Widok

Dzisiejsza debata

Bojano Temat dostępny też na forum:
Proste zasady, a prowadzący i tak się pomylił. Pytanie do kontrkandydata i Kalkowski dostał 1,5 min a Dołkowskiemu dali... 30s.. Żeby nawet tego nie zauważyć i nie przeprosić. Kalkowski zamiast ruszyć z odpowiedzią mógł zareagować. Ale czego się po nim spodziewać..
Szkoda, że tak mało pytań, debata mogłaby być dłuższa jeszcze o 30min.

Wójt kilkukrotnie powtarzał, że trzeba się śpieszyć z wydawaniem pieniędzy z KPO nie ma co się zastanawiać. Nie zgodzę się z tym. Należy się zastanawiać, pieniądze muszą być wydawane rozsądnie. Trzeba działać szybko, ale z głową.

Dołkowski wygrał! Brawo!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 10
Drogi Panie i propaganda na zadanie pytań było 30 sekund. A na odpowiedź 1.5 minuty.

Wskaż mi konkrety pana Dolkowskiego ?
Kanalizacja na bezpieczeństwo drogowe ?
Czy może że największe ośrodki wpłacające do budżetu nie będą najważniejsze ?
Czy zmiana projektów i utrata środków jak rondo w Szemudzie ?
Wiecznie ta sama gadka chodziłem po miejscowościach i słuchałem.

Bezpieczeństwo Wojt odpowiedział konkretnie straż, drogi, sprzęt aed , czy nawet budynki pogotowia i policji co powstały.

Proszę Ciebie gdzie ty wygrana widziałeś
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 11
Właśnie skończyłam oglądać debatę Pan Dołkowski konkretnie odkrył karty że my w Bojanie nie mamy szansy na traktowanie nas jak największej wsi tylko będziemy stali w kolejce po inwestycje z najmniejszymi wsiami.
Nie zagłosuję na tego kandydata.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 12

Szanowny Panie. Rzeczywiście, odpowiedź w temacie bezpieczeństwa, która zawierała punkt o kanalizacji mogła zmylić. Jak rozumiem, chodziło o kanalizację drogową, odpływową. Część mieszkańców zgłaszało takie problemy, miejscami jest zagrożenie zalania posesji. Gmina nie reaguje tak jak powinna. Czyli pomoc doraźna bez zwłoki, z planowaniem rozwiązania docelowego. W pełnym kontakcie z mieszkańcami.

Oczekujesz konkretów programowych, a tak jak pisałem debata była za krótka. Co z tego ile pieniędzy wydał wójt, bynajmniej nie ze swoich.

Głosuj na kogo chcesz. Ja głosuję na Dołkowskiego, bo uważam, że to Czas na Zmianę!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 11

Za krótko oczywiście.

Szkoda że Dolkowski odmówił drugiej co ma być/miała być o 14.15 w TTM i Norda.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wójt mówi o bezpieczeństwie. Ja zapraszam na drogi osiedlowe podczas rozptopów. Odśnieżone raz a potem 30 centymetrów ubitego śniego tworzą papkę, w której grzęzną karetki. Doprosić się regularnego odśnieżania nie można. Ty to nazywasz bezpieczeństwem? Co z tego, że AEDów ponastawia jak w kryzysowych styuacjach nikt do tego nie dotrze.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 9
Nie ma źle. Jest też źle. Gdyby Pan Dolkowski skupił się na tym co chce zrobić a nie wytykani błędów byłoby ciekawiej ale jak widać merytoryka i wiedzą dość wąską na temat gminy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8
Sama kultura na koniec debaty świadczy o tym człowieku . Kalkowski podaje rękę a co robi dołek podaje kodeks pracy . Żenada jestem osobą młodą ale takie zachowanie bez przesady nie na t stanowisku. Kalkowski jest jaki jest ale z obserwacji poda rękę czy to poseł, czy to pijak .
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 14
Jeśli to prawda to słusznie zrobił podając mu KP. niestety ludzie nie wiedzą jakim pracodawca jest/ był RK. Prawa pracowników owszem istnieją, ale tylko jego " ulubionych " współpracowników. Oni to mogą brać samochody służbowe i jeździć nimi po Gminie w czasie pracy a i po pracy. Miałam możliwość uzyskać doświadczenie w pracy w samorządzie gminnym i było to tak intensywne doświadczenie, że już nigdy nie wrócę do pracy w budżetówce. Mobbing pełną parą. Z resztą pomyślcie, lata temu, wice wójt Pani Panek - zakończenie współpracy, sekretarz - Jaroszek - zakończenie współpracy, kierownicy ref. oświaty- zakończenie współpracy, utworzenie ref. organizacyjnego - specjalnie dla człowieka RK. niewygodni ludzie byli zwalniani. Inni sami poodchodzili widząc od środka co się dzieje. Poszli głównie pracować do ościennych gmin, tam są doceniani, mają godne wynagrodzenie ( bo tutaj to minimum plus ewentualne coś więcej, no chyba, że jesteś z namaszczenia Wodza ). Dużo naginania prawa, macki szefa w każdym referacie zostały umieszczone tak aby wiedział co się dzieje. Rodzinne zatrudnianie pracowników. Zacznijmy od mamy. Potem są córki. potem mąż córki. Rodzeństwo. szwagrowie. Potem sie okazuje, że okoliczny deweloper to oczywiście rodzina tych zatrudnionych. Jeden wieli bajzel. Oczywiście 3/4 pracowników świetnie wykonuje swoją robotę. Natomiast faworyzowani utopiliby w łyżce wody resztę. Reszta tylko siedzi i klepie dokumenty i jest tymi " głupkami" , a inni biegają do zdjęć. Tych co rzeczywiście pracują nie zobaczycie na zdjęciach na FB.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

To prawda, co pisze ex pracownik, bo czasami zwierzają mi się w moim zakładzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak się patrzy na drogi w Bojanie to ma się świadomość, że do cywilizacji tu daleko. Już chyba w żadnej miejscowości w Polsce nie jeździ się drogami polnymi, a samochody są stale oblepione błotem.
Wójtowi K. trzeba pokazać gest Kozakiewicza.
Idźmy głosować!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szczególnie ten budynek Policji, który stoi pusty, bo dzierżawa dla GPK taka, że policji na to nie stać .
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Byłem widziałem, rozmawiałem z Panami kandydatami. Wesoło nie jest po tej debacie. Głównie chodzi o Pana Pawła. Szkoda, naprawdę szkoda. Wydawał się mniej zestresowany od Wójta, ładnie się uśmiechał, fotografował ale to było przed debatą. Debata nie wyszła parę razy jak mantrę powtarzał, że chodził po całej gminie i rozmawiał, i wsłuchiwał się w potrzeby czy coś takiego dosłownie, jakbym słyszał Beatę Szydło, która powtarzała jak mantrę Przez osiem ostatnich lat Polki i Polacy byli lekceważeni przez rządy Platformy Tu prawie tak samo. Merytoryki mało można powiedzieć wcale, na koniec wyleciał z Kodeksem Karnym słabe to, bo przyjęcie i cała debata była megasympatyczna, było wielu sąsiadów i sąsiadek z Bojana. À propos naszej wsi, Pan Paweł, jakby dał nam dwa razy pstryczka w nos, że jako najwięksi beneficjenci budżetu nie mamy co liczyć na podział budżetu i wydatków wg ilości mieszkańców tylko po równo dla całej gminy. No już na stracie zostaliśmy spoliczkowani, tak uważam. Szkoda, widziałem niezadowolenie na twarzach sąsiadów.
O Wójcie nie będę pisał, może tylko tyle, że merytoryka, przykłady i plany widać ma dopracowane. A kwestie polityczne, czyli na mniejszość w radzie jest przygotowany i skory do rozmów.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 11

Merytorycznie to wiadomo bylo ze wojt ma przewage bo w tym siedzi od 10lat. Co nie zmienia faktu, ze nie slucha mieszkancow i ich problemow, nie sluchal na zadnym z zebran wiejskich, ciagle czlowiek odbijal sie od sciany, ze sie nie da. Zero komunikacji. Nagle poruszenie tylko w ostatnim czasie, na pozor przed wyborami. I jak dalsza jego praca mialaby dalej tak wygladac, ze czlowiek odbija sie od sciany, to ja mu juz podziekuje i zaryzykuje zmiane. Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

Osoba musi być kompetentna. I startując o wyborów nie decydujesz się tydzień przed wyborami. Więc tłumaczenia pana Pawła że był wiadomo że merytorycznej nie ma szans jest śmieszne. Miał 5 lat rządów obecnego wójta aby się przygotować.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Zeby sie przygotowac to trzeba miec dane zarowno gminy jak i spolek powiazanych, szczegolowy wglad do projektow, przetargow, na jakim co jest etapie itd, takiej wiedzy nikt nie udostepnia, a tym bardziej kontrkandydatowi. Nie oszukujmy sie tego wszystkiego wojt sam nie pisze, ma sztab pracownikow, ktorzy to obrabiaja i nadal by to czynili.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

To powiedz jak kompetentny byl wojt 10 lat temu obejmujac stanowisko? Tez pozostawla do zyczenia jego wiedza. A potem sie rozchulal, az za bardzo, w doslownym znaczeniu i zjadlo go nie sluchanie zwyklych ludzi.

Był radnym od 2010 do 2013 gdybdoszlo do tragedii z SP wójtem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo jak krzyczałeś to Cie słuchał... dzięki komitetom i właśnie temu wójtowi mamy płyty... można ? można !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

No rzeczywiscie plyty z kasa od mieszkancow, to rzeczywiscie nalezy bic brawa, poprostu ekstra rozwiazanie. Ludzie to czynia, zeby chociaz cos miec i nie taplac w blocie, ale to nie jest szczyt ich marzen i rodzi inne przeszkody np halas. Jest to tzw prowizorka. Tylko u mas multum plyt widac. No doslownie bijmy brawa za taki stan. I jeszcze przypisujmy ta zasluge wojtowi. Smieszne
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja 12 lat jeździłem po błocie od paru po płytach. Wiedziałem, gdzie się buduje i czego chce od życia. Życie nauczyło wiele, ale najważniejsze to liczyć na siebie nie płacze nad swoim losem i nie narzekam. Teraz takie roszczeniowe towarzystwo się posprowadzało, że im woda w kałuży przeszkadza albo śnieg My zebraliśmy niecałe 40 ٪ resztę dała gmina. I mamy fajnie a Ty sobie tu ponarzekaj
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Budowa dróg to zadania własne gminy i wymuszanie jakichś procentów udziałów od mieszkańców jest bezprawne! To szantarz, jak dołożycie to wam coś na drogach położymy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Płyty to taki trzeci świat, trochę za Białorusią
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Płyty na grobach tez są ;) Ty masz płyty a ten buc ma asfalt Na pewno poklepał Ciebie po plecach ze dołożyłeś się do płyt On nie musiał sie dokładać Cała gmina zapłaciła aby gościowi co słoma z butów wychodzi wylali asfalt pod dom
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co do zrownowazonego rozwoju wszystkich solectw, to byla sprawa oczywista. Tak robil tez obecny wojt i nie oczekuje i nie oczekiwalam, ze wszystko bedzie sie krecic tylko wokol bojana, bo to groziloby stagnacja innych wsi. Ale inwestycje inwestycjami, ale biezace zarzadzanie tym co jest to podstawa - w tym rownanie i odsniezanie drog, boiska dostepne dla mieszlancow, no i komunikacja publiczna
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Prawda taka Dołkowski pokazał Bojanu FACKA
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 12

Może za dużo drzwi się przed panem nie otworzyło w Bojanie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

A co pokazal dla Bojana wojt? tez nie ma jakiegos szczegolnego programu wobec nas. Mozna sie tak przepychac w nieskonczonosc.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wbij na profil jego i masz opis inwestycji na kolejne 5 lat. Musisz poszukać o bojanie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kalkowski zawsze pokazywał. A teraz się ślini żeby zdobyć głosy. A dostanie pstryczka w nos.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zawiść nie jest dobra i nie dobrym doradcą. Ty myślisz damy mu pstryczka... a życie skopie Ci dupsko. RK wygra i pozamiata Bojano... nie będzie niczego. A jak przegra to się nic nie zmieni... tylko osoba na którą będziesz wieszał psy... . Czasem warto przekalkulować na chłodno niż kierować sie zemstą...ale co ja Ci tu będe pisał ...wiesz lapiej . Pozdrawiam udanego wieczora.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jak ktoś się podnieca tym, że dokłada do płyt jomb podczas gdy Wójt sobie wyasfaltował drogę pod dom to ma mentalność chłopa pańszczyźnianego. Dla mnie bez róznicy. Obydwoje kandydaci mi nie leżą. Tak samo jak siedzenie przy korycie 15 lat. Dlatego jestem za pogonieniem Wójta. A ten argument o tym, że Kalkowski doświadczony. Przypominam, że Wójt to nie iest zawód. Jedyne co za PISu udało im się dobelrego zrobić to właśnie uciąć tą patologię Wójtów i Prezydentów miast siedzących na stołkach po parenaście lat i obrastających w układy i układziki. Widać zresztą jaki lament jest skoro deweloperka o pewna chrzecijańska grupka z Bojana i cała reszta ludzi, którzy z facebooka na codzień niekorzysta nagle zaczęla skamlać w mediach społecznościowych. Układzik zagrożony to wszystkie ręce na pokład. Won z taką patologią!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie wiem, gniocie intelektu z jakiego miasta przybyłeś, ale sprawdź jak wyglądają dzielnice Gdyni, Wiczlino od paru lat dostaje... płyty, a od małego względem mieszkańców i większego obszarowo Szemuda wymagasz latarni i asfaltu... włącz myślenie zamiast samouwielbienia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Po wielokrotnie gniocie umysłowy jedź do Gołubia i tam leży asfalt na każdej drodze. Aż miło się jeździ. I takich miejscowości jest na Kaszubach pełno. Uruchom myślenie i spostrzegawczość to jest przydatne w życiu. Mało używany przyrząd obumiera.

w Gołubiu asfalt a pozostałe wsie gminy, też.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Połowa komentarzy bez żadnej argumentacji. Tylko mnóstwo wymysłów bez faktów. Każdy kto oglądał debatę widział kto wyciągał argumenty opartem na czymś a kto zatrzymał się na powtarzaniu tego samego. Szkoda niektórym odpowiadać na to straszenie wójtem bez oparcia w faktach. Rzucanie słów na wiatr widac po debacie trzeba ratować sie czymś takim współczuję.

Jestem mieszkańcem Bojana, wielokrotnie zgłaszałem do UG skargi, problemy, które utrudniają codzienne życie mieszkańców wsi. Wściekłość na brak pozytywne załatwienie nakazywałaby mi dać czerwoną kartkę obecnemu Wójtowi. Rozsądek, jednak mówi mi głosować na p. Kalkowskiego, brak programu naprawczego kontrkandydata nie pozwala mi głosować na p. Dolkowskiego. Kolejne pięć lat wybranego obecnego wójta, to jakieś działania, nowego, to zastój.
Jedynym skutecznym działaniem byłoby kolejne pięć lat wykorzystać na przygotowanie ,,naszego" człowieka na stanowisko Wójta, człowieka już dziś aktywnego, biorącego udział w zebraniach wiejskich, wsłuchującego się w problemy mieszkańców i ich pomysły na poprawę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przed debata miałem głosować na pan. Paweł. Teraz nie wiem nie mam pojęcia. Obecny wójt dla Bojana nie zrobił żadnej drogi bez mieszkańców. W kielnie asfalt w polu się leje. Nie wiem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

I kolejny raz wybór miedzy dżumą a cholerą . Dlaczego nie mogą startować profesjonaliści od zarządzania , z którym mieszkańcy gminy podpiszą kontrakt na czas określony .
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety jako mieszkaniec Bojana w związku z biernoscią obecnego Wójta w kwestii m.in. przebiegu trasy S6 daje czerwoną kartkę. Proszę zwrócić uwagę ile energii zostało włożonej przez mieszkańców a ile pomogła gmina w kwestii pomiarów głośności, wsparcia w uzyskaniu dodatkowych zabezpieczeń akustycznych - Gmina czyli Wój byli radni zero. Podobnie jak w Gdyni dla higieny urzędu potrzebne są zmiany. Licze mocno na nowych radnych niezależnie kto zasiądzie na stanowisku Wójta, proszę tylko mieć na uwadze, że kadencja mija a wśród sąsiadów trzeba żyć dalej;). Trzymam kciuki za zmiany i życzę wytrwałości.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6

No i fajnie Pan D szykuje dla nas takie same inwestycje jak dla innych miejscowości. Za 5 lat znów będziesz narzekał.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie narzekam. Wskazuję konkretny problem i brak wsparcia mieszkańców w tym temacie. Zaangażowani radni - tu jest siła. :). Obecny kandydaci na Wójta to jak już ktoś napisał - wybieranie mniejszego zła. Tylko które zło wybrać?;).
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Masz do wyboru z programu RK kontynuację utwardzeń : Lesoki,Wrzosowej, św Józefa, Poległych żołnierzy Dąbrowskiego, Turystycznej, NaDambiki, Majkowskiego plus podobno inne oraz modernizacja Gryfa Pomorskiego do ul. Św Józefa .
Budowa Chodnika od Dobrzewina do Koleczkowa.
Oraz przebudowa skrzyżowań

To jest wyłącznie program drogowy.

A o światłowodzie który Pan Paweł twierdzi że zrobi a jest już od 2019 planowany i pierwsze roboty budowlane za 4 miesiące świadczy o tym że obiecuję coś co jest już w trakcie

RK jest dyktatorem. Nie współpracuje z nikim. Wydaje zarządzenia. Wiem jak rządzi i się nie zgadzam A nowa miotła na nowo zamiata. Przynajmniej jest szansa. Zwłaszcza przy zmienionej radzie. Nie bać się zmian
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ten argument, że jak Rychu odejdzie to inwestycje ustaną, albo że jest doświadczony. Przecież mamy teraz kadencyjność. To ostatnia kadencja jego ewentualna. A co potem? Gmina się zwinie bo Jaśnie oświecony Ryszard Kalkowski już nie będzie tu rządził? Przyjdzie nowy Wójt i tyle w temacie. Ludzie boją się zmian...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Panie kolego są dotacje a wszystkie dotacje mają termin wykorzystania. A Pan Paweł sam przekazał że będzie zmieniał projekty jak ronda w Szemudzie. A co idzie za tym opóźnienia a co za tym utrata dotacji. Wojt zbudował budżet 200 mln pozyskanych na ostatnie 5 lat. A kolejny Wojt będzie znów szukał błędów poprzednika zamiast inwestycji.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie no świetny argument za zostawieniem krętacza na stołku. Bo pozałatwiał dotacje. Nowy Wójt też pewnie pozałatwia. Też ma układy, spokojnie ;)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wychodzi na to że Gdynia będzie zaorana, bo nie ma Szczurka . Ludzie!
Świat się kręci a my z nim Każdy nowy musi się uczyć. Ale my będziemy więcej widzieć. No i może więcej szacunku dla mieszkańców. Dla ich problemów.
Pycha.. ....,arogancja
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zabawnie wyszło. Początek niezły a potem już peany na cześć obecnego wójta. A miało być inteligentnie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

To że Dołkowski chce przeznaczać po równo na miejscowości to chyba dobrze, nie będzie tak jak teraz że cała gmina składa się na dwie wsie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

No też tak uważam. Teraz to większość kasy szła w Kielno. Normalnie cudowny układ.... Ja nie chce aby caa kasa szła dla Bojana, ale była po równo rozkładana na miejscowości.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nagle w Bojanie chcecie równego podziału a o czym mówiliśmy rok temu ? Dwa latemu ? Nagle zmiana albo ktoś spoza Bojana do nas tu wpada
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Przecież to zawsze było mówione i zawsze kasa szła na jedną miejscowość. Sprawdź inwestycje gminne w przeliczeniu na mieszkańca w latach 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 - zawsze na pierwszym miejscu jest Kielno.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dobra, już się tak nie wybielaj... całe fora są zalane postami, że niesprawiedliwe finansowanie i że kasa musi wrócić do Bojana. Na tej chorej logice zbudowana jest cała nienawiść do wójta i ex radnych.

Dokładnie pozbyliśmy się ich nie bez powodu. Widać że wpadł ktoś tu zamęt robić po debacie w której jeden kandydat pokazał co myśli o nas.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ale ludzie od Kalkowskiego odwracają kota ogonem. Kocopoły wypisujecie takie, że się tego czytać już nie da. Myślicie, że jak zbierzecie się w 10 osób i wbijecie na forum Bojano to cudownie przekonacie mieszkańców o tym, jak cudowny jest Wójt i mamy jednak na niego zagłosować? No nie... Lata olewania Bojana i butnego zachowywania wobec mieszkańców(nawet na zebraniach Wiejskich) zostaną zapomniane? No nie zostaną na to nie liczcie.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

To fakt, wojt olewal przez wiele lat ludzi, najbardziej widoczne bylo to na zebraniach. Mogl sie z nami liczyc, komunikowac, a nie olewac, to nie byloby buntu powszechnego. A teraz za pozno. Jak teraz sie odpusci i lyknie ze to sie zmieni, to jasny sygnal, ze moze robic przez 5 lat dalej swoje eldorado. STOP. Koniec. Jak Dolkowski sie nie sprawdzi to tez go rozliczymy. Ale wierze ze rozwoj gminy to nie tylko wojt to ciezka praca wszystkich pracownikow gminy i radnych, wojta zadanie to to koordynowac i scalac, ale nie na zasadzie jak teraz - przekupstwa i szantazu i nie moznosci wyrazenia swojego zdania, tym bardziej na NIE. Koniec dyktatury.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6

Bo finansowanie nie jest sprawiedliwe i to nie są czyjeś wydumane opinie tylko wyliczenia z gminnych dokumentów. Jeśli ktoś popiera lokowanie wszystkich funduszy w jednej miejscowości to przecież może głosować na obecnego wójta, jeśli równego rozłożenia środków to na kontrkandydata. Liczby mówią same za siebie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ryszard doch obarchniałi te jes, dioble te jeden.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

Odnośnie pogonienia starych radnych i ewentualnego pogonienia Wójta zacytuje słowa Radosława Sikorskiego. "Czas dorżnąć watahę" i wykończyć stary układ. Nowemu będziemy patrzeć na ręcę. Najwyżej zostanie zjedzony na wyborach.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 9

No autorytet żeś sobie znalazł.... no ale jaki dzban takie echo...
Popierając Dołkowskiwgo i dając mu 5 lat cofasz gmine o 10 lat... Ten człowiek na żadnym spotkaniu nie zdradził planów rozwojowych... tylko puste słowa, populizm dla ciemniaków.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 8

Prawdziwy "Dzban" obronił zeszłoroczny tytuł to Przemysław z PiS.

Rysiek ze strachu w sobotę i niedzielę dokumenty kartonami wynosił z gminy razem z Basią rzeszewicz i to parę kursów robili. Czoskowa z gminy dzwoni po ludziach że jak nie zagłosują na Rysia to dotacji na wymianę pieca nie dostaną. W szemudzie nie jedną już zastraszyli i robią to nadal. Argument siły? Tylko tyle potrafi?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

Zgadza się. Również doszły mnie słuchy od osób z otoczenia, że są wysyłane smsy od niej do konkretnych osób, że jeśli nie zagłosują na RK to ich dotacja na wymianę pieców " stoi pod znakiem zapytania". Z tego co kojarzę, jest ona również w komisji wyborczej w Szemudzie. To chyba nadaje się do zgłoszenia do konkretnych instytucji! W I turze mój głos poszedł na obecnego wójta. Po tym wszystkim co zaczęło się dziać w internecie - ich komentarze , hejt, nawoływania, ( akt desperacji ?) , nie wiem na kogo mam głosować! RK nie był idealny - ale teraz wydaje się fatalny. Ich zachowanie sugeruje że mają coś do ukrycia ?! Na kogo głosować?!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Rysiu umie obiecywac, tylko jak nie macie nic na pismie, to se mozecie to obietnice w tylek wlozyc. Po osiagnieciu celu bedziecie w czarnej d.... Ale to juz bedzie potem, po fakcie. Dopiero wtedy przejrzycie na oczy, że obiecanki cacanki a glupiemu radosc. Poki co niektorzy ciesza sie ze ktos im cos da, jednym slowem ludzie sprzedaja sie, to za droge, to za kanalize, bo rysiu mowi, ze da. Ocknijcie sie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Haha... dobre. Niezły dowcip. Pan Paweł obiecuje wszystko... lepiej iść w tym kierunku... te obietnice są przecież wiadomix pewniejsze nowsze... takie bardziej eleganckie mniej oklepane... Dziś z wieczora to przebijacie sufit głupoty. Mam nadzieje ze to nie koniec na dzis wieczor ...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jeziu, no masz problem... co tu zrobić... Jeden Pan zły Drugi jeszcze źlejszy...co ja bidny zrobie.... Jeszcze te smsy no chyba należy to zgłosić Gościu do odpowiednich organów a nie tu na forum wylewać.
Masz problem...co Ty bidulku poczniesz...wiem jedź do pana Pawła z smsami on bedzie wiedział co z tym fantem zrobić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie wiem jak odczytałeś stan ducha Riczarda ale pewnie masz jakieś zdjęcia lub film... idąc z tym na policję możesz zgłosić kradzież, jest też tam monitoring... naprawdę oddasz Panu Pawłowi nie lada prezent! A jak ściemniasz tu jakieś pierdoły to to niestety pomówienie. Bardzo nieładna praktyka konkurencji...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie, to nie jest ściema. I to nie konkurencja. Faktycznie pracownica UG wysyła takie smsy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jeszcze większej głupoty nie słyszałam , nie ma jak propaganda anonimowa. Wyślij skan sms, na grupie Bojano jak to prawda . Nie wiem niektórzy założyli że to forum czytają idioci - i w każdy fake news uwierzą .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ciekawe rzeczy się dzieją. Pani Sołtys na FB występuje na wspólnym filmiku z Krakowskim. Nie nazwę go wójtem, bo to jest wójt tylko wybrańców Bojana. Inaczej starej ekipy Bojana. Pani Bubacz już nigdy nie dostanie tyle głosów za to że firmuje swoją obecnością Kalkowskiego. Nieładnie - na panią głosowali zdecydowani przeciwnicy Kalkowskiego. A pani się z nim filmuje tuż przed wyborami. Nieźle jak na początek urzędowania. Mojego głosu i wielu innych już nie będzie za pięć lat. A czas szybko umyka.

Następny wyznawca zakonu dołkowsko-antosikowego. Weź się As-ie ebnij w czerep, zrób sobie lobotmie i zwiń resztę kory mózgowej... Gdzie Sołtysowa napisała, że idzie z Ryśkiem? A zdjęcia są rożne pajacu... Twój As Dołkowski lubi się fotografować z PiSowskimi eminencjami - to zdjęcia z jego FB i jego kolegów. Zakłamywanie rzeczywistości to wasza specjalność. 10 lat kłamstwa, pomówień i wypaczeń na tym forum. Jedna kobita a zasiała tyle nienawiści między ludzmi... potrafiła wywalić w kosmos nawet radę sołecką... żal.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Trzeba być głupcem żeby nie widzieć jak sołtysowa ma się ku Rysiowi. Ludzie jej nie wybaczą
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Żeby było śmieszniej w sklepie w szemudzie tam gdzie kwiaciarnia u góry jest właścicielka rozdaje za darmo piwo pijaczkom i mówi żeby na Rysia glosowali
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Podobno, Pan Paweł zaczął obiecywać dofinansowania do traktora, a u nas w Bojanie chodzi fama, że Antosikowa robi zapisy na asfalt, można dostać bon na 5m2. Całe szczęście że w Bojanie pijaczków nie ma bo RK by wygrał....

To co zrobila Pani Bubacz z tym poparciem Rysia to jest niewybaczalne. Mam nadzieje ze to jej ostatnia kadencja na stanowisku samorządowym. Zdradziła Wyborców.

Raczej to nie fake newsy , Pani co otrzymała ta wiadomość pracuje w instytucji publicznej. Udostępni wiadomość na forum to po wygranej RK pożegna się z posada. Wczoraj na FB u Rk

Kalkowskiego był filmik nagrany z 2 kandydatkami na radne- Grażyną Bizewska od Dołka oraz drugą kandydatnką na radna od Bubacz. Oby dwie były nagrane jak mówią że idą na wybory i głosują na Ryszarda Kalkowskiego. Po godzinie film został usunięty. Wieczorem dodali ten sam filmik ale bez tych dwóch kandydatek. Ktoś wie o co chodzi?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

dlaczego teraz nie udostępni tej wiadomości brak logiki. dopiero po wyborach bez sensu. na siłę widzę oczernianie rysika lub Pawełka na tym forum. Sztaby obu ugrupowań obległy to forum jeszcze dwa/trzy dni i spokój w końcu... czytać się nie chce tych wypocin jednych i drugich. po trupach do celu....przecież wiekoszc. już wybrała na kogo głosuje , a tu nadal hejt na anonimowym forum. ciekawe czy tak chętnie pisali by nieprawdę, gdy trzeba było się ujawnić .

Co zrobiła Bubacz??? i znowu fake news - oficjalnie nikogo nie poparła - siejcie zamęt żeby skłócić ludzi . Przecież na kogoś muszą zagłosować jej wyborcy (Rysiek albo Pawełek) -jest trzecia opcja nie idą na wybory. A to ze była na przekazaniu placu budowy to logiczne jeżeli jest sołysem -czyli interesuje się tym co się dzieje w Bojanie. Wcześniej również była na zdjęcia z Wójtem nie widzę w tym nic złego . Antosikowa również była na spotkaniu w Aleja Brzozowej z Kalkowskim i klaskała ( widać na filmiku) - to co tez już poparła Kalkowskiego??? Masakra z tym forum. Obiecałem sobie już nie odpisywać ale jak czytam ten głupoty aż ręką się trzęsie żeby odpowiedzieć
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Stać tylko na obelgi. Widzę komitet wyborczy Kalkowskiego, bo inaczej nie byłoby takiej agresji. Zacznij używać mózgu, bo nie używając go narażasz się na zanik tego organu i na starość nie będziesz wiedział kim jesteś i co tu robisz. Już masz kłopoty z rozpoznawaniem rzeczywistości.

Ciekawe informacje, i Konfederacja i Kalkowski? Pomieszanie z poplątaniem. I ja na nią głosowałem.

To ci Grażyna z Szemuda numer odwaliła. Była przeciwna wyburzeniu Domu Nauczyciela (gdzie aktualnie znajduje się Komisariat Policji).
A teraz zmieniła opcję i głosuje na Ryszarda. Czyżby miała kłopoty z rozpoznawaniem rzeczywistości. A na nią głosowałem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nowemu wójtowi trzeba dać szanse, jak się nie sprawdzi to go wywieziemy na taczkach. Jeszcze takie w ogrodach mamy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Krótka piłka. Chcecie dalej przekrętów, gminnych układów, wylewania asfaltu w pole i finansowania edukacji wójta z gminnych pieniędzy? Głosujcie na Kalkowskiego a dostaniecie to wszystko, w dodatku na sterydach bo wójt po raz kolejny nie będzie mógł zostać wybranym, więc nie będzie interesował się ewentualnym rozliczeniem przez wyborców. Dołkowski to też wybór daleki od ideału, ale będziemy mogli w przyszłości go rozliczyć z obietnic no i nie ma w tym momencie już innej alternatywy.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6
Pisz krętaczu o przekrętach... jakie gdzie?, z kim? bez plotek bez pomówień. Asfalt w pole? które do wójtowego domu? Przepraszam, najważniejszy urzędnik gminy, musi mieć szybki i bezpieczny dojazd do domu. To że Ty masz "tylko " płyty pod domem a asfalt 10m to widać boli, oj boli. Asflat pod dom wójta, burmistrza czy prezydenta zasada znana od lat i stosowana w całej Polsce. I najlepsze, finansowanie edukacji zgodne z prawem. Same kłamstwa tu wypisujesz. Widać jak przekłamujecie rzeczywistość. Manipulacja, sfrustrowanych pseudo biznesmenów, którym nie podoba się RK... ale nic w Bojanie jest wielu inteligentnych ludzi którzy wiedzą jak czytać ten stek bzdur... Zakon PiS Dołkowskiego traci grunt pod nogami i chwyta się tanich sztuczek z trudnym wyborem... wybór jest prosty RK to kontynuacja inwestycji a PD to strata czasu, kłótnie, załamanie finansów... tak Ten gościu mami populistycznymi hasłami, ale pomysłów to nie ma.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9
Przekręty? Proszę bardzo. Na przykład jak oszukał pana Machalińskiego wykupując od niego pole za bezcen (By postawić tam park) później zmieniono typ tej działki a sama działka ma służyć teraz o ile się nie mylę nowej stacji i jej cena wzrosła wielokrotnie. Asfalt w pole? Mówię o wylewaniu asfaltu i dołączaniu kanalizy pod działki które dziwnym trafem należą do wójta. ;) Nigdzie nie napisałem, że finansowanie jest niezgodne z prawem. Jest zgodne z prawem, ale gdy szuka się oszczędności i reorganizuje stołówki, jest to śmieszne. Ale rozumiem, że rozmawiam w tym momencie z urzędnikiem którego edukacja również została sfinansowana w ten sposób.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Proponuje te swoje wypociny zaśmiecać na forum w Kielnie-- sprawy dotyczy tamtego regionu- widocznie bez pokrycia jeżeli Dołowski przegrał w tym okręgu i jako wójt i radny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Temat jest dostępny jednocześnie na obydwu forach.

Umieszczony ten watek zarówno w bojanie jak i Skierniewicach jedynie - natomiast inne wątki bez odezwu jakby pisała tylko jedna osoba nawet bez like . Widocznie nikt tego u was nawet nie czyta dlatego swoje żale wypisujesz i zaśmiecasz nasze forum.
To Twoja relacja, jak zwykle nietrafiona, tam parku nigdy nie maiło być! Tereny koło ronda to teren inwestycyjny. A te działki na pewno są wójta? Idź no sprawdź ponownie... haha. Reorganizacja stołówek była konieczna, w czasie pandemii stały puste, nikt nie wiedział ile ona potrwa, wszedł nowy ład i zmiana finasowania części edukacji przez samorządy- PiS dowalił gminie extra parę baniek rocznie więcej kasy bez dotacji ze skarbu państwa. Wprowadził powszechność podatków ryczałtowych, które nie szły do gmin ale do skarbu państwa właśnie. Wójt jak o odpowiedzialny manager podjął ciężkie decyzje, ale ktoś je musiał podjąć. A nie wiem czy wiesz, ale podnoszenie kwalifikacji między innymi dla metod pozyskiwania funduszy, negocjacji jest na studiach MBA. Dla normalnych, niezawistnych ludzi to zwykłe działanie... dla pieniaczy woda na młyn! Pamiętaj w polityce nie ma przypadków... za PiSem idzie kasa jak za Dołkowskim... tylko nie do kasy, ale z kasy...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
Obecnie tak, bo zmieniono formę działki. Tej samej za którą płacił Machalińskiemu grosze. Tak, chociaż sporą część posprzedawał po tym gdy stworzył do niej infrastrukturę. Co do reorganizacji stołówek, nie odwracaj kota ogonem. Wyraźnie napisałem że reorganizował je szukając oszczędności i w tym samym momencie lekką ręką wydał pieniądze gminne na swoją i urzędników edukację. TO jest nienormalne a nie sam fakt podnoszenia kwalifikacji.
Gdzie widzisz zawiść? To obrzydzenie tym konkretnym zachowaniem i faktem że musieliśmy mu to sfinansować. Powiązywanie Dołkowskiego z PiSem wygląda jak desperacka próba przylepienia mu czegokolwiek. Rysiek przecież też fotografował się z Horałą a samemu PiSowi wchodził tak głęboko, że można by go nazwać czopkiem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Nie dogadamy się. Ty wszędzie widzisz RK jako oszusta. Te "przekręty" to jednak teraz już nie a kiedyś tak... same pomówienia.
Co do stołówek i edukacji... To nieco inny czasookres różnica paru miesięcy przed pandemią i już w trakcie jej trwania. Decyzje o szkoleniu zapadły szybciej niż pandemia wybuchła... także znów kulą w płot. Co do PiS i powiązań finansowo towarzyskich na fb Bojano to zostało dość precyzyjnie zobrazowane razem z pięniędzmi dla kilnieńskiej parafii. A RK lubi szkło to prawda, po kasę dla gminy pewnie w ogień by skoczył także zdjęcie z Horałą z czekiem na gminę raczej ujmą nie jest.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
Napiszę krótko, kto chce starych układów. Głosuj Kalkowski. I tu dopisek starego ale prawdziwego stwierdzenia. Władza po latach deprawuje. Czy w tym przypadku? Nie wiem. Ale nowe zawsze daje szansę na lepsze jutro.
Co do ostatniego zdania się z Tobą zgodzę. Już jest nowy układ i niezależenie czy PD czy RK będą wójtem dla gminy to nowa rzeczywistość. Kwestia tego jak zostaną zagospodarowane środki już zdobyte i jak będą zdobywane kolejne? To jest właściwie zadane pytanie. Jeden z kandydatów plan ma a drugi nie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Niekoniecznie. Jaką masz pewność, że radni nie zmienią frontu? Kalkowski to autorytatywny typ i będzie dążył do ich podporządkowania, różnymi sposobami. Zdobywać środki będą w ten sam sposób. Dołkowski skończył ten sam kierunek studiów co Rysiek. Co z tego, że Rysiek ma plan skoro równie dobrze może się nim podetrzeć, bo nie będzie mu zależało na poparciu w kolejnych wyborach
A dlaczego mieli by zmieniać? Ten scenariusz raczej nie możliwy jest... wszystkie cztery komitety maja moc, rozgrywki pewnie będą, wiadomo demokracja, ale stawianie na to że Riczard będzie podporządkowywał... raczej nie możliwe przy dorosłych osobach...
Przecież wiadomo, że nie będzie to podporządkowywanie krzykiem ale raczej korzyściami z bycia po jego stronie. Przejęcie całej rady jest mało prawdopodobne ale zdobycie większości? Jak najbardziej realne.
Dla mnie oszukiwanie innych ludzi jest przekrętem. Legalny, fakt ale wciąż wywołujący niesmak i nie świadczący dobrze o takiej osobie. Zresztą, to tylko jeden przykład. Pamiętamy przecież reportaż Gdańskiej telewizji. Nie kłam, sytuacja była opisana na portalu "TwojeWejherowo" różnica między jedną a drugą wynosiła niecały miesiąc. Po kasę dla gminy, dobre sobie. Ujmą może i nie jest, ale tak samo może wskazywać o jego powiązaniach. Podczas gdy i jeden i drugi nie jest najpewniej PiSowcem. A tak ogólnie, zdajesz sobie sprawę że cholernie widać, że pracujesz w urzędzie? I nie sądzę, że jako szeregowy pracownik a bardziej jako Ryśka BMW (Bierny, mierny ale wierny) który zdaje sobie sprawę że zawdzięcza mu stanowisko ;)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Znów w płot :) A rozumiem że ten czek od Horały to dla RK był tak? Nie, nie pracuje w urzędzie. Nie, nie jestem kumplem, przyjacielem czy innym najemnikiem RK. Interesuje się gminą i jej rozwojem. Oglądałem też ten program i tłumaczenia wg mnie to nieszczęśliwy zbieg wydarzeń, ale to moja ocena - równie subiektywna jak Twoja. (Program z tezą tak to nazwę). Prawda leży gdzieś po środku pewnie. Nie myli się ten kto nic nie robi. RK zrobił dużo i pewnie jeszcze wiele zrobi. Pan Paweł to też fajny gość jest, ale zdecydowanie braknie mu doświadczenia... Życzę obydwu powodzenia i wysokiej frekwencji a co będzie to wyborcy zdecydują.
Pamiętacie protest mieszkańców gminy- w Kielnie na rondzie, stołówki w szkołach, nauczyciele .
.RK nie słuchał, zrobił co chciał.
Myślę że Gdynia dalej będzie istnieć i funkcjonować a Szczurka nie ma.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Uwierz mi, idzie to wyczuć na kilometr i nie liczę, że się do tego przyznasz bo byłoby to głupotą. Nie sądzę, że prawda leży gdzieś po środku bo jednak są to osoby skrzywdzone przez gminę jak i samego wójta. Były to działania zgodne z prawem ale jednocześnie obrazujące jak wiele znaczy dla gminy mieszkaniec. Co do braku doświadczenia, mogę się zgodzić. Ale każdy kiedyś zaczynał a doświadczenie kierownicze również może okazać się przydatne na równi z politycznym.

A Wy z tym doświadczeniem ciągle. Weźcie przestańce bo to się śmieszne robi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wiele pamiętamy. Np. jak walczył z wszystkimi radnymi za Engelbrechta Ś.P. i od czci i wiary go odżegnywał. Był jego zaciekłym przeciwnikiem mając muza złe dokładnie podobne sprawy jakie mu teraz się zarzuca. Zapominiał wół jak cielęciem bół. Niestety po dojściu do władzy szybko zapomniał o potrzebach zwykłych mieszkańców.
No, niestety pamiętam. Tu mnie trafiłeś. Szemud bez Ricardo też sobie poradzi, ale nasza gmina to nie Gdynia, tu o kasę trzeba zabiegać walczyć, Gdynia to marka sama w sobie. Zresztą kandydatka z Gdyni ma konkretny plan, (rozpisany tak jak Riczard) - i ludzie chcą właśnie konkretów. Szkoda że Pan Paweł takiego planu nie wymyślił tylko same ogólniki... ale jeszcze może cos wstawi.
@RnP - mimo najlepszych chęci Twoich - masz słaby węch, bez urazy. Gminy na mnie nie stać :). Ale muszę przyznać, że fajnie mi się z Tobą konwersuje :) oczywiście tak mam bo lubię gadać. Za co przepraszam wszystkich forumowiczów :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gdzie można zobaczyć plan RK. Gdzie strategia rozwoju. Gdzie plan na utrzymanie czystości w gminie.
Mamy Wersal w Szemudzie, a (jak to w Wersalu), po kątach śmierdzi. .
Normalnie królewskie XVIi wieczne rządy. Głupie kosze na śmieci, nie wspominając o zapiaszczonych do granic chodnikach i ulicach. Impreza za imprezą. Igrzyska. A gdzie codzienny, chleb?
Oczywiście na stronie FB Wójta. Znaczy się jego komitetu wyborczego jest jego plan. (Kosze) Pamiętam jak wójt tłumaczył i podawał liczby jeśli chodzi o kosze na spotkaniu wiejskim i mówił ile to szacunkowo może kosztować. (To była spora kwota, ale jej nie podam bo nie pamiętam) i teraz dalej tłumaczył że jeśli to dodamy do każdej wsi (kosze) to będzie bardzo duża kasa i kto by miał to robić? GPK ? jak tam ciągle ludzi mało... a pamiętajmy że Szemud to powierzchniowo bardzo duża gmina. i wyszło mu trochę mniej w roku niż za autobusy do Gdyni.
Dokładnie pustosłowie. Mnóstwo deklaracji, zdjeć, filmów. A głupi wyborcy i tak go wybiorą. A tu nie wyszło i jest 2 tura i myślę że Ryszard ma duże szanse przepaść a tu nigdzie posada nie zaklepana i to jest ból pęcherza. Pewność siebie zgubiła nie jednego wójta, prezydenta/patrz Szczurek/. Czas na gminę Szemud. Wiatr wywiał już byłych radnych Bojana. Gdyby faktycznie działali dla mieszkańców to nadal byli. A tak zaliczyli wypad. Mam wielką nadzieję że kto kolwiek zostanie wójtem oprócz Kalkowskiego będzie lepszym wójtem, chociażby z racji tego że na początku nowej posady zawsze jest entuzjazm i chęć pokazania się od dobrej strony. Potem po latach jest już tylko rutynka i myśl i tak mnie wybiorą. Oby się Kalkowski pomylił. Co będzie niewątpliwie na naszą korzyść, czyli mieszkańców gminy Szemud. Pozdrawiam wszystkich myślących.
Sprawdziłeś to.Podal bardzo dużą ilość koszy w każdej wsi. Wystarczy 1/3.
Poza tym GPK dostaje ogromne pieniądze. Propaganda w czystej postaci
Jeszcze jedno. Przez tyle lat rządzenia nie można zobaczyć jak ma wyglądać gmina za lat.....Nie ma żadnych opracowań.Partyzantka.
Teraz na potrzeby wyborów. Ale to tylko słowa i ulotki
Mamy być miastem?
A tak przy okazji z jakiej wsi jest drugi kandydat Dołkowski. Bo mało jest o nim.
Pan Paweł jest z Kielna.
Pamiętam, Pani pytała, czy nie można postawić kosza przy wiatach przystankowych. Dyskusja trochę trwała. W Bojanie jest min. 6 przystanków na Wybickiego. To było jakieś 4 lata temu. Od tamtego czasu sprawa uległa zmianie bo doszły jeszcze te nowe przystanki do Wiczlina. Czyli nie, 1 czy 3 się okaże że na Bojano będzie ich ze 20 potrzebnych (w innych pewnie mniej), wywożone raz w tygodniu... i tak cała gmina to ze 2 no 3 dni pracy max dla samochodu + paliwo i dwóch osób + opłata za wywóz odpadów - le to chyba koszty gminy nie wiem czy do PSZOK'a nie moża tego zutylizować. Wydaje się że to taka prosta sprawa nie jest...
No to troszkę,,kiszka", bo Kielno będzie na pierwszym miejscu ale jak będzie dyskredytował Bojano a nie równoważył w inwestycjach to za pięć lat aut. Bojano bardzo rośnie w siłę i ilość mieszkańców bardzo dynamicznie rośnie. Jak wielu z wyborców Bojana się obudzi to będzie tak jak wybierze Bojano. Wielu jest tego nieświadomych i tylko będą narzekać jak zwykle. A w tej chwili mają naprawdę wpływ na nasze tzw. podwórko.
Co do opracowania to RK zlecił opracowanie planu zaraz po wygranej swojej w pierwszej kadencji... nawet pokazywał mapy jakieś i chyba na starej stronie gminy ten plan był dostępny... trzeba by poszukać.
Zabawne to forum :) widzę tu 4/5 IP co się powtarza (jak wejdziecie na wersje na komputerze to widać) niektórzy tutaj sami z sobą rozmawiają. Kabaret kabaret kabaret propaganda. Dajcie se na luz już jak dobrze że jutro cisza wyborcza.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeszcze 8 godzin i 10 minut i cisza wyborcza. Najcudowniejszy okres.

"zgodnie z prawem" można zrobić największe przekręty, że o zbrodniach nie wspomnę, Ostatnio Pan Premier, jako wzorzec legalisty przywołał - wiecie kogo? Inny pan po zachodniej stronie Polski też nic nie robił bez podstawy prawnej. Trzeba jeszcze zwyczajnej przyzwoitości, uczciwości w czytaniu i stosowaniu prawa, ale te cechy wysysa się z mlekiem matki. R.K. zabrakło tych cech. Niech się nie cieszy, poczekam do wyborów i złożę doniesienie w sprawie wyłudzenia opłat za szkolenie .( MBA)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Cóż za pasja... ale Ci zalazł za skórę. Gartki za odwagę i powodzenia - (nie że się nabijam, poważanie).
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry