Widok

Etyka w szkole

Jak wyglada sprawa etyki w szkole? Duzo dzieci ja wybralo zamiast religii?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Córka chodziła w zerówce. Pan podobno fajny, zbierał dzieciaki zapisane na etykę ale bez jakiegoś ciśnienia, często inne zajęcia były w tym samym czasie przez co bywało tak ze się zajęcia nie odbywały.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

prawie racja,ale chodzi Pani o etykę.
Z doświadczenia powiem że nie wiem kto uczy i jak bo dziecko musiało by czekać 3 godz lekcyjne żeby tego doświadczyć,religia jest zdecydowanie uprzywilejowana nawet jak ma być w środku zajęć choć to niezgodne z ustaleniami.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ujmę to w ten sposób: ani ja, ani mój brat, ani moja córka, ani jego syn nigdy nie chodziliśmy na lekcje religii czy do kościoła i żadne z nas nie spotkało się w szkole z tego powodu z najmniejszymi problemami, wytykaniem palcami czy dyskryminacją, a wręcz przeciwnie: nie raz usłyszałem że niektórzy mi zazdroszczą że godzinę wcześniej idę sobie do domu albo że mam fajnie bo nie muszę zakuwać do jakiejś kartkówki z reli . Robienie z tego niezdrowej sensacji to zdecydowanie domena starych dewot a nie dzieciaków, sądzę że niepotrzebnie wyolbrzymiasz problem. Ale faktem jest, że w banińskiej podstawówce wszystko wokół Bozi się obraca i każdy pretekst jest dobry aby pognać g*wniarzy do kościoła - córa po prostu ma wówczas wolne i raczej nie narzeka z tego powodu :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie będą tam same u mojej córki w klasie podstawowej dużo dzieci chodzi i na etykę i na religię
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

W gimnazjum oprócz córki na etykę uczęszcza jeszcze kilka osób. Potwierdzam że nauczyciel potrafi tak ciekawie prowadzić lekcje, że córka sama poprosiła o zapisanie jej na etykę i z przyjemnością bierze udział w lekcjach - jeśli ten sam uczy w podstawówce to etyka będzie ciekawa i nie będzie miała nic wspólnego z religią.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Podstawowka, dzieci pojda od wrzesnia do szkoly i sie zastanawiam czy nie beda wytykane palcami bo beda jedyne w szkole na etyce
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo fajny nauczyciel prowadzi uczy myślenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

niestety w szkole w której pracowałam etykę prowadzą katecheci którzy własnie z etyki zrobili podyplomówkę zeby mieć godziny. nie sądzę zeby zajęcia te rozniły się od religii skoro prowadzi je katecheta
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pytasz o podstawówkę czy gimnazjum?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

Drewutnia/Altana/Domek narzędziowy (35 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was miał kontakt z Powiatowym inspektoratem Nadzoru budowlanego w sprawie zgłoszenia...

do góry