Widok

Działania radnych vs naprawa dróg w Baninie

Banino Armii Krajowej Dolny Sopot Temat dostępny też na forum:
Witajcie

Zakładam wątek będący kontynuacją dialogu w wątku funduszy 2017. W 100% zgadzam się z tym, że to gmina winna zadbać o właściwy stan dróg w naszej mieścinie. Oczywiście dróg gminnych. Niestety w przeciągu kilku lat, pomimo moich interwencji u Pani Sołtys, w Gminie - odbijam się od ściany. Ba, nawet zgłosiłem roszczenie ubezpieczeniowe, które po kilkumiesięcznym sporze, negatywnych decyzjach TUW i BRAKU WSPARCIU GMINY (A NAWET SPRZECZNYCH KOMUNIKATACH WYSYŁANYCH DO MNIE JAK I DO UBEZPIECZYCIELA - TUW), zakończyło się ugodą. Sprawa wymagała interwencji u Rzecznika Ubezpieczonych i KNF (nie pytajcie o szczegóły, ale to dzięki KNF doszło do ugody). Oczywiście nie mam pretensji do Pani Sołtys - co ona może...

Mam więc pytanie - ponieważ walczę z urzędnikami jak mogę i mam wrażenie że obecne działania naprawcze na ul. Jasia i Małgosi poniekąd dały efekt, to jednak nie tak to powinno wyglądać. Pytanie więc kieruję do radnych (mam nadzieję, że wątki tego forum czytają, bo powinni) - w jaki sposób ja (jednostka) lub też inni mieszkańcy naszej wsi możemy Wam pomóc w rozmowach z włodarzami naszej gminy by temat dróg (zbiornika retencyjnego) otrzymał wyższy priorytet na liście inwestycji gminnych. Oczekiwałbym propozycji z Waszej strony i czegoś bardziej wyszukanego niż piszcie, dzowńcie do UG, bo my już to robimy - lokalnie. Skutek tego jest opłakany. Oczekuję od Was propozycji globalnego działania - na skalę całej społeczności Banina, My jesteśmy gotowi Was wesprzeć. Bo po to Was wybrano... ?

Prosze o odpowiedź Radnych lunb w ich imieniu Panią Sołtys.

Dziękuję i pozdrawiam
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie nie umiem czytać, doświadczony forumowiczu. Nie wiem co wynika z tego twojego czytania.
czyli wierzysz, że za 2 lata rozpocznie się ucywilizowywanie Banina i jak grzyby po deszczu powstaną drogi, chodniki, ścieżki rowerowe. I zrobi się różowo. Nieźle. O naiwności.
Czyli z jednej uliczki będą przenosić w następne uliczki? a kasę za to wyłoży kto? A może to nic nie kosztuje?
Połoźenie yombów to kupę pieniędzy, zapewniam cię. I to leci w niebyt. Bo drogi nie ma, chodników nie ma, odwodnień nie ma, a kasa poszła.
Niezła ekonomia.
Niech burmistrz "zdoloniacha" sprawozda się przed mieszkańcami i spotka z nimi w sprawie dotychczasowych inwestycji, wyników inwentaryzacji potrzeb, planów na najbliższe lata, rezerw budżetowych, informacji o źródłach finansowania. Zapewniam cię, że niektórzy mieskzańcy znają się na ekonomii, wiedzą co to program/projekt/grant europejski. Nie każdego yombami omamisz. Nie te czasy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dlaczego wraz z yombami nie są budowane chodniki? To jakiś problem?
Również nie widzę sensu wydawania olbrzymich pieniędzy na płyty yomb - nigdy (a przynajmniej nie prędko) na tych ulicach nie powstaną normalne drogi z chodnikami itp..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
gmina nie dostanie pozwolenia na budowę drogi bo nie mam zbiornika.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Co ma piernik do wiatraka. Jest jakieś oficjalne stanowisko z Kartuz w tej sprawie? Znaleźli sobie wygody pretekst i tyle.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zbiornik retencyjny to tylko zabieg aby odłożyć w czasie niewygodny temat dróg w Baninie.

Zresztą nie ma co się doszukiwać logiki w tym co robi UG Żukowo wraz z Powiatem Kartuskim.
Zbiornika retencyjnego nie ma, a pozwolenia na budowę Północnej, Borowieckiej i Tuchomskiej wydano. Super, że buduje się drogi w bezpośrednim sąsiedztwie szkoły, bo codziennie jesteśmy kroki od tragedii ale dlaczego 2 lata po otwarciu tej placówki? Dlaczego po wybudowaniu Północnej nic się nie działo w sprawie Borowieckiej czy Tuchomskiej w wakacje?

Dlaczego usunięto z planu inwestycyjnego gminy (zajrzyjcie na Bip w plany z lat 2006-2012) budowę ulic Księżycowej, Przemysłowej? To jest po prostu skandal, że ulice, którą chodzi tyle dzieci i jeździ tyle aut nie może powstać przez 10 Lat gdy w tym czasie w Żukowie powstają drogi osiedlowe dla kilkunastu domów (za Bip.zukowo.pl: ulice Konopnickiej, Dambka, Dąbrowskiego, Kruczkowskiego. Oczywiście w tym czasie (2015-2016) poczynione też bardzo słuszne inwestycje -wykonano Armii Krajowej, dofinanswanej ze Schetynówek, zaczęto budowę Polnej oraz wykonano sporo innych nawierzchni asfaltowych na terenie całej gminy. Teraz budowana jest droga Skrzeszewo-Przyjaźń, która była w opłakanym stanie.

Jednak stan netto dróg i ich bezpieczeństwa w Baninie wypada chyba najgorzej w gminie (szczególnie w przeliczeniu na użytkownika drogi - zmotoryzowanego ale i pieszego).
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
To prawda, ciekawe według jakiego klucza wybierają, które drogi zostaną zbudowane w pierwszej kolejności. Coś mi podpowiada że kluczem są znajomości i nacisk osób z towarzystwa.

Dlatego chyba warto w końcu doprowadzić do wyboru osób, które w ogóle znają się na tym, które wiedza co to konstrukcja drogi, co to jest droga, ciąg pieszo-rowerowy. itp.
I które zinwentaryzowały odcinki dróg do budowy, oszacowały ile to będzie kosztować no i najważniesze - potrafią zdobyć na te inwestycje odpowiednie środki. Jak można śnić o drogach/chodnikach skoro nie ma pieniędzy na ich budowę?
Np. gmina gdańsk całą masę środków pobiera na te cele z programów europejskich. a kiedy zapytałem gminę o to kto sie o te granty stara w gminie, kto jest kierownikiem tego zespołu, z jakich to leci programów, jak nazywają się projekty, itd. to woda w buzię i cicho.
Mamy zupełnie nieudaczne władze. Dosłownie poruta. Śmieją się z nas a przecież taki mamy duży potencjał. Mam nadzieję, że doczekam gdy zrzeszenie z gminy Żukowo przepędzą. Oni są tym hamulcem. To już przestało być dano zabawne.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak jest informacja z kartuz. nie wydadzą zgody na drogę asfaltową
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Od kogo albo skąd konkretnie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Narzekacie na yumby? Dziwni ci ludzie. :)

asfaltowa droga > yumby > ubita ziemia > dziurawa ziemia

Jeśli więc są yumby to już górna półka komfortu :)
To metoda krok po kroku. Spokojnie. Za 300 lat będą mówić: "Nie od razu Banino zbudowano".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0