Widok

Dzikie dziki

Czy ktoś z was ma sposób na dziki? Bo w okolicach ul Tuchomskiej to już plaga strach wieczorem z psem wyjść...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6
Nie Ty pierwszy, całe posiadłości przeoraja. Zwykle petardy nie działają, boją się takich petard co świeca i dawaja huuuuk
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ale lowczy twierdzi ze blizej jak 100 metrow to do zabudowan nie podchodza. U mialy legowisko 5 meetrow od domu... a I odstrzela jak podrosna. Bo tak to zal...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Nie żal tylko za blisko domów. A po drugie to znajdą się tacy co mówią że to nie groźne zwierzęta bo ich posesji nie ryja.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Mam dziecko w piątej klasie które mogło by chodzić ze szkoły samo, ale ostatnio przejeżdżam Lipowa a przed maską wylatuje mi stado dzików i jak tu być bezpiecznym
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Popatrzcie ktoś zadał normalne pytanie i kciuki w dół ciekawe za co?? Może poczekajmy aż jakaś locha broniąc młodych zaatakuje ...
Pies czy dorosły pewnie jakoś ucieknie ale dziecko już raczej nie...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak dziecko nie będzie rzucało kamieniami czy goniło pasiaka,to szansa na atak nie jest tak duża,trzeba się oddalić i nie zatrzymywać to nie zoo,przeszkolić dzieci i nie dokarmiać blisko domostw.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
w którym miejscu na lipowej?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie podchodzą bliżej jak 100 metrów chyba 100 centymetrów miało być a po drugie kto da zgodę na odstrzał w terenie zabudowanym? Prędzej odłów ale to jest drogie i pracochłonne tak więc słabo to widzę...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziki to problem ogólny. W Gdańsku są na każdej dzielnicy Morena , Matemblewo , Osowa , kokoszki , Chełm , itd jak zabudujemy więcej terenów zielonych to będziemy dostawać po jednym dziku na działkę przy zakupie . Tez się ich boje , tez bym chciała moc bez stresu wyjść wieczorem ale tak naprawdę to my mieszkamy u nich na terenach ... lasy powinny być jakaś siatka zabezpieczająca , cokolwiek skoro ich nie odstrzelą. A tak na marginesie to wielokrotnie widziałam jak ludzie chleb wysypują dla dzików , wiec jak przyzwyczaja do stałego koryta to dziki będę przychodziły codziennie
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Siatka dla dzikow nawet z podmurowka to zadna przeszkoda, niestety. My stosujemy.odstraszacz zapachowy, skuteczny do czasu kiedy zapomni sie wysypac nowej dawki:)
Proszę o nazwę odstraszacza.Używalismy w plynie,byl do niczego.
Anti-bissan w proszku.

W trosce o bezpieczeństwo mieszkańców nadleśnictwo wydało stosowne oświadczenie oraz instrukcje postępowania w przypadku spotkania z dzikimi zwierzętami:
Jak spotkasz dzika to na drzewo szybko zmykaj!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak jak w przypadku kretów - przyzwyczaić się

Najskuteczniejszy jest Hukinol!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie ruszaj, bo sa pod ochroną
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skuteczny jest jedynie odstraszacz którego nie znają. Warkot pojazdów, obecność człowieka,pies, czy oświetlenie nie działają.
Zwierzaki też swój rozum mają. Wystarczy jedno pokolenie i samica potrafi nauczyć młody miot jak pokonać ogrodzenie czy
gdzie i jak pozyskać pokarm ze śmietnika. Nie wspomnę o pojazdach mechanicznych. Skoro bocian potrafi spacerować
za traktorem na polu i wyjadać smakowite kąski niemal z pod lemiesza.
To my ludzie nie wiemy jak się zachować pomiędzy sobą, zwierzętami i całą przyrodą.

Ostatnio idąc droga mijałam małe stadko, bardziej sie przestraszyły niż ja. Stanęły jak wryte a ja powolutku przeszedłem obok i nikomu nic się nie stało. Wokół lasy, zima i co sie dziwicie. One tu pierwsze były. Zaatakować może locha z małymi a teraz to nie jest pora rozrodu. Wada-ryja jak wpadną do ogrodu . Ludziom wszystko przeszkadza. A ten co jechał Lip[owa to chyba widzi ,że jest las i zwolnic trzeba.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie, najedzone, przyzwyczajone do ludzi i psów ;D traktować jak psa sąsiada ;D
areacje trawnika zrobią w gratisie po przyjacielsku :) pędraki wyjada z ziemi żeby owadów było mniej
żeby zaatakowały to chyba trzeba by za ogon ciągnąc, jak one leniwie z drogi schodzą jak samochody jadą
ot takie duże wróble :D

jak ktoś nie chce areacji trawnika to chyba tylko porządne ogrodzenie
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdyby ktoś szukał swojego śmietnika to jeden został wyniesiony przez wspomniane zwierzaki na bagnisko przy ulicy Wodnika.

A to świnie z tych dzików,żeby komuś zapierniczyć smietnik,robią gorszy syf niż dzieciaki na Helołin. My baninianie nie możemy dłużej tolerować chamskiego zachowania tych osobników,najpierw trza z nimi pogadać jak to nic nie da,To trza będzie im kupić bilety na Bachamy i tam niech sobie na Bachamach siedzą i się chamy zachowują po chamsku.

P.s fajne niebo gwiaździste dzisiaj i mrozi,sami zobaczcie,Może jutro też takie będzie.

Pozdrawiam gwiaździsty Zdzisek
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

wzięły dzisiaj na wynos ;D
Przeprowadzić się z powrote do bloku do miasta
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6
Zastanawia mnie, gdzie te dziki stacjonują w lesie? Bo sami często chodzimy na spacery do lasu...

latem nocowały w zbożu na polu przy ul. Polnej, kawałek za skrzyżowaniem z Gwiezdną. Te okolice to chyba ich dom :) pola i bagienko wzdłuż polnej
Pochodzę ze wsi ale jak czytam głupoty ludzi inteligentnych i na poziomie to uświadamiam sobię że to tu jest prawdziwa wiocha skupiająca największych wieśniaków z całego kraju...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3