Widok

Drogi, czy to dla wójta przedmiot troski?

Poprzedni wójt miał wynagrodzenie około 17 tyś/m-c. Panisko!
Ile płacimy obecnemu? Ile kosztuje nas utrzymanie urzędu?
Stan dróg, Bojana, św. Józefa i podobnych jest katastrofalny!!!
Czy facet od odśnieżania dostaje wynagrodzenie także wtedy, gdy na śnieg czeka np. cały miesiąc? Nie nie mógłby w tym czasie wyrównywać dołów?.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Facet, który co roku zajmuje się w gminie odśnieżaniem dróg (tel.665866688) powinien stracić stołek.
W ogóle nie reaguje na telefony z prośbą o odśnieżenie dróg w Bojanie, wręcz w chamski sposób odpowiada, żeby skargi składać do wójta jak nie podoba się nam mieszkańcom jego praca.
Czy wójt powinien akceptować takiego impertynenta, który ewidentnie szkodzi jego wizerunkowi
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Należy też dodać że oprócz odśnieżania trzeba posypać drogę piachem lub solą. Często jedziemy w tych okolicach po lodzie jak to miało miejsce ostatnio. Ktoś powinien wiedzieć, że ta drogą wracają dzieci ze szkoły oraz chodzą ludzie np. z psami i wózkami. Ile trzeba zeby doszło do tragedii!? Teraz warstwa lodu przykryta jest sniegiem. Gdzie są radni? Kto w razie tagedii będzie pociagnięty do odpowiedzialności karnej? - kierowca - bo nie zachował ostrożności!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzwoniłam dziś do gminy do tego faceta od odśnieżania z zapytaniem, czy puści piaskarkę na głównej drodze w Bojanie, bo jest lodowisko, dziś cały dzień sypie. Odpowiedział mi, że nie ma takiej potrzeby. Zapytałam, czy gmina reaguje dopiero jak zdarzy się jakiś wypadek (jest to droga dojazdowa do szkoły i przedszkola), impertynencko odpowiedział, że tak i dalej nie widzi problemu.
Może jak zaczniemy nachodzić wójta w tym temacie i w sprawie tego pracownika gminy to coś się polepszy. Ja tak zamierzam a jak nie będzie reakcji nie będę głosowała na obecnego wójta.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
jaga Ty tylko czekasz chyba na mały opad zeby móc się do kogoś przyczepić , a nie potrafisz przeanalizować prostych faktów . Po pierwsze facet który odśnieża nie jest od równania drogi... (dla ciebie dużymi literami) ZAJMUJE SIĘ TYM INNA OSOBA , całkowicie inny sprzęt jest do tego potrzebny. Po drugie nie kulturalnie jest zaglądać komuś do portfela
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
co masz na myśli głowna droga? jeśli chodzi ci o 218. to dzwon do zarządu drog wojewódzkich bo do nich należy odśnieżanie ww drogi a nie do gminy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ty jak widzę reprezentujesz urząd gminy i tego "Pan" od odśnieżania i generalnie co by się nie działo to wszystko jest super i generalnie o co nam wszystkim chodzi. Przecież śnieg się rozpuści, można ubrać kalosze i brodzić w błocie, dzieci są nie ważne , dojazd karetki do chorego też nie ma znaczenia.
Dopiero jak ciebie albo któregoś z twoich kolesi dosięgnie problem to jest raban na całą wiochę.
Zwykłe Łajzy!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
była to tylko rada. a to forum ,jak można zauważyć jest dla ludzi którzy ciągle narzekają, nigdy im się nic nie podoba. Może idzcie się trochę dotlenić i spójrzcie na świat w kolorowych barwach a nie tylko w czarnych... Może więcej uśmiechu i życzliwośc do ludzi. Życie jest zbyt krótkie aby ciagle narzekać
piaskarka dziś jechała na głównej ulicy, widziałem około godz 14
Po interwencji i telefonach mieszkańców
Tom, rozsądne dotąd były Twoje wpisy. Z ostatnim sie nie zgadzam. Wójt i urzędnicy niczego nie produkują, żyją z naszych podatków i wysokość ich zarobków jest informacją publiczną, a już znajomość kosztów utrzymania urzędu w stosunku do wielkości budżetu, to elementarz. W szczególności, że brak im na utrzymanie dróg, a to zadania własne gminy! Potulni radni, którzy pieką własne pieczenie za grzeczność nie są dla nas źródłem informacji. Tak więc, TOM, wesprzyj nas Bojan w dochodzeniu podstawowych praw, a nie krytykuj. Pozdrawiam i liczę na Twoją mądrość, jak dotąd.
Proponuję się najpierw dokształcić (do Jagi), a potem pisać. Na początek proponuję przeczytać Ustawę o pracownikach samorządowych, która weszła w życie w styczniu 2011 r.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fisap.sejm.gov.pl%2FDownload%3Fid%3DWDU20130001050%26type%3D2&ei=4K3ZUr-KKMaj4gS3woDwCg&usg=AFQjCNFZx0KFC5_j9k3tGtG0UiGRGqo6Qw&bvm=bv.59568121,d.bGE
stawka bazowa, według której wylicza się maksymalne wynagrodzenie samorządowca to 1766,46 zł. W myśl przepisów miesięczne wynagrodzenie nie może przekroczyć 7-krotności tej stawki, czyli w tym przypadku kwoty 12 365,22 zł. Więc tyle wójt nie zarabiał. Pewnie dostał nagrodę jubileuszową i dlatego podniosło mu to średnią. Więc nie wypisuj bzdur i przestań mącić i podjudzać.
Wymagać owszem trzeba tylko efekt pewnie zależy od sposobu w jaki się zwracasz. Jakby mnie ktoś z rana wyzwał od darmozjadów i impertynentów też bym mu drogi nie posypała.
Jakoś ja problemów z UG nie mam - dzwonię lub jadę i załatwiam wszystko od ręki, nawet równanie drogi. Ale jestem miła, uśmiechnięta i nikomu nie ubliżam na wejściu.
A jeśli chodzi o stosunek wójta do poprawy stanu naszych dróg .... no cóż...jest jaki jest i uważam że należałoby to zmienić
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak, tak...jeszcze czapkę zdjąć z głowy i udać się po prośbie. A w gminie pokaż swój post będą jeszcze milsi dla ciebie
Kultura osobista tego wymaga.
A jak do Kościoła wchodzisz to też zdejmujesz i jakoś to Ci nie przeszkadza?
Nic pokazywać nie muszę, umiem zająć stanowisko w sprawie i wyrazić swoje argumenty zarówno bez podlizywania i jak i bez obrażania kogokolwiek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Poprosiłam jak zawsze grzecznie, ale na ten ton pan z gminy nie reaguje, wierz mi to nie pierwszy raz. Nie mam w naturze narzekać, ale tą zaśnieżoną drogą wozimy dzieci, a on ma to w nosie. Może klęczysz tam przed wójtem i resztą?
krzyk jest zbyteczny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie mam zwyczaju klęczeć przed nikim, absolutnie.
Natomiast mam zgoła odmienne doświadczenia z tym urzędem (od ponad 6 lat). Sprawy pilne załatwiali od ręki, a na niemożliwe (naprawdę niemożliwe) musiałam trochę poczekać.
Jeśli już, to uważam należy się zebrać, powołać komitet i spotkać z Wójtem i albo coś z tym zrobi (i nie z naszej ale z urzędowej kasy), albo zapomni, że w tym roku są wybory - krótko i na temat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nieprawda. Już kiedyś pokazałem na tym forum ile zarabiał poprzedni Wójt. Do odszukania.
Co do wysokości uposażenia obecnego proszę śledzić Uchwały Rady Gminy, bo to ona kształtuje jego wysokość. Wspomnę, że na początek kadencji było to ok. 5000 zł z jakimiś groszami.
To, że wykazał przychód w oświadczeniu nie oznacza że zarabiał. Tak jak wspomniałam najpewniej dostał nagrodę jubileuszową, która stanowi po 40 latach pracy 300% wynagrodzenia, a po 45 latach 400%.
Jeśli chodzi o nowego wójta to "chwalił się", a raczej ubolewał na zebraniu wiejskim, że Radni obniżyli mu uposażenie do ok. 8000 brutto. Nawet wywiadu udzielił w tej kwestii, bo w PORD przecież zarabiał więcej.
św. Józef i św. Józef - ile można czytać o św. Józefie? Lepiej niech chociaż chodniki odśnieżą bo iść do szkoły, przychodni, sklepu nie można.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kochana, trzeba najpierw te chodniki mieć, poza tym odśnieżanie chodników to obowiązek właściciela nieruchomości, do ktorej ten chodnik przylega.
To panie koba, bo jakiego czorta (użyłem ładniejszego słowa) w przetargu na odśnieżanie jest utrzymanie chodników i drogi rowerowej? Tylko po to żeby było, a waszmość jeden z drugim kasę przytulił? Więc panie koba nie wyskakuj z teorią i przepisami. Wygrał? Niech robi. Kolejne opady i brak odśnieżania będzie jednoznaczne z napisaniem skargi na osobę/firmę, która wygrała przetarg. Nie będę brodził w śniegu, a potem w chlapie i brei śnieżnej, a jegomosć za free brał kasę.

Dla informacji przypomnę:

REJON NR 3 obejmujący następujące sołectwo i drogi gminne odśnieżane w standardzie V

Sołectwo : Bojano oraz drogi gminne: Bojano Telewizja 2,4 km i Bojano Wiczlino - 2,3 km. Razem długość dróg około 48 km.
Chodniki i ścieżki rowerowe na terenie wsi Bojano Koleczkowo i Dobrzewino przy drodze wojewódzkiej 218 o długości liczonej dwustronnie około 8 km.

Wymagany sprzęt odśnieżający w rejonie 3:
- pług ciężki szt.2
- pług lekki z piaskarką lekką do odśnieżania i posypywania żwirem chodników o masie
całkowitej całego zestawu do 2,3 ton szt. 1

W chwili wystąpienia zasp śnieżnych operator sprzętu rano o godz.4.30 bez wezwania przystępuje do odśnieżania najpierw dróg gminnych a następnie dróg sołeckich i dalej działa w porozumieniu z sołtysem wsi. Chodniki odśnieżane i posypywane będą na wezwanie koordynatora gminnego.
Więcej podobnych wpisów i zamiast ataków personalnych będziemy mieć potrzebną wiedzę. A w ogóle to radni z Bojana powinni nas informować na forum, jakie sprawy dotyczące Bojana są poruszane na sesji. Przecież niekiedy moglibyśmy być pomocni. W ilości siła. Tak mówiono w PRL, chociaż hasło było puste. Dzisiaj jest inaczej.

Pozdrawiam forumowiczów, którzy mobilizują dla dobra Bojan.
Mogliby, ale może nie chcą. Z drugiej strony Sesje są jawne, można jechać. Jest także trzecie wyjście - czytać protokoły z Sesji. Fakt, że baaaardzo dużym opóźnieniem, ale są. Co do haseł, czynów itd. przykład Floyda pokazał jak potrafimy się zebrać i działać. A może powinienem napisać jak niepotrafimy się zebrać.
Wracając do tematu - chodniki i droga rowerowa jakimś cudem zostały odśnieżone.

Inne tematy z forum Bojano

Światłowód w gminie Szemud (3 odpowiedzi)

Czy gdzieś już kopią i kładą światłowód?

Równanie i utwardzanie dróg (10 odpowiedzi)

Dziękuję bardzo zarządcy drogi Na Dambnik za wyrównanie i "utwardzenie" jej piaskiem z plaży. Po...

Turyści z ciepłych krajów w Bojanie (6 odpowiedzi)

Wie ktoś może skąd ich tylu ostatnio się pojawiło w Bojanie?

do góry