Widok

Droga ul. Saturna

Temat/ pomysł skierowany do mieszkańców. Pewnie większość z nas nie wie co dalej z naszą drogą kiedy będzie zrobiona do kogo należy itd...Chciałabym zaproponować jakieś rozwiązanie, a mianowicie żeby każdy przed swoim podjazdem wysypał 1 lub 2 tony gruzu koszt za tone to 25 zł nie wiem ile za transport.Jest to tylko wstępny pomysł jeżeli większość mieszkańców wyrazi zgodę i chęci do wyrównania drogi zdobędę razem z sąsiadką więcej informacji dotyczących drogi; czy można w ogóle coś takiego zrobić czy przy zamówieniu większej ilości gruzu dostaniemy jakiś rabat ile będzie kosztować transport itd itd. Jeśli ktoś może ma ciekawszy pomysł zawsze może się wypowiedzieć. Pozdrawiam
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pomysł spoko, zebrać oferty na początek i wtedy myśleć dalej
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

trzeba było by zastanowić się podczas robienia np. tuchomskiej czy nie można porozmawiać aby zalali Saturna, pytanie jaki to koszt ...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witam mieszkańców
Cieszę się, że w końcu ktoś wyszedł z inicjatywą pierwszy :) Niestety obawiam się, że ludzi, którzy nie będą chcieli zrzuty będzie sporo.
Praktycznie większość ludzi stać na 2 auta (nie wnikam, czy służbowe :D ) -ale zrzuta po 1000 zł na drogę, aby zawieszenie tego auta się nie rozsypało to może być problem. Co do rodzaju utwardzenia to też jestem za płytami -tylko jak liczyłem to koszt ok 2000 zł od mieszkania -a to już sporo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli chcesz czarno na białym zobaczyć kto jest właścicielem drogi to spójrz do aktu notarialnego.
To się nazywa darowizna rzeczowa na rzecz gminy. Mieszkańcy dają gminie darowiznę w postaci płyt, a gmina w zamian układa. W naszym przypadku mamy do czynienia z drogą prywatną, a właściwie z uzytkiem rolnym. Po prostu deweloper wykupił działkę, postawił na niej szeregi, a to co pozostało pomiędzy to nasza Saturna. Moim zdaniem bez odprowadzenia wody i płyty i gruz i kamyki prędzej czy później zaleje woda. Pytanie tylko co lepsze? Pływające jumby jak na Pszennej, czy porozjezdzany z czasem gruz? Dopóki gmina nie wykupi naszej drogi, moglibyśmy za mniejsze pieniądze tymczasowo sobie pomóc. Lepsze to, niż częsta naprawa auta. Poza tym, żeby zrobić jumby trzeba wyrównać teren i nanieść podłoże, a to powoduje że koszty rosną.
Warto sprawdzić z tym dofinansowaniem z gminy. Czasami można wynegocjować ze gmina kładzie a mieszkańcy kupują płyty. Tylko z tego co widziałam już teraz trzeba zgłaszać się do gminy. Pytanie czy również dotyczy to dróg takich jak nasza tzn prywatnych. Myśle ze spora ilość osób by się złożyła, ale wiadomo nie wszyscy. Słyszałam o takich drogach z płyt, które miały zwężenia przy osobach, które się nie zrzucały:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

jest akcja prowadzona aby zgłaszać ulicę - mieszkańcy kupują płyty, gmina je układa. Chyba nie jest to głupie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lokatorze z 1 szer oczywiście sołectwo nie jest doinformowanie, bo to bzdura właścicielem są 2 osoby - sprawdzałem w urzędzie gminy . Trzeba się spotkać ustalić termin dogodny dla wszystkich i ustalić kompromis dla wszystkich . Duża większość z tego co wiem z ostatniego szer jest wstanie się dołożyć . Jumb byłby najlepszym kompromisem może nie na całą szerokość ale na wiele lat byśmy mieli spokój.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

jestem po rozmowie z sołectwem, twierdzą że to deweloper jest właścicielem drogi a my powinniśmy wymusić od niego jej naprawienie,
musimy zorganizować spotkanie najlepiej w sali OSP Banino, pomoże nam w tym sołectwo - czekam na dokument potwierdzający
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kostka nie zda egzaminu, będą się tworzyły kałuże. Podobnie może być z płytami typu jumb. Gruz będzie powodował kurz i brudził buty. Najlepszym rozwiązaniem będą kamyki lepszej jakości, gruba warstwa minimum 20cm. Zmniejszymy ilość błota podczas topnienia śniegu. Rozsypując kamyki możemy zrobić szachownicę dla tych którzy nie będą chcieli płacić. Kałuże przed domem spowodują szybką zmianę zdania.

Pozdrawiam sąsiadów, mniej polityki i wyłączcie TVN, bo tylko robi wodę z mózgu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Anonim, reflektujesz na wzięcie udziału w rozpoznaniu wśród sąsiadów z Twojego szeregu? :)

Może jest możliwość jakoś się z eko budem dogadać i część kosztów by wzieli na siebie?
w pierwszej kolejności trzeba zrobić rozpoznanie, kto jest w stanie dorzucić się do drogi, a pozniej mozna dzialac.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odbiegając od tematu ten oszust z eko budu miał sam zrobic drogę...

Zgadzam się, ale proszę bez politycznych czy innych tekstów, bo może to być dla kogoś obraźliwe, zaraz będzie awantura i nic nie zrobimy. Niektórych nie stać dać na kostkę, bo po prostu zbierają na wykończenie swojego lokum. Pozdrawiam i czekam na innych chętnych do przejścia się po mieszkańcach. PS. Czekam na info od ekobudu odnośnie zdania właścicieli drogi na temat naszego pomysłu. Prawdopodobnie będziemy potrzebować ich pisemnej zgody.

Info
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Każdy by chciał kostkę,płyty tylko to się wiąże z dużo większymi kosztami,a nie ma co się oszukiwać ludzie to cebule,PISowcy i w ogóle,więc nie każdy da.No chyba ze bedizemy płyty kłaść i omijać tych co nic nie dali,ale wtedy się zrobi problem bo bedzie szachownica na drodze.
Najlepszym wyjściem będzie po prostu spróbować najtańszego sposobu,70-100 zł chyba nikogo nie zbawi,a dzieki temu nasze auta będą szczęśliwsze.
pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja jestem za „trwałym” utwardzeniem kostka Ew. Płyty... ale jeśli większość nie wyrazi zgodzy idę na kompromis i pisze sie na gruz

niedługo na Tuchomskiej będzie asfalt, więc warto utwardzić Saturna
jestem na tak
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Można prosić link,ja niestety nie mogę nigdzie znaleźć.
pozdrawiam
Strażnik Texasu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgłaszam się z 2 szeregu. Ogarnę szereg 2 i ten mały po drugiej stronie ulicy - 4. Kto się zgłasza na szereg 1, 3 i 5?
do góry