Widok

Działka w Bojanie

Witajcie, proszę o jakieś porady w temacie kupna działki budowlanej w Bojanie, w okolicach cmentarza Armi Czerwonej, bliżej Kruszyńskiego. Jakie są średnie ceny w tym rejonie, na co warto zwrócić uwagę. Oglądałem jedną czy dwie działki tu i gdzieś indziej, w Barniewicach. Macie jakieś doświadczenia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ciekawe działki w bojanie zaczynają się od 200tys i jest ich bardzo mało. Sporo tanich jest w okolicy powstającej S6.

Na Poległych Żołnierzy(niedaleko cmentarza czerwonoarmistów) w zeszłym roku sprzedano sporo działek w super cenie. Niestety pula już się skończyła i teraz za 1000 m2 minimum 160 000 a to i tak przy dobrych wiatrach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja bym wybral w kielnie. Szybszy dojazd do trójmiasta bo węzeł bliżej, a za to z dala od samej i trasy i przez to mniej spalin i halasu. Basen, hala squash na miejscu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadzam się, wybrałbym raczej Koleczkowo (będzie wjazd na S6) albo Kielno do którego trafia większość inwestycji
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Koleczkowo jest zacofane, niedoinwestowane, brak chodników, brak ronda, ...dziurawe drogi, mniejsze Kielno to przeskok co najmniej o 15 lat. Kielno jest bardziej zorganizowane, poza tym tu mieszka wójt, a i sołtys jest bardziej zaangażowany niż w Koleczkowie. No i rodzynek mamy w Kielnie super proboszcza. Polecam.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kielno może i ma rondo ale to my - Bojano mamy naprawdę piękną wieś a raczej miasteczko. Dobra szkoła, przychodnia - a nawet dwie, bardzo dobrze zaopatrzone sklepy, przeróżne organizacje zrzeszające ludzi. Moim zdaniem Bojano jest świetnie zlokalizowane a po postaniu trasu S6 nie będzie tylko wsią wyjazdową jak Koleczkowo tylko pieknym miejscem do życia.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

W Bojanie jest Biedra, Lewiatan czy Dino. Myślę, że wolny rynek, a nie małostkowa polityka, sam weryfikuje, która miejscowość jest najbardziej rozwinięta.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki za odpowiedzi - fajnie, że to forum żyje :)

Mogę mieć okazję kupić działkę właśnie w okolicach Kruszyńskiego gdzie stoi kilka białych bliźniaków - w okolicach rozlewiska.

Ogólnie podoba mi się teren i działka najgorsza nie jest :) Czy Kielno mnie bardziej przekonuje? Średnio, jakoś do Banina mam sympatię.
Nie macie tam problemów z kanalizacją jak Banino, po wybudowaniu tysięcy domków? A może ktoś wie, czy są jakieś plany na wyasfaltowanie Kruszyńskiego?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Z tym proboszczem w Kielnie to nie przesadzaj...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

No zależy jak co komu pasuje. Na asfalt bym nie liczył...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na Kruszyńskiego póki co są płyty yomb. Mam nadzieje, że pociągną je chociaż dalej do Poległych Żołnierzy. W zasadzie tam są już wszystkie media włączając światłowód. Do sklepów bliziutko rowerem 5 minut na piechotę może 15:), przychodnie są, bankomat jest. A na basen i tak jeżdze w Gdyni bo tu pracuje, więc nie będę nadkładał drogi do Kielna.

Jeżeli chodzi o kanalizę to póki co nie było jakiś większych problemów.

Bojano jest o tyle fajne, że ma zwartą zabudowę w "centrum", że tak powiem jest tu taka "tkanka" Koleczkowo jest strasznie rozwłóczone. A w Kielnie oprócz basenu nie ma nic więcej czego nie byłoby w Bojanie + 5 km więcej do Trójmiasta(może się wydawać mało ale jak by sobie policzyć ile dopłacisz za paliwo w ciągu roku to się uzbiera dobra sumka).
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Haha, to akurat mój ostatni priorytet :)

Nawet światłowód jest - dobrze... Mam wrażenie, że Bojano jest dość rozwinięte jak na te okolice. Podoba mi się bliskość lasu, dużo miejsc do np jazdy rowerem a jednocześnie blisko do Gdyni, blisko do Gdańska - plus cicho i spokojnie.
Jak sądzicie, działki pójdą w górę, więc kupować teraz czy poczekać?

PS: jaki jest obecny status "łącznika gdyńskiego" który wg planów miałby przebiegać po granicą lasu, gdzieś na końcu Kruszyńskiego - przy cmentarzu (?)...?

No że w Bojanie jest cisza to bym nie powiedziała.

Ciszy nie będzie,w okolicy gdzie chcesz kupić działkę przebiegać będzie w okolicy droga łącząca rondo w Koleczkowie z Gdynią.

Łącznik gdyński jest planowany ale póki co są to dalekosiezne plany A nie coś co miałoby powstać za 5 czy 10 lat. Ma być to droga kategorii Z czyli lokalna z ograniczeniem prędkości do 50 KM/H. Więc nie będzie to żadna ekspresowka jak niektórzy myślą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rok temu kupiłem działkę za 150 za metr w tamtej okolicy. Teraz chodzą minimum za 165. Niby ma iść spowolnienie gospodarcze ale kto wie. Obecnie ceny dochodzą do tych z boomu sprzed 12 lat

No i dodatkowo status drogi lokalnej powoduje to że samorządy muszą się na nią zrzucić. Nie widzę narazie możliwości aby gmina miała ochotę inwestować w kilku kilometrowy odcinek nowej drogi i płacić za wywłaszczenia.
do góry