Widok

Dzisiejsza debata

Kielno Temat dostępny też na forum:
Proste zasady, a prowadzący i tak się pomylił. Pytanie do kontrkandydata i Kalkowski dostał 1,5 min a Dołkowskiemu dali... 30s.. Żeby nawet tego nie zauważyć i nie przeprosić. Kalkowski zamiast ruszyć z odpowiedzią mógł zareagować. Ale czego się po nim spodziewać..
Szkoda, że tak mało pytań, debata mogłaby być dłuższa jeszcze o 30min.

Wójt kilkukrotnie powtarzał, że trzeba się śpieszyć z wydawaniem pieniędzy z KPO nie ma co się zastanawiać. Nie zgodzę się z tym. Należy się zastanawiać, pieniądze muszą być wydawane rozsądnie. Trzeba działać szybko, ale z głową.

Dołkowski wygrał! Brawo!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 10

Umieszczony ten watek zarówno w bojanie jak i Skierniewicach jedynie - natomiast inne wątki bez odezwu jakby pisała tylko jedna osoba nawet bez like . Widocznie nikt tego u was nawet nie czyta dlatego swoje żale wypisujesz i zaśmiecasz nasze forum.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
To Twoja relacja, jak zwykle nietrafiona, tam parku nigdy nie maiło być! Tereny koło ronda to teren inwestycyjny. A te działki na pewno są wójta? Idź no sprawdź ponownie... haha. Reorganizacja stołówek była konieczna, w czasie pandemii stały puste, nikt nie wiedział ile ona potrwa, wszedł nowy ład i zmiana finasowania części edukacji przez samorządy- PiS dowalił gminie extra parę baniek rocznie więcej kasy bez dotacji ze skarbu państwa. Wprowadził powszechność podatków ryczałtowych, które nie szły do gmin ale do skarbu państwa właśnie. Wójt jak o odpowiedzialny manager podjął ciężkie decyzje, ale ktoś je musiał podjąć. A nie wiem czy wiesz, ale podnoszenie kwalifikacji między innymi dla metod pozyskiwania funduszy, negocjacji jest na studiach MBA. Dla normalnych, niezawistnych ludzi to zwykłe działanie... dla pieniaczy woda na młyn! Pamiętaj w polityce nie ma przypadków... za PiSem idzie kasa jak za Dołkowskim... tylko nie do kasy, ale z kasy...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
Obecnie tak, bo zmieniono formę działki. Tej samej za którą płacił Machalińskiemu grosze. Tak, chociaż sporą część posprzedawał po tym gdy stworzył do niej infrastrukturę. Co do reorganizacji stołówek, nie odwracaj kota ogonem. Wyraźnie napisałem że reorganizował je szukając oszczędności i w tym samym momencie lekką ręką wydał pieniądze gminne na swoją i urzędników edukację. TO jest nienormalne a nie sam fakt podnoszenia kwalifikacji.
Gdzie widzisz zawiść? To obrzydzenie tym konkretnym zachowaniem i faktem że musieliśmy mu to sfinansować. Powiązywanie Dołkowskiego z PiSem wygląda jak desperacka próba przylepienia mu czegokolwiek. Rysiek przecież też fotografował się z Horałą a samemu PiSowi wchodził tak głęboko, że można by go nazwać czopkiem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Po wielokrotnie gniocie umysłowy jedź do Gołubia i tam leży asfalt na każdej drodze. Aż miło się jeździ. I takich miejscowości jest na Kaszubach pełno. Uruchom myślenie i spostrzegawczość to jest przydatne w życiu. Mało używany przyrząd obumiera.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie dogadamy się. Ty wszędzie widzisz RK jako oszusta. Te "przekręty" to jednak teraz już nie a kiedyś tak... same pomówienia.
Co do stołówek i edukacji... To nieco inny czasookres różnica paru miesięcy przed pandemią i już w trakcie jej trwania. Decyzje o szkoleniu zapadły szybciej niż pandemia wybuchła... także znów kulą w płot. Co do PiS i powiązań finansowo towarzyskich na fb Bojano to zostało dość precyzyjnie zobrazowane razem z pięniędzmi dla kilnieńskiej parafii. A RK lubi szkło to prawda, po kasę dla gminy pewnie w ogień by skoczył także zdjęcie z Horałą z czekiem na gminę raczej ujmą nie jest.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Stać tylko na obelgi. Widzę komitet wyborczy Kalkowskiego, bo inaczej nie byłoby takiej agresji. Zacznij używać mózgu, bo nie używając go narażasz się na zanik tego organu i na starość nie będziesz wiedział kim jesteś i co tu robisz. Już masz kłopoty z rozpoznawaniem rzeczywistości.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Napiszę krótko, kto chce starych układów. Głosuj Kalkowski. I tu dopisek starego ale prawdziwego stwierdzenia. Władza po latach deprawuje. Czy w tym przypadku? Nie wiem. Ale nowe zawsze daje szansę na lepsze jutro.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Co do ostatniego zdania się z Tobą zgodzę. Już jest nowy układ i niezależenie czy PD czy RK będą wójtem dla gminy to nowa rzeczywistość. Kwestia tego jak zostaną zagospodarowane środki już zdobyte i jak będą zdobywane kolejne? To jest właściwie zadane pytanie. Jeden z kandydatów plan ma a drugi nie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dla mnie oszukiwanie innych ludzi jest przekrętem. Legalny, fakt ale wciąż wywołujący niesmak i nie świadczący dobrze o takiej osobie. Zresztą, to tylko jeden przykład. Pamiętamy przecież reportaż Gdańskiej telewizji. Nie kłam, sytuacja była opisana na portalu "TwojeWejherowo" różnica między jedną a drugą wynosiła niecały miesiąc. Po kasę dla gminy, dobre sobie. Ujmą może i nie jest, ale tak samo może wskazywać o jego powiązaniach. Podczas gdy i jeden i drugi nie jest najpewniej PiSowcem. A tak ogólnie, zdajesz sobie sprawę że cholernie widać, że pracujesz w urzędzie? I nie sądzę, że jako szeregowy pracownik a bardziej jako Ryśka BMW (Bierny, mierny ale wierny) który zdaje sobie sprawę że zawdzięcza mu stanowisko ;)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niekoniecznie. Jaką masz pewność, że radni nie zmienią frontu? Kalkowski to autorytatywny typ i będzie dążył do ich podporządkowania, różnymi sposobami. Zdobywać środki będą w ten sam sposób. Dołkowski skończył ten sam kierunek studiów co Rysiek. Co z tego, że Rysiek ma plan skoro równie dobrze może się nim podetrzeć, bo nie będzie mu zależało na poparciu w kolejnych wyborach
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Znów w płot :) A rozumiem że ten czek od Horały to dla RK był tak? Nie, nie pracuje w urzędzie. Nie, nie jestem kumplem, przyjacielem czy innym najemnikiem RK. Interesuje się gminą i jej rozwojem. Oglądałem też ten program i tłumaczenia wg mnie to nieszczęśliwy zbieg wydarzeń, ale to moja ocena - równie subiektywna jak Twoja. (Program z tezą tak to nazwę). Prawda leży gdzieś po środku pewnie. Nie myli się ten kto nic nie robi. RK zrobił dużo i pewnie jeszcze wiele zrobi. Pan Paweł to też fajny gość jest, ale zdecydowanie braknie mu doświadczenia... Życzę obydwu powodzenia i wysokiej frekwencji a co będzie to wyborcy zdecydują.
A dlaczego mieli by zmieniać? Ten scenariusz raczej nie możliwy jest... wszystkie cztery komitety maja moc, rozgrywki pewnie będą, wiadomo demokracja, ale stawianie na to że Riczard będzie podporządkowywał... raczej nie możliwe przy dorosłych osobach...
Pamiętacie protest mieszkańców gminy- w Kielnie na rondzie, stołówki w szkołach, nauczyciele .
.RK nie słuchał, zrobił co chciał.
Myślę że Gdynia dalej będzie istnieć i funkcjonować a Szczurka nie ma.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Uwierz mi, idzie to wyczuć na kilometr i nie liczę, że się do tego przyznasz bo byłoby to głupotą. Nie sądzę, że prawda leży gdzieś po środku bo jednak są to osoby skrzywdzone przez gminę jak i samego wójta. Były to działania zgodne z prawem ale jednocześnie obrazujące jak wiele znaczy dla gminy mieszkaniec. Co do braku doświadczenia, mogę się zgodzić. Ale każdy kiedyś zaczynał a doświadczenie kierownicze również może okazać się przydatne na równi z politycznym.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A Wy z tym doświadczeniem ciągle. Weźcie przestańce bo to się śmieszne robi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przecież wiadomo, że nie będzie to podporządkowywanie krzykiem ale raczej korzyściami z bycia po jego stronie. Przejęcie całej rady jest mało prawdopodobne ale zdobycie większości? Jak najbardziej realne.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiele pamiętamy. Np. jak walczył z wszystkimi radnymi za Engelbrechta Ś.P. i od czci i wiary go odżegnywał. Był jego zaciekłym przeciwnikiem mając muza złe dokładnie podobne sprawy jakie mu teraz się zarzuca. Zapominiał wół jak cielęciem bół. Niestety po dojściu do władzy szybko zapomniał o potrzebach zwykłych mieszkańców.
No, niestety pamiętam. Tu mnie trafiłeś. Szemud bez Ricardo też sobie poradzi, ale nasza gmina to nie Gdynia, tu o kasę trzeba zabiegać walczyć, Gdynia to marka sama w sobie. Zresztą kandydatka z Gdyni ma konkretny plan, (rozpisany tak jak Riczard) - i ludzie chcą właśnie konkretów. Szkoda że Pan Paweł takiego planu nie wymyślił tylko same ogólniki... ale jeszcze może cos wstawi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@RnP - mimo najlepszych chęci Twoich - masz słaby węch, bez urazy. Gminy na mnie nie stać :). Ale muszę przyznać, że fajnie mi się z Tobą konwersuje :) oczywiście tak mam bo lubię gadać. Za co przepraszam wszystkich forumowiczów :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gdzie można zobaczyć plan RK. Gdzie strategia rozwoju. Gdzie plan na utrzymanie czystości w gminie.
Mamy Wersal w Szemudzie, a (jak to w Wersalu), po kątach śmierdzi. .
Normalnie królewskie XVIi wieczne rządy. Głupie kosze na śmieci, nie wspominając o zapiaszczonych do granic chodnikach i ulicach. Impreza za imprezą. Igrzyska. A gdzie codzienny, chleb?

Inne tematy z forum Bojano

Nad Rozlewiskiem (4 odpowiedzi)

Domy Nad Rozlewiskiem to inwestycja, która powstała w Bojanie, gdzie panuje typowy dla przedmieść...

do góry