Widok

Etyka w szkole

Jak wyglada sprawa etyki w szkole? Duzo dzieci ja wybralo zamiast religii?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

To może warto byłoby zorganizować klasy tak, by jedna była świecka z większością dzieci *nie* chodzących na religię i dostosowanym planem?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

zgadzam się.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kpina są tacy ludzie którzy tu mieszkają i mają taki głos
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

dziecię moje przychodzi ze szkoły i ...mamo, dziś była msza chyba z 2 godziny...ale nuda
wszyscy gadali, rzucali się kulkami papieru
niedługo święto i pewnie znów będzie msza, mamo ja NIE chcę iść do szkoły w tym dniu
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

U nas w szkole ( duża podstawówka w Gd) tak starano się ułożyć plan ( oczywiście po pismach rodziców), żeby klasy, w których są dzieci nieuczęszczające na religię, była ona na początku lub końcu lekcji. Nie było to łatwe, ale udało się dzięki nieustępliwości rodziców, gdyż zarówno religia, jak i etyka są zajęciami nadobowiązkowymi. A dlaczego dziecko nie miało zapewnionej opieki w świetlicy?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Msza w trakcie lekcji? No, nie wierzę
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

czarna owca wierzy tylko w to co jej czarny pająk powie więc luzzzzzzzz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Etyka w SP jest prowadzona przez super nauczyciela, syn chodził z przyjemnością. Niestety w tym roku wypada po 4 okienkach. Religia za to ładnie wpasowana w plan. Natomiast w oddziałach przedszkolnych jest przed lekcjami - religia oczywiście w środku i dzieci nieuczęszczajace na religię chodzą wtedy na świetlice.
Zgadzam się, ze SP w Baninie jest zalana treściami katolickimi (konkursy o świętych, kółko teatralne prowadzone przez katechetkę, różańce przy sekretariacie), ale cóż, wprowadzaliśmy się na kaszubską wieś i mieliśmy świadomość że jest to teren przywiązany do KK.
Trzeba przyznać że postęp jest, za czasów starej szkoły rok szkolny rozpoczynał się mszą. Teraz rozpoczyna się rozpoczęciem :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale byla msza przed rozpoczeciem z pelna informacja w dodatku odbywala sie w kosciele, osoby niezainteresowane mogly przyjsc po. Teraz jest w srodku lekcji i odbywa sie na hali sportowej a dzieci sa zaganiane wprost z lekcji. rzadnej informacji dla rodzicow. A to ze dziecko chodzi na religie nie oznacza ze rodzic wyraza zgode na uczestniczenie w mszy, bywaja dzieci niechrzczone zapisywane dla unikniecia nieprzyjemnosci wyprowadzania dziecka w czasie religii do obcych klas.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Rzadnej i niechrzczone brawo brawo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Banino

Drewutnia/Altana/Domek narzędziowy (35 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was miał kontakt z Powiatowym inspektoratem Nadzoru budowlanego w sprawie zgłoszenia...

do góry