Widok

Droga ul. Saturna

Temat/ pomysł skierowany do mieszkańców. Pewnie większość z nas nie wie co dalej z naszą drogą kiedy będzie zrobiona do kogo należy itd...Chciałabym zaproponować jakieś rozwiązanie, a mianowicie żeby każdy przed swoim podjazdem wysypał 1 lub 2 tony gruzu koszt za tone to 25 zł nie wiem ile za transport.Jest to tylko wstępny pomysł jeżeli większość mieszkańców wyrazi zgodę i chęci do wyrównania drogi zdobędę razem z sąsiadką więcej informacji dotyczących drogi; czy można w ogóle coś takiego zrobić czy przy zamówieniu większej ilości gruzu dostaniemy jakiś rabat ile będzie kosztować transport itd itd. Jeśli ktoś może ma ciekawszy pomysł zawsze może się wypowiedzieć. Pozdrawiam
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pomysł spoko, zebrać oferty na początek i wtedy myśleć dalej
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Drodzy Sąsiedzi z innej części Banina, nie wiem, czy nasz przykład coś Wam pomoże i wniesie do Waszej dyskusji (na którą trafiłem zupełnie przypadkiem), ale przerabialiśmy podobny problem na naszej ulicy. Początkowo na drodze faktycznie mieliśmy gruz - nie było już tak tragicznego błota i takich dziur i było tanio, ale: gruz miał być dobrej jakości, a był jaki był (no chyba, że zawsze taki jest gruz i lepszego po prostu nie ma), niestety mocno niszczyły się opony samochodów - i my i parę innych osób musiało zmieniać, chodziło się po nim mało przyjemnie, trzeba było uważać, żeby nie skręcić nogi, dopóki się mocno nie rozjeździł, przez jakiś czas unosił się z niego pył, po tym, jak już się rozjeździł to i tak zaczęły powstawać dziury i kałuże. Zniechęceni doświadczeniami z gruzem zmobilizowaliśmy się i zrzuciliśmy się na płyty. Plusy - mamy fantastyczną drogę. Minusem pewnie był koszt - wyszło u nas po 3 tys. na dom bez położenia. Na szczęście u nas są bardzo zgrani sąsiedzi i nie było takiego problemu, żeby ktoś nie dołożył. Płyty położyła gmina, tylko musieliśmy spisać z gminą umowę darowizny, że przekazujemy jej płyty. Nie wiem, jak byłoby na drodze prywatnej, nasza jest gminna. Całość poszła bardzo sprawnie, a teraz mamy chyba najlepszą drogę w całym Baninie. Moja rada - jeśli macie jakąkolwiek szansę na zmoblizowanie sąsiadów (spróbujcie, może akurat), to zróbcie to raz a dobrze, komfort płyt jest zupełnie nieporównywalny z gruzem. Powodzenia!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

ten wniosek nas nie dotyczy bo jest to droga prywatna a nie gmina wyjaśniali to na zebraniu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli jest to droga prywatna to właściciel powinien przekazać ją gminie nieodpłatnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A czemu powinien?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkancy ul. Saturna jak wyglada Wasz dojazd zima? Czy jezdza plugi? Jak wyglada sprawa z wyjazdem rano do pracy zima? Czy w ostatnich latach mieliście Państwo jakies podtopienia latem czy zima?

Jeżdżą rano pługi ale ręczne, czyt. łopaty. Podtopienia były z tyłu na ogrodach, masakra.
Czy nie można na właścicielu drogi wymusić odśnieżania? Może ktoś podać kto to jest? Ja w akcie nic takiego nie widzę.

Drodzy mieszkańcy! Info z ekobudu - właścicielki drogi wyrazilyby zgodę na nasz 'remont' drogi. Info od pani Sołtys - mamy zielone światło, gdyż jest to droga prywatna (nasz pech). Pozostaje więc tylko zebrać chętnych z każdego szeregu i porozpytywac wśród sąsiadów o oczekiwania co do drogi i możliwości finansowe. Czekamy więc na chętnych do pomocy z szeregów 1, 3 i 5 :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Eko-bud chętnie wydaje zgodę aby mieszkańcy sami sobie zrobili drogę chociaż oni mieli to zrobić. Problem z głowy....

również miałeś to obiecane ? jak ja zresztą...

Cześć. drodzy sąsiedzi, inicjatywa bardzo dobra i jakże potrzebna!

Ad meritum...
Rozumiem, że część mieszkańców zadowoliłaby się gruzem. Pewnie jest to jakieś rozwiązanie, niskobudżetowe, raczej na krótko, ale...

Na saturna mieszka sporo rodzin z dziećmi. Jazda wózkiem po gruzie nie będzie możliwa. Nie mówiąc o ryzykach urazu, zwichnięcia kostki, przewrócenia się dziecka, czy prozaicznym kwestiom, jak niszczenie się opon w aucie (nie każde zniszczenie można naprawić).

Jestem zdecydowanie za płytami - koszt wyższy, zgoda, ale droga na płytach przede wszystkim bezpieczniejsza!, nie tylko dla aut, ale przede wszystkim dla nas i dla naszych dzieci!
Nie łudźmy się, że wysypanie gruzu za 100 zł od mieszkania załatwi sprawę - gdy się rozjeździ będzie sprawiał duże kłopoty i zostanie jeszcze na długo...
Apeluję do rozsądku... przecież nie musimy robić drogi w styczniu, czy w lutym. Należałoby to zaplanować z wyprzedzeniem, żeby każdy mógł przygotować się finansowo.

Proste rozwiązanie, gdy ktoś nie partycypuje w kosztach - nie kładziemy płyt przy podjeździe ;-)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

A nie można włascicieli obciążyć kosztami? Po pewnym czasie sami oddadzą drogę gminie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witam , w ubiegłym roku też na osiedlu Dąbrowa ( mamy drogę prywatną) składaliśmy jako mieszkańcy na utwardzenie drogi, po 100zł od domu . Z puli zakupiony był gruz i pan Wanke z Banina po rozmowach i uzgodnieniem stawki zgodził się wyrównać drogę. Efekt krótkotrwały -do pierwszych opadów.
Droga jest u nas tragiczna....!

Jeżeli przy tej drodze nie mieszka jakiś "radny" to gmina tej drogi nie chce nawet za darmo. To dla nich tylko koszt. Brak w gminie przejrzystych zasad w tym zakresie. Zaś praktyka pokazuje dziwne przejęcia i odmowy przejęć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja słyszałam od sąsiada, że deweloper po zakończeniu robót miał oddać drogę do gminy.
Ponadto doszły mnie słuchy, że nawet coś mówił, że wyłoży drogę tymi płytami z tuchomskiej. Ile w tym prawdy nie mam pojęcia.
Tak czy siak uważam, że lepszym pomysłem byłoby złożenie się na płyty niż na gruz.
Bardzo popieram samą inicjatywę oraz zorganizowanie zebrania w OSP.
Może powinniśmy założyć forum naszej ulicy, gdzie każdy mógłby mieć dostęp poprzez założenie konta i akceptację przez administratora? Moglibyśmy tam poruszać wszelkie tematy :)

Mi tez tak mówił

Droga Pani mieszkanko i inni mieszkańcy :) otóż dowiadywalam się u pani Sołtys w sprawie zebrania w sali OSP. Jest taka możliwość wynajęcia sali, pytanie tylko czy ktoś na takie spotkanie przyjdzie? Każdy się tu wypowiada i daje swoje propozycje co jest bardzo fajne, ale nikt się nie zgłosił do pomocy z innych szeregów (poza 2 i 4). Żeby coś zrobić, poprawić stan naszej drogi i co za tym idzie naszych aut, potrzebne są realne działania pozostałych mieszkańców. Jedna osoba nie da rady chodzić po wszystkich chalupach, pytać się kto co woli, proponować rozwiązanie większości głosów, zbierać pieniądze, zamawiać rownarke, kamień lub płyty, a na koniec brać szufle i rozsypywac kamienie lub kłaść własnoręcznie płyty. Jak na razie nie ma odzewu, ale czekam dalej. Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

PS. Pomysł z forum jest bardzo dobry, tylko proponuję wrzucić każdemu do skrzynki adres do strony, ponieważ przypuszczam, że nie wszyscy mieszkańcy Saturna tutaj zaglądają.

Cel jest dobry i życzę osobie zajmującej się tematem dużo cierpliwości i determinacji.Na naszej ulicy tez była zbiórka pieniędzy na płyty .Wystarczylo na 1/5 całej długiej ulicy .Dali ludzie którzy mieszkają na końcu i było wiadomo ze do nich nie dojdą płyty a inni od początku nie dali bo Nie! Ludziska są bardzo różni i bardzo dziwni.Trudno będzie osiągnąć sukces bez nerwów na dziwaków ,ale spróbować warto Musi znaleść się społecznik na waszej ulicy ,który dopnie ten bajzel.Powodzenia.Mam nadzieje ze uda Wam się .
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry