Widok

Faktoring kiedy się opłaca?

Zastanawiam się nad skorzystaniem z faktoringu. Wydaje mi się, że może to pomóc mojej firmie. Czy ktoś z was już korzystał z tej usługi? Ma może jakieś sugestie lub uwagi? Jestem bardzo ciekaw. Ostatnio dużo czytałem na ten tam tutaj i wszystko wygląda pięknie, a jak jest praktyce?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Faktoring zależy jaki. Bo są tanie ale są też i te droższe. Zależy od umowy jaką wynegocjujesz, jaki masz obrót, czy kontrahenci są pewni i płacą, a nie zwlekają.
Faktoring pozwala dokapitalizować firmę, poprawić jej bilans finansowy. To także miękka forma windykacji.
Na infografice https://www.monevia.pl/jak-to-dziala/ masz dobrze opisaną zasadę jej działania.
Ewentualnie więcej info masz na wikipedii https://pl.wikipedia.org/wiki/Faktoring
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja nie zdecydowałbym się na faktoring. Chyba, że w przypadku naprawdę problematycznych klientów. Korzystam z programu afaktury.pl z funkcją monitoringu i windykacji faktur, co znacznie ułatwia mi odzyskiwanie należności w miarę terminowo.

Faktoring jest wygodny. Mój przyjaciel, który z początku udzielał pomocy finansowej, poradził zgłosić się do Idea money i dogadać się w sprawie faktoringu. Było to dla niego za duże obciążenie, a moi klienci cały czas prosili o odroczone terminy. Ale się udało, zyskałam płynność finansową i teraz firma śmiga elegancko :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

to samo, miałam spore problemy z dotrzymaniem terminów przez moich klientów, tez radziłam się IM w tej kwestii i teraz zapomniałam już w ogóle o tym problemie od kiedy korzystam z faktoringu :)

To zależy od profilu działalności firmy. Zadzwoń do idea czy innego banku i poproś o ofertę. Wszystko Ci powinni wyjaśnić.

Faktoring oferuje Idea Money, nie Idea Bank. Są powiązane te firmy, ale to nie to samo.

dokładnie, idea money zajmuje się tylko faktoringiem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A dobry jest faktoring u nich? Na stronie nie mogę znaleźć szczegółów dot. prowizji

Ja mogę polecić, a co do prowizji to po prostu się z nimi skonktatuj bo to wszystko zależy od produktu który wybierzesz

Zanim się zdecydujemy warto rozważyć wszystkie za i przeciw. Ostatnio jak sam szukałem faktoringu to natknąłem się na ciekawy artykuł https://www.comperia..pl/artykuly/o_kredytach_dla_firm/17112-faktoring-nie-tylko-korzysci-ale-i-zagrozenia.html. Jasno wyjaśnia zalety i wady, może dla kogoś też będzie pomocne.

Dajcie spokój z tym faktoringiem. to tak na prawdę drogie chwilówki. Jak dłużnik nie zapłaci w terminie za fakturę to przyjdą do ciebie. Jak dłużnik nie płaci lepiej składać pozew do sądu https://sadinternetowy.pl/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie zgodzę się, faktoring to inny mechanizm niż pożyczki, działa przede wszystkim płynniej
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

dokładnie jest jak mówisz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Widać, że nie masz pojęcia o faktoringu. Przy pełnym to faktor przejmuje całe ryzyko niewypłacalności naszego kontrahenta, więc nikt do nikogo nie przyjdzie

Absolutnie to nie jest to samo. Właśnie przez taką niewiedzę powstają mity o faktoringu i ludzie się boją korzystać. Nie jest to żadna chwilówka.Jeśi ktoś do kogoś przyjdzie to faktor do niewypłacalnego kontrahenta a nie do osoby która z faktoringu korzysta

No i też inaczej wygląda płatność za całą usługę

wiadomo, faktor pobiera prowizję za wykonywanie usług, ale nadal, nie jest to kredyt

Lepsze zapłacenie tych kilku procent prowizji niż brak płynności w firmie

Faktoring bardzo dobra rzecz. Ja regularnie się tym wspieram. Jeśli o konkretną firmę chodzi, to ja z NFG korzystam i ich mogę polecić.

Warto sprawdzić faktoring SMEO. Na stronie znajdziesz kalkulator, który pozwoli Ci określić koszt finansowania, a na ich blogu jest sporo przydatnych informacji o samym faktoringu.;)

Ja na waszym miejscy bym najpierw trochę przeczytał na temat faktoringu i w jakich przypadkach z niego korzystać https://portalwiedzy.streamsoft.pl/poradnik-przedsiebiorcy/faktoring-abc-uslugi-na-czym-polega-kiedy-warto-skorzystac/

Ja mam od ponad roku w invipay i jest w miarę ok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

u nich się czeka na pieniądze tydzień ! ja się przeniosłem do smeo.pl

Dziwne, też mam w invipay i nie czekam tyle
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja korzystam z san faktoring , wszystko fajnie, szybko, podoba mi się jasne podejście.

Ogólnie sama skorzystałam, dzięki niemu zachowałam płynność finansową :)

Jakie koszty takiego factoringu poniosłaś? Czy to się faktycznie opłaca?

@Ala No jeżeli masz problemy z utrzymanie płynności finansowej, no to się opłaca, prawda ? :)
@Ciężko tak stwierdzić wszystko zależy jaką fakturę finansuje się, na ile dni, warto użyć kalkulatora i sobie po prostu wyliczyć

@Majka jasne że się opłaca bo to szybkie i tanie rozwiązanie.
@Majka kalkulator jest fajny i prosty w obsłudze. każdy sobie poradzi z oszacowaniem kosztów :)

@Opal no tak dlatego nie widze żadnych przeciwwskazań aby z tego nie korzystać
@Opal na pewno sobie każdy poradzi przy obsłudze kalkulatora

Opal i Majka w jednym stali domu

Inne tematy z forum Inne

alimenty (15 odpowiedzi)

Hej. Mój były mąż płaci mi bardzo niskie alimenty, nieadekwatne do jego wypłaty. Brakuje mi...

Najem długoterminowy samochodu. Czy ktoś korzysta? (13 odpowiedzi)

Temat jak powyżej. Czy któraś z Was korzysta? Teoretycznie plusy i minusy to mniej więcej znam,...

Jakie spawarki używacie? Co wybrać do poprawienia blach w samochodzie? (13 odpowiedzi)

Do wymiany mam 1 błotnik po stluczce i 2-3 poprawki na pasie przednim i tylnym. Ogólnie chciałbym...

do góry