Widok

Drogi

Wszystkie drogi wyrównane. Może by tak pochwalić włodarzy dla odmiany ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

"O włodarze ! Chwalimy Was,
że do "roboty" się wzięliście.
Choć to już późny czas."
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na Grypa jeździła rowniarka a efekt prawie niewidoczny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Warszawska aż za bardzo równa , dziś jadąc majora bojana dojechałem do krzyżówki z warszawską mając ja po prawej stronie a gość z warszawskiej mi sie pakuje i trąbi .... mało tego zatrzymał sie i mówi ze mu na zebraniu wiejskim tak powiedziano, ze to skrzyżowanie dróg równorzędnych i prawa strona itd... i płyty nie stanowią o tym ze droga jest utwardzona a co za tym idzie z pierwszeństwem ....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wg koseksu drogowego: droga twarda - droga z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno- betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są drogami gruntowymi;
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

*kodeksu

No właśnie jak to jest? Bo fajnie, że znak dróg równorzędnych ustawiony jest na wjeździe do Bojana od strony Wiczlina. a przecież tak na prawdę to jedyne skrzyżowanie równorzędne to to na Majora Bojana i Pawła Hebla na Czarnej Górze, bo tam się krzyżują drogi utwardzone. Tak na logikę. Chyba że zgodnie z prawej droga z płyt jomb nie jest drogą utwardzoną. Trochę powstaje zamieszanie, bo już nie raz ktoś mi ustępował drogę jadąc na wprost Majora Bojana, gdy ja wyjeżdzałem z polnej drogi,oczywiście dłużej niż 20 metrów Św. Józefa. Tylko czekać aż ktoś to wykorzysta aby przycwaniaczyć kasę z OC.

O to cytat ze strony Urzędu Gminy dot. ustanowienia dróg równorzędnych w ciągu M. Bojana i Hebla:

"Urząd Gminy w Szemudzie informuje, że od dnia 01.12.2016 wprowadzona zostanie zmiana organizacji ruchu w ciągu ulic Majora Bojana i ul. Hebla w Bojanie.
Zmiana polegać będzie na ustanowieniu strefy skrzyżowań równorzędnych w ciągu ulic. Hebla i Majora Bojana. Obowiązywać będzie zasada prawej strony.
Na wlotach ulic ustawione zostaną tablice informacyjne D-48 o treści Strefa skrzyżowań równorzędnych a w obrębie skrzyżowania znaki A-5 skrzyżowanie dróg."

Zgłupieć można.:D

Prawa wolna obowiązuje też jadąc od Wiczlina na skrzyżowaniu Majora Bojana z Kruszyńskiego (obie części drogi utwardzone). Niestety brak informacji/oświetlenia tego skrzyżowania, dla nieznających terenu, może wywołać zbyt późne hamowanie...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja nie chwalę bo w Koleczkowie na ul. Sosnowej / Modrzewiowej równarki nie było.
A dziury po zimie olbrzymie.

Ale może do końca lata dojedzie.

Na tym skrzyżowaniu miałem problem z policją. Jechalem od strony wiczlina a oni Kruszyńskiego i tez według przepisów wymusiłem ale po rozmowie przyznali rację że nie widać że to droga utwardzona i dostałem tylko pouczenie :-)

Na Bojana:
Od Wiczlina to musisz jeszcze uważać przed ujęciem wody jakieś 100m przed Hebla i potem na skrzyżowaniu z Hebla puszczasz od strony Czarnej Góry.
Do Wiczlina puszczasz z Hebla od strony centrum a potem z Sosnowe Wzgórze (100m przed Gdynią)

co za bzdury MaxiKaz
z sosnowego wzgorza maja ustap pierwszenstwa, poza tym przed zadnym skrzyzowaniem poza bojana/hebla nie ma znaku skrzyzowania rownorzednego.
Znak D-48 Zmiana pierwszeństwa nie jest znakiem, ktory powoduje ze automatycznie wszystkie skrzyzowania za nim sa rownorzedne

Ten znak mówi o skrzyżowaniu równorzędnym , czyli jednym i pierwszym za znakiem, a to jest skrzyżowanie z ulica Sosnowe Wzgórze która to ma znak ustąp pierwszeństwa wiec jest jeden wielki nieład ........
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A jaki to mędrzec zdecydował o ułożeniu progów zwalniających na płytach w okolicy Brzozowej ( nieopodal Sportisu). Tam nigdy nie spotkałam pieszego, progi są w odległości kilkunastu metrów i tak wysokie, że przy dozwolonej prędkości 20 km/godz. można oberwać nerki, 5 km/ godz. to tez za wiele. Kierowcy, jak się da omijają drogę i jeżdżą poboczem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

bardzo dobrze że są progi zwalniające, znaczna część jeżdżących tymi drogami to kretyni mających przepisy, bezpieczeństwo w pupie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gościu teraz kupiłem sobie kamerkę następnym razem sąd rozstrzygnie kto miał rację. I nie ja się zatrzymałem tylko ty. Ps. Mieszkaniec Bojana nie ma tablic GA, pozdrawiam pana w Mercedesie.

DO: Goscia "na blachach GWE " ....przeanalizuj prosze czy droga z piachu czy z plyt ma pierwszenstwo.... I na drugi raz nie uzywaj klaksonu jak nie wiesz o czym mowisz zatrzymalem sie bo trabiles jak popaprany I myslalem ze cos sie stalo..... a tlumaczenie ,ze tak Ci powiedzial policjant na zebraniu to nie tlumaczenie, na poczatek polecam kodeks ruchu drogowego przeczytac ze zrozumieniem a potem wyciagnij wnioski I dopiero za kolko szeryfie....I jeszcze jedno tak mam mercedesa a nawet dwa I kazdy w innym miescie zarejestrowany .... I powiedz mi gdzie ja mieszkam skoro po numerze rejestracyjnym jestes w stanie to ustalic....moze kamerka Ci podpowie...pozdraiam bez uszczypliwosci oczywiscie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ul. Warszawska szczególnie na prostej (powyżej 20 m) w okolicach skrzyżowania z ul. Majora Bojana jest od lat utwardzana kruszywem budowlanym bądź kamiennym zmieszanym z gliną. Są na to dowody w Gminie w postaci faktur za to kruszywo ze wskazanie miejsca jego zużycia. Może się ta informacja komuś kiedyś przyda w dochodzeniu swoich praw przed sądem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale jaja
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestey,drogi wyrównane wybiórczo. Niektóre w ogóle, a inne jakos kawałkami.Niestety nie ma za co chwalić. Tyle dróg utwardzilismy,wiec teraz boczne powinny być w lepszym stanie.

Władze gminy wychodzą chyba z założenia, że dużo dróg jest utwardzonych, to teraz mniej boli krótszą drogą po wertepach dojechać do normalnej drogi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

No tutaj z tymi pochwałami bym poczekał..nie wszystkie ulice są zrobione..w Bojanie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Bojano

Quadowiec (3 odpowiedzi)

Dzien dobry. Czy ktos kojarzy osobe, ktora wczoraj po godzine 22 wjechala quadem na ulice Mila?...

Smieci (16 odpowiedzi)

Dlaczego Bojano ma drozszy wywoz smieci niz gdynia i do tego w gdyni czesciej odbieraja

Ferma drobiu (24 odpowiedzi)

Witam, planuję zakup domu oddalonego ok 400 m od fermy drobiu. Czy zapach w ciepłych miesiącach...

do góry