

a po pierwsze

kto bedzie chcial ogladac film o Walesie.......
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tryptyk pana Wajdy - "Człowiek z marmuru", "Człowiek z żelaza", zakończy "Człowiek z cudów"

Młodego profesora Bartoszewskiego, inicjatora strajku wszystkich strajków, mógłby zagrać Szymon Majewski. Koniecznie epizod z tajnymi kompletami, na których pan Bartoszewski zdawał maturę. Wątek nieszczęśliwej miłości maturzysty Włodka, za chwilę Profesora, do motorniczej Tramwaju Wolności Heni, plus sundtrack "Koko koko", przyciągną do kina rzesze spragnione prawdziwej historii III RP. Obraz będzie wyświetlany na wszystkich stadionach zaraz po tym jak polska reprezentacja wygra Euro. Puchar odbierze oczywiście Słońce Peru. Co tu dużo gadać, sukces murowany, a pisiorom pęknie żyłka.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 2

BUDYŃ - ze swoich dołóż

Nieudacznik i kochajacy inaczej

o!...mam

proponuje zrobic film o poslance sejmu, albo poslu Annie Grodzkiej, czy Ryszardzie....czy, sam mam problem ze zdefiniowaniem, ale o tym posle, czy poslance, no wiecie juz....to dopiero material na film, jak to jest kiedys bylem mezczyzna, a teraz jestem kobieta, kiedys mialem ogonek, teraz go nie mam.....coz za filozoficzna, wrecz glebia, ot to jest klasowy material dla znakomitych polskich rezyserow....to bedie giga kasa.....

albo giga dofinansowanie

....bo i tak klapa finansowa te nasze filmy, a dzieciaki wypedzone ze szkol nie zapewnia frekwencji....

Krzywonos....

Brałem udział w strajkach sierpniowych w Gdańsku...stary już jestem...ale o tej Krzywonos usłyszałem pierwszy raz kilka zaledwie lat temu...
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 4

wielu komentujących teraz zgrywa mądrali a za komuny byli potulni jak barany

czy wiecie ilu ludzi pisało donosy na sasiadów ? Dziś pewnie przepraszaja za swe grzechy w kościołach
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11

dziwne

pieniędzy na remont dróg to nie ma ale na zafajdany film to są.Mnie nie interesuje ten etap historii bo miało być lepiej a jednak jest gorzej bo za racje głodowe pracujemy!!! Ładnie rozdają pieniądze lepiej by biedne dzieci dokarmili lub na dodatkowe godziny nauczania darmowego by przeznaczyli.

film...o kapusiu i zdrajcy..nas wszystkich...proszę jak sie wspomagają naszą kasą..niech adamowicz z własnej kejzy sypnie raz..a nie nasze pieniądze...ja też przeżyłam te strajki a o krzywonos dowiedziałam się w tzw.wolnej polsce...jeden wielki układ i porozumienie..obok prawdy nawet nie stało...ja na pewno nie wydam grosika aby obejrzec ten film..swoje wiem i byłam świdkiem tamtych wydarzeń..młodym niech wciskają kit--łykną...

Aktorka ?

Szkoda, że nie powierzono jej zagrania Wałęsy. Tak przy okazji, czy wiecie, że Wajda nie ma matury ?

nie matura

lecz chęc szczera zrobi z ciebie ..rezysera :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo lubię tfu lubiłem panią Wellman.

Ale od czasu gdy została reżimową kukiełką nie przepadam za nią.
Szkoda że w kolejnym filmie powielana będzie zmyślona historia. Według kolegów pani tramwajarki z Gdańska wyjechała ona na tory gdy starjk w zajezdni już trwał a więc była łamistrajkiem?
Na ten temat jest kilka kompilacji na youtube.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

mi sie w głowie nie mieści...

...dlaczego Gdańszczanie wybrali Budynia. Zagadka.

Film

Wałęsa Wajda do lamusa albo do prawdziwej lustracji

masakra gdzie my zyjemy

przeczytałem komentarze niektórych "polaków" to straszne ile kwasu drzemie w tych ludziach ,współczuje im.
nie mogę się doczekać na ten film,dowiadując się ,,ze Wellman-owa zagra podwójnie mnie to ucieszyło .Powodzenia dla twórców.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 15

KTO TO JEST PANI KRZYWONOS?

Czy to jakaś prominentna członkini PO bo nie znam i nie wiem kto to i dlaczego ona ma być w filmie o Wałęsie???
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

DLACZEGO PREZYDENT GDAŃSKA ZMARNOWAŁ 500 000zł NA FILM

Podczas gdy my rodzice gdańskich uczniów musimy płacić krocie na utrzymanie szkół w tym na krede papier kserografy środki czystości ???
Czy ten facet jest nienormalny???

Drogi dziurawe dzieci uczą się w warunkach jak za okupacji a ten wywala tak duzą sumę z naszych podatków.
GDZIE JEST NIK DO CHOLERY!!!!!!!!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

M z S

Jest ona pyskata i zwiazana z wladza --- podobnie jak Wajda ---
SzKoda ze sie nie podpisala -zyciowa ciamajda:

G-dan

Szkoda, że się nie podpisała- życiowa ciamajda
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

kiedy odstawisz esperal

;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Zyta

Niech to będzie prawdao Pani Krzywonos.Kto pracował w ZKM to wie jak było naprawdę.

a bolek

juz na kalkulatorku liczy tantyemy i wplywy do swojej kasy. Ciekawe czy w pierwszy wieczór wyświetlania filmu padnie rekord zysków ?

skoro to z naszych podatków I "SIĘ ZWRÓCI" to rozumiem, że Gdańszczanie dostaną od miasta bilety za darmo ;) ha ha ha

"...miasto zostało mecenasem filmu i dołożyło 500 tys. zł na produkcję. ..."

"...Andrzej Wajda zapewnił, że podatnicy nie dołożą do produkcji filmu ani złotówki, bowiem... film się zwróci. ..."

żółć i jad frustratów. Na całe szczęście mamy kapitalizm i pracujacy człowiek nie

dostaje tyle samo wypłaty co leń i obibok. Jak to drzewiej bywało.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 12

patrzac na politykow i wielu kierownikow "po znajomosci" polemizowalbym

dla nieudacznika wszystko wszyscy mają po znajomości
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Taaa. A taśmy z Wałbrzycha przed wyborami 2010

to prowokacja PiSu była... Pewnie kol. sam żeś pasożyt
a kasę bierzesz za przkładanie papierów z prawej kupy na lewą

Dorota Wellman jako Henryka Krzywonos...

To dobry pomysł. Przykład wielu celebrytów pokazuje, że wcale nie trzeba kończyć szkoły teatralnej, by grać w filmach. Dorota da radę na pewno.
Porażająco mało w dyskusji na temat Henryki Krzywonos merytorycznych argumentów - czy plucie jadem naprawdę sprawia Wam przyjemność?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 10

Dzień Świra

czesc II

Pani Dorotko,

jak zagrasz tą wstrętną babę to cały szacunek jaki miałem do Pani jest już nieaktualny.

znowu kolejny gniot za naszą kasę!!!!

facet odblokuj możliwość głosowania i tak nie zmienisz poglądów ludzi na tą sprawę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

zakłąmany film ....

Dwie obrzydliwe , tłuste i zakłamane babsztyle . Jedna to ŁAMISTRAJK ,druga parciem na szkło ,bez znajomości historii GDANSKA I STRAJKÓW W GDANSKU .
Jak można pozwolić ażeby Wajda jeszcze za życia wielu stoczniowców , portowców i mieszkańców Gdańska , tak bezczelnie fałszował historię ????

Powiedzial co wiedzial.

Ty nakrec film o bohaterach Kaczenskiech Jak wymyslali od tchorzy pewnemu pilotowi w drodze do Gruzjii...i jakie moglo to miec konsekwencje w nastepnej wyprawie do Smolenska.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

tu nie chodzi o Kaczyńskich

nie jestem fanem pis-u, już mi bliżej do peło, ale krzywonos to zwykły łamistrajk, bo na gdańskim zkm-ie nikt miał nie wyjeżdżać na trasę tramwajem, wszyscy się podporządkowali strajkowi oprócz niej!! a teraz robi z siebie bohatera kłamliwa baba!

Ja zachodzę w głowę jak pani Krzywonos

zdołała wejść do kabiny motorniczego (ze swoją wagą)? Tym bardziej, że te kabiny w pojazdach ZK 104 były naprawdę mikroskopijne.

zbadać prawdę o P.Krzywonos

Dowiedzialam się od jednego pana,który pracował za czasów P.Henryki.że tak naprawdę to ona przez przypadek stała się bohaterką,ponieważ nastąpiła awaria tramwaju i tramwaj nie mógł dalej jechać.Mówił też,że często jej się takie przypadki zdarzały.Chciałabym poznać prawdę jak,ale pewnie nigdy się już nie dowiemy kto wówczas był prawdziwym bohaterem a kto z przypadku.

SKORO STRAJK JUŻ TRWAŁ TO PO CO ONA WYJEŻDŻAŁA NA TORY ?!

ŁAMISTRAJKOWI WYŁĄCZYLI PRĄD - tyle ode mnie
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

tramwaj historyczny typu zk104?

nie ma takiego cuda! Chyba konstal N

Travolta zaleca sie do masażystów

a my sie podniecamy wyssaną z przeszłości tajemniczej tramwajarką

Taaaaaaaaa......

To tak jak po II wojnie światowej. Czym węcej lat od niej minęło , tym więcej kombatantów.....Tak to łamistrajki podwieszają się aby promować swoje wypociny.

Na ten film nie pójdę

Obie baby siebie wart - czyli przeciwnie do tłustych .up. Wajda też stracił swoją gwiazdę , choć darzyłem Go kiedys wielką sympatia

"REŻYSER" --- jak zaczynał - tak i kończy !!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

mitomania...

Pracowałem od r.72-ego w WPKGG w tramwajach.Nikt ze znanych mi pracowników nie pamięta "wyczynu" Pani Krzywonos na linii nr 15.Nie ma i nie było dokumentów na wyjazd z zajezdni w N.Porcie.Mit powstał w latach 90-ych.

w tych czasach wystarczy chwytne hasło

"zatrzymała Gdańsk" i już "historia" sama się tworzy - resztę dopowiada polski romantyzm i politycznie sprzyjające wiatry. Tak oto, na naszych oczach buduje się "historię politycznie poprawną".
Umiłowanie prawdy i wolności musi ustąpić - jest dzisiaj słabsze.

Prawda ekranu..

Tak się fałszuje historię, ale przecież III RP jest WOLNA, a więc i historię WOLNO fałszować. Póki są jeszcze ludzie świadomi i pamiętający, to ten fałsz nie przejdzie, ale wkrótce, gdy ze szkół zaczną wychodzić "świadomi" obywatele po wykasowaniu historii z programu nauczania, a świadków już nie będzie, to wtedy kłamstwo powtarzane 100 razy stanie się prawdą.

52% "świetnie, bez dwóch zdań"?!

jakoś komentarze mówią zupełnie co innego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szkoda, że pan Wajda - niedgyś wybitny filmowiec

artystycznie skończył się wiele lat temu. Teraz pozostaje mu kręcić propagandowe gnioty cieszące gawiedź obfitymi dawkami bogoojczyźnianych uniesień.

To będzie dzieło na miarę Leni Riefenstahl

100% propagandy 0% prawdy

IPN burzy legendę Henryki K.

W przeciwieństwie do kreatorów legendy Henryki Krzywonos, IPN opiera swe informacje na dokumentach. Z tychże dokumentów, znajdujących się w archiwach IPNu, wynika, że: Zebrane relacje świadków przeczą budowanej legendzie, jakoby tramwajarka Henryka Krzywonos, zatrzymując na trasie swój tramwaj nr 15, rozpoczęła strajk komunikacji miejskiej w Gdańsku, a nawet Trójmieście. Wyjeżdżając bowiem na trasę (i później zatrzymując tramwaj), Henryka Krzywonos nie mogła rozpocząć strajku, gdyż od samego rana (od ok. 4:30) na trasy nie wyjechali kierowcy z zajezdni autobusowej przy ulicy Karola Marksa (dziś gen. Józefa Hallera).

Widzisz

...bo po PO ludzie jadą mając w ręku mocne argumenty (które sama PO im daje), natomiast bardzo, bardzo rzadko ktokolwiek jedzie po PiS-ie popierając to czymkolwiek sensownym, zazwyczaj jest to tylko niczym niepoparty jad, wylewający się z wściekłą pianą co niektórych. Na tym polega różnica.

Określenie kogoś "pisowcem" ma być czymś obraźliwym?

Bo już za bardzo nie rozumiem tej nowomowy, pardon, "mowy miłości". Gdzie masz Żydów? Poczytaj sobie o loży B'nai B'rith w Polsce i o ich oczekiwaniach wobec Państwa Polskiego (a ich działania oczywiście są wspierane przez ŚKŻ). W ogóle skąd podejrzenie, że osoba wyżej głosuje na PiS? Zdaję sobie sprawę, że czytanie Wybiórczej i oglądanie TVN-u ogranicza umysłowo, ale że aż tak?
do góry