Widok

Doświadczenie + status studenta???!!!!

http://ogloszenia.trojmiasto.pl/praca-zatrudnie/asystent-ds-windykacji-naleznosci-ogl5599989.html

powiedzcie mi dlaczego takie ogłoszenia się pojawiają: chcą najlepiej status studenta i doświadczenie (pewnie najlepiej kilku letnie),
do tego niektórzy chcą sprawności fizycznej i orzeczenia o niepełnosprawności...
I jak tu poważnie traktować pracodawców?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja keidyś widziałam ogłoszenie o bombowej treści, mianowicie: status studenta i - uwaga uwaga - dyspozycyjność 7 dni w tygodniu :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
A mnie to jakoś za bardzo nie dziwi, ponieważ w swoim otoczeniu znam osoby, które musiały się zapisać na studia tylko dlatego, że pracodawca wymagał od nich statusu studenta...Smutne, ale prawdziwe :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To norma, że obecni pracodawcy oczekują od studentów doświadczenia a nie tylko "suchej" teorii, ja idą na studia słyszałem to setki razy chociaż też nie potrafię czasem uwierzyć w te ogłoszenia z 3-4 latami doświadczenia wymaganego.... W tym roku skończyłem swoją przygodę z Politechniką Gdańską. Chcę podać przykład, że można: co roku w wakacje odbywałem BEZPŁATNE praktyki, staże, podczas gdy rówieśnicy woleli "wakacje" lub płatne ale pracę wakacyjne... ja pracowałem na umowie o pracę i zajmowałem się szkoleniami w firmie, po tej pracy chodziłem na praktyki i staż także cały tydzień (pon-ndz) miałem wypełniony. Studiowałem dziennie a ostatnie 2,5 roku studiów pracowałem na umowie o prace 5 dni w tygodniu!!! Rano uczelnia, potem praca lub na odwrót. Uważam, że jest to możliwe i się da:) Trzeba tylko mieć trochę samozaparcia i dążyć do wyznaczonego celu, a najważniejsze nie poddawać się przy pierwszej przeszkodzie :) Pozdrawiam serdecznie
no tak, ale my nie mówimy o praktykach czy pracy w celu rozwijania umiejętności, tylko o wykorzystywaniu statusu studenta przez pracodawców do zapieprzania w jakiejś knajpie albo sieciówce na umowe zlecenie.
oczywiście że student powinien pracować, ale bez przesady - bez statusu studenta albo orzeczenia o niepełnosprawnosci możesz mieć skonczony oxford, praktyke w 5 korporacjach, 5 języków i d*pa. oczywiscie nie jest to reguła, ale wnioski po przeglądaniu ogłoszen na trojmiasto.pl nasuwają się same.
Z załatwieniem statusu studenta nie widzę najmniejszego problemu. Wystarczy się tylko zapisać na obojętnie jaki kierunek zakładając, że masz zdaną maturę oraz wnieść opłatę rekrutacyjną. Z dostaniem się na najmniej oblegane kierunki nie ma żadnego problemu, więc teraz tylko kwestia odebrania legitki wzięcia papieru z uczelni, że jesteś studentem i status studenta na 0,5 roku załatwiony, a później jak Cię skreślą z listy studentów to składasz papiery na inną uczelnie i tak można dobrych kilka lat mieć ten status, ale niestety pewnym haczykiem jest to, że nie możesz ukończyć 26 roku życia...
Jak Cie stac na nie zarabianie w wakacje to masz fajnie nie kazdy tak ma
No właśnie nie było mnie stać na niezarabianie w wakacje... może źle odczytałeś wiadomość:) Mieszkam w 3city od ponad 5 lat i sam staram się utrzymywać, ale jest to ciężkie ze statusem studenta i chodząc na zajęcia. Na szczęście to już za mną... Zarabiałem pracując za marne grosze jak każdy student a oprócz tego robiłem w tym samym czasie praktyki i staże za darmoche..... Tutaj na trójmieście odbiegając trochę od tematu na 30 ogłoszeń są może 2 warte uwagi dla absolwentów uczelni. Lepiej szukać na pracuj.pl lub infopraca. Chociaż sam też szukałem m.in. na trójmieście:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Praca

Praca za granicą dla elektryków, ślusarzy, spawaczy (4 odpowiedzi)

Marine Ship Service jest dynamicznie rozwijającą się firmą, poszukujemy pracowników na...

Czy znacie firmę Nuga Best? (11 odpowiedzi)

Jak wyglądają zarobki i godziny pracy? Czy wypłaty są na czas, czy trzeba walczyć o własne...

Ile zajelo Wam znalezienie pracy albo ile juz szukacie:P (60 odpowiedzi)

szukam pracy juz przeszlo miesiac i tak sie zastanawiam, czy ze mnie jest jakas wyjatkowa noga,...

do góry