Widok
Dzień Otwarty w SP 76 (z basenem)
Jako mama 6 latki, która w tym roku zacznie naukę w szkole postanowiłam skorzystać z możliwości obejrzenia okolicznych szkół i porozmawiać z kadrą o warunkach i zasadach panujących w szkole. Do tej pory byłam zainteresowana głównie SP 44 oraz SP 79. Szkoły z basenem nie brałam pod uwagę i w zasadzie bez emocji udaliśmy się w sobotę 25 lutego na Dzień Otwarty szkoły. Na powitanie uśmiechnięte twarze i ciasteczko dla dziecka. Potem dziewczynka z klas starszych ( Patrycja- przy okazji dziękuję :)) zaczęła oprowadzać nas po szkole. Jest dobrze wyposażona sala zabaw, fajna biblioteka, gdzie dzieciaki maja dostęp do drukarki, ksera i komputerów. Sala korekcyjna także całkiem przyjemne wrażenie a Pani od zajęć korekcyjnych bardzo miła. Moje dziecko miało też okazję nauczyć się co należy zrobić w razie wypadku i jak należy reanimować człowieka- ćwiczyła na manekinie. Zajęcia w klasie zerowej prowadzi jedna pani z dość dużą grupą, ale chyba jest dobrze zorganizowana i zdyscyplinowana. W sali dla pierwszoklasistów dzieci mogą zostawiać część materiałów, aby nie nosić wszystkiego codziennie. Mają na półce swoje segregatory. W jednej z klas widziałam poduszki na krzesłach dla wygody maluchów. Pani nauczycielka (chyba pani Ela) miła, konkretna. Zachęcała do podjęcia nauki od razu w pierwszej klasie skoro moje dziecko potrafi już czytać i pisać. Dzieci nie siedzą po kilka godzin non stop w klasie. Na mnie i na dziecku największe wrażenie zrobił jednak basen z całym zapleczem i pięknie wyremontowana sala gimnastyczna, gdzie maluchy również mają zajęcia w-f a nie tylko na korytarzu. Pan Sławek i Pan Rafał, wuefiści którzy z nami rozmawiali, bardzo sympatyczni, tryskali humorem ale również konkretni i świetnie zachęcali do wyboru akurat tej szkoły na start w edukacji mojego dziecka. Widać, że lubię swoją pracę. Dostalismy od nich bezpłatną wejściówkę dla dziecka na basen, więc jeśli córce spodoba się taka forma aktywności, to chyba w końcu znaleźliśmy szkołę, do której ona sama zechce pójść, bo pierwszy raz stwierdziła, że nie chce już do przedszkola chodzić, tylko do tej fajnej szkoły z basenem i salą zabaw :)
Fajnie ,że jest basen ..zajęcia dwa razy w tygodniu tylko ja sobie nie wyobrazam swojego dziecka po basenie jak suszy swoje włosy do pasa ...wiadomo,że jedna pani nie pomoże wszystkim dzieciom sie osuszyć ...moja chodzi na basen raz w tygodniu i mycie ubieranie i suszenie po basenie trwa ponad pół godziny oczywiście jak ja jej pomagam.
Tyle w kwestii basenu w tej szkole.
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Uczen-trafil-do-szpitala-prosto-z-basenu-szkolnego-n91797.html
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Uczen-trafil-do-szpitala-prosto-z-basenu-szkolnego-n91797.html
Jeśli macie Państwo dzieci w tej szkole, to proszę o opinię na temat kadry, poziomu nauczania i atmosfery panującej w szkole. Parę osób odradziło mi tę szkołę ale nie podali konkretnej przyczyny. Niby przemoc wśrod dzieci i brak kontroli ze strony nauczycieli. Inni twierdzą, że poziom bardzo słaby, kolejni, że chodzą tam uczniowie z tak zwanych trudnych rodzin. Nie wiem czy te opinie sa prawdziwe, bo każdy coś niby słyszał, ale konkretów nie potrafi podać.
Ja mam córkę, która kończy tę szkołę ma średnią powyżej 5,0.
Jestem bardzo zadowolona, poziom nauczania wysoki nauczyciele życzliwi.
Środowisko jak każde inne są słabi, średni i dobrzy.
Przemocy nie ma kłótnie między dziećmi jak wszędzie.
Moje koleżanki mają starsze dzieci po tej szkole i nie narzekają część jest w gimnazjum a część w dobrych liceach.
Jak nie można podać konkretów to nic złego tam nie ma a jak się poda dwa czy trzy to i tak mały procent z codziennego życia.
Moja córka nie jest z trudnej rodziny
Ja jestem zadowolona i polecam.
Jestem bardzo zadowolona, poziom nauczania wysoki nauczyciele życzliwi.
Środowisko jak każde inne są słabi, średni i dobrzy.
Przemocy nie ma kłótnie między dziećmi jak wszędzie.
Moje koleżanki mają starsze dzieci po tej szkole i nie narzekają część jest w gimnazjum a część w dobrych liceach.
Jak nie można podać konkretów to nic złego tam nie ma a jak się poda dwa czy trzy to i tak mały procent z codziennego życia.
Moja córka nie jest z trudnej rodziny
Ja jestem zadowolona i polecam.
Witam.
Mam córkę, która właśnie będzie opuszczać mury tej szkoły i całe szczęście.
Córka ma średnią 5,5 i nie pochodzi z "trudnego" domu. Uczy się świetnie, ale z wielu przedmiotów niestety nie dzięki tej szkole.
Pomagamy w nauce sami z Żoną, a z angielskiego oczywiście prywatne lekcje.
Pani z matematyki - Monika Tocha - sama ma problemy z uczęszczaniem do szkoły, a tym bardziej z szeroko rozumianym nauczaniem tej królowej nauk. Zero tłumaczenia, beznadziejna pomoc w zakresie przygotowań do egzaminu 6-klasisty oraz konkursów pozaszkolnych. Bardzo powierzchowne zainteresowanie uczniami.
Język angielski na załamującym poziomie (myślę, że w innych SP podobnie), bez zadbania o prywatnego korepetytora nic z tego nie będzie.
Jedynymi nauczycielami z powołania są: Małgorzata Kopeć - nauczanie początkowe, Elżbieta Szeliga - język polski, Anna Baranowska - przyroda i W-F-iści.
Wydaje mi się, iż w wielu SP jest podobnie. Gdybym miał dzisiejszą wiedzę, Córkę dałbym do szkoły najbliżej domu, a nie sugerował się opiniami znajomych itp.
Pokutuje też niestety ( jak w dawnych latach): d*pOLIZOSTWO - dobre oceny i wyróżnienia na apelach :-(
Raczej nie polecam, ale też nie odradzam.
Mam córkę, która właśnie będzie opuszczać mury tej szkoły i całe szczęście.
Córka ma średnią 5,5 i nie pochodzi z "trudnego" domu. Uczy się świetnie, ale z wielu przedmiotów niestety nie dzięki tej szkole.
Pomagamy w nauce sami z Żoną, a z angielskiego oczywiście prywatne lekcje.
Pani z matematyki - Monika Tocha - sama ma problemy z uczęszczaniem do szkoły, a tym bardziej z szeroko rozumianym nauczaniem tej królowej nauk. Zero tłumaczenia, beznadziejna pomoc w zakresie przygotowań do egzaminu 6-klasisty oraz konkursów pozaszkolnych. Bardzo powierzchowne zainteresowanie uczniami.
Język angielski na załamującym poziomie (myślę, że w innych SP podobnie), bez zadbania o prywatnego korepetytora nic z tego nie będzie.
Jedynymi nauczycielami z powołania są: Małgorzata Kopeć - nauczanie początkowe, Elżbieta Szeliga - język polski, Anna Baranowska - przyroda i W-F-iści.
Wydaje mi się, iż w wielu SP jest podobnie. Gdybym miał dzisiejszą wiedzę, Córkę dałbym do szkoły najbliżej domu, a nie sugerował się opiniami znajomych itp.
Pokutuje też niestety ( jak w dawnych latach): d*pOLIZOSTWO - dobre oceny i wyróżnienia na apelach :-(
Raczej nie polecam, ale też nie odradzam.
Witam serdecznie,
Ja z żoną również mieliśmy problem gdzie posłać naszego szkraba.
Do pójścia na dzień otwarty szkoły do 76 nakłoniły nas piękne imienne zaproszenia, które roznosili nauczyciele z klas I-III. teraz jesteśmy pewni że nasz syn będzie chodzi właśnie do SP 76, same atuty:
Basen, nauka pływania od klasy 0 i dużo zabawy,
Sala gier i zabaw świetnie wyposażona,
Sala do gimnastyki korekcyjnej,
Piękna pachnąca jeszcze nowością Sala Gimnastyczna,
Bardzo tanie obiady (podobno pyszne)
Sale lekcyjne bardzo dobrze wyposażone,
Wszyscy pracownicy sprawiali wrażenie bardzo miłych i życzliwych
Szkoła prowadzi zajęcia dla dzieci niewidomych i niedowidzących,
Jest opieka pedagoga, logopedy oraz pielęgniarki.
Jest wiele zajęć dodatkowych dla starszych i dla młodszych dzieci.
I najważniejsze szkoła jest bardzo bezpieczna, gdyż posiada drzwi wejściowe zamykane na czas lekcji oraz przerw na zamek elektroniczny.
Minusy:
brak placu zabaw oraz brzydkie boisko szkolne (ale zapewniono Nas, iż w niedalekiej przyszłości ma się to zmienić, co sprawia że to również są zalety szkoły
Jeśli ktoś ma wątpliwości polecamy sp 76
Ja z żoną również mieliśmy problem gdzie posłać naszego szkraba.
Do pójścia na dzień otwarty szkoły do 76 nakłoniły nas piękne imienne zaproszenia, które roznosili nauczyciele z klas I-III. teraz jesteśmy pewni że nasz syn będzie chodzi właśnie do SP 76, same atuty:
Basen, nauka pływania od klasy 0 i dużo zabawy,
Sala gier i zabaw świetnie wyposażona,
Sala do gimnastyki korekcyjnej,
Piękna pachnąca jeszcze nowością Sala Gimnastyczna,
Bardzo tanie obiady (podobno pyszne)
Sale lekcyjne bardzo dobrze wyposażone,
Wszyscy pracownicy sprawiali wrażenie bardzo miłych i życzliwych
Szkoła prowadzi zajęcia dla dzieci niewidomych i niedowidzących,
Jest opieka pedagoga, logopedy oraz pielęgniarki.
Jest wiele zajęć dodatkowych dla starszych i dla młodszych dzieci.
I najważniejsze szkoła jest bardzo bezpieczna, gdyż posiada drzwi wejściowe zamykane na czas lekcji oraz przerw na zamek elektroniczny.
Minusy:
brak placu zabaw oraz brzydkie boisko szkolne (ale zapewniono Nas, iż w niedalekiej przyszłości ma się to zmienić, co sprawia że to również są zalety szkoły
Jeśli ktoś ma wątpliwości polecamy sp 76