Widok

Fahrenheit 451

Fahrenheit 451 Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Fahrenheit 451.
Fahrenheit 451
Ray Bradbury

Antyutopijna opowieść o świecie przyszłości, w którym indywidualizm jest całkowicie stłamszony, wiedza nikomu niepotrzebna, a analfabetyzm mile widziany. Książki są złem, za ich posiadanie grozi kara, a strażacy palą je na wielkich stosach. Adaptacja najsłynniejszej powieści jednego z najwybitniejszych amerykańskich twórców fantastyki, sfilmowana w 1966 roku przez ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ile czasu

trwa ten spektakl?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

trwa

ten spektakl trwa aż do dzisiaj.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

re ile czasu

2 godziny 40 minut (jedna przerwa)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po premierze

Uf... Spektakl długi. To raczej wygląda na manifest niż spektakl. Relacji między aktorami właściwie nie ma. Większość czasu aktorzy komunikują się z widownią mówiąc do nich. Jestem rozczarowany nie postaciami tylko co z nimi zrobił "reżyser". Co to za moda mówienie chóralnie w stronę widowni? Gdzie tu jest teatr? Gdzie historia,? w którą mógłbym zostać w ciągnięty itd. Wyszedłem wielce zawiedziony. Obsada bardzo dobrze rokująca a tu kicha. Reżyser powinien zastanowić się nad swoją profesją, bardzo poważnie. Nie polecam
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

mieszane uczucia

miał być mądry odbiór ale jak to zrobić skoro przekaz mało wyraźny... Pani Katarzyna "ciągnęła" sztukę. Bez niej byłaby lipa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

tragedia

Drugi raz w życiu zdarzyło mi się wyjść z teatru na przerwie! Niczemu niesłużące wulgaryzmy powtarzane na okrągło, kilka mądrych zdań nt kondygnacji współczesnego czytelnictwa i świata znika w gąszczu nachalnych przekleństw. Spektakl dla nikogo i o niczym w gruncie rzeczy. Starsi widzowie zażenowani, młodsi też wcale nie oczekują zgorszenia i golizny po teatrze. Pragniemy sztuki wysokiej, a nie chłamu!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

na przerwie?

Podczas przerwy - chyba że stoi Pani na kasie, liczy regały na magazynie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

przerost formy nad treścią (jaką treścią? chyba żołądkową)

Powinien być zakaz tworzenia scenariuszy po narkotykach
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po raz kolejny nie zawiodłam się...sarkazm taki....
Teatr Wybrzeże kur.ami i golizną stoi:-(
Nie wiem, kto co ma w zamyśle, ale ostatnie trzy sztuki, które widziałam - m.in Kto się boi Wirginii i rzeczony Fahrenheit - bez golizny, raczej nieuzasadnionej - i inwektyw - k..., pierd...porąb...ło - się nie obyły . Czemuto ma służyć? Przyciągnięcie widowni tanimi chwytami? Obiecuję, że więcej nie pójdę do Wybrzeże..ale jak ofiara przemocy - idę i łudzę się, że może tym razem reżyser....Wiedząc, że p. Figura figurę swoją ma - z pewną dozą nieśmiałości i obawy czekałam...czy ona też , tak jak p. Kolak zechce epatować swoim biustem w pełnej okazałości, biegając po scenie..Jak było? Zapraszam do teatru:-) Choć nie polecam, bo natłok przekleństw nie zachęca, choć utwierdza w przekonaniu, że TW kur..ami i cyckami stoi:-(
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Strata czasu

Teatr Wybrzeże potwierdza moją opinię o prowincji teatralnej w Trójmieście. A ten spektakl to jedna wielka pomyłka. Szkoda, że przerwa była dopiero po 2 godzinach bo wyszlibyśmy wcześniej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Głupiej się nie da!

Reżyser wykonał tytaniczną pracę aby z mądrej książki zrobić bezdennie głupią sztukę. Wycięto prawie całą treść zastępując ją tanią propagandą, wulgaryzmami i gołymi cyckami (nawet to nie uratowało sztuki!). Gdybym zobaczył najpierw sztukę nigdy nie sięgnąłbym po książkę. Moja rada - zamiast wizyty w teatrze, lepiej usiąść w fotelu i przeczytać książkę. Reżyser powinien dostać z 5 lat bezwzględnego więzienia za taki spektakl.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kultura

Rigoletto (52 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Rigoletto . Rigoletto Libretto: Francesco Maria Piave wg dramatu...

Avenue Q (26 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Avenue Q . Avenue Q na podstawie oryginalnego pomysłu Roberta Lopeza i...

Folwark zwierzęcy (4 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Folwark zwierzęcy . "Folwark zwierzęcy" według powieści George'a Orwella....

do góry